Yarrow (Achillea millefolium)

Achillea millefolium

Dina iki kita bakal ngomong babagan tanduran sing asipat obat terkenal. Iku macem-macem yarrow umume diarani yarrow. Jeneng ilmiah yaiku Achillea millefolium lan iki uga nduwe jeneng umum liyane kayata milopil, milrosas, millefeuille, camomilla, rumput kencing, busa susu, maquilea, kembang, ewu altamisa lan liya-liyane dawa. Iki minangka tanduran sing kondhang, mula akeh jeneng-jeneng umume. Iki kalebu kulawarga Asteraceae lan ditemokake kanthi alami ing Asia lan bagean Mediterania Eropa.

Ing kene, dakcritakake kabeh babagan sampeyan Achillea millefolium.

Karakteristik utama

Kembang sing sempit

Yaiku tanduran taneman. Sanajan ora akeh, kita uga bisa nemokake ing Andalusia lan Portugal kidul. Nalika tuwuh ing habitat alami, kita bisa nemokake yen lemes banget. Biasane bisa ndeleng dheweke ing cedhak suketan lan lapangan sing jejer dalan lan lereng gunung. Dheweke uga tuwuh ing wilayah alas.

Gumantung saka wilayah sing kedadeyan, bisa urip ing dhuwur wiwit 0 meter nganti 2500 (kanthi 0 meter tegese permukaan laut). Wilayah sing paling becik kanggo tuwuh optimal yaiku ing ketinggian 1.500 meter. Iki bisa ngidinke meh kabeh iklim, sanajan luwih milih papan sing luwih sedheng. Bisa tahan sawetara frost utawa kekeringan moderat, nanging dudu kanca sing ekstrem.

Iki minangka tanduran perennial aromatik kanthi batang ing antarane 30 nganti 70 cm. Nduweni pithong spons putih lan godhonge lanceolate. Kembang kasebut diklumpukake ing klori udakara 10 kembang. Dene woh kasebut arupa achene tanpa vilane lan bentuk oblong.

Budidaya saka Achillea millefolium

Sifat obat yarrow

Sing paling umum yaiku dibudidayakake kanggo digunakake mengko dadi kembang potong. Yaiku tanduran deso, mula iku ora nuntut banget uga kanthi kahanan lingkungan uga kanthi perawatan. Nanging, sawetara prekara kudu dipikirake supaya tuwuh paling gedhe.

Wangsulan: Bab ingkang kaping pisanan sing kudu kita jamin yaiku Iklim cukup. Penting banget kanggo njaga asor moderat lan dipasang ing sunar srengenge supaya batang bisa tuwuh kanthi bener. Yen wis sunar srengenge, kembang bakal tuwuh dadi luwih warna lan urip. Meh adaptasi meh karo kabeh jinis lemah, uga sing watu gamping. Sanajan bisa tuwuh ing lemah sing kurang nutrisi, luwih becik ditanam ing lemah sing luwih subur.

Salah sawijining aspek dhasar supaya ora rusak lan mati yaiku pembuangan lemah. Lemah kasebut kudu dikuras kanthi becik supaya ora genah nalika nyiram. Yen banyune nglumpuk, mula bakal nandhang klelep tanduran.

Tanduran tanduran iki mirip banget karo alfalfa. Yen wis disebar, gagang kasebut katon nganti nyebar ing saindenging lemah. Kita kudu mbayar nganggo penambah kalium sing mbantu tuwuh dadi luwih imbang lan kuwat. Pupuk nitrogen sing berlebihan kudu dihindari, sing bakal nyebabake efek sing beda karo sing dikarepake.

Koleksi lan panggunaan yarrow

Budidaya sing sempit

Nglumpukake ing Achillea millefolium iku gampang banget. Sampeyan mung kudu ngethok stalks kembang ing pangkal kasebut. Penting, kudu ditindakake dhisik esuk, amarga nalika semana dheweke paling akeh turgid. Sawise nggawe potongan, kita nyelehake tandan ing gelas utawa ember sing isi banyu nganggo pengawet kembang. Sawise dilebokake ing wadhah, kita sijine ing kulkas supaya bisa dijaga kanthi apik. Tanduran iki biasane digunakake minangka kembang sing ana gandhengane.

Uga bisa ditandur ing pot lan cukup populer. Lukisane biasane dituku kanggo nyebar ing pot sawetara dawane 14 lan 18 sentimeter. Kaya sing ditandur ing lemah, kudu diselehake ing srengenge lengkap lan dilebokake ing sangisore meshes sing menehi teduhan. Kayane kita sijine ing semi-shadow, nanging tanpa babar blas.

Tanduran iki dijepit 20 dina sawise ditandur lan tunas kembang bisa didol. Butuh pupuk sing padha karo disebar ing lemah.

Kadhangkala, kita pengin nggawe area sing luwih sithik sing kalebu tanduran sementara ing kebon. Yarrow cocog kanggo kabeh iki. Kita bisa tuwuh ing sak panggonan nganti pirang-pirang taun. Kanggo nindakake iki, kita mung kudu motong saka wektu kasebut supaya tunas bisa tuwuh dadi luwih apik lan kembang bakal metu.

Sampeyan kudu ing mangsa adhem nindakake pruning ing level lemah supaya bisa diresiki kabeh lan siap kanggo musim semi. Thanks kanggo motong, sampeyan bisa ndeleng cara ngiseni tunas lan batang sing kebak kembang kanggo sebaran rimpang sing luwih apik.

Sipat obat

Achillea millefolium kembang putih

Kaya sing wis kasebut ing wiwitan artikel, tanduran iki minangka obat. Kasedhiya macem-macem mupangat kesehatan internal lan eksternal. Cocog banget kanggo ngobati masalah pernapasan, ningkatake sirkulasi, kram menstruasi lan ngobati masalah utama sing disebabake menopause ing wanita.

Kanggo ngrasakake mupangat, kita kudu nggunakake kembang sing ana prinsip aktif penting kayata curmarins, vitamin C, tanin lan flavonoid.  Kanggo ngatasi masalah internal, cukup gawe infus kanthi nambah sendok makan yarrow nganggo banyu panas banget. Kanggo ngombe, luwih dhisik sampeyan kudu saring banjur adhem sithik kanggo ngombe. Kanggo nggunakake masalah njaba, luwih becik ngresiki luka, ngobong utawa ngobati wasir. Kita bisa nyiyapake infus lan digunakake minangka krim. Efek kasebut bakal tumindak sacara lokal.

Sanajan duwe mupangate gedhe minangka tanduran obat, nanging uga ana sawetara kekurangan. Sing pertama yaiku wanita sing hamil ora kudu nggunakake infus yarrow. Sawetara rasa sakit weteng bisa uga nyebabake diare. Sing liyane yaiku kanggo pasien, ora luwih becik njupuk luwih saka rong minggu saurutan. Luwih becik njupuk sawetara dina, ngenteni lan istirahat, lan yen masalah durung mari, lanjutake sawetara dina maneh. Aja nganti luwih saka rong minggu berturut-turut.

Muga-muga informasi iki mbantu sampeyan ngerti babagan Mililfolium Achillea.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.