Anyelir (Dianthus)

Pemandangan Dianthus barbatus nalika mekar

Bisa uga tanduran kembang hiasan sing paling populer ing balconies lan teras. Lan yaiku anyelir Iki minangka keajaiban: ngasilake kelopak warna sing cerah banget saben musim, lan uga pirang-pirang wulan ing taun iki (yen iklim mesthi apik).

Lan yen sampeyan rumangsa kurang, kandhani manawa tahan banget kanggo adhem lan ora biasane ngalami masalah hama utawa penyakit. Sanajan ya: supaya bisa sehat, sampeyan kudu ngerti apa perawatan dhasar sampeyan, soko sing bakal dakkandhani sabanjure.

Asal lan ciri

Dianthus minangka tanduran kebon sing misuwur banget

Dianthus, genus duweke carnation, yaiku tanduran taneman utawa empuk asli saka Eropa lan Asia sing paling penting, nanging uga manggon ing Afrika Lor, lan uga ana spesies, yaiku Dianthus repens, ditemokake ing wilayah Arktik Amerika Utara. Dheweke misuwur minangka kunci utawa anyelir.

Ditemokake kanthi godhong ngelawan, linear, abu-abu, glaucous utawa biru-ijo. Kembang kasebut kalebu limang kelopak, jambon panas dadi jambon pucat, utawa putih, lan umume arum.

Spesies utama yaiku:

  • Dianthus barbatus: dikenal minangka karnasi pujangga, carnation Jepang, pot kembang, carnation korsase, manutisa utawa cent en rama, minangka ramuan abadi sing dibudidayakake minangka biennial sing umure udakara 30 nganti 75cm. Kembangé putih, jambon, abang, ungu utawa ungu.
  • Dianthus caryophyllus: dikenal kanthi jeneng carnation utawa carnation, yaiku ramuan abadi sing tuwuh nganti dhuwur 1 meter. Kembang sing diasilake abang utawa jambon.
  • dianthus chinensis: dikenal kanthi jeneng carnation utawa carnation Cina, yaiku ramuan abadi sing umure udakara 30 nganti 50 sentimeter. Kembang kasebut abrit, jambon utawa putih.
  • Dianthus deltoides: minangka ramuan sing urip (urip pirang-pirang taun) sing umure antara 15 lan 30cm, mula kalebu salah sawijining jinis paling cilik. Kembangé jambon.

Kepiye sampeyan ngrawat karnaval?

Kembang dianthus seneng banget

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

Lokasi

Iki minangka tanduran sing kudu ing wilayah sing cerahYen ora, mula ora bakal tuwuh subur lan ora bakal ngasilake kembang.

Bumi

Minangka bisa ing pot kaya ing kebon, lemah bakal beda:

  • Pot kembang: medium ngembang universal digunakake (sampeyan bisa entuk Kene). Pilihan liyane yaiku nyampur 60% gambut ireng + 30% perlite + casting cacing 10%.
  • Taman: tuwuh ing lemah wiwit rada asam nganti calcareous, pH antara 6,5 ​​lan 7,5. Kajaba iku, kudu ana got apik banget.

Irigasi

The Carnation duwe kabutuhan banyu sing dhuwur, nanging ati-ati, iki ora ateges manawa landasan utawa lemah kudu lembab kanthi permanen, nanging asring perlu disiram nanging bisa dikendhaleni. Kelembapan sing gedhe banget mbebayani tumrap oyot, amarga yen kahanan kasebut bisa suwe, mula bakal bosok.

Dadi kanggo nyegah kedadeyan iki, sing dak saranake sampeyan yaiku nggunakake meter asor digital utawa lebokake teken kayu sing lancip menyang sisih ngisor. Sing pertama bakal ngomong kanthi cepet kepiye lemah (utawa garing) sing wis kontak, lan sing nomer loro nalika sampeyan ngekstrak, sampeyan bakal weruh manawa akeh lemah sing netepi, mula ing endi dudu banyu- utawa sithik.

Lan yen sampeyan isih ora mangu-mangu, dakkandhani manawa asring aku ngombe (aku urip ing sawijining wilayah kanthi iklim Mediterania, suhu saka 38ºC nganti -1'5ºC sing langka, lan udan deres banget, 350mm): nalika musim panas Aku banyu saben 1- 2 dina, lan biasane aku ninggalake piring ing ngisor iki amarga bumi cepet banget; saliyane taun aku kurang banyu, saben 4 utawa 5 dina.

Yen sampeyan manggon ing wilayah kanthi iklim sing padha, sampeyan uga bisa nindakake kaya aku; nanging yen luwih adhem utawa luwih anget, sampeyan kudu nyetel frekuensi karo kondhisi kasebut 🙂.

Pelanggan

Anyelir gampang diurus

Kudu mbayar wiwit awal musim semi nganti awal musim gugur, bisa nggunakake pupuk kimia kanggo tanduran kembang, utawa organik kayata guano (cairan). Ing kasus apa wae, tindakake pandhuan sing kasebut ing bungkus.

Multiplikasi

The Carnation multiply dening wiji lan stek ing spring. Ayo goleki:

Bibit

Cara kanggo nerusake yaiku:

  1. Kaping pisanan, tray wiji (kaya iki) diiseni medium sing tuwuh universal.
  2. Banjur, disiram kanthi tliti lan maksimal rong wiji dilebokake ing saben alveolus.
  3. Sawise iku, dheweke ditutupi lapisan substrat tipis.
  4. Banjur disiram maneh, wektu iki nganggo sprayer.
  5. Pungkasan, seedbed dilebokake ing njaba, kanthi semi-shade.

Dheweke bakal germin ing 2-3 minggu.

Motong

Motong udakara udakara 10cm dipotong, dhasar diresiki karo agen rooting krasan, lan pungkasane ditandur ing pot kanthi campuran 75% perlite kanthi gambut ireng 25%. Mula, dheweke bakal oyot udakara 3 minggu.

Pruning

Kembang jambon anyelir ayu banget

Luwih saka sing dakkarepake, sing ditindakake yaiku mencubit supaya duwe bentuk sing luwih kompak lan uga akeh kembang. 15-20 dina pisanan sawise ditandur ing lemah utawa ing pot anyar ing ndhuwur simpul kaping papat, kaping lima utawa kaping enem, lan kaping 30-50 dina mengko ing ndhuwur simpul katelu.

Hama

Ora biasane duwe, sanajan kahanan sing tuwuh ora cocog, carnation bisa kena pengaruh:

  • Spider abang (deleng ficha)
  • torsi
  • Plancongan (waca ficha)
  • Aphids (waca ficha)
  • Penambang
  • Nematode

Dheweke bisa diperang bumi diatomaceous o sabun kalium.

Penyakit

Rawan ing ngisor iki:

  • Jamur: teyeng, fusarium, badhe sulih, botrytis. Diobati nganggo fungisida.
  • Bakteri: Pseudomonas andropogonis. Cut bagean sing kena pengaruh.
  • virus: virus mottling carnation (CERV lan CarMV), lan virus mozaik pembuluh darah (CVMV). Cut bagean sing kena pengaruh.

Rustitasitas

Carnation minangka tanduran sing, umume lan pengalaman, tahan frosts ringkih nganti -2ºC tanpa rusak.

Apa gunane?

Anyelir minangka tanduran hiasan banget

Iki digunakake minangka tanduran hias, biasane ing klompok, nanging katon apik kaya tanduran pot tunggal ing ndhuwur meja. Uga asring digunakake minangka kembang potong, sanajan kudu diarani ora tahan suwene liyane.

Apa sampeyan mikir babagan Dianthus? 🙂


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.