Phoenix, wit palem sing paling bisa adaptasi

Tampilan godhong phoenix

ing Phoenix Iki minangka genus wit palem sing tuwuh ing pirang-pirang wilayah ing jagad iki. Umume spesies akeh banget lan dhewekan, nanging ana liyane sing asor, bisa diwenehi taman cilik utawa pot.

Budidaya lan pangopènane gampang banget, saengga bisa uga kaget banget. Kowe ora precaya marang aku? Priksa iki, spesial sampeyan ing telapak tangan Phoenix. 😉

Asal-Usul lan karakteristik Phoenix

Wit palem Phoenix diwasa, cocog kanggo taman

Protagonis kita yaiku telapak tangan asale ing Kepulauan Canary, Afrika Lor lan Asia Kidul lan Wétan. Yaiku tetanduran sing bisa nganti tekan 2 nganti 35 meter, kanthi solit utawa multicaule trunk. (dibentuk dening pirang-pirang batang). Makutha kasebut kasusun saka godhong sing disusun kanthi spiral, lan pinnate, petiolate, lan leaflet basal diowahi dadi duri. Kembang kasebut diklumpukake ing perbungaan sing apik banget, lan ana sing wadon lan lanang. Wiji kasebut elipsisial, sub silinder utawa flat-convex, kasar lan kanthi alur sisi.

Umur umure bisa dawa banget, nganti 300 taun.

Spesies utama

P. canariensis

Wit palem Kanada ing kebon

Dikenal minangka wit kurma kenari, Kelapa sawit Canaria, phoenix, sawit Pulo Canary utawa támara, kalebu palem tunggal sing asale saka Pulo Canary. Dhuwuré bisa nganti 20 mèter, kanthi kandhungan kandhungan diameter nganti 1 m. Godhonge mencet lan dawane nganti 6 meter. Nolak nganti -8ºC.

P. dactylifera

Phoenix dactylifera, kurma kurma

Dikenal minangka kurma kurma, phoenix, tanggal, sawit umum, sawit umum, tamara, kurma kurma, kurma kurma utawa kurma kurma, minangka tanduran sing asale saka Afrika Lor lan Asia Kulon sing tekan dhuwur nganti 30 meter kanthi kandhange batang 50- 60cm ing diameteripun Godhonge pinnate, warna biru. Nolak nganti -10ºC.

P. roebelenii

Spesimen Phoenix roebelenii

Dikenal minangka kurma kurma, sawit pygmy, telapak tangan robeleni, kurma pygmy, palem Roebelen, phoenix robelini, phoenix kurcaci utawa kurma kurcaci, yaiku tanduran sing asale saka Laos. Ndhuwur nganti 5 meter, kanthi batang 1 dhuwure 30-35cm amba. Godhonge pinnate, ijo padhang. Nolak nganti -3ºC.

P. rupiah

Phoenix rupicola ing kebon

Gambar - Davesgarden.com

Dikenal minangka sawit rock utawa kurma watu, minangka tanduran sing asale ing sisih lor India. Nduweni batang tunggal nganti diameter 8 meter kanthi diameter sekitar 30cm. Godhonge wis kecepit, lan dawane nganti 5m. Nolak nganti -4ºC.

Apa sing dadi perhatiane?

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

Lokasi

Phoenix minangka wit kurma sing dheweke kudu srengenge kebak. Nanging, ana siji sing istiméwa: P. roebelenii iku bakal tuwuh ing wayah semi, amarga sinar srengenge asring banget.

Bumi

Gambut ireng, lemah sing cocog kanggo telapak tangan pot

Gambar - Gramoflor.com

  • Pot kembang: Substrat budaya universal sing dicampur karo 30% perlite bisa digunakake.
  • Taman: lemah kudu duwe saluran sing apik lan sugih ing bahan organik.

Irigasi

Sampeyan kudu asring, utamane ing musim panas. Apike, banyu saben 2-3 dina sajrone musim sing paling panas, lan seminggu sepisan nganti setaun.

Pelanggan

Saka wiwitan musim semi nganti pungkasan musim panas, penting banget kanggo pupuk karo pupuk cair kanggo wit kurma tindakake indikasi sing kasebut ing kemasan produk. Kita uga bisa nggunakake pupuk organik, kayata pupuk kandhang, guano, sayuran basi (sing ora bisa dipangan maneh), tas teh, kompos.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Ing musim semi, nalika risiko frost wis liwati. Yen wis ana ing pot, mula kudu ditanam saben rong taun maneh.

Multiplikasi

Phoenix minangka tanduran sing multiplies dening wiji ing spring, ngetutake langkah iki:

  1. Sing pertama ditindakake yaiku isi tas plastik transparan nganggo segel vermikulit.
  2. Sawise iku, kita ngenalake wiji lan nyoba supaya ditutupi dening landasan.
  3. Pungkasan, kita banyu lan nyelehake ing cedhak sumber panas.

Pilihan liyane yaiku nyebar ing pot kanthi medium sing tuwuh universal, ditutupi lapisan lemah tipis.

Sing pertama bakal germin ing 7-30 dina.

Hama

Paysandisia archon ing godhong palem

  • Mealybugs: padha manut godhonge, lan uga ndhelik ing sisih ngisor. Yen sawetara utawa wit palem isih enom, kita bisa nyopot nganggo tangan utawa nganggo swab saka kuping sing dibasahi alkohol apotek.
  • paysandisia archon: yaiku moth sing larva ngrusak godhong kanthi cepet saka pangkalan. Ing njero kasebut, kita bisa ndeleng bolongan, nanging uga serat sing metu saka batang kasebut. Perang karo Chlorpyrifos 48%.
  • Weevil abang: arupa weevil (jinis kumbang nanging luwih tipis) sing larva ngubur galeri ing telapak palem. Gejala kasebut yaiku: kuning saka godhong, penyimpangan godhong tengah (pandhuan), kerusakan tunas apikal. Iki dikontrol lan diperangi karo Chlorpyrifos 48%, sanajan obat alami uga bisa narik kawigaten minangka langkah pencegahan. Informasi luwih lengkap Kene.

Penyakit

Dheweke bisa kena pengaruh jamur. Gejalanya yaiku:

  • Wêdakakêna jambon ing dhasar godhong
  • Cetakan abu-abu ing godhong
  • Batang cemeng (telapak tangan sing isih enom banget)
  • Lemah tanduran
  • Wit palem ora tuwuh
  • ROOT bosok

Kanggo nyegah Penting, aja nganti nggulingake banyu, lan nindakake perawatan nyegah nganggo tembaga utawa belerang ing musim semi lan musim gugur. Yen kita curiga yen sampeyan wis duwe, mula sing becik yaiku ngobati fungisida semprotan.

Rustitasitas

Sanajan gumantung karo spesies kasebut, umume tahan frost nganti -5ºC.

Apa sing digunakake Phoenixes?

Panganggone hias

Wit palem iki katon apik banget ing pojok endi wae, bisa uga spesimen dhewekan minangka spesies paling gedhe, utawa ing klompok. Sawetara wong, kayata wit kurma Canaria, menehi shade sing apik banget, mula minangka pilihan sing apik banget nalika sampeyan pengin duwe tanduran sing ngidini sampeyan nglindhungi raja raja.

Panganggone kuliner

Godhong anyar ing sawit Pulo Canary lan tanggal kurma bisa dipangan.. Kanthi roti lapis, digawe roti lapis, lan sing terakhir bisa dipangan mentah utawa dimasak. Kajaba iku, kanthi klompok kembang sampeyan bisa nggawe madu.

Panganggone liyane

Godhong ing sawetara wilayah digunakake minangka sapu, utawa minangka payung.

Phoenix dactylifera, wit palem sing migunani banget

Apa sampeyan mikir babagan Phoenix? Sampeyan duwe wong?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.