Apa tanduran vaskular kasebut?

Godhong pakis

Kerajaan Tanduran kuna lan wiyar banget. Ana pirang-pirang milyaran spesies, lan isih dipercaya manawa manungsa durung rampung nemokake kabeh, mula kemungkinan kita isih duwe persentase tanduran sing bisa ditemokake.

Ing klompok iki, kita nemokake tanduran vaskular, jinis tanduran sing saiki paling akeh ing planet Bumi. Apa ciri utama sampeyan? Sing bakal dak critakake sabanjure next.

Apa tanduran vaskular kasebut?

Taman kebak tanduran vaskular

Iki kalebu jinis tanduran sing duwe oyot, gagang lan godhong, sing diwenehake amarga sistem pembuluh darah sing tanggung jawab nyebarke banyu lan nutrisi supaya bisa berkembang lan tuwuh. Sistem iki digawe dening xylem, sing nyebarake getah mentah saka oyot menyang godhong, lan fonem, sing tanggung jawab ngeterake getah sing diprodhuksi saka godhong menyang tanduran liyane.

Ing klompok iki ana rong divisi, yaiku:

  • Pteridofit: yaiku tanduran sing ngasilake liwat spora, kayata pakis utawa ekor jaran.
  • Spermatofit:
    • Gymnosperma: ora duwe woh-wohan sing nglindhungi winih lan kembang sing unisexual, kayata conifers, cycads utawa Ginkgo biloba.
    • Angiosperma: kembang bisa dadi hermaphrodit, lan mesthi nglindhungi winih. Dheweke dipérang dadi loro:
      -Monocotyledons: yaiku sing duwe godhong embrio, kayata suket utawa telapak tangan.
      -Dicotyledons: duwe loro cotyledon lan tuwuh sekunder, kayata wit utawa grumbul.

Apa gunane kanggo dheweke?

Tanduran pembuluh darah penting banget kanggo manungsa. Akeh sing ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan; wong liya uga pancen ayu banget digunakake kanggo dekorasi kebon lan teras; liyane kita ekstrak SAP kanggo nyiyapake jus utawa obat-obatan. Tanpa jinis tanduran iki, wong bakal duwe masalah serius yen bisa maju.

Tuladhane tanduran pembuluh darah

Ana pirang-pirang tanduran sing vaskular, dadi luwih akeh tinimbang ngrembug babagan spesies tartamtu, kita uga bisa ngomong babagan jinis tanduran. Contone:

Wit

Wit minangka tanduran pembuluh darah sing ngemot kayu

Wit Yaiku tanduran sing nganggo batang kayu sing cabang ing dhuwur tartamtu (kurang luwih, saka 5 meter). Makutha kasebut bisa dadi piramida, ovoid, dibunderaké, utawa saka jinis liyane, lan digawe saka cabang sing godhong ijo, deciduous utawa semi-deciduous. Dheweke uga ngasilake kembang kanthi macem-macem jinis lan ukuran, lan uga ana akeh spesies sing woh-wohan bisa dipangan, kayata wit persik, kacang almond utawa wit jeruk.

Bush

Tanduran semak minangka tanduran pembuluh darah sing endhek

A grumbulan iki minangka tanduran kayu, sing dawane ora ngluwihi 5 meter. Cabang cendhak ing lemah, lan makuthane biasane kandhel. Godhonge ijo utawa ijo, kanthi wujud lan warna sing beda-beda gumantung ing siji spesies liyane, lan biasane ngasilake kembang kanthi nilai hias banget, mula asring ditandur ing kebon, teras lan teras, kayata azalea utawa

cactus

Cacti minangka tanduran pembuluh darah, biasane nganggo eri

Un Kaktus iki minangka tanduran succulent, umume eri, sing ditemokake ing Amerika. Asal-usulane kaya globose, kolom, arboreal utawa semak semak, lan ora ngasilake kembang kanthi ukuran gedhe kanthi maneka warna. Bisa tuwuh antara 3 sentimeter lan 20 meter gumantung saka macem-macem. Tumbuh iki ing balkon, teras, teras, lan kebon, amarga nduweni nilai hias sing dhuwur banget. Nanging uga kudu dikandhani manawa ana sawetara spesies sing woh-wohan dikonsumsi, kayata Opuntia ficus-indica.

Konifer

Cypress minangka konifer, yaiku jinis tanduran pembuluh darah

Gambar - Flickr / Hornbeam Arts

Konifer Iki minangka tanduran arboreal sing bisa nganti luwih saka 30 meter, uga umure luwih saka 5000 taun. Umume dipasang ing klompok wit, nanging amarga konifer minangka tanduran gymnosperma sing wis berkembang luwih saka 300 yuta taun, lan wit kasebut minangka tanduran angiosperma sing wiwit mekar udakara 130 yuta taun kepungkur, kita percaya penting kanggo misahake. Kajaba iku, godhonge meh mesthi tetep, akikuler, lan woh-wohan kasebut minangka kerucut utawa kerucut. Sawetara spesies digunakake ing kebon utawa bonsai, kayata Cupperus sempervirens; lan ana liyane sing wiji sing diekstraksi kanggo dikonsumsi, kayata Pinus pinea.

Crass

Aloe minangka tanduran pembuluh darah sing succulent

Una crass minangka tanduran succulent non-kaktus, utamane asli ing Afrika, sing bisa tuwuh antara 2 sentimeter lan 4-5 meter gumantung saka spesies kasebut. Godhonge, kembang lan gagange beda-beda. Sawetara spesies arboreal, lan liyane kalebu tanduran tanum-tanaman sing asor, lan liyane uga shrubby. Dheweke misuwur banget ing koleksi, kayata Lithops utawa Aloe.

Suket-suket

Suket minangka tanduran vaskular kanthi batang ijo

Herb yaiku tanduran sing wite ijo. Rong jinis dibedakake: sing nganggo godhong sempit, yaiku graminoid; lan sing godhongé amba, yaiku forbia. Akeh spesies taunan, yaiku, sajrone setaun, tuwuh, tuwuh, kembang, metokake woh lan mati; wong liya duwe dwibasa (umure rong taun), lan liyane sregep (umure luwih saka 2 taun). Ana sing malah umure dwitahunan nanging thukul taunan, kaya ta Beta vulgaris var. siklus (luwih dikenal minangka chard); lan liya-liyane umume abadi nanging amarga, kayata, mangsa adhem yen tuwuh dadi taunan, kaya ta gerbera.

Palmera

Wit kurma minangka suket raksasa

Wit kurma iku suket raksasa, dikenal minangka megaforbia, sing bisa nganti dhuwuré 30 meter utawa luwih. Biasane duwe siji batang (batang palsu), sanajan ana spesies sing bisa duwe pirang-pirang, kayata Chamaerops humilis utawa Phoenix dactylifera. Godhonge, kira-kira, pinnate utawa bentuke kipas, mesthi terus-terusan. Dheweke misuwur banget ing kebon, nanging uga teras, teras uga ing njero omah; Saiki, woh-wohan akeh dadi rasa seneng ing langit-langit, kayata ing bank tanggal sing padha, utawa wit klapa (Cocos nucifera).

Apa tanduran non-vaskular lan apa ana?

Lumut minangka tanduran non-pembuluh darah

Lumut ing batang wit.

Tanduran non-vaskular yaiku kurang saka sistem pembuluh darah; yaiku, dheweke ora duwe xylem lan phloem. Supaya luwih gampang dingerteni, godhonge dudu godhong sejati, nanging sejatine godhong longgar sing diprodhuksi dening sel, tanpa stomata, utawa kutikula, malah ora ana ruang udhara.

Tanduran iki uga diarani bryophytes, lan dipérang dadi rong klompok:

  • Ora ana cangkir konduktif: padha ati. Dheweke nyedhot banyu lan nutrisi liwat permukaan tanduran.
  • Kanthi prau konduktif primitif: padha duwe prau, nanging primitif sing kurang xylem lan fonem. Dheweke ditempelake ing lemah amarga sistem oyot primitif sing dikenal minangka rhizoid, lan godhonge gampang banget lan diarani fililid. Tuladha jinis iki yaiku lumut.

Apa sampeyan ngerteni menarik? Yen sampeyan pengin ngerti luwih lengkap, klik ing kene:

Artikel sing gegandhengan:
Pira jinis tanduran ing donya?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   NCM ngandika

    informasi iki apik banget

    1.    Monica Sanchez ngandika

      We are bungah amarga iku wis kapentingan kanggo sampeyan. 🙂