Apa ROOT Pivot?

Taproot nahan wit kasebut

ROOT tanduran minangka struktur sing luar biasa: tuwuh kanthi gravitasi, bisa nyerep nutrisi sing ana ing lemah, ngidini cabang, godhong, kembang lan woh-wohan tuwuh lan berkembang kanthi bener. Ya, tanpa mangu-mangu kita bisa ujar manawa tanpa alas kasebut, ora bakal ana alas, ora ana suket ... lan meh ora ana area ijo liyane ing planet iki. Nanging, kabeh mau, taproot iku sing utama.

Ora kabeh spesies makhluk tanduran duwe, lan sawetara uga rada angel diidentifikasi; nyatane, bakal gampang yen dideleng ing wit. Apa sampeyan pengin ngerti ciri khas kasebut? Ayo ayo lunga! 🙂

Apa ROOT Pivot?

Taproot kandel lan dawa

Gambar - Wikimedia / RoRo

Taproot, uga dikenal minangka root axonomorphic, utawa taproot, yaiku oyot sing tuwuh mudhun kanthi vertikal. Wong liya sing tuwuh, sing luwih apik, diarani oyod sekunder. Organ iki biasane gampang dikenali, amarga iku paling kenthel.

Nanging iki nalika sampeyan pengin transplan dadi masalah, amarga kajaba tanduran kasebut wis bosok, nalika kita copot saka pot utawa lemah tanpa sadhar, kita bisa ngrusak sing bisa nyebabake fatal. Amarga iku, angel banget kanggo transplan herbal kayata dandelion, wortel utawa thistles.

Ana jinis apa?

Rong jinis dibedakake:

  • ROOT Spindle: duwe taper ing sisih ndhuwur lan ngisor. Contone: salah siji saka lobak putih.
  • ROOT napiform: luwih jembar tinimbang dawa. Contone: oyot turnip.

Tembung 'root conical' uga digunakake kanggo ngrujuk marang root utami.

Kanggo opo iki

ROOT pangsi duwe fungsi supaya tanduran tetep ana ing lemah. Ekstensi kasebut bakal ditemtokake dening faktor lingkungan (yen garing ing papan, suwe saya suwe), lan ukuran tanduran kasebut dhewe (dawane oyod biasane, paling ora, padha karo dhuwure tanduran) .

Apa tanduran sing duwe?

Umume, kabeh wit lan succulents (kaktus, crass lan caudiciformes) duwe. Nanging ora mung siji-sijine. Tanduran kaya thistles, parsnips, Welwitschia utawa Echium dheweke uga duwe.

Apa sing kedadeyan yen oyot ing wit dipotong?

Contone, wit, digunakake minangka bonsai, salah sawijining prekara pertama sing bisa ditindakake dening master bonsaist utawa sapa wae sing duwe pengalaman nggarap tetanduran kanthi teknik sekolah klasik bonsai yaiku kudu motong . Lan iki duwe sebab.

Kita wis ujar manawa minangka oyot sing njaga tanduran tetep ing lemah lan ngalangi (utawa ngindhari sabisa-bisa) yen angin gedhe bisa ngilangi. Uga, Nalika tanduran sing padha disimpen ing pot, oyot sing padha iki bakal "ngangkat" wit utawa jinis tanduran apa wae, meksa munggah.

Yen dipotong, iki bakal nyegah kedadeyan. Nanging uga dipeksa ngasilake oyot sekunder, sing luwih alus. Saiki, yen wis entek saka poros, sampeyan kudu dipasang nganggo kabel menyang wadhah sing lagi tuwuh; lan yen ditandur ing lemah, sajrone taun-taun kapisan kudu diikatake ing saham supaya bisa oyot cukup suwe supaya tetep tetep dipasang ing lemah.

Kepiye cara dipotong?

Ing kasus wit sing pengin dienggo bonsai, luwih becik dipotong nalika wit isih enom banget (nyatane, wiji kasebut bakal germinates lan bibit njupuk 4-6 pasang godhong sejati) kanthi cara iki tatu bakal luwih cilik lan mula bakal bisa ngobati luwih cepet. Cast rampung karo gunting sing resik banget, lan diinfeksi. Sawise iku, sampeyan kudu nutup tatu nganggo tempel penyembuhan.

Yen, ing tangan liyane, sampeyan pengin panen oyot, sampeyan mung kudu nggali bumi sithik lan nyopot.

Kapan taproot kasebut ora bisa dipotong?

Wit sing enom banget ora dipotong

Gambar - Wikimedia / Manjithkaini

Ana kahanan sing ora apike ngethok taproot, lan ing ngisor iki:

  • Nalika tanduran ora sehat: yen sampeyan ngalami wabah utawa penyakit, utawa yen sampeyan ngelak utawa kanthi nalar sampeyan ngalami kakehan banyu, luwih becik ora ngethok apa-apa nganti pulih.
  • Nalika mung duwe oyot kasebutSanajan katon jelas, sampeyan ora bakal ngethok taproot yen tanduran mung duwe oyot lan oyot sing tuwuh, kajaba wis jelas yen sampeyan pengin panen, kayata wortel.
  • Nalika ana keraguan: Iki minangka alasan sing pengin dakwujudake amarga yen kita ngetrapake taproot kanthi ragu, kita bisa uga bakal kelangan tanduran. Mula-mula, sampeyan kudu konsultasi, golek informasi, lan yen wis jelas, banjur terus nyuda.

Apa sampeyan ngerteni menarik?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.