Kepiye ciri khas wit akasia?

Spesimen saligna akasia

acacia saligna

Yen sampeyan duwe lahan lan pengin nggawe kebon kanthi tanduran sing tuwuh kanthi cepet, narik banget yen milih nandur wit akasia. Yen kondisine pas, bisa tuwuh kanthi laju setengah meter setaun, lan uga ora perlu disiram asring banget nalika nolak kahanan garing.

Yen sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan dheweke, aku bakal ngandhani apa ciri khas wit akasia dadi sampeyan bisa ngenali saben-saben menyang nursery utawa ngunjungi kebon. Kanthi cara iki, sampeyan bisa njaluk ide babagan desain sampeyan karo wit sing apik iki.

Asal lan karakteristik wit akasia

Spesimen kaffa akasia

Kayu akasia

Acacia minangka salah sawijining jinis wit lan semak sing kalebu kulawarga botani Fabaceae, kulawarga subfamili Mimosoideae. Ana sawetara 1400 spesies ditampa, sanajan ana luwih saka 3000 sing diandharake ing saindenging jagad. Sejauh iki, minangka salah sawijining sing paling wiyar. Iki bisa ditemokake ing wilayah tropis lan subtropis ing kabeh planet, utamane ing Afrika lan Australia. Ing kasus Spanyol, dealbata Acacia misuwur banget, lan uga sawetara pucuk, lan Acacia saligna.

Dhuwure gumantung karo spesies kasebut, nanging umume tuwuh saka 5 nganti 10 meter. Ayo ndeleng kanthi rinci babagan bagean:

Godhong

Bibit akro akro

Tunas saka Akasia karroo

Godhonge bisa perennial utawa deciduous, gumantung karo iklim ing wilayah kasebut. Dadi, spesies sing manggon ing papan-papan sing udakara ora udan udan uga panas banget, bakal ngeculake godhong kanggo urip, kayadene kedadeyan A. tortilis tuladhane; Saliyane, wong-wong sing manggon ing papan sing bisa ngombe banyu lan ora ngalami panas utawa adhem, bakal ngasilake sing anyar sajrone musim panen.

Yen ngomong babagan ukuran, umume spesies kasebut cilik, dawane ora luwih saka sepuluh sentimeter, nanging ana sawetara, kayata acacia saligna, sing ngasilake dawa nganti 20cm. Dheweke bisa dadi lanceolate utawa paripinnate, yaiku, kalebu saka leaflet sing cilik banget. Werna beda-beda, lan bisa dadi ijo enom nganti ijo tuwa.

Dheweke thukul saka cabang sing cucuk utawa ora nganggo gegaman.

Flores

Godhong akasia baileyana

Godhong lan kembang akasia baileyana

Kembang diklompokake ing perbungaan racemose. Masing-masing katon kaya pompom miniatur, dawane udakara 2-3cm, wernane kuning. Umume umume hermaphrodite, nanging ana sawetara sing unisexual.

Bibit

Wiji akasia farnesiana

Wiji saka akasia farnesiana

Wiji ditemokake ing woh garing sing bisa rata utawa sub silinder. Iki ditemokake ing jumlah akeh (minimal 10) lan germin cukup cepet. Nyatane, sampeyan mung kudu ngirim kejut termal, yaiku, lebokake banyu sing umob suwene detik lan 24 jam ing banyu ing suhu kamar, banjur tabur ing wiji kanthi gambut ireng sing dicampur karo perlite, lan ing prelu seminggu dheweke bakal mulai germin.

Cabang lan batang

Tampilan batang dealbata Acacia

Kayon wit iki cukup angel. Log kasebut, sanajan tuwuh kanthi cepet (sawetara spesies bisa tuwuh kanthi tingkat 70cm saben taun), kanthi tetep mapan ing landhesan minangka salah sawijining wit sing tuwuh paling kuwat lan paling angel ing endi wae. Mula, iku minangka tetanduran sing disaranake banget supaya duwe kebon ing endi angin asring saya gedhe.

Dadi, cabang sawise sawetara taun tetep fleksibel nanging dudu jinis sing gampang rusak. Nyatane, kayu digunakake kanggo nggawe prabot kabeh jinis: meja, kursi, kursi ...

Estate

Sistem oyot akasia kuat banget. Manggon ing wilayah sing udan asring kurang, oyot ora mung bisa nembus kanthi becik menyang lemah nanging uga nyebar. Amarga alasan iki, aja ana sing ditandur ing cedhak dheweke. Paling ora, kita kudu ninggalake jarak 3 meter ing antarane wit lan tanduran liya sing butuh pupuk biasa, lan udakara 7 meter saka konstruksi lan pipa.

Spesies akasia utama

Kita nuduhake telung spesies utama genus sing luar biasa iki:

akasia baileyana

Detil babagan godhong lan kembang saka akasia baileyana

Yaiku wit shrub utawa evergreen sing asale saka Australia sing tekan dhuwure antara 3 nganti 10 meter sing diarani mimosa utawa mimosa umum. Godhonge ana bipinnate, ijo abu-abu utawa bluish ing warna. Iki minangka sing pertama berkembang, kaya nalika musim salju. Nolak nganti -10ºC.

Akasia dealbata

Spesimen akasia dealbata ing kembang

Wit iki minangka wit cemara sing asale saka Australia lan Tasmania sing tekan ndhuwur antara 10 lan 12 meter. Godhonge ana bipinnate lan dibentuk nganti 40 pasang leaflet kanthi permukaan ndhuwur glabrous lan bagean ngisor tomentose. Kembang mekar wiwit pertengahan musim salju nganti wiwitan musim semi. Nolak nganti -10ºC.

akasia longifolia

Detil babagan godhong lan kembang Acacia longifolia

Iki kalebu salah sawijining spesies sing paling dhuwur: bisa nganti 11 meter. Dikenal kanthi jeneng Acacia trinervis, Double Aroma, Golden Mimosa, Golden Wattle, Sallow Wattle, lan Sydney Golden Wattle, lan asale saka Australia. Godhonge ijo lan dawa, warnane nganti 20cm, ijo tuwa. Mekar nalika musim semi lan tahan nganti -8ºC.

Apa sing dibutuhake?

Jaga akasia supaya sampeyan bisa seneng sajrone pirang-pirang taun

Akasia decurrens

Yen sampeyan pengin duwe akasia ing kebon sampeyan, tulis tips iki:

  • Lokasi: njaba, ing srengenge kebak. Aku negesake, tandur nganti bisa saka konstruksi lan pipa supaya ora ana masalah ing mbesuk.
  • Lantai: ora nuntut. Wutah iki tuwuh subur ing lemah sing ora enak, sanajan rawan erosi.
  • Irigasi: sajrone taun kapisan butuh paling ora siji mbanyoni saben minggu, nanging saka taun kapindho ora perlu disiram.
  • Pelanggan: mboten prelu. Siji-sijine, yen sampeyan wani nandur bromeliad utawa jinis tanduran iyub-iyub liyane, sampeyan kudu mbayar kanthi rutin, yen ora akasia bakal "nyolong" nutrisi kasebut.
  • Wabah lan penyakit: padha tahan banget.
  • Transplan: ing musim semi.
  • Multiplikasi:
    • Bibit: ing musim semi. Sawise kejut termal sing wis dijlentrehake sadurunge (duwe 1 detik banyu sing nggodhok lan 24 jam ing banyu kanthi suhu ruangan), sampeyan kudu nyebar ing pot kanthi medium sing tuwuh universal. Tutup nganggo lapisan lemah supaya ora langsung katon srengenge, lan tetep disiram. Aja nyelehake akeh banget ing wadhah sing padha, amarga yen tuwuh kanthi cepet, angel banget kanggo misahake mengko. Becike, lebokake ora luwih saka 3 ing pot diameter 10,5cm.
    • Motong: ing musim semi. Sampeyan mung kudu ngethok cabang sing ukurane paling sethithik 40cm, dhasar kanthi hormon rooting lan tanduran ing pot kanthi substrat universal sing dicampur karo perlite ing bagean sing padha. Tetep disiram lan ing papan sing direksa srengenge langsung, lan sawise sewulan bakal ngetokake oyot pertama. Ninggalake ing pot kasebut paling ora ing taun kasebut; dadi sampeyan bisa cepet kuwat.
  • Pruning: Iki ora perlu.
  • Rustitasitas: Gumantung saka spesies, nanging spesies sing bisa ditemokake ing nursery Spanyol kanthi gampang tahan frost nganti -10ºC.

Apa sampeyan bisa duwe akasia pot?

Nggawe akasia minangka bonsai kanthi nuruti saran

Akasia horitii
Gambar - Cbs.org.au

Aku wis pirang-pirang taun a acacia salignananging dheweke lagi wae tuwuh lan dheweke ora katon ayu. Batange duwe tipis lancip udakara 0,5cm lan sawetara cabang dawa banget. Nalika ditandur ing lemah, mung butuh rong taun supaya kuwat. Batange kenthel kanthi cepet, tekan dhuwur udakara 5cm, nganti dhuwur (3 meter) lan akeh cabang sing thukul Dina iki ditandur ing kebon udakara 6 taun lan katon kaya Willow Weeping 😉. Makutha ukurane meh 5 meter, lan tangan loro kanggo ngrangkul trunk (saka pangkalan).

Dadi ya, sampeyan bisa entuk ing pot sajrone sawetara taun, nanging mengko utawa mengko dheweke bakal "njaluk" jubin. Mbok sing paling dawa umure yaiku Akasia dealbata, utawa Tortilla akasia, amarga duwe godhong sing sithik banget, sampeyan bisa prune lan mbentuk miturut kekarepan sampeyan. Kajaba iku, sanajan umume ora umum, ana sing disengkuyung nggarap bonsai. Sing disaranake sampeyan buwang yaiku kabeh sing godhonge dawa lan dawa, amarga iki cenderung duwe pangembangan sing luwih gedhe sing ora gampang dikontrol.

Care kasebut ing ngisor iki:

  • Lokasi: njaba, ing srengenge kebak.
  • Substratum: landasan universal kanggo tanduran, sanajan sampeyan bakal nggunakake bonsai. Utawa yen sampeyan seneng, campuran 70% akadama karo 30% kiryuzuna.
  • Irigasi: rong minggu.
  • Pelanggan: ing musim semi lan musim panas kanthi pupuk cair. Aku menehi saran kanggo nggunakake guano, kanthi efektifitas sing cepet.
  • Transplan: saben rong taun.
  • Pruning: pungkasan mangsa adhem. Sampeyan kudu mbusak cabang sing garing, lara utawa ringkih, lan trim kabeh sing tuwuh gedhe banget. Makutha wit kudu dibunderaké utawa dipareng.

Acasia minangka wit sing tuwuh cepet banget sing katon apik ing kebon. Nanging, kaya sing wis dingerteni, penting banget njupuk sawetara prekara supaya bisa nikmati sajrone pirang-pirang taun, amarga yen ora ana masalah, bakal ana. Muga-muga artikel iki mbantu sampeyan ngerti babagan wit sing asring dingerteni iki, nanging luwih apik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

33 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Antonio Madueno Aranda ngandika

    Monica, apa sampeyan bisa menehi katrangan babagan ngendi aku bisa entuk wiji sing ora invasif kanggo peternakan udan

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Antonio.
      Wiji akasia bisa ditemokake ing ebay kayata.
      Kabeh spesies duwe oyot invasi, nanging sing paling ora bisa uga yaiku Acacia dealbata.
      A Salam.

    2.    SUSANA ngandika

      Halo, aku pengin ngerti pirang-pirang meter oyotku; aku duwe invasi ing jejere omahku, aku duwe tembok masonry umur 5 taun lan ambruk maneh lan omahku uga dibukak; akasia ireng ing omah aku mung duwe Fresno umur 7 taun .. Tulung yen sampeyan bisa menehi informasi .. Matur nuwun

      1.    Monica Sanchez ngandika

        Hai Susan.

        Akar awu luwih akeh nyerang tinimbang oyot akasia, amarga bisa nggayuh horisontal sepuluh meter utawa luwih.

        Nanging uga akasia ireng bisa nyebabake masalah, amarga sanajan dangkal, nanging cukup kuwat. Dheweke ora tekan sepuluh meter, nanging kudu ditandur paling ora 5 meter saka omah kasebut.

        Greetings.

  2.   Mauro ngandika

    Halo Monica, salah sawijining akasia sing ora bisa tunas lan pucuke garing, nanging ijo mudhun. Apa sing kudu aku lakoni kanggo nylametake dheweke?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Mauro.
      Aku nyaranake mbanyoni nganggo hormon rooting sing bakal ditemokake ing nursery. Scoop sakepel sing apik ing batang lan banyu sak tenane.
      A Salam.

  3.   Robert ngandika

    Amarga akasia mimosa sandi ora menehi kembang. Umure luwih saka 2 taun lan wis saya gedhe

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Rober.
      Sampeyan bisa uga butuh wektu luwih suwe. Yen sampeyan duwe ing lemah, mesthine sajrone 1 utawa 2 taun bakal mekar. Saliyane, yen sampeyan duwe ing panci, sampeyan bakal entuk luwih akeh.
      A Salam.

  4.   Laura Benavidez ngandika

    Halo Sugeng dalu

    Aku duwe pitakon ing wulan Januari aku nandur akasia udakara 3 wulan lan asile wulan-wulan kapisan nanging udakara 5 wulan kepungkur godhonge wiwit tiba lan mung kari siji, aku tak priksa lan durung asat. ndeleng ranting anyar, nanging kuatir yen ora pas, penting banget kanggo ngerti yen normal utawa ora, mung tongkat tanpa godhong.
    Matur nuwun banget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Laura.
      Sepira kerepe sampeyan nyiram? Penting banget kanggo ngombe sithik, ora luwih saka 2-3 kali seminggu ing mangsa panas lan saben 6-7 dina suwene taun.
      Yen sampeyan ana ing belahan langit sisih lor saiki kanthi musim salju-musim salju bakal normal yen nganti musim semi sampeyan ora bakal weruh tuwuh, mula aja padha sumelang.
      A Salam.

  5.   Luis Garcia ngandika

    Halo, aku duwe wit acasia ... amba ... nanging akeh wong sing ujar dheweke ahli wis ngandhani yen aku narik akeh vichos. Kaya laba-laba lan nyamuk, ngono? Apa sing bisa tak lakoni

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi Luis.
      Ora, iku ora narik akeh serangga, mung sing seneng kembang, kayata tawon, lalat, tawon.
      A Salam.

  6.   Mirta sutinis ngandika

    Menarik banget, informasi, aku duwe, saka sing sampeyan jelasake, acasia caffa. Utawa sing kaya ngono. Dheweke ora ngerti. Aku pengin tuku liyane, nanging mung kanggo iyub-iyub. Iku becik. Lan sanajan panas, sampeyan bakal adhem! Matur nuwun kanggo tips. - Mir

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Mirta.
      Yen sampeyan duwe kebon sing wiyar, sampeyan bisa nyelehake saligna Acacia, naungan sing apik banget. Yen ora, transaksi Acacia, sing luwih cilik, nanging uga ayu banget.
      A Salam.

  7.   Fabiola Hernandez ngandika

    Wigati

    Matur nuwun kanthi sanget kanggo artikel kasebut, pitakon, aku duwe akasia ungu udakara 3 meter ing njero omahku 2 wulan kepungkur godhonge wiwit garing lan tiba, wiwit thukul lan tunas dadi garing, saben aku kudu nyiram lan aku bisa menehi kompos, yaiku ing pot. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Fabiola.
      Yen ora ana beku sing kuwat ing wilayah sampeyan, aku saranake supaya ora ana ing njaba omah. Acacias ora cocog banget kanggo urip ing njero omah.
      Ana siraman 2 utawa 3 kaping seminggu ing mangsa panas lan saben 4 utawa 5 dina suwene taun.
      A Salam.

      1.    Cinthya Spanyol ngandika

        Fabiola, siji pitakonan, apa akasia ungu menehi akeh oyot? Aku pengin nandur ing kebon njaba, nanging aku kudu golek lemah kanggo dipasang ing sisih tembok. Matur suwun. salam sandi!

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Halo Cinthya.
          Kayane sampeyan salah jeneng 🙂

          Aku mangsuli, penulis artikel. Acasia duwe oyot sing kuwat, mula luwih becik ditandur kanthi jarak 7 meter saka pipa, lemah, lsp. Kosok baline, sampeyan bisa menehi conto jeruk (oranye, mandarin, lsp).

          A Salam.

  8.   Roberto Pezet ngandika

    Halo, aku manggon ing Houston, lan aku pengin tuku wit akasia dealbata (aromo) lan aku ora bisa nemokake, mung menehi wiji, aku pengin wit, ana sing ngerti yen bisa nemokake, matur nuwun .

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Roberto.
      Aku nyaranake sampeyan ndeleng ing nursery online 🙂
      A Salam.

  9.   daniel ngandika

    Saben nyoba mindhah wit akasia mati.
    Tuladha: Aku njupuk akasia cilik saka lemah tanpa ngilangi oyot menyang udhara, yaiku, aku uga njupuk potongan bumi sing ngemot oyot, aku nggawe bolongan ukuran potongan bumi lan nandur maneh, nambah lemah sing dibuahi sekitar lan ngisor.
    Aku nyiram sawise nyemprot lan garing langsung.
    Saiki kita lagi musim panas, nanging nalika musim semi aku uga nyoba, kanthi asil sing padha.

    Apa salahku?

    Gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Daniel.
      Aku nyaranake rampung ing pungkasan mangsa, sadurunge tuwuh maneh (soko sampeyan bakal weruh nalika ndeleng tunas, sing bakal bengkak).

      Aja menehi kompos ing ngisor dheweke, amarga bisa uga akeh 'panganan' kanggo dheweke.

      Kanggo kaping pisanan, banyu nganggo banyu hormon rooting o agen rooting krasan.

      Matur suwun!

  10.   salome siplis ngandika

    Akasia bocha sawise 66 taun garing, nanging saka oyot kasebut tuwuh tunas karo bocah eri, apa bener? Apa bisa ditanam maneh? Apa eri bakal ilang? Matur nuwun

    1.    Andres ngandika

      Halo Aku kepengin ngerti kenapa akasia bocor. iku duwe solusine? Matur nuwun

      1.    Monica Sanchez ngandika

        Halo Andres.

        Ya, kita bakal menehi artikel iki ing babagan sing bakal dibahas permen karet. Biasane ora umum ing wit hias, nanging kadhang kala kedadeyan.

        Greetings.

  11.   Roberto bisa uga ngandika

    Nuwun sewu, aku pengin nandur acasia ing peternakan, kanggo program nanging lahanku ana ing Tabasco, Meksiko, bakal ana tropis sing lembab

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Roberto.

      Akasia tuwuh paling apik ing iklim panas lan garing, mula kanggo wilayah sampeyan luwih becik a jacaranda, utawa malah a flamboyan yen ing daerah sampeyan ora bakal ana embun-embunan.

      Matur suwun!

  12.   lemah ngandika

    Hai Apa sing dibutuhake tanduran ganja? Aku pengin miwiti nggunakake obat-obatan nanging nggunakake alam supaya aku sehat ... Lan yen bisa ngasilake, mula saya apik. Dadi aku ora prelu metu nyolong nalika ndeleng aku kalah ing kosok baline kaya sedulurku.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Sun.

      Deleng saka Kene sampeyan bakal bisa ndeleng kepiye cara budidaya lan perawatan ganja, uga a pranala saka ngendi sampeyan bisa entuk produk sing migunani kanggo sampeyan.

      Matur suwun!

  13.   Mirta ngandika

    Halo, aku duwe pirang-pirang wit acasia lan ana sing duwe bolongan ireng lan cairan metu. Matur nuwun.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Mirtha.

      Saka sing dietung, kayane wit sampeyan duwe permen karet, disebabake jamur. Ing link sampeyan duwe kabeh informasi babagan penyakit iki.

      Greetings.

  14.   Ikigo ngandika

    Artikel kasebut pancen nyenengake lan menehi instruksi.
    Nanging ana siji sing ora dakkarepake; Ing kutha kula, mlaku-mlaku ing ngendi ana sawetara akasia (dakkira amarga karakteristik kasebut ing ndhuwur) lan duwe eri ing cabang. Apa ya ngono? Apa fitur?
    Matur nuwun kanthi sanget kanggo artikel kasebut lan kanggo perhatian sampeyan.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Iñigo.

      Sanajan ana akasia sing duwe eri, kayata Tortilla akasia utawa Kornigera akasia, yen sampeyan ana ing Spanyol bisa uga Triacanthos Gleditsiautawa Robinia pseudoacacia, amarga nolak kadhemen luwih apik (akasia eri tropis).

      Matur suwun!