Beech, wit sing megah

Godhong Fagus sylvatica godhong

El testikel, sing jenenge ilmiah fagus sylvatica, minangka salah sawijining wit sing paling populer lan nyengsemake sing ngenggoni alas bawana lan bawana ing Eropa. Minangka salah sawijining protagonis sing paling penting ing musim gugur, amarga godhong kasebut dicelup abang utawa oranye, gumantung saka macem-macem.

Kanthi dhuwur 40 meter, tuwuh vertikal yen ana ing klompok, utawa cabang nalika isih enom banget yen diisolasi. Nanging, Kepiye carane ngrawat awak dhewe? 

Asal lan ciri

Beech khas Eropa

Gambar - Wikimedia / Giovanni Caudullo

Protagonis kita yaiku wit godhong asli saka Eropa. Ing Spanyol, kita mung bisa nemokake ing sisih lor ekstrem Semenanjung Iberia, lan kanthi cara terisolasi luwih akeh menyang tengah. Kaya sing wis diandharake, umume tekan dhuwur 40 meter, nanging sing normal yaiku yen budidaya ora ngluwihi 15 utawa 20 meter.

Makutha kasebut digawe saka godhong sing sederhanaSampeyan ganti yen spesimen kasebut enom, ijo utawa ungu, sing ganti dadi kuning utawa abang padhang ing musim gugur sadurunge tiba. Cabang bisa rada ditunduk mudhun, utawa gandhewa banget kanthi godhong sing nutug ing lemah gumantung saka subspesies utawa kultivar.

Iku monoecious; yaiku, ana sikil wadon lan sikil lanang. Kembang wanita metu kanthi klompok siji nganti telu, kadang papat, kanthi peduncle coklat abu-abu; lan sing lanang tunas ing infloresensi global. Woh-wohan kasebut, wujud kaya kubah sing mbukak, ngemot siji nganti telung wiji, uga diarani beechnuts.

Wis tuwuh alon, nanging umure dawa umure. Motine kayane: alon, nanging mesthi. Kasunyatane, umur umure 300 taun.

Macem-macem

Ana sawetara sing menarik banget:

  • Fagus sylvatica 'Atropurpurea': duwe godhong ungu kabeh musim.
  • Fagus sylvatica 'Albovariegata': godhong ijo, kanthi wates kuning.
  • Fagus sylvatica 'Fastigiata': nduweni bantalan kolom, lan arang ngluwihi 20 meter lan ambane 3m.
  • Fagus sylvatica 'Pendula': polah tangis. Cabang kasebut mudhun, lan ora tuwuh luwih saka 25m.

Apa sing dadi perhatiane?

Godhong beech ing Eropa ukurane sedheng

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

iklim

Beech sing dibudidayakake minangka spesies tahan banget. Nanging, supaya bisa berkembang kanthi bener mbutuhake iklim sedheng utawa bawana kanthi mongso adhem, asor dhuwur.

Lokasi

Fagus sylvatica kudu ana ing njaba, kanthi semi-shade. Yen tuwuh ing Mediterania, penting uga direksa saka angin segara, yen godhong bakal rusak.

Amarga ciri khas kasebut, kudu ditandur kanthi jarak minimal 10 meter saka pipa, lemah aspal, tanduran gedhe, lsp.

Bumi

  • Taman: dibutuhake supaya lemah ora duwe kecenderungan banyu banyu (kaya dene lempung), subur lan asem, kanthi pH antara 4 lan 6.
  • Pot kembang:
    • Ing iklim sing adhem-adhem: tandur ing landasan kanggo tanduran asam utawa mulsa.
    • Ing iklim sedheng: tanduran ing pasir vulkanik, kayata akadama kanthi 30% kiryuzuna utawa sing padha.

Irigasi

Yaiku wit sing ora nyengkuyung kahanan garing utawa banyu. Sajrone musim panas, butuh banyu sing asring banget, nyoba sabisa-bisa supaya lemah utawa landasan ora garing kabeh; Sisa taun, sanajan frekuensi panyiraman kudu dikurangi, nanging kudu diwenehi siraman moderat.

Kanggo nyegah oyot bosok utawa garing, sampeyan bisa mriksa asor lemah sadurunge nambah banyu. Kanggo nindakake iki, cukup lebokake teken kayu sing lancip: yen metu kanthi praktis nalika sampeyan ekstrak, mula kudu disiram.

Penting nggunakake banyu udan, tanpa jeruk nipis utawa, gagal, banyu keran asam (Kene sampeyan duwe informasi babagan cara nyuda pH banyu).

Pelanggan

Wit beech asring mbentuk alas sing diarani wit beech.

Kejabi banyu, beech butuh 'panganan' supaya sehat banget. Yen ora dibuahi, cepet utawa mengko bakal gampang ngrusak serangga sing nyebabake hama lan mikroorganisme (virus, bakteri, jamur) sing nyebabake penyakit.

Nanging mesthine, ing pasar, kita nemokake macem-macem macem-macem pupuk. Sing paling apik kanggo tanduran iki? Ya, ora apa-apa yen digunakake kanthi bener, sanajan organik Mesthi dadi taruhan sing aman amarga sampeyan ora bakal pupuk, ora mung tanduran, nanging uga taman yen sampeyan nandur ing lemah.

Pilihan liyane yaiku nggunakake pupuk senyawa (kimia), kaya sing adol iki Kene kanggo tanduran asam, ing ngisor iki indikasi sing ditemtokake ing paket kasebut.

Multiplikasi

Iki ngasilake kanthi gampang kanthi wiji, yen seger (mung dijupuk saka wit). Yen mangsa adhem, bisa ditandur langsung ing wiji lan ing musim semi bakal germin; Yen ora kaya ngono, kanggo njamin persentase germinasi sing luwih dhuwur, kita kudu nyusun rong-telung wulan ing kulkas udakara 6º, lan nalika musim semi ditandur ing pot kanthi langkah iki:

  1. Kaping pisanan, tupperware diisi karo vermikulit sing wis lembab sadurunge.
  2. Banjur wiji disebar lan ditutup nganggo vermikulit (utawa dikubur sithik karo sing wis ana).
  3. Sawise, taburi nganggo tembaga utawa belerang. Iki bakal nyegah jamur ngrusak wiji kasebut.
  4. Langkah sabanjure yaiku nutup tupperware lan dilebokake ing kulkas, ing bagean kanggo potongan adhem, susu, lsp.
  5. Sepisan seminggu suwene telung wulan, tupperware kudu dicopot banjur dibukak kanggo nganyarake udhara.
  6. Ing musim semi, wiji wiji diisi, kayata nampan utawa pot, kanthi landasan kanggo tanduran asem.
  7. Bibit banjur dilebokake ing ndhuwur lan ditutupi lapisan substrat tipis.
  8. Pungkasan, wiji kasebut disiram lan dilebokake ing njaba, kanthi semi-shade.

Dheweke bakal germinasi ing musim semi.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Ing musim semi, nalika risiko frost wis liwati.

Rustitasitas

Nolak frosts nganti -18ºC, nanging ora urip ing iklim tropis. Rentang suhu sing ideal yaiku maksimal 30ºC lan minimal -18ºC.

Apa bisa ditanam ing iklim sing panas? Pengalamanku

Tampilan Fagus sylvatica 'Atropurpurea'

Fagus sylvatica 'Atropurpurea', saka koleksiku. Foto 2 Agustus 2018.

Kita wis ujar manawa dudu wit kanggo iklim tanpa frost, nanging sejatine yaiku kanthi perawatan minimal bisa urip kanthi apik ing pesisir Mediterania. Ing wilayahku, suhu paling sithik -1,5ºC lan maksimal 38ºC, lan sanajan sejatine tuwuh kanthi alon, mula ana. Saben taun tambah ayu lan ayu.

Yen sampeyan manggon ing wilayah kanthi iklim sing padha, Aku menehi saran supaya sampeyan nandur ing akadama, sampeyan nyiram akeh nalika musim panas lan kurang saka musim gugur-musim salju, lan aja lali mbayar sajrone musim panen.. Kanthi cara iki, bakal njupuk godhong lan bakal dadi ayu. Mesthi wae, sampeyan bisa uga ora bisa nandur ing lemah, nanging bok manawa ing nursery, kita nemokake pot gedhe nganti diameter 1 meter nganti jerone meh padha.

Mesthi wae, pot ora bakal padha karo lemah, nanging ... yen sampeyan pengin nyoba jinis eksperimen kasebut lan ternyata apik, pungkasane ora ana pilihan liyane kajaba nandur ing kontainer, amarga opsi liyane (kanggo diwenehake menyang kebon botani), mung Kadhangkala, dudu pilihan amarga tresno sing diduweni; lan jelas, dheweke uga ora bakal garing.

Apa kanggo beech?

Ornamental

Wit sing apik banget sing menehi shade nalika tuwuh. Sampeyan menarik yen duwe spesimen sing diisolasi supaya bisa ngrasakake luwih becik.

Panganan

Beechnuts digunakake minangka panganan kanggo ternak.

Medicinal

  • Godhong: digunakake kanggo ngrawat pilek, bronkitis, flu, faringitis lan mungkasi diare.
  • Gawe Creosote: dipikolehi saka distilasi garing saka cabang, yaiku astringen, analgesik, antitussive, antipiretik lan expectorant.

Beech ing musim salju ora ana godhong

Minangka wit sing apik banget sanajan ing musim salju, sampeyan ora mikir? Apa sampeyan bisa mbayangno duwe ing kebon sampeyan? Iki ora nuntut banget. Sanajan, ya butuh papan sing cukup kanggo tuwuh kanthi bener.

Beech minangka salah sawijining wit sing dheweke bisa nggawe sampeyan tresna mung kanthi nyawang sapisan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

10 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Jenny ngandika

    Wit sing ayu, nanging ing endi bisa tuku bibit

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Jenny.
      Ing kaca kaya Ebay sampeyan bakal nemokake winih sing digoleki.
      Salam 🙂

  2.   Alejandra ngandika

    Halo Monica, aku kepengin ngerti babagan oyot wit beech, amarga aku tresna karo wit iki lan aku pengin ditandur ing trotoar, sing ora dakkarepake yaiku oyot kasebut mengko bakal ngrusak kabeh spesies liyane .
    regards
    Alejandra

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Alejandra.
      Akar beech kuat, lan bisa ngilangi lemah lan sapanunggalane.
      A Salam.

  3.   Eduardo Bonelli ngandika

    Sugeng enjang, aku seneng nampa publikasi iki saka Jardoneriaon, migunani banget. Aku arep takon apa sampeyan bisa menehi katrangan ing ngendi tuku Beech lan Acer Opalus. Matur suwun dhisik amarga wis rutin ngirim dhukungan berkualitas tinggi iki. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Eduardo.
      Kita seneng ngerti yen sampeyan seneng blog.
      Babagan pitakon sampeyan, aku nyaranake golek wit-witan kasebut ing nursery online, utawa ing ebay.
      A Salam.

  4.   Vincent ngandika

    Halo, aku duwe wiji beech ing segelas banyu, aku pengin ngerti sepira kaping pirang-pirang minggu aku kudu nyiram, salam.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Vincent.

      Aku nyaranake sampeyan tanduran ing tupperware, contone karo vermikulit, lan simpen ing kulkas suwene 3 wulan. Kanthi cara iki, dheweke bakal bisa germin luwih apik. Kene nerangake carane nindakake langkah demi langkah.

      Saiki, yen musim salju ing wilayah sampeyan adhem, kanthi frosts, sampeyan bisa nandur ing pot siji lan supaya alam bisa urip.

      Yen wis germin, landasan kasebut kudu tetep lembab nanging ora dibanjiri.

      Matur suwun!

  5.   Sinuhe ngandika

    Aku tresna banget karo wit iki nalika ndeleng. Matur nuwun kanggo informasi sing ngurus. Aku saiki. Ana ing lemah, diisolasi lan adoh saka omah utawa jubin. Putuku bakal lungguh ing ayang-ayangane.
    Sinuhe

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Sampeyan mesthi bakal seneng / seneng banget. Wit apik tenan 🙂