Panganan ula (Arum maculatum)

semak alam bébas kanthi klompok abang

El Arum maculatum Iki minangka tanduran perenial tuberous saka kulawarga Araceae. Iki minangka spesies sing tuwuh paling apik ing papan teduh, ing lemah sing lembab lan lemes, dawane bisa nganti 30 nganti 50 cm, umume nyebar ing kebon, nanging pambasmi sing pasti dadi rumit lan bentuk sing menehi saran entuk jeneng julukan.

Asale saka Inggris, Nanging, saiki ana ing sebagian besar Eropa, ing wilayah Asia Turki lan negara Kaukasus.

Fitur

grumbul liar kanthi jinis klompok

Iki minangka tanduran perennial kanthi godhong ijo sing duwe bentuk panah, asring ireng ireng, godhong-godhongan jinis iki tiba ing tengah musim panas. Agul-agul pertama muncul saka lemah banjur diikuti karo godhong ijo pucat sing bentuk sarung diarani spathe, ing njeron ana gagang sing dawa lan empuk.

Infloresensi kasebut kedadeyan ing antarane wulan April lan Mei lan katon minangka lonjakan utawa spadix, ing endi kembang diklompokake. Ing dhasaré ana sak set kembang pistil siji lan ing sadhuwure sabuk kembang steril kanthi siji ungu. Sajrone musim semi, kembang kasebut ngetokake bau ala sing narik serangga kanggo polinasi.

Rimpang gedhe lan dawa, katon coklat. Woh-wohan kasebut disusun ing klompok kandhel woh wohan beri abang lan oranye padhang, sing mirip kuping jagung. Sanajan katon, woh-wohan iki cukup beracun kanggo wong lan ingon-ingon.

Tanduran arum maculatum lan masalah

Sanajan minangka tanduran sing bisa nyebabake rasa ora nyaman utawa alergi, ana sing tuwuh minangka tanduran hias ing kebon lan alas. Tubers ditandur ing pungkasan mangsa panas utawa awal musim gugur, Selehake jarak 20 nganti 30 sentimeter lan tandhane lemah ing endi ditandur.

Tanduran iki biasane nyebar kanthi cepet liwat wiji mandhiri utawa liwat sebaran fragmen oyot sing ora disengaja ing saubenge kebon, kayadene kompos sing digawe dhewe. Ing spesies iki, umbi ngasilake kaping pirang-pirang taun lan proses ngilangi rumit, amarga rhizome regenerasi cepet.

Nangani wilayah gedhe sing kena infeksi Arum maculatum Ing amben sing ditandur kanthi apik, iku tugas sing angel. Usaha kanggo nyopot kabeh mbutuhake akeh usaha lan wektu, nanging ing ndhuwur kabeh sabar banget. Salah sawijining rekomendasi yaiku mbalekake rimpang saka lemah supaya ora nyebar. Nanging, iki ora njamin pemberantasan sing pasti, amarga potongan sing diabaikan bakal regenerasi kanthi cepet. Dadi penting kanggo mesthekake yen rhizome wis dicopot.

Obat liya sing bisa ditindakake yaiku nyelehake mulsa buram ing lemah, kanggo nyegah tuwuh gulma. Mulch kudu tetep ing paling ora rong wektu, mulch kulit bab 15 kanggo 20 inci jero dianjurake.

Migunakake lan aplikasi

grumbul liar kanthi jinis klompok

Tanduran iki lan kanggo nggunakake obat kudu ditandur ing musim gugur utawa awal musim semi, yaiku nalika godhonge durung dikembangake kanthi lengkap. Iki, yen disimpen ing wedhi ing njero gudang, njaga properti sajrone setaun. Uga bisa dikeringake kanthi panas sing kurang banjur diencerke lan disimpen ing toples sing ditutup kanthi ketat. Akar seger, digunakake minangka massa kanggo kapsul, njaga sipat obat.

Ing sawijining wektu oyod garing saka Arum maculatum minangka diuretik lan stimulan. Literatur medis nyathet kasus dropsy sing bisa diobati kanthi obat sing kasusun saka Arum lan Angelica. Mbiyen, jus saka oyot seger digunakake minangka reresik, nanging pengaruhe kuwat lan durung mesthi.

Keracunan lan gejala

Penting kanggo ngati-ati nalika nangani tanduran iki, amarga bagean sing beda bisa nyebabake reaksi alergi marang wong, utamane woh wohan beri sing beracun. Tanduran kasebut ngemot kristal kaya jarum cilik sing bisa nuwuhake kulit.

Pengambilan iki bisa nyebabake radhang tenggorokan, dispnea lan iritasi weteng. Sanajan dening rasane atos lan pedhesSampeyan angel nggunakake akeh tanduran iki, sing nyebabake sensasi tingling sing tumindak minangka peringatan. Amarga keracunan, budidaya kasebut kudu dihindari ing papan-papane bocah-bocah utawa ingon-ingon.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.