Chestnut (Castanea sativa)

Woh-wohan saka kastanye bisa didhahar

El kastanye Iki minangka salah sawijining wit woh sing paling ditandur ing kabeh wilayah sing sedheng: ora mung kanggo woh-wohan, sing enak, nanging uga kanggo hiasan lan karat. Kayane ora cukup, minangka salah sawijining tanduran sing, nalika tuwuh, menehi iyub-iyub sing nyenengake, sawijining prekara sing ora diragakake nalika musim panas.

Pangopènan kasebut ora rumit, sanajan sejatine nalika cuaca ora kepenak (yaiku, nalika hawa, cenderung anget, lan ora adhem) umume ngalami masalah amarga kurang sabar karo panas banget. Yen ora, pancen kepenak banget yen ketemu dheweke. Sampeyan mewah? 🙂

Asal lan ciri

Wit kastanye asale saka Eropa

Gambar - Wikimedia / Giovanni Caudullo

Protagonis kita minangka wit deciduous sing jenenge ilmiah Castanea sativa. Iki asale saka Eropa kidul lan Asia Minor. Tuwuh ing dhuwur 20 nganti 30 meter, kanthi mahkota sing rada jembar lan batang diameteripun nganti rong meter kanthi kulit coklat, uga retak kanthi dawa ing spesimen paling tuwa, lan alus kanggo sing enom.

Godhonge dawane 8 nganti 22cm kanthi ambane 4,5 nganti 8cm, lan ora bisa dielingi, kanthi dhasar bunder, wates bergerigi, glabrous ing sisih ndhuwur lan rada pubescent ing sisih ngisor. Werna ijo, sanajan ing musim gugur katon kuning sadurunge tiba.

Kembang lanang yaiku catkin nganti 20cm, dene sing wadon kasusun saka 7 nganti 9 gaya ing pucuk ovary, lan warnane krim. Dheweke thukul ing musim semi.

Y woh iku kubah subglobose sing ditutupi eri nganti dawa 11cm. Ing njero isine udakara 2-3 achene, yaiku kastanye, sing ukurane udakara 2-4cm, duwe bentuk kubah, lan bisa dipangan.

Apa sing dadi perhatiane?

Tampilan wit Chestnut

Gambar - Flickr / Ramón Durán

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

Lokasi

Wit iku wit sing kudune ing luar negeri, srengenge kebak. Gedhe, penting dipasang ing jarak minimal sepuluh meter saka tembok, tembok, pipa, lan liya-liyane, lan paling ora 6m saka tanduran gedhe liyane. Kanthi cara iki, sampeyan bakal bisa berkembang kanthi apik lan, mula bakal dadi bungahe nalika mikir babagan kaendahan sampeyan 😉.

Bumi

  • Taman: tuwuh ing lemah sing adhem lan lembab, sugih ing bahan organik, lan rada asem.
  • Pot kembang: Iki dudu tanduran sing tuwuh ing pot sajrone umure, nanging nalika umure luwih enom lan tuwuh kanthi laju sing alon, bisa ditandur kanthi mulsa (entuk Kene) dicampur karo 30% perlite (didol Kene).

Irigasi

Wit kastanye minangka tanduran sing ora tahan kahanan garing, nanging ora seneng banget banjir, kajaba, mesthine pas wektune (contone, yen udan deres kaping pirang-pirang taun, lan pas ing endi wae yaiku banyu sing tetep stagnan lan bentuk genangan, wit ora bakal cilaka. Bab liya yen udan asring banget).

Dadi, kanggo ngindhari masalah, rata-rata dianjurake kanggo ngombe 3-5 kali seminggu nalika musim panas, lan sepisan utawa kaping pindho seminggu suwene taun. Nanging ati-ati, iki mung kudu dianggep minangka orientasi: yen asring udan ing wilayah sampeyan, sampeyan ora butuh banyu; Saliyane, yen udan deres, sampeyan bisa uga kudu nambah frekuensi nyiram.

Pelanggan

Bubuk guano pupuk enak banget kanggo kastanye

Bubuk guano

Disaranake sampeyan mbayar Pupuk organik sajrone musim semi lan musim panas, Paling ora sewulan sepisan. Pupuk kaya guano (sampeyan bisa entuk bubuk Kene lan cairan Kene), utawa ing pupuk pitik (Yen sampeyan seger, garing nganti srengenge paling ora 10 dina), akeh banget nutrisi lan bakal sehat banget.

Yen wis ana ing pot, gunakake pupuk cair, ing ngisor indikasi sing kasebut ing wadhah kasebut.

Panen

Chestnut dipanen ing tiba.

Multiplikasi

Multiply kanthi gampang kanggo wiji ing mangsa adhem. Cara kanggo nerusake yaiku:

  1. Sing pertama ditindakake yaiku njupuk kastanye, saka wit dhewe utawa saka toko panganan organik (ing kasus iki, njupuk sing didol kanthi akeh, alami).
  2. Banjur, isi pot 20cm nganggo mulsa dicampur karo 30% perlite, lan banyu sak tenane.
  3. Banjur, taburi tembaga utawa belerang kanggo nyegah munculé jamur.
  4. Sabanjure, lebokake maksimal rong wiji ing pot, lan tutup nganggo lapisan substrat sing cukup kandel supaya ora kakehan.
  5. Pungkasane, lebokake pot ing njaba, ing semi-shade.

Nanging, lan njaga landasan kasebut lembab nanging ora kebak banyu, bakal germin ing musim semi.

Wabah lan penyakit

  • Tinta Chestnut: yaiku penyakit sing disebabake jamur Phytophthora cambivora y Phytophthora cinnamomi. Iki wiwit saka oyot menyang sisa wit, nyebabake pati ranting apik lan nekrotisasi jaringan sing ana ing sangisore kulit.
    Kanggo ngobati, kita kudu nggunakake fungisida adhedhasar tembaga, nanging sing paling apik yaiku nyegah kanthi ngontrol risiko lan tuku spesimen sing sehat.
  • Serangan saka kadal wulu (Lymantria dispar) lan kupu kadal buntut coklat (Chrysorrhoeas Euproctis). Dheweke kalebu loro lepidoptera sing menehi endhog godhong, utamane sing lembut.
    Dheweke bisa diperang sabun kalium o lenga neem.

Rustitasitas

Nolak frosts nganti -17ºC, nanging sing telat nglarani dheweke. Panas banget (luwih saka 30ºC) uga ora seneng. Ora bisa urip ing iklim tropis.

Apa gunane?

Woh chestnut mateng ing musim gugur

Kajaba ora bisa digunakake minangka wit hias, minangka spesimen terisolasi utawa klompok, tanpa mangu-mangu panggunaan sing paling wiyar yaiku wit-wohan. Woh-wohan, kastanye, bisa dipangan, lan nyatane akeh banget nutrisi. Nilai nutrisi saben 100 gram kaya ing ngisor iki:

  • Kalori: 225kkal
  • Karbohidrat: 44,17g
  • Lemak: 1,25g
  • Protein: 52g
  • Vitamin B1: 0,144 mg
  • Vitamin B2: 0,016 mg
  • Vitamin B3: 1,102 mg
  • Vitamin B6: 0,352 mg
  • Vitamin C: 40,2 mg
  • Calcio: 19 mg
  • Hierro: 0,94 mg
  • Magnesio: 30 mg
  • Fosforus: 38 mg
  • Kalium: 484 mg
  • Natrium: 2 mg
  • seng: 0,49 mg

Apa mupangate kastanye?

Mangan sawetara kastanye saiki lan banjur bakal mbantu kita tetep sehat, amarga ngombe, ngiyatake untu lan balung, ngrangsang fungsi sistem saraf, nglindhungi jantung, ningkatake transit usus lan bisa dipangan yen anaemia amarga ngemot zat besi.

Muga-muga sampeyan seneng karo sing sampeyan sinaoni babagan kastanye 🙂.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.