Ganda anggrek dening wiji

Anggrek minangka tanduran sing germin amarga jamur

Orchid nuwuhake minat khusus ing Eropa sajrone abad kepungkur, nganti sawetara spesimen didol kanggo emas dening para kolektor. Profesional lan ilmuwan ing wektu kasebut ora bisa ngakibatake cukup cepet kanggo nyukupi kebutuhan sing akeh.

Malah saiki isih akeh sangsi kepiye perkalian anggrek karo wiji ing antarane para penggemar, amarga yen ana sing nemokake misteri kasebut, bisa uga kita bisa nikmati tanduran sing apik lan elegan iki.

Kepiye cara wiji anggrek germin ing alam?

Cattleya minangka anggrek tropis

Ana akeh tanduran sing nggawe hubungan simbiosis karo tanduran liya utawa makhluk urip liyane. Kasunyatane, ditemokake yen kanthi cara sing padha yen konifer tuwuh saya kuwat yen bisa nemokake jamur khusus ing lemah sing tuwuh tuwuh dadi mikoriza (simbiosis ing antarane jamur lan oyot), padha karo orkid sing gegayutan karo wiji-wiji.

Iki ditemokake ing abad kaping XNUMX, dening ahli botani Prancis Noël Bernard. Microcurriza ngidini wiji bisa germin ing alam. Pengoperasine kaya ing ngisor iki: jamur menehi nutrisi wiji, menehi nutrisi lan banyu, lan baline bisa ngemot karbohidrat lan vitamin dheweke ora bisa ngasilake kanthi jumlah sing cukup.

Saiki iki ora digunakake amarga cara sing nuntut banget, amarga uga mbutuhake jamur.

Apa anggrek bisa berkembang tanpa jamur?

Suwe-suwe ditemokake germinasi anggrek uga bisa ditindakake tanpa jamur sing ora bisa dipisahake, cukup milih lemah sing akeh uyah mineral, sukrosa lan unsur liyane.

Kepiye cara nyebar wiji anggrek?

Budaya in vitro wiji anggrek

Gambar - Wikimedia / Hutan lan Kim Starr

Tanduran in vitro saka tanduran iki dadi modis ing taun 60-an. Wiji anggrek kudu dilebokake ing lemah sing subur banget ing lingkungan sing pancen steril. (kendi utawa botol kaca). Wiji mau germin, tekan tahap tengah lan pungkasane godhonge tuwuh. Nalika godhong 3-4 sing pertama tuwuh, mula bakal ditransfer menyang lema liya sing luwih cocog kanggo anggrek cilik.

Budaya in vitro biasane sukses, wiwit kembang kaping pisanan katon ing 2-3 taun, dibandhingake karo 7 taun sing dibutuhake nalika ana ing alam.

Tips kanggo entuk tingkat germinasi sing luwih dhuwur

Supaya wiji sing akeh bisa germin, disaranake ing ngisor iki:

  • SubstratumPilih contone babakan wit remuk, utawa serat klapa. Penting banget yen dadi substrat anyar, utawa paling ora disterilake.
  • Banyu: tansah nggunakake udan utawa tanpa jeruk nipis. Sampeyan kudu bisa murni. Iki uga regane migunani kanggo ngonsumsi manungsa.
  • Lokasi saka wiji: lebokake cedhak sumber panas, ing area sing direksa srengenge langsung. Iki penting banget amarga anggrek minangka tanduran sing tuwuh ing sangisore teduh tanduran sing luwih gedhe tinimbang.
  • Transplan: tinggalake bibit sampeyan ing wadhah sing wis germin nganti tekan ukuran udakara 5-7 sentimeter. Kanthi cara iki, sampeyan bakal luwih gampang misahake lan nulungi transplan kasebut.

Sepira penting budaya in vitro anggrek kanggo jagad iki?

Tampilan anggrek Laelia gouldiana

Gambar - Flickr / Teresa Grau Ros

Anggrek minangka tanduran sing ngasilake wiji cilik, asring kurang saka 1 milimeter. Kajaba iku, dheweke butuh jamur microrhizal iki kanggo germin, mula kanggo nggawe generasi anyar ngasilake ewonan wiji, kadang nganti luwih saka 100. Masalahe yaiku kabeh, mung udakara 1% germinates.

Lan iki, kepiye carane bisa uga ateges ana macem-macem jinis spesies sing wis ana lan isih mbebayani, amarga ing masalah iki ditambahake liyane kayata ilang papan, pembalakan ilegal, lan ekstraksi spesimen saka alam.

Thanks kanggo budidaya in vitro, spesies kayata Laelia gouldiana, sing saiki wis ora tuwuh maneh, isih urip ing laboratorium, khusus ing bank germplasm. Nanging ora mung budidaya kanthi cara iki, nanging uga praktis kanggo kabeh anggrek komersial: Phalaenopsis, Dendrobium, Cambria, lan liya-liyane sing dawa, miwiti urip ing wadhah sing umume digawe saka gelas.

Sampeyan kudu dipikirake manawa tanduran iki kadang ngasilake keikis, yaiku réplika sing thukul saka tanduran ibu, nanging ora kabeh spesies duwe saben taun, lan ora bisa ngerti jumlah sing bakal ana. Nanging, perkalian karo wiji anggrek, sanajan ing vitro, minangka prekara sing cepet utawa mengko bisa dadi kamungkinan kanggo kabeh spesies; ora muspra, kabeh bakal wiwit ngrembaka ing sawijining wektu.

Lan kanthi iki kita rampung. Muga-muga sampeyan wis sinau akeh babagan nandur wiji anggrek, lan sampeyan disaranake nyoba 🙂. Maju saka sampeyan dhewe ora gampang, nanging mesthi wae ora mokal supaya dheweke germin.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   MMD ngandika

    Artikel sing apik banget. Aku mung kudu nyoba ... ha ha.
    Aku duwe bibit Cattleya. Banjur aku ngetung asile.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo MMD.

      Semoga sukses karo wiji kasebut 🙂

  2.   Nayomi Tarr ngandika

    Halo, ing babagan wektu, suwene wektu godhong pertama katon? Aku ngerti gumantung saka spesies kasebut, nanging duwe perkiraan.

    Gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Nayomi.

      Kurang luwih antara 1 lan 3 wulan. Nanging iku gumantung banget karo spesies, manawa wiji kasebut seger utawa 'lawas', ing iklim, lsp.

      Matur suwun!