Ahuehuete (Taxodium mucronatum)

Ahuehuete minangka konifer ijo

Gambar - Flickr / cskk

El ahuehuete iku konifer sing apik tenan. Menehi dhuwur banget, lan duwe mahkota sing bisa menehi iyub-iyub sing nyenengake. Sanajan dudu tanduran sing bisa ditandur ing kabeh jinis kebon, lan kurang saka kebon cilik, bisa dipotong supaya tetep ana ing pot.

Karo perawatan minimal, sampeyan bisa seneng tanpa masalah. Amarga iku, kita pikir bisa dingerteni, amarga kanthi cara iki sampeyan bakal ngerti apa sejatine kudu tuwuh.

Asal lan karakteristik wit ahuehuete

Ahuehuete minangka wit gedhe

Gambar - Flickr / Juan Carlos López Almansa

Protagonis kita minangka wit ijo utawa semi-ijo sing asale saka Meksiko sing uga ditemokake ing wilayah sing lokal banget ing sisih kidul Texas lan Guatemala sisih Lor-kulon. Jeneng ilmiah yaiku Huegelli Taxodium (sadurunge Taxodium mucronatum), nanging sing luwih dikenal minangka ahuehuete. Ndhuwur nganti 40 meter, kanthi batang diameteripun 2 nganti 14 meter.

Godhong disusun kanthi spiral, dipasang ing rong larik sing tumpang tindih lan dawa 1-2cm kanthi lebar 1-2mm. Nanas kasebut oval, kanthi sisik piramida poligonal lan dawane 1,5 nganti 2,5 cm kanthi ambane 1 nganti 2 cm.

Minangka penasaran, yen asale wiwit Era Mesozoic, antarane 100 nganti 200 yuta taun kepungkur.

Kepiye perawatan saka ahuehuete?

Yen sampeyan pengin lan bisa duwe spesimene ahuehuete, disaranake sampeyan kudu njupuk ukuran sing wis diwasa, uga kabutuhan, kaya ing ngisor iki:

Lokasi

Ana ing endi papane? Wiwit wayahe pisanan kudu ana ing njaba, kanthi srengenge kebak utawa ing semi-shade. Sanajan umume entuk spesimen enom, ukuran 1, bisa uga 2 meter, yaiku tanduran sing kudu ana ing njaba ruangan, supaya bisa tuwuh.

Nyatane, sanajan ora tuwuh kanthi cepet, yen kita nimbang yen tuwuh dadi gedhe banget, mula dianjurake supaya nandur ing lemah kanthi cepet. Nanging ya, kita kudu golek papan pipa kanthi jarak minimal sepuluh meter saka papan sing arep ditandur.

Bumi

  • Pot kembang: bisa diisi karo medium sing tuwuh universal (didol Kene) dicampur karo 30% perlite. Iki ora nuntut banget, nanging penting banget supaya substrat sing ora apik sing bisa cepet diresiki.
  • Taman: lemah kudu subur lan duwe got sing apik.

Irigasi

Ahuehuete minangka konifer sing tuwuh apik ing lemah lembab. Nyatane, ing habitat alami bisa ditemokake spesimen sing tuwuh ing jejere kali utawa rawa. Dadi ing budidaya perlu kanggo nyegah lemah saka garing.

Lan yen wis diwenehi ing pot, kita bakal nyelehake piring ing sangisore lan banyu bakal tetep dijaga. Iki bakal dadi pitulung banget kanggo ngilangake rasa ngelak, utamane ing mangsa panas yen sampeyan paling mbutuhake.

Pelanggan

Kerucut Taxodium mucronatum medium

Gambar - Flickr / Cyril Nelson

Wiwit musim semi nganti musim panas kudu dibayar nganggo pupuk organik, kaya guano, sing kompos u wong. Yen ana ing pot, pupuk kudu digunakake kanthi bentuk cair.

Tututi pandhuan panggunaan supaya ora ana masalah, amarga kita asring pengin nambah luwih saka sing bakal nyukupi lan ora ngira iki bakal nyebabake kerusakan serius banget ing oyot, amarga bakal kobong. Yen kedadeyan kasebut, bakal angel mbalekake ahuehuete.

Multiplikasi

Ing ahuehuete multiplies dening wiji ing Autumn (Dheweke kudu adhem sadurunge germin). Yen musim adhem kurang sithik ing wilayah sampeyan, luwih becik disaranake ing kulkas kanthi tupperware vermikulit utawa serat klapa suwene rong nganti telung wulan. Sawise wektu kasebut, tandur ing pot sing bakal sampeyan lebokake srengenge lengkap.

Yen kabeh apik, bakal thukul ing musim semi. Nanging aja kesusu nandur ing pot sing luwih gedhe utawa ing lemah: nganti oyot metu liwat bolongan pembuangan saka winih sing wis dipilih, luwih becik aja kakehan diolah. Kajaba iku, sampeyan kudu ngobati fungisida sing ngemot tembaga (kayata iki) saengga ora jamur utawa oomycetes rampung mau.

Pruning

Yen arep di pot, penting mbusak cabang sing garing, lara utawa ringkih, uga ngethok sing wis saya gedhe, tetep dijaga kanthi dhuwur 2 meter utawa kurang.

Rustitasitas

Tahan adhem lan frost nganti -12ºC.

Apa sing dimaksud karoehuehuete?

Ahuehuete yaiku wit sing digunakake minangka tanduran hias. Iki digunakake minangka spesimen sing terisolasi, amarga suwe-suwe tekan dimensi gedhe banget. Kajaba iku, menehi iyub-iyub sing apik banget lan nyenengake.

Saliyane, ing Meksiko digunakake minangka obat; khusus kulit kayu lan godhonge, amarga ana astringen lan mbantu ngobati tatu luwih apik.

Lan pungkasan nanging ora kalah, ahuehuete minangka wit sing bisa digarap bonsai.

Kepiye cara ngurus bonsai ahuehuete?

Ahuehuete tuwuh kanthi cepet

Gambar - Wikimedia / Cliff saka Arlington, Virginia, AS

Yen sampeyan kerja kaya bonsai, sampeyan kudu menehi ati-ati sing beda banget karo apa sing bakal diwenehake yen kita tuwuh kanthi cepet. Contone, kayata substratum Disaranake banget supaya nambah campuran akadama kanthi 30% kiryuzuna, amarga iki ngidini wit bisa oyot luwih cepet.

Amarga substrat kasebut garing kanthi cepet, ing irigasi iku bakal kudu asring. Kerep banget Salajengipun, nalika musim paling anget ing taun, sampeyan kudu ngombe esuk lan sore, ngindhari jam tengah dina. Nanging ati-ati: tanduran ora kena disemprot yen srengenge nyerang; yen kudu ditindakake, luwih becik ditindakake nalika sore lan mung yen asor lingkungane sithik.

Uga ing musim kasebut, ing mangsa panas, bakal disaranake mbayar iku kanthi pupuk khusus kanggo bonsai, tindakake pandhuan sing bakal ditemokake ing paket kasebut.

Babagan para pruning, bakal rampung ing pungkasan mangsa. Disaranake ditindakake amarga isih enom, amarga iki bakal nyegah pruning drastis sing bakal nyuda nilai hias saka ahuehuete. Gaya sing paling digunakake yaiku chokkan, yaiku batang sing lurus lan mahkota piramida sing kurang luwih.

El transplan Bakal rampung saben 3 taun utawa luwih, nanging bakal gumantung sepira cepet bonsai kita tuwuh. Wis rampung ing pungkasan mangsa. Ing dina sing padha ditransplantasikan, sampeyan bisa njupuk kauntungan kanggo prune, yen sampeyan nganggep perlu.

Kanthi cara iki sampeyan bakal duwe bonsai sing apik lan bisa uga dijaga keturunane sing adoh, amarga umur umure spesies iki ngluwihi 500 taun.

Apa sampeyan mikir babagan ahuehuete?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Alejandro ngandika

    Ing endi bisa entuk AHUEHUETE?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Alejandro

      Disaranake sampeyan ndeleng ebay utawa ing nursery ing wilayah sampeyan.

      Matur suwun!