Iki Welwitschia, tanduran ara-ara samun sing "ora bisa mati"

Welwitschia minangka tanduran sing umure pirang-pirang ewu taun kepungkur

Gambar - Wikimedia / Hans Hillewaert

Ing Afrika, kita nemokake salah sawijining papan sing pertama sing miwiti urip terestrial: ara-ara samun Namib. Wis lawas amarga dingerteni yen wis digawe sajrone Jaman Tersier, udakara 65 yuta taun kepungkur. Dumunung ing sisih kidul bawana, jembaré 81 ewu kilometer persegi. Ing kene, gampang suhune tekan 50ºC ing mangsa panas lan meh ora udan ing pirang-pirang panggonan, lan ing kana pancen kita nemokake salah sawijining tanduran sing paling tahan ing donya: Welwitschia mirabilis, siji-sijine spesies ing genus Welwitschia.

Ana sing ngarani tanduran abadi, utawa tanduran sing ora bisa mati. Tuwuh kanthi laju sing alon banget, nanging dheweke pancen wis adaptasi karo lingkungane mula dheweke kepengin ngerti apa rahasiane. Saiki, pungkasane, panelitian ilmiah wis ngumumake.

Welwitschia minangka tanduran ara-ara samun

Gambar - Wikimedia / Sara & Joachim

Mung udakara udakara rong inci saben taun, Welwitschia Iki minangka tanduran sing tuwuh kanthi cepet, nanging ora nyegah urip nganti 3000 taun, yaiku umure kira-kira sawetara spesimen. Iki tegese wiji sing germin ing wiwitan Zaman Besi, sajrone manungsa kita sinau ora mung cara nggarap zat besi nanging uga cara tuwuh tanduran. Nanging ayo ora nyimpang.

Welwitschia ditemokake ing taun 1860, dening ahli botani Friedrich Welwitsch, amarga alasan kasebut, dheweke ora ragu-ragu nggunakake jeneng kulawarga kasebut minangka jeneng jinis tanduran kasebut. Banjur, Charles Darwin, uga ilmuwan liyane, nuduhake minat ing babagan kasebut, lan luwih khusus, babagan umur dawa. Apa sing nggawe sampeyan bisa urip pirang-pirang taun tanpa nggegirisi, ing sangisore srengenge sing panas lan mung udan sawetara irungnya setaun?

Genetika luar biasa saka Welwitschia

Tanduran Welwitschia asale saka ara-ara samun

Gambar - Wikimedia / Nanosanchez

Biasane, yen tanduran ngalami stres kaya ngono, mula garing wae, nanging Welwitschia ora. Apa sebabé? Kesalahan ing pembagian sel, sing kedadeyan udakara 86 yuta taun kepungkur. "Kesalahan" iki nyebabake genom tanduran dadi dobel. Nanging ora mung iku, amarga duwe materi genetik luwih akeh tegese luwih akeh energi, lan iki ing ara-ara samun meh dadi misi bunuh diri, amarga kahanane kondhisi.

Nanging, Welwitschia ngerti carane adaptasi tanpa masalah. Miturut panliten kasebut, udakara rong yuta taun kepungkur kegiyatan retrotransposons (kanggo ngerti kita: iku unsur sing bisa ditambah ing genom) sing diintensifake minangka reaksi stres panas. Iki nyebabake pangowahan ing gen nanging tanpa ngowahi urutan DNA sing nggawe bisu ing retrotransposon kasebut.

Pangowahan kasebut, dikenal kanthi jeneng teknis epigenetik, padha diturunake saka generasi liyane, kanthi keturunan Welwitschia pertama sing bisa berkembang kanggo adaptasi karo gurun Namib sing wis ditanduri kualitas kasebut.

Penasaran ing Welwitschia mirabilis

Minangka asil pangowahan penting kasebut volume tanduran dikurangi, lan akibate uga konsumsi energi. Nanging isih ana liyane: godhonge thukul saka basal meristem, yaiku saka tengah-tengah tanduran, dene umume spesies godhong-godhongan anyar saka cabang utawa batang.

Kasunyatan penasaran liyane yaiku mung duwe godhong loro. Nalika ndeleng gambar, mula bakal rumangsa yen kudu luwih akeh, nanging sejatine ora kaya ngono. Dheweke wiwit dadi cotyledons udakara 30 milimeter, lan sithik mbaka sethithik diowahi dadi godhong sederhana, lancip lan ijo sing bisa ngukur udakara udakara meter.

Sanajan kekeringan minangka protagonis Namib sing durung dibantah, tanduran iki saged tetep hidrasi berkat embun sore. Kita cenderung mikir manawa tanduran mung nyedhot banyu liwat oyot, nanging asale utama kabeh sing kita tingali lan ngerti yaiku ing segara. Mula, pori-pori utawa stata kasebut reaksi nalika dibukak. Yen udan deres, ing tangan liyane tetep ditutup amarga kakehan banyu bisa ngelem.

Welwitschia mekar kaping pirang-pirang sajrone urip

Manungsa angel yen ndeleng Welwitschia ngrembaka; Nanging, sawetara sing duwe begja. Thanks kanggo wong-wong mau, dingerteni minangka spesies sing dioecious; yaiku ana spesimen lanang lan wadon liyane. Iki mung nggawe kemungkinan supaya keturunan luwih rumit, mula meh ora bisa nemokake bibit sing didol, lan yen ditemokake, regane larang banget (kanthi cara, yen sampeyan entuk, aja lali ngobati nganggo bubuk tembaga amarga rentan banget kena infeksi jamur).

Kembang kasebut diklumpukake ing infloresensi sing thukul saka tengah tanduran, lan dheweke abang. Dheweke ora duwe kelopak, amarga iki minangka struktur sing ing papan kaya ara-ara samun, ing endi meh ora ana serangga, mung butuh banyu akeh banget lan ora babar pisan.

Mangkene, sing Welwitschia mirabilis bisa mbantu ahli botani ngembangake tanduran sing luwih tahan kanggo lingkungan sing garing, prekara sing bakal migunani yen dipikirake manawa ing pirang-pirang jagad, iklim dadi panas lan awan udan katon saya sithik.

Iki link sinau yen sampeyan kepengin: Sinau alam


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.