Maple Amerika (Acer negundo)

Acer negundo minangka wit godhong

Gambar - Wikimedia / CK Kelly

El Acer negundo Wit godhong cepet sing tuwuh kanthi cepet, saengga bisa duwe kebon sing bisa ditemokake ing pucuking shade ing musim semi lan musim panas. Sanajan ngidinke pemangkasan, tuwuh wiwit cilik, mula ora prelu banget.

Uga, minangka wit sing apik banget kanggo taman kuthaApa dheweke cedhak wilayah sing akeh lalu lintas amarga nolak polusi kanthi apik.

Asal lan karakteristik saka Acer negundo

Acer negundo duwe godhong pinnate

Gambar - Wikimedia / Joe Decruyenaere

El Acer negundo, dikenal minangka maple utawa papan Amerika, yaiku jinis maple asli saka Amerika, saka Kanada nganti Guatemala, sing ing dhuwur 20 meter. Nduwe batang sing diametere nganti 50 sentimeter umume, sanajan kahanane pas, spesimen sing lawas bisa ngluwihi dhiameter meter. Iki cenderung ngasilake pangisep nalika ditinggalake, mula bisa dadi kelompok cilik.

Godhonge pinnate, kasusun saka telu, lima utawa pitu pinnae utawa leaflet, masing-masing ukurane udakara 10 sentimeter nganti ambane nganti 7 sentimeter. Werna ijo enom, nanging ing musim gugur katon abang sadurunge malih dadi coklat lan tiba ing wit kasebut.

DioeciousIki tegese ana spesimen lanang lan wadon. Kembang ora duwe kelopak, lan thukul ing klompok sing digantung nganti 20 inci suwene nalika musim semi. Woh kasebut minangka samara dobel (dismara) sing dawane udakara 2 sentimeter kanthi suwiwine nganti 3 sentimeter. Iki mateng ing musim gugur.

Jinis Acer negundo

Gumantung saka endi sing tuwuh, sawetara subspesies wis diidentifikasi, yaiku:

  • Acer negundo subsp negundo: iku umume, kanthi godhong glabrous.
  • Acer negundo subsp californiaicum: yaiku macem-macem godhong lan batang sing ditutupi rambut cekak sing mung ditemokake ing California.
  • Acer negundo subsp interius: asli Nebraska, Kansas lan Pegunungan Rocky ing Amerika Utara, yaiku wit sing dhuwure 20 meter.
  • Acer negundo subsp mexicanum: iku macem-macem sing tuwuh ing Meksiko.

Kepiye carane ngrawat awak dhewe?

Yen sampeyan pengin ngerti apa sing kudu diwenehake kanggo maple, kita bakal nerangake kabeh sing kudu sampeyan ngerteni:

Lokasi

Wit gedhe yaiku kudu metu, ing kebon. Opo maneh, penting yen kena sinar srengenge, amarga kanthi cara iki bakal bisa berkembang kaya kudune.

Nalika bakal ditandur ing lemah, penting diselehake udakara 5 meter saka wit, pipa, lan trotoar liyane.

Bumi

Acer negundo minangka wit godhong

Gambar - Wikimedia / Sten Porse

  • Pot kembang: yen sampeyan pengin, sampeyan bisa nandur ing pot nalika isih enom. Kanggo nindakake iki, sampeyan kudu nyelehake ing bolongan sing ana bolongan, kanthi landasan kanggo tanduran asem (didol Kene) utawa serat klapa (didol Kene).
  • Taman: iki minangka tanduran asam, mula bakal tuwuh kanthi bener ing lemah kanthi pH sithik, antara 4 lan 6,5. Yen ditandur ing lemah alkalin, godhong bakal dadi klorosis amarga mbutuhake wesi.

Irigasi

El Acer negundo Dudu wit sing bisa mlaku dawa tanpa nampa banyu. Nyatane, ora tahan kahanan garing. Amarga iki, kudu disiram kaping pirang-pirang seminggu, utamane ing musim panas yen sampeyan paling mbutuhake.

Yen ing wilayah sampeyan biasane udan ing musim salju-musim salju, jupukake banyu sing disiram, lan aja banyu yen ana ramalan udan, amarga banyu sing kakehan ora bakal becik.

Gunakake banyu udan utawa asam (kanthi pH 4-6).

Pelanggan

Ing musim semi lan musim panas sampeyan bisa mbayar con pupuk alami (kayata kompos, guano, humus, pupuk kandhang, ...). Nanging disaranake nglamar pupuk cair amarga, kanthi cara iki, oyot bakal bisa nyedhot luwih apik lan substrat bakal terus ngeculake banyu kanthi apik.

Multiplikasi

Wiji Acer negundo ditandur nalika musim salju

Gambar - Flickr / Salomé Bielsa

Iki minangka jinis maple sing multiply biasane karo wiji ing mangsa, sing kudu stratifi ing kulkas suwene rong nganti telung wulan banjur nyebar ing pot sing diselehake srengenge kebak. Sing pisanan germin bakal nindakake ing musim semi, nalika suhu sithik.

Cara liya yaiku dening stek kanthi godhong ing pungkasan musim semi. Dheweke diresiki karo hormon rooting (didol Kene) lan ditandur ing pot individu kanthi vermikulit (didol Kene) sing bakal wis dibasahi sadurunge. Pungkasane, dheweke dilebokake ing papan teduh. Mula, dheweke bakal diwiwiti udakara sewulan.

Pruning

Nanging dudu wit sing pruning sampeyan bisa motong cabang sing garing ing pungkasan mangsa, lan para nyedhot nalika tunas.

Rustitasitas

Tahan frosts kuat, nganti -30ºC. Uga sing paling dhuwur nganti 35ºC, nanging mung yen kurang banyu.

Migunakake saka Acer negundo

Acer negundo Flamingo duwe godhong ijo lan jambon

Gambar - Flickr / Daniel Arrhakis

Iki minangka tanduran sing Iki digunakake utamane minangka elemen dekorasi ing kebon lan taman. Nyedhiyakake iyub-iyub, lan uga ana kultivar sing apik banget, kayata Acer negundo »Flamingo», kanthi godhong ijo lan wates jambon, sing menehi warna ing papan kasebut.

Kosok baline kayu digunakake kanggo entuk serat prestressing.

Apa sampeyan mikir babagan Acer negundo?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.