Apa ciri khas gardenias?

Gardenia minangka shrub tropis

Gardenias minangka shrub sing apik banget. Woh-wohan kasebut ngasilake kembang putih murni sing hiasan banget, lan godhonge ana warna ijo peteng sing nggawe tanduran iki dadi salah siji sing paling disenengi ing kebon lan teras.

Nanging, terkadang bisa uga bingung karo tanduran liya, mula kita bakal menehi katrangan marang sampeyan apa ciri khas gardenias dadi luwih gampang kanggo sampeyan ngenali nalika ndeleng.

Kepiye Gardenia?

Gardenia minangka wit semak utawa cilik sing kalebu kulawarga Rubiaceae. Wutah iki tuwuh kanthi alami ing Asia, sing disenengi banget utamane ing China. Tekan dhuwur antara 2 lan 8 meter, sanajan ing budidaya arang banget ngluwihi siji meter. Godhonge duwe warna elips ijo ijo peteng utawa obovate-elips, luwih utawa kurang saka kulit lan katon saka pembuluh getih tengah.

Kembang kasebut dhewekan lan terminal, kasusun saka kelopak putih murni sing apik lan apik banget. Dheweke pancen elegan, saengga ing China dheweke bakal dianggep kaya simbol kehalusan, jasa seni lan kaendahan wanita.

Macem-macem utawa jinis gardenias

Sanajan kita mung ngerti siji spesies kanthi jero, ing Gardenia jasminoides, sejatine genus kasebut kalebu satus spesies, sing kalebu:

Gardenia brkukii

Gardenia brilikiii minangka tanduran abadi

Gambar - Flickr / David Eickhoff

La Gardenia brkukii minangka endemik semak-semak wujud wit cilik ing Hawaii sing dhuwuré nganti 5 meter. Wis godhong ovate ijo peteng lan kembang putih diameteripun udakara 2-3 sentimeter.

Gardenia jasminoides

Gardenia minangka tanduran kanthi kembang putih

La Gardenia jasminoides iku sing paling umum. Dikenal kanthi jeneng Cape Jasmine utawa India Jasmine, lan Yaiku semak utawa wit sing dhuwuré maksimal 8 meter. Asale saka Asia, lan tuwuh godhong obovate-elips utawa elips, rada kulit, kanthi warna ijo peteng mengkilap. Mekar nalika musim semi, lan ngasilake kembang putih kanthi diameter sekitar 5 sentimeter.

Gardenia tahitensis

Gardenia tahitensis minangka tanduran ijo

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

La Gardenia tahitensis, dikenal kanthi jeneng kembang Tahiti, minangka semak asli ing pulau-pulau ing Pasifik Selatan lan Vanuatu. Ukurane dhuwur 4 meter, lan ngasilake kembang putih utawa sok-sok kuning sing menehi aroma sing padha karo kembang mlathi (Jasminum).

Gardenia thunbergia

Gardenia thunbergia minangka tanduran kembang aromatik

Gambar - Wikimedia / Michael clarke barang

La Gardenia thunbergia Wit cilik minangka wit cilik sing asale ing Afrika Selatan, dhuwure tekan 5 meter. Muncul makutha sing bunder, kandhel banget, saka godhong ijo sing peteng lan mengkilat. Kembangé putih, dhiameter nganti 7 sentimeter, lan arum banget.

Apa perawatan taman?

Kanthi tanduran iki, sampeyan bisa duwe taman, teras utawa teras kanthi dekorasi sing apik, wiwit ndhukung pruning kanthi apik lan ora mbutuhake perawatan akeh supaya katon apik. Sampeyan mung butuh perlindungan marang raja srengenge, lemah asam lan banyu irigasi, lan supaya bisa ing papan sing ora kena pengaruh dening frosts sing kuat.

Nanging kita bakal ndeleng kanthi rinci kabeh perawatan sing kudu diwenehake menyang tanduran iki:

Ing endi nyelehake kebon?

Gardenia butuh akeh cahya supaya bisa duwe pangembangan sing apik, mula penting banget yen diselehake ing papan sing padhangpreduli apa bakal ana ing njobo utawa ing njero omah.

Yen bakal ditandur ing lemah, mula kita ora prelu kuwatir babagan oyot, mula oyoté ora invasi.

Bumi

Gardenia ditandur ing lemah asam

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

Tanah sing aku tuwuh kudu duwe pH sing kurang antara 4 lan 6, yaiku asem. Lan yaiku ing lemah alkalin godhong bakal ana klorosis wesi, minangka akibat saka kekurangan zat besi. Kanggo ngerti apa pH ing lemah, sampeyan bisa nggunakake meter PH kayata.

Yen sampeyan bakal tuwuh ing pot, sampeyan kudu nandur siji kanthi landasan asam, kayata serat klapa (didol Kene), utawa kanthi disiapake kanggo tanduran asam (kayata iki).

Kepiye cara nyiram kebon?

Banyu irigasi kudu udan sing resik. Yen sampeyan ora bisa entuk, tunyuk bakal rampung anggere pas kanggo konsumsi manungsa. Banyu udakara kaping telu seminggu, kurang ing mangsa sampeyan kudu luwih sithik awit bumi luwih suwe bakal garing.

Kajaba iku, sampeyan kudu nambah banyu nganti kabeh lemah utawa landasan dadi teles, amarga yen kabeh oyot ora bakal hidrat lan timbul masalah.

Pelanggan

Ing sisih liyane, dianjurake banget kanggo pupuk pupuk kanggo tanduran asam (kayata iki), ngetutake instruksi pabrikan, wiwit awal musim semi nganti pungkasan musim panas.

Transplan

Yen ana ing pot, kita kudu ngowahi ukuran sing luwih gedhe udakara saben 3 utawa 4 taun ing spring. Tanduran iki tuwuh alon-alon, mula ora prelu ditransfer maneh kanthi saurutan.

Yen arep ditandur ing kebon, kita kudu ngenteni musim salju rampung.

Rustitasitas

Umumé gardenias minangka tanduran sing frost sensitif. Sing paling tahan karo adhem iku sing paling umum, yaiku Gardenia jasminoides, nanging sanajan mangkono, ora prelu ditinggalake ing njaba yen suhu mudhun ngisor -2ºC. Ana kultivar, 'Kleim's Hardy', sing ndhukung luwih akeh, nganti -9ºC, miturut portal portal kasebut Taman Botani Missouri (Amerika Serikat).

Gardenia tuwuh alon-alon

Apa sampeyan nemokake artikel iki migunani?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.