Citromos ciprus (Cupressus macrocarpa)

közelről Cupressus macrocarpa fa vagy citrom ciprus ága

A citromos ciprus, úgynevezett Monterrey ciprus, citrom cédrus vagy citromfenyő, tudományos neve Cupressus macrocarpa, a tűlevelűek csoportjába tartozó fa, a leggyakoribb fajta a Goldcrest. Ez a fa a csendes-óceáni partvidék keskeny sávjából, a kaliforniai Monterey-öbölből származik, innen ered a neve.

A Kanári-szigeteken ezt a fát eredetileg dekorációs célokra vezették be. A vidéki és / vagy városi területekhez közeli földterületen, az útszéleken található, és főleg erdős formációkban és vizes fenyőerdőkben virágzik. Szokás a part menti területek kertjeiben látni.

jellemzői

törpe tűlevelű cserepek a Cupressus macrocarpa fáról

A görögök számára ez a szépség és a vendéglátás szimbóluma volt. Az ókorban két ciprusfát rendeztek egy ház ajtajának oldalán.sa fogadni a látogatókat.

A citrom ciprus kúpos alakú, törékeny és évelő levelei sárgászöld színűek, oltással vagy magvakkal szaporodnak, emellett van egy másik változatossága az ezüst tónusának. A citromra jellemző, a citromra jellemző aromát árasztanak.

A gyümölcsök hasonlítanak az ananászhoz, és ha még nem érettek, vörösesek. Fejlődésükkor szürkés árnyalatot vesznek fel. Barna törzse legfeljebb fél méter körüli, és ráncos, általában fiatalkorában Hozzávetőlegesen 1,5 méter magas éves átlagot terem.

40 éves kora után 30 méteres méreteket ér el, de vannak olyan fák is, amelyek elérik az 50 métert, és vannak törpék is. Ez annak az ökoszisztémának köszönhető, ahol virágzik.

Minimális gondozást igényel, ezért elmondhatjuk, hogy nagyon ellenálló fa. tudom alkalmazkodik minden típusú éghajlathoz, kevésbé száraz, de lehetőleg mérsékelt éghajlatú, ahol nincs sem hideg, sem intenzív hő. Növekedhet nagy magasságú területeken vagy a tenger közelében és az árnyékban, bár színe felélénkül, ha közvetlen napfény érkezik.  Az ideális talajnak nedvesnek kell lennie és jó vízelvezetéssel is rendelkeznie kell, hogy megakadályozza a víz gyökerében való felhalmozódását.

Növény és kártevők

Javasoljuk savanyító műtrágyák kijuttatását, a csúcs és száraz ágainak metszését, különben akár három méteres magasságot is elérhet, és akár cserepekben is termeszthető.

Általános megjelenése miatt vonzó dísznövényként használják teraszokon, teraszokon, előcsarnokokban vagy kertekben, ahol elegendő a friss levegő és a világítás. Fája általában a cédrushoz hasonló illatot árasztNem gyanta, és tűzifaként használják az asztalosiparban, az asztalosiparban, a kézműiparban, a papírgyártásban, az építőiparban, a szobrászatban és a vázszerkezetekben.

Fogékony egyes gombákra vagy kártevőkre, különösen a levéltetvekre (levéltetvek), hajlamos kiszáradni a magnézium hiánya miatt. Fontos, hogy rovarölő szerekkel permetezzük őket, hogy megakadályozzuk azokat, vagy megakadályozzuk a növény elpusztítását, különösen tavasszal, mivel nem áll helyre.

Ha gyakran öntözik, a ciprusfákból a Phytophora nevű gomba keletkezik, egy algafaj, amely megtámadja a fenyőfa gyökerét és teljesen eltakarja a szárát.

Cupressus macrocarpa fa része, zöld levelekkel

Néhány tűlevelű faj, főleg a montereyi ciprus, korlátozott elterjedésük, invazív kórokozó hatása és a kaliforniai partvidékeken jelen lévő vadkecskék miatt komoly kihalási veszélyt jelentenek.

Fontos kiemelni hosszú élettartamát, mivel ez a fa két vagy három évszázadon át élhet, főként a magas ökológiai értékének köszönhetően, mivel nemcsak a világ legfontosabb erdőinek részei, hanem több szén-dioxidot is felszívnak ( CO2), mint bármely biom (a vizes élőhelyeket kivéve), kulcsfontosságú tényezők az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

La flavonoidok jelenléte a cipruslevélbenantitrombotikus, gyulladáscsökkentő, rákellenes, fájdalomcsillapító, antiszeptikus és antimikrobiális tulajdonságokat ad.

Másrészt a kúpjában és a lombozatában található tanninok segítik az alvadást, összehúzóak és érösszehúzóak. Hasznos a bőrfertőzések elkerülésére, gyógyítja a sebeket, gyógyítja a varikózisokat és a fekélyeket, enyhíti a pattanásokat, a túlzott izzadást és a seborrhea-t.

Az ebből a fából nyert olaj belégzése forró vízzel együtt enyhíti a hurutot, az asztmát, a köhögést, a hörghurutot, az arcüreg-gyulladást és a garatgyulladást. A kozmetikai iparban is használják borotválkozó krémek, parfümök vagy kölni készítéséhez.


A cikk tartalma betartja a szerkesztői etika. A hiba bejelentéséhez kattintson a gombra itt.

4 hozzászólás, hagyd a tiedet

Hagyja megjegyzését

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

*

*

  1. Az adatokért felelős: Miguel Ángel Gatón
  2. Az adatok célja: A SPAM ellenőrzése, a megjegyzések kezelése.
  3. Legitimáció: Az Ön beleegyezése
  4. Az adatok közlése: Az adatokat csak jogi kötelezettség alapján továbbítjuk harmadik felekkel.
  5. Adattárolás: Az Occentus Networks (EU) által üzemeltetett adatbázis
  6. Jogok: Bármikor korlátozhatja, helyreállíthatja és törölheti adatait.

  1.   János dijo

    Az első a birtokomban van. Hamarosan bonsai lesz. Egyelőre csak egy gyönyörű fa!

    1.    Monica Sanchez dijo

      Szia János.

      Remek, élvezd, de legyél türelmes, ha azt szeretnéd, hogy bonsai legyen. Lassan növő fa.

      Néz, itt elmagyarázzuk a bonsai elkészítését.

      Üdvözlet!

  2.   Dekun dijo

    Veled minden alkalommal egy kicsit többet tanulok.Az információ egyben érdekes és nagyon praktikus.Köszönöm.

    1.    Monica Sanchez dijo

      Köszönöm Dekun 🙂

bool (igaz)