Apa lumut lan kepiye cara digunakake kanggo dekorasi?

Moss

Sajrone wulan paling udan, batang wit, tembok lan watu bisa ditutupi karpet ijo sing asri sing dawane kurang luwih 1 utawa 2 sentimeter: lumut, jinis tanduran sing duwe kemampuan menehi tutul ijo sing kadang ilang ing sawetara mujur nengen ... lan uga ing sawetara panci.

Ya, ya, bisa uga dilebokake ing lumahing landasan lan katon apik banget. Kowe ora precaya marang aku? Deleng gambar nalika sinau nggunakake lumut kanggo dekorasi tanduran.

Apa lumut?

Sundew rotundifolia

Drosera rotundifolia ing habitat, tuwuh lumut Sphagnum.

Nalika ngomong babagan lumut, kita ngrujuk tanduran sing diarani bryophytes sing Iki ditondoi kanthi ora duwe prilaku konduktif, utawa kembang, utawa woh-wohan, uga ora ana oyot sing nyata. Iki minangka salah sawijining tanduran dharatan sing pisanan nyebar, njajah wilayah-wilayah sing lembab ing Bumi, udakara 289 yuta taun kepungkur.

Dheweke ditondoi kanthi "batang", luwih diarani caulidia, amarga ora duwe batang sejatine, lan »godhong» (filidios) sing ngeling-eling permata banget. Dhuwuré ora ngluwihi 10cm; nanging, bisa nutupi area sing cukup amba, kayata watu utawa uga tembok suwe-suwe. Lan iku tuwuh ing papan sing lembab sing dilindhungi srengenge langsung. Sajrone mangsa garing, meh kabeh padha layu, nanging yen udan malih malih dadi ijo.

Reproduksi bisa seksual, kedadeyan ing sistem reproduksi sampeyan sing dikenal kanthi archegonium; utawa aseksual liwat fragmen gametofit (sing bakal dadi spesimen lumut).

Apa fungsi sing duwe?

Lumut duwe peran dhasar ing ekosistem. Dheweke njaga kelembapan lan nyegah degradasi. Nanging saliyane iku minangka papan perlindungan penting kanggo kewan invertebrata cilik. Kasunyatan manawa diklumpukake kanthi sembrono, bakal ngrusak lanskap kita, mula mung sing duwe ijin sing dibutuhake bisa nindakake.

Apa apike digunakake kanggo dekorasi tanduran?

Lumut ing Azalea bonsai

Gambar - Mayto Sam

Yen kita pengin nggunakake lumut, aku nyaranake tuku lumut spaghnum. ing nursery, toko kebon utawa toko online khusus kanggo tanduran karnivora. Kaya sing wis kasebut, lumut sing bisa ditemokake ing lapangan ora diklumpukake, amarga bisa mbebayani keseimbangan sing tetep urip.

Sawise ditrapake, lumut minangka jinis tanduran non-parasit, tegese ora bakal gawe piala kanggo tanduran sing lagi tuwuh. Kajaba iku, nyelehake sethithik ing permukaan substrat kanggo nambah kaendahan bonsai utawa makhluk-makhluk tanduran sing ana ing pot, apa maneh mbantu njaga kelembapan.

Nanging, duwe kekurangan sing kudu dipikirake: supaya bisa urip, sampeyan kudu asring disiram, tegese ora bisa ditrapake ing kabeh tanduran sing dikarepake, nanging mung kanggo kebutuhan banyu sing akeh, kayata akuatik utawa semi-akuatik, kokedamas, lan sawetara bonsai (Taxodium, Rhododendron, Ficus, Picea). Uga bisa digunakake minangka substrat tunggal kanggo karnivora, utamane Sarracenia, amarga tanduran iki butuh asor dhuwur supaya bisa maju.

Gagasan kanggo dekorasi lumut

Kanggo ngrampungake, kita menehi sampeyan sawetara foto tanduran sing dihias karo karpet sayuran sing penasaran iki:

Terarium

Lebokake lumut ing terrarium sampeyan supaya katon spektakuler

Duwe botol, kothak utawa akuarium kosong? Menehi urip anyar kanthi dadi terrarium. Gambut cilik, lapisan lumut, sawetara watu sing diselehake kanthi strategis, lan sampeyan mung kudu asring ngombe banyu kanggo ngelingake lanskap gunung, ing miniatur ya, nanging apik banget 🙂.

Kokeamas

Gawe kokedamas lumut

Para kokedamas yaiku tanduran sing oyodane dibungkus lumut. Dheweke digunakake minangka liontin, lan sing sejatine katon apik banget, kaya sing bisa dideleng ing gambar ing ndhuwur. Terusake banjur golek dhewe. Kene sampeyan duwe informasi babagan carane entuk.

Tanduran bonsai lan aksen

Pakis ing watu kanthi lumut

Gambar - Cactusmaria.blogspot.com

Lumut biasane dilebokake lumut ing bonsai, apamaneh yen kena. Nanging uga bisa digunakake kanggo tanduran sing ana gandhengane, tanduran aksen, kayata pakis.

Apa pendapat sampeyan babagan artikel iki babagan lumut?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

6 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   JULIO EZEQUIEL TEPAN GUAMAN ngandika

    Aku kalebu Komune lan ngreksa 119 hektar. alas asli, aku pengin ngasilake lumut, apa tanduran iki bisa berkembang lan aku kudu nindakake apa?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Julio.
      Sampeyan bisa nambah kanthi nyelehake ing nampan plastik kanthi banyu, ing semi-shade. Dadi dheweke dhewe bakal multiply.
      A Salam.

  2.   Irina ngandika

    Halo, apa sampeyan bisa nggunakake fungisida menyang lumut yen sampeyan ndeleng jamur? Ora nglarani? Salam

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Irina.
      Ora, ora krasa lara. Nanging, sampeyan bisa nggunakake fungisida semprotan sing efektif lan ora "agresif" kaya fungisida bubuk.
      A Salam.

  3.   Maria ngandika

    Aku duwe lumut akeh sing tuwuh ing semen; saiki wis wiwit garing (dadi coklat banget) amarga ora udan lan srengenge akeh; Aku wis nyoba ngganti bagean liyane kanthi surya sing kurang srengenge, nanging aku ora ngerti apa bakal luwih becik langsung menyang lemah utawa bisa uga nyelehake tarp utawa jinis elemen liyane?
    Aku pengin nggawe 'karpet' lan nutupi area sing biasane tuwuh gulma.
    Gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Maria.

      Lumut mesthi ora grapyak banget karo srengenge. Kanggo tuwuh, butuh asor, mesthi, lan asor tetep.
      Yen ing wilayah sing pengin duwe 'karpet' mung ana srengenge, luwih becik sampeyan golek alternatif. Yen sampeyan ora seneng lan / utawa ora bisa masang pekarangan, ana alternatif sing apik banget. Sampeyan bisa ndeleng dheweke Kene.

      regards