Apa anemocoria?

Ana akeh kembang sing winih nyebar karo angin

Sawise bibit ngrampungake pangembangane, mula mung urip. Saiki, dheweke kudu adoh saka wong tuwa (utawa wong tuwa, yen asale saka tanduran hermaphrodit) supaya bisa germin lan, mula ya bisa oyot. Nanging ana sawetara cara kanggo pindhah menyang papan liya, lan saben spesies tanduran wis berkembang kanggo adaptasi karo sing paling cocog kanggo sampeyan.

Lan kabeh cara kasebut, umume, sing paling gampang, yaiku sing dikenal anemochoria. Iki minangka istilah sing nuduhake wiji sing nyebar amarga arus udara, lan bisa ditindakake kanthi apik.

Apa anemocoria?

Ana arus udara ing saindenging planet iki, lan uga ana tanduran praktis ing saindenging jagad. Dadi ana akeh sing ngasilake wiji kanthi struktur sing mbantu nyebar. Iki ngidini dheweke pindhah adoh saka wong tuwa, lan bisa germinasi adoh, mula bisa ngindhari kompetisi teritorial lan nutrisi sing, yen ora.

Kajaba iku, iki uga minangka kesempatan kanggo spesies bisa macem-macem jinis gen, amarga kahanan sing bakal ditemokake wiji ing papan anyar kasebut bakal beda karo umure wong tuwa. Kasunyatan sing gampang yen iklim dadi luwih anget, adhem, utawa luwih garing utawa luwih udan, mula meksa tanduran mbesuk supaya adaptasi karo kabisane. Yen sampeyan nindakake, gen kasebut bisa uga ana ing gen sampeyan, sing bisa diturunake menyang generasi sabanjure.

Jinis wiji sing kasebar karo angin

Wiji sing nggunakake angin kanggo lunga yaiku sing entheng, cukup saengga angin bisa dipisahake saka tanduran ibu, banjur gawanen pirang-pirang meter, utawa kilometer gumantung karo kasus lan kahanane wilayah kasebut . Umume, ana rong jinis sing cukup umum:

Wiji sayap

Tampilan wiji bersayap, disamara

Wiji sayap yaiku sing digawe saka wiji kasebut dhewe, sing biasane kurang luwih bunder lan coklat utawa ireng, lan swiwine tipis lan garing banget. Antarane, ana sawetara jinis:

  • Samara: yaiku sing mung duwe swiwi, kayata contone ana ing pinus.
  • Disamara: yaiku loro samara sing gabung karo bagean wiji, nanging bisa dipisahake yen wis mateng. Contone, iku salah siji sing maples.
  • Trisamara: ana samara telu. Sampeyan ora weruh akeh, nanging contone spesies kasebut Hiptage benghalensis, liana ijo saka India lan Asia Tenggara, ngasilake.

Vilanos

Wiji dandelion kasebar ing angin

Vilanos padha kaya rambut sing fleksibel utawa kaku, biasane putih, sing duwe akeh kembang tanduran kulawarga Asteraceae, kulawarga sing nglumpukake pirang-pirang spesies jamu sing bisa ditemokake ing lapangan lan / utawa ing kebon, kayata dandelion (Taraxacum officinale), utawa kembang srengenge (Helianthus annuus).

Rambut iki ngidini winih ninggalake kembang, lan saka kana diangkut karo angin.

Kasus khusus: tanduran stepa, utawa tanduran gulung

Apa sampeyan nate ndeleng video tanduran garing sing muter ing ara-ara samun? Jinis-jinis tanduran iki dikenal minangka steppents, lan tanduran kasebut bisa dadi angin.

Iki minangka khas wilayah garing lan semi-garing Bumi, lan kanggo aku wong-wong sing nggunakake strategi adaptasi paling ekstrem, nanging ing wektu sing padha paling kepengin weruh. Lan, yen dipikirake, apa sing luwih apik tinimbang tanduran induk wiji kasebut sing tanggung jawab nuli ditinggalake ing papan sing apik nalika nglindhungi nganti angin ditinggalake menyang tujuane?

Yen hawane panas lan garing, yen wiji kasebut kena srengenge luwih suwe tinimbang sing nyukupi, apa sing bakal kedadeyan yaiku bakal kobong lan ora bakal germin. Mula, sanajan ekstrem, solusi sing digawe dening jinis tanduran iki efektif banget.

Rong conto yaiku Salsola Kali Lan Lechenaultia divaricata. Sing pertama yaiku ramuan tahunan sing dikenal minangka Barrel, asale saka Eurasia, sing tuwuh ing lemah pasir; sing nomer loro uga minangka ramuan tahunan, nanging bakal ditemokake ing Amerika Utara.

(Luwih) tanduran sing duwe wiji sing kasebar karo angin

Kanggo ngrampungake, kita menehi dhaptar tanduran sing wiji nggunakake angin supaya bisa uwal saka wong tuwa:

Gyrocarpus

Ndeleng wiji saka Gyrocarpus americanus

Gambar - Wikimedia / Forestowlet

Iki minangka jinis wit-witan utawa semak sing asale saka Amerika Utara. Ukurane bisa nganti dhuwur antara 2 lan 15 meter, lan duwe godhong kabeh, utawa kanthi 3 utawa 5 lobus. Kembang katon akeh, lan bisa staminate utawa hermaphrodit. Woh-wohan kasebut awujud endhog utawa elips, lan ngemot winih swiwi.

ing

Ndeleng wiji Populus

ing ing, utawa poplars, minangka wit rontog sing tuwuh kanthi cepet umume ing wilayah sing sedheng ing belahan langit sisih lor. Dawane bisa nganti dhuwur udakara antara 10 lan 30 meter, lan godhonge sederhana lan sulih, kanthi kabeh pinggiran, bergerigi utawa lobed. Kembang kasebut dikelompokake ing catkin, lan woh-wohan iku kapsul coklat nalika wis mateng. Iki ngemot akeh wiji cilik.

Salix

Tampilan tujuan Salix

Gambar - Wikimedia / Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

ing Salix, utawa willows, minangka genus wit sing rontog utawa semi-ijo sing asale ing wilayah sing asik lan adhem ing belahan langit sisih lor. Dheweke bisa nganti dhuwur rata-rata 12 meter, lan bisa ngasilake oyod udara. Godhonge dawa utawa bunder. Kembang kasebut uga catkin.

Apa sampeyan mikir babagan topik iki?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.