Kepiye cara apple apple?

Cherimoya, woh-wohan sing enak

La apple custard, sing jenenge ilmiah Annona cherimola, minangka wit woh-wohan sing rontog, amarga ukurane, bisa tuwuh ing kebon cilik nganti medium. Tandurane, sanajan bisa uga dianggep beda, nanging ora angel, sanajan iku sejatine prelu duwe rangkaian prekara supaya bisa tuwuh lan ngrembaka Ora masalah.

Bab-bab sing bakal dakkandhani ing spesial iki supaya sampeyan bisa ngrasakake salah sawijining woh-wohan tropis sing paling enak tanpa kudu menyang supermarket.

Karakteristik wit apel custard

Wit cherimola Annona, tanduran tropis

Gambar - Wikimedia / Aibdescalzo

Sadurunge ngrampungake, ayo luwih dhisik ndeleng ciri khas wit iki supaya gampang dingerteni. Apel kastard utawa apel kastard minangka tanduran arboreal sing asale ing sisih lor Peru lan tuwuh alon-alon bisa tekan dhuwure ora luwih saka 8 meter. Nduweni bantalan tegak lan makutha sing bentuke luwih kurang utawa luwih.

Godhonge godhong, sederhana, utuh, kanthi bentuk ovate-lanceolate lan sisih ngisor tomentose, ukurane kira-kira 12mm. Kembang duwe enem kelopak kuning kanthi motif kain wungu, iku hermaphrodit lan gondho gondho.

Kepiye woh apel custard?

Woh iki bobote antara 200 nganti 800 gram, lan duwe kulit lancip, sing bisa ijo enom dadi ijo tuwa. Sampeyan bisa ndeleng seri garis ireng sing mbatesi saben wiji kanthi mripat langsung.

Pulpane putih, ono krime lan cukup jus, lan gampang diunyah amarga empuk. Rasane legi. Iki minangka bagean sing penting banget kanggo apel kastard, amarga nglindhungi wiji, sing ireng utawa coklat peteng dawane udakara sak sentimeter.

Gumantung saka ciri saben apel custard, macem-macem macem-macem dikenal:

  • Lisa: yaiku salah sawijining sing duwe cangkang alus supaya angel ngurmati garis-garis sing wis dibahas sadurunge sing misahake wiji.
  • Dicetak: ing garis kasebut dibunderaké.
  • Umbonata: woh duwe depresi ing pucuk.
  • Mamilata: nganggo »gumpalan» bentuke kaya dodo.
  • Tuberkulata: ing endi sampeyan bisa ndeleng tonjolan rampung ing sawijining titik.

Apa sifat apel custard?

Woh saka tanduran iki duwe khasiat nutrisi lan obat sing apik. Lan woh-wohan kasebut duwe akeh vitamin, utamane C, sing mbantu ngobati tatu kanthi luwih apik, A sing ngurus kesehatan mata, lan B sing melu tuwuh ing perkembangan mental lan mental.

Uga, dianjurake kanggo ngilangi bobot awak amarga kurang banget lemak lan, kosok baline, duwe kalium (382mg / 100g) akeh banget sing mbantu nyegah penylametan cairan.

Kepiye cara mangan apel custard?

Gampang banget. Sampeyan mung kudu motong loro, lan kanthi sendok, pilih pulp. Wiji ora bisa dipangan, amarga uga angel banget, mula sampeyan kudu nyopot lan disimpen ing gelas, umpamane mengko ditandur.

Kepiye carane ngrawat awak dhewe?

Godhong saka Annona cherimola, utawa apple custard

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

Yen sampeyan pengin duwe siji utawa luwih spesimen, wenehi saran supaya tuwuh:

Lokasi

Wenehake wit ing njaba, luwih becik nalika srengenge kebak. Nanging, yen swasanane panas banget, luwih apik ing semi-shade. Ing kasus apa wae, penting kanggo ngerti yen cherimoya luwih produktif nalika suhu tetep antara minimal 10ºC lan maksimal 30ºC, lan nalika uyah minimal 800mm saben taun. Kajaba iku, asor lingkungan sekitar luwih saka 70%.

Ing iklim sing adhem utawa luwih anget, utawa luwih garing, sampeyan bakal angel adaptasi. Lan minangka tanduran sing ora seneng banget.

Irigasi

Kudu dadi Kerep, nanging ngindhari banyu toya. Gunakake banyu udan yen bisa, amarga paling cocog kanggo tanduran apel. Aja nganti lemah utawa landasan tetep garing nganti suwe, amarga luwih becik yen rada lembab.

Yen ora mangu, disaranake nggunakake meter lembab, utawa lebokake teken kayu utawa plastik sing lancip. Ing kasus milih sing terakhir, yen sampeyan ngerteni yen sampeyan nyopot, akeh lemah sing wis tetep, tegese isih udan.

Kurang luwih, lan gumantung saka udan ing saben wilayah, sampeyan kudu ngombe 2 utawa 3 kaping seminggu ing mangsa panas. Ing musim gugur lan musim salju bakal disiram kurang.

Pelanggan

Penting banget kanggo pangembangan wit sing bener pupuk sajrone musim panen (spring lan panas) karo Pupuk organik, kaya guano (didol Kene) utawa s pupuk kandhang, salah siji cair -ngikuti indikasi sing ditemtokake ing paket-, utawa bubuk - muter lapisan 1-2cm ing sak batang-.

Transplan

Apa sampeyan pengin menehi menyang kebon utawa pot sing luwih gedhe, sing kudu dilakoni saben rong taun, sampeyan kudu ngenteni primavera lan risiko frost wis liwati.

Kepiye cara tanduran apel custard?

Yen sampeyan pengin ngerti cara nandur wit apel, mula bakal nerangake carane nggawe:

  • Pot kembang: sepisanan sampeyan kudu golek sing duwe bolongan ing dhasar lan udakara 5-10 sentimeter luwih jembar lan luwih dhuwur tinimbang sing wis ana. Banjur isi karo mulsa sethithik (didol Kene) utawa landasan kanggo kebon kutha (didol Kene), kanthi nganggep dhuwure pot sing lawas, amarga tanduran mesthine ora kudu dhuwur banget utawa kurang banget. Banjur, ekstrak apel custard lan lebokake menyang pot anyar, lan banjur rampung isi. Dadi, sampeyan mung kudu banyu.
  • Ing kebon: yen sampeyan arep nandur ing kebon utawa kebon, sampeyan kudu golek area sing cerah. Kajaba iku, penting yen lahan kasebut subur lan duwe saluran pembuangan sing apik. Yen kondhisi kasebut bisa dipenuhi, gawe bolongan sing cukup supaya apel kardus supaya pas. Sing paling cocog yaiku nggawe 1 x 1 meter, amarga kanthi cara iki oyot bisa luwih akeh fasilitas kanggo oyot nalika golek lemah sing wis dicopot. Isi karo lemah utawa landasan, banjur lebokake tanduran ing njero. Yen kurang banget utawa dhuwur banget, aja ragu-ragu nambah utawa ngilangi rereget. Banjur rampung ngisi, banjur rampung a parut wit. Dadi sing ilang mung mbanyoni.

Nanging sadurunge nindakake apa-apa, sampeyan kudu eling yen sampeyan ora mbusak apel kastor saka pot »lawas» yen durung bosok sadurunge, amarga roti roti, utawa uga diarani ball root, bakal runtuh lan tanduran kudu akeh alangan nalika transplan. Dadi, priksa manawa ana oyot sing metu saka bolongan pembuangan, amarga yen ngono, sampeyan bisa transplan tanpa masalah.

Pruning

Bisa dipotong tiba utawa ing primavera, nyopot pang-pang sing garing, ringkih utawa lara, lan sing wis saya gedhe, lan ngethok cabang sing kudu diwenehake. Pacifiers uga dicopot.

Panen

Cherimoya minangka tanduran tropis

Gambar - Wikimedia / Jan Helebrant

Woh-wohan sampeyan bakal siyap dikoleksi nalika wis entuk nada sing rada entheng, lan nalika sampeyan tutul, yen sampeyan meksa, sampeyan priksa manawa driji mudhun sithik.

Wabah lan penyakit

Wit iku wit sing cukup tahan, nanging bisa pengaruh:

Hama

  • Mabur woh (Ceratitis capitata): sing wadon endhog endhog ing ngisor epidermis saka woh-wohan. Sawise ditetes, larva mangan kabeh pulp. Dheweke diperang kanthi nyelehake jebakan lan cairan sing apik.
  • Cottony mealybug (Planococcus citri): dilebokake ing petioles godhong lan sisih ngisor, saka papan sing diwenehi wiji tanduran. Dheweke gampang dideleng amarga katon kaya "bal" katun. Dheweke bisa dicopot nganggo tangan, utawa nganggo Minyak neem.

Penyakit

  • Gulu bosok (Phytophthora cinnamomi): godhonge dadi kuning, banjur coklat nganti pungkasane tiba. Tanduran bisa mati amarga kakehan banyu utawa saluran banyu utawa lemah sing kurang.
    Bisa dicegah kanthi nggunakake lemah kanthi saluran sing apik, lan nindakake perawatan pencegahan fungisida alami sing didol ing nursery, utawa tembaga utawa belerang ing musim semi lan musim gugur.
  • ROOT rot (Armillaria mellea): kayadene sadurunge, godhonge dadi kuning nganti garing lan tiba.
    Cara pencegahan padha karo Phytophthora.

Multiplikasi

Sampeyan bisa duwe spesimen anyar kanthi nyebar wiji, nanging ditindakake kanthi luwih korupsi pola wiji saka kultivar sing padha sing bakal digunakake minangka macem-macem. Ayo ndeleng cara nerusake ing saben kasus:

Kepiye cara germin apel?

Wiji Cherimoya ireng

Gambar - Wikimedia / Rillke

Kanggo nyebar wiji apel, sampeyan kudu ngetutake iki langkah demi langkah:

  1. Sing pertama sampeyan kudu ngresiki wiji kanthi banyu, nalika musim semi.
  2. Banjur lebokna ing segelas banyu sajrone 24 jam.
  3. Dina sabanjuré, nyebar ing baki bibit alas utawa ing pot kanthi medium sing tuwuh universal (didol Kene) dicampur karo perlite (didol Kene) ing 50%.
  4. Tutupi nganggo landasan sithik supaya ora digawa angin.
  5. Banyu.
  6. Lan pungkasane, pasang wiji ing wilayah sing sinar srengenge langsung.

Dheweke bakal cepet germinal, sajrone rong utawa telung minggu.

Graft

Nalika batang tanduran kandel udakara 2cm, lebokake menyang pucuk udakara 50cm saka lemah. Kanggo nindakake iki, sampeyan kudu ngethok longitudinal ing tengah cabang pola, lebokake cabang macem-macem anyar, lan gabung kanthi tali raffia lan lilin kabeh nganggo tempel.

Rustitasitas

Apel kastard minangka wit sing ndhukung frosts entheng nganti -2ºC.

Dadi, yen sampeyan nggoleki tanduran sing gampang tuwuh lan bisa uga mbantu njaga garis, cherimoya minangka pilihan sing paling apik kanggo sampeyan ... lan kebon utawa teras, amarga, sanajan katon luwih akeh minangka tanduran hortikultura , sejatine nilai hias kasebut regane dhuwur banget, apa ora?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

14 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   serrano odalys ngandika

    Matur nuwun menehi tips khusus babagan apel kastor.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur nuwun kanggo tembung sampeyan, Odalys 🙂

  2.   wungu muñoz ngandika

    Matur nuwun kanggo kabeh informasi babagan apel kastard, rasa wedi amarga perawatane diresiki, saiki aku ngerti yen aku nindakake sing bener lan ora suwe aku bakal mangan woh-wohan lan tanduran amarga gampang ngrawat.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo rosa.
      Mesthi ya. Oalah, yen sampeyan duwe pitakon, hubungi kita 🙂
      A Salam.

  3.   renato gonzalez ngandika

    Informasi kasebut apik banget umume, nanging aku duwe pitakon, pirang-pirang taun apa apel kastard ngasilake woh?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Renato.
      Aku pancen ora bisa ngandhani, nanging mengko: udakara 5 taun utawa luwih.
      A Salam.

  4.   Auntie ngandika

    Halo, amarga wiji sing ditandur saya gedhe, saiki aku ora ngerti kepiye cara ngirimake menyang pot gedhe! Ana wong sing nulungi aku. ..wong mau diparingi wiji. Lan aku ora pengin kelangan tanduran amarga ayu banget. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Bibi.
      Aku nyaranake sampeyan njaga sajrone 12 wulan (wiwit wiji germin) ing pot sing padha.
      Ing taun kapindho, sampeyan bisa transplan iki miturut saran saka artikel iki.
      A Salam.

      1.    Alejandra ngandika

        Halo, sugeng siang, aku pengin ngerti, aku duwe wit apel luwih saka 10 taun lan mesthi menehi kembang lan ora tau menehi woh. Aku kepengin ngerti sebabe? Aku duwe ing kebon mburi omah aku manggon ing Buenos Aires

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Hai Alejandra.

          Dadi penasaran, amarga kembang kasebut hermafrodit lan spesimen siji bisa ngasilake tanpa masalah.

          Apa sampeyan duwe ing pot? Yen mangkono, bisa uga cilik banget kanggo sampeyan.
          Lan yen ana ing lemah, luwih becik mbayar nalika musim semi lan musim panas.

          Greetings.

  5.   Gambar placeholder Jose Ruiz Rojas ngandika

    Aku, aku, aku, nggawa, saka, Spanyol, sawetara, wiji, saka, chirimolla, aku, duwe, entuk, pirang-pirang, bibit, pitakon, yaiku, yen bakal teka, terus, tuwuh, wiwit , sing, aku, manggon, ing Santo Domingo Republik Dominika?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Jose Ruiz.
      Ya, dheweke bakal bisa urip kanthi apik ing kono 🙂
      A Salam.

  6.   Suany ngandika

    Halo, aku duwe wit apel kastard sing asri, wis ngembang sak setaun nanging ora metokake woh. Ing teras aku uga duwe anon lan guanaba lan kalorone ngasilake buah. Kuwi bisa kedadeyan? Teka ing MIAMI. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Suany.
      Suwene sampeyan duwe? Apel kastard wiwit awoh wiwit umur 3 lan 5 taun.

      Yen sampeyan ora mbayar, luwih disaranake saben wulan utawa luwih, kanthi Pupuk organik kayata pupuk kompos, mulsa, utawa pupuk kewan hérbivora.

      Greetings.