Kepiye ciri khas alas Mediterania?

Flora Mediterania tahan tahan garing

Gambar - Wikimedia / Inggris

Alas Mediterania minangka lanskap sing unik, ing endi spesies kewan lan tanduran urip bareng sing wis bisa adaptasi karo lingkungan sing kahanan garing lan kebakaran minangka masalah paling serius sing muncul taun-taun.

Mlaku ing njero, ngrasakake lagune manuk lan angin obah godhong, minangka pengalaman sing ora lali. Temokake asale, evolusi, uga tanduran sing menehi warna.

Apa iku?

Pinus umum banget ing alas Mediterania

Gambar - Wikimedia / Christian Ferrer

Durisilva, kaya sing diarani uga, minangka bioma alas lan scrub sing ditemokake ing wilayah-wilayah jagad sing duwe iklim Mediterania, yaiku cekungan segara sing menehi jeneng, chaparral California, scrub Chili, fynbos Afrika Selatan lan malee ing sisih kidul-kulon lan kidul Australia. Ing kabeh kasus, dununge ana ing antarane 30º lan 40ºC ing dhuwur, yaiku 44 the ing Mediterania.

Iklim iki ditondoi musim panas sing garing lan panas banget (suhu paling dhuwur antara 30 lan 45ºC lan suhu minimal antara 20 lan 25ºC ing pertengahan musim), musim gugur sing anget, mongso adhem kanthi fror sporadis nganti -7ºC, lan musim semi nyenengake kanthi 15- 25ºC lan udan.

Apa asale alas Mediterania?

Asal-usul wilayah Mediterania, mula alas, Dumunung ing wates Segara Thetis, segara kuno sing misahake apa sing kita kenal saiki dadi Afrika lan Eropa nanging para ahli ngarani Laurasia kuno lan Gondwana kuno. Wetan ngalami akeh modifikasi wiwit jaman Kreta Tengah (udakara 100 yuta taun kepungkur) nganti pungkasan Miosen (7 yuta taun).

Antarane 65 nganti 38 yuta taun kepungkur, lingkungane anget lan lembab, mula alas bisa tuwuh; nanging, ing pungkasan Oligosen (35 nganti 23 yuta taun kepungkur) suhu mudhun lan udan mudhun. Wiwit saiki, sithik mbaka sethithik kondhisi sing menehi urip wis diinstal saiki.

Apa ciri-cirine?

Tanduran alas Mediterania biasane ijo

Kepiye lemah Mediterania?

Alas alas tengah tuwuh ing lahan sing beda warna abang, ngemot persentase lempung lan pasir sing akeh. Lapisan pertama, umume, miskin banget ing bahan organik, amarga suhu lan udan sing deres banget ndadekake cenderung ngilangi; lapisan nomer loro kasusun saka lempung lan ion, sing kompak banget; lan lapisan pungkasan digawe dening rock rock, yaiku salah sawijine, nalika bosok nalika kontak karo banyu, nerbitake nutrisi sing dibutuhake kanggo tanduran, kayata zat besi utawa kalsium.

Mangkene, kita mbedakake telung jinis tanah Mediterania:

  • Lemah coklat utawa abang: iku sing ngemot persentase wesi sing luwih dhuwur.
  • Terra rossa: iku sing paling tuwa, lan sing meh ora duwe lapisan dangkal sing nglindhungi sisane.
  • Bumi coklat kidul: iku sing ana ing alas Mediterania sing asale silika. Rawan banget ngrusak erosi, mula ora ana macem-macem tanduran, sing umume grumbulan.

Apa vegetasi khas durisilva?

Tampilan halepensis Pinus

Pinus halepensis

Tanduran sing ngenggoni diarani sclerophyllous lan xerophilous, amarga dheweke kudu tahan gersang musim panas sing bisa suwene telung wulan, kadhang luwih. Kajaba iku, biasane umume ijo; yaiku, alon-alon nyelehake godhong sajrone taun nalika ganti godhong anyar.

Amarga alasan iki, sing paling bisa ditemokake yaiku:

  • Pinus halepensis (Pinus Aleppo): yaiku konifer sing dhuwure 25 meter, kanthi batang luwih lurus (sanajan bisa corak) lan diametere kurang luwih 35-40cm.
  • Pinus pinea (pinus watu): yaiku konifer sing bisa tuwuh ing antarane 12 nganti 50 meter. Biasane ditemokake urip ing pinus Aleppo lan, ing papan sing udan kanthi rutin, kanthi oak holm.
  • Quercus ilex (Oak Holm): Yaiku wit cemeng sing dhuwuré antara 16 lan 25 meter, sing ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan ing pungkasan mangsa panas / musim gugur.
  • Quercus faginea (empedu): Yaiku wit sing dhuwure 20 meter, sing mekar nalika musim semi (April lan Mei ing belahan langit sisih lor). Ora tahan kahanan garing, nanging bakal luwih akeh ditemokake ing wilayah alas sing luwih lembab ing alas Mediterania.
  • Arbutus unedo (arbutus): iki minangka semak cemeng kanthi dhuwur 4 nganti 7 meter sing ngasilake woh-wohan abang sing bisa dimakan nalika musim gugur.
  • Juniperus sabina (sabina): yaiku konifer sing asring ngluwihi dhuwuré siji meter ing alam bébas, lan bisa tuwuh ing level lemah yen ana kahanan sing dikarepake (umpamane, yen wis germin ing tlatah sing watu ing endi angin terus-terusan)
  • Cistus (rockrose): wit-witan ijo mau saya dhuwur nganti 2-3 meter, tahan geni banget. Nyatane, wiji kasebut bakal luwih germinal yen woh sing nglindhungi bisa tahan saka geni.
  • Rosmarinus officinalis (Romero): yaiku semak cemara nganti 2 meter kanthi godhong ijo lan kembang lilac cilik.
  • Smilax aspera (sarsaparilla): yaiku semak pendakian nganti 2 meter, oyot kasebut bisa digunakake kanggo obat (digunakake kanggo kasus rematik lan penyakit kulit).
  • Lentiskus Pistacea (lentisco): yaiku semak cemara sing tuwuh ing antarane 2 nganti 5 meter, sing menehi ambune resin sing kuat.

Uga ana alas campuran, ing endi wit kayata Ulmus (elms) lan Populus (poplar) tuwuh ing cedhak saluran banyu, kayata kali utawa tlaga.

Apa peran sing dienggo geni?

Sejatine dina iki ngomong babagan geni lan siyaga, amarga saben taun ana akeh sing disebabake dening wong sing ora tanggung jawab. Nanging Kita ora bisa lali manawa sing ora diproses, yaiku sing alami, wis diproduksi wiwit jagad iki jagad. Lan tanduran kudu adaptasi. Kajaba iku, yen ora kanggo awake dhewe, contone, alas kayu putih ing Australia ora kaya saiki.

Mengkono uga kedadeyan ing Mediterania. Akeh tanduran sing disenengi sawise ngobong alas. Kita wis ngobrol karo sampeyan babagan rockrose, wiji sing bakal gampang germin sawise kena suhu dhuwur, nanging ora mung siji. Pines sing isih urip bisa uga saya kuwat, utawa rosemary.

Geni - Aku negesake, yen wis alami - mbantu alas ngremehake, nguatake, lan entuk lemah.

Pangowahan iklim lan tumindak manungsa ing alas Mediterania

Ana owah-owahan iklim wiwit saiki, lan alas sing dimangerteni wis ndeleng kepiye owah-owahan sajrone evolusi. Nanging ing ndhuwur 5000 taun kepungkur, utamane amarga deforestasi lan nggunakake kobongan, alas Mediterania, sanajan nambah permukaane (sekitar 88 yuta hektar) dheweke saya diancam dening pangembangan manungsa lan wektu suwe saya garing.

Saiki, ana luwih saka 300 spesies tetanduran lan kewan Mediterania sing meh mati: Mung ing Spanyol, ana 26% saka total, banjur Italia (24%), Yunani (21%), Turki (17%) lan Maroko (15%).

Apa sing bisa ditindakake kanggo ngreksa?

Sukarelawan ngrewangi tugas reboisasi

Sukarelawan kerja sama ing tugas reboisasi, sawise kebakaran sing kedadeyan ing musim panas 2014 ing Sierra de Tramuntana (Mallorca).
Gambar - Ultimahora.es

Kita, minangka individu, kita bisa njupuk langkah-langkah ing ngisor iki:

  • Aja miwiti kobongan (temenan, nanging penting dielingi manawa tanduran minangka paru-paru Bumi, lan amarga bisa urip, kita bisa urip).
  • Bantuan ing reboisasi.
  • Aja gawe kobongan sajrone wulan sing disaranake pamrentah daerah (kayata, ing Kepulauan Balearic dilarang saka Maret nganti September / Oktober).
  • Yen sampeyan ngrokok, njupuk asbak lan pasang rokok sampeyan ing kana.
  • Aja ninggalake plastik utawa jinis sampah apa wae.

Ing level klompok / asosiasi / pamrentah:

  • Ngleksanakake strategi kehutanan sing adaptasi karo kahanan alas daerah.
  • Perang, nggawe kesadaran ing antarane warga ing pusat pendhidhikan, pariwara, lsp.
  • Sinau lan tandur spesies tanduran asli sing nolak kahanan garing lan kurang banyu.
  • Nguatake rantai nilai alas.

Lan kanthi iki aku mungkasi. Muga-muga kabeh sing sampeyan wis sinau babagan alas Mediterania wis kasedhiya kanggo sampeyan 🙂.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.