Apa asosiasi panen?

kauntungan asosiasi potong

Ing jagad pertanian, kerja tim luwih produktif amarga jumlah kapasitas saben wong nyedhiyakake efek sinergis. Kanthi cara iki, asil panen saya apik banget. Ya, kedadeyan sing padha karo jagad tanduran. Ing kasus iki, kita ngomong babagan asosiasi panen. Babagan tuwuh loro utawa luwih spesies tanduran ing papan sing padha lan ing wektu sing padha, entuk bentuk produksi sing luwih apik tinimbang budidaya saben spesies kanthi kapisah.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani apa sing kalebu asosiasi panen, apa ciri lan apa kaluwihan lan kekurangan.

Apa asosiasi budidaya

asosiasi panen

Kita ngomong babagan tanduran loro utawa luwih spesies ing papan lan wektu sing padha Kanggo asil paling apik, spesies sing padha ditanam kanthi kapisah. Conto asosiasi panen sing luwih klasik yaiku budidaya kacang buncis sing ana gandhengane karo budidaya spesies kayata selada, wortel utawa kentang. Uga ana kombinasi sing ora disenengi kayata kulawarga legum sing ora bisa digandhengake karo tanduran kulawarga lily. Liliaceae ora ngidini mikroorganisme sing tanggung jawab kanggo ndandani nitrogen bisa tuwuh ing oyot tanduran kulawarga legum.

Napa digandhengake tanduran?

pentinge nggandhengake tanduran

Sawetara tanduran ngeculake bahan kimia ing oyot, batang, godhong, utawa kembang, sing bisa nguntungake utawa mbebayani tumrap tanduran liyane. Ing monokultur (yaiku panen sing mung tuwuh siji tanduran) ora laku tetanen sing apik, amarga sinyal kimia sing dikirim dening monokultur kasebut kuwat banget lan bisa narik hama ing panen. Yen hama bisa tekan panen, mula bakal nemokake kahanan sing becik kanggo mulai berkembang lan tikel kanthi cepet kanggo njajah kabeh permukaan.

Ayo ndeleng sawetara kaluwihan saka nggandhengake tanduran:

  • Hama serangga potensial kanthi mbingungake, amarga sinyal kimia sing dipancarkan dening panen ora bakal jelas, amarga campuran tanduran.
  • Narik serangga sing migunani minangka penyerbuk, predator hama.
  • Anulungi tanduran liya kanggo nyengkuyung, kayata nggandhengake jagung karo kacang, nyedhiyakake tanduran jagung minangka dhukungan kanggo kacang buncis.
  • Nggunakake papan sing luwih apik, kanthi interspersing tanduran siklus dawa, kayata aubergine, kanthi tanduran siklus cendhak, kayata salad.
  • Stimulasi pangembangan panen.

Yen dibandhingake karo tanduran sawah kanthi siji potong utawa monokultur, sayuran sing ana ing kebon bisa nggandhengake macem-macem tanduran, yaiku, macem-macem spesies kasebar. Tanduran nyebar bisa nggawa mupangat ekonomi tumrap produksi skala gedhe, nanging taneman sing gegandhengan duwe kaluwihan luwih ing kebon. Antarane sebab liya, luwih gampang digandhengake karo tanduran kanthi macem-macem sebab. Kapisan yaiku nggunakake nutrisi sing luwih apik.

Saka sudut pandang produktif, asosiasi tanduran ngidini njupuk kauntungan sing luwih apik saka lantai lan nutrisi. Kita uga bisa nggunakake banyu lan cahya kanthi luwih apik, saengga bisa nambah produktivitas ing kebon. Amarga iku, spesies sing tuwuh sacara vertikal ditanam bareng karo spesies liyane sing tuwuh sacara horisontal, kayata bawang lan rempah-rempah. Leeks njupuk sawetara ruang horisontal, nalika lettuces ngenggoni ruang ngisor sing ditinggalake bawang lan aja saingan ing papan ndhuwur. Bisa diarani "dheweke ora padha repot-repot" lan ora nyolong ruangan utawa cahya.

Keuntungan lan jinis asosiasi panen

rotasi potong

Ayo goleki langkah demi langkah apa mupangate asosiasi palawija.

  • Nambah kahanan lemah: sawetara spesies bisa ngowahi kahanan lemah lan ngidini spesies liyane njupuk keuntungan saka iki. Contone, yen nandur kacang-kacangan karo sayuran tartamtu, kacang-kacangan bakal menehi nitrogen menyang lemah sing entuk manfaat saka sayuran.
  • Keuntungan saka spesies sing cedhak: Sampeyan kudu ngerti manawa akeh sayuran lan sayuran duwe kontrol sing apik ing hama lan penyakit tanduran. Kemampuan ngasilake zat sing tumindak ing tanduran liya ing lingkungan sing apik dikenal kanthi jeneng allelopathy tanduran. Iki minangka cara kanggo mengaruhi tanduran ing sakiwa tengene kanggo ngerti apa pengaruh kasebut bisa utawa ora bisa milih utawa ngrugekake.
  • Mbantu nglawan hama lan penyakit: ana efek tartamtu kanggo dinamika populasi serangga lan tekanan kanggo panen kurang.

Kita bakal terus ndeleng jinis-jinis asosiasi panen sing ana:

  • Campuran: rampung nalika lahan disebar kabeh kanthi acak.
  • Interleaved: Wis rampung nalika nandur tanduran kanthi jarak tartamtu antara 1000.005 lan liyane.
  • Ing plot: palawija disebar ing plot lan diselingi nganggo jalur.

Kaluwihan lan kekurangan asosiasi tanduran

Asosiasi tanaman duwe sawetara kaluwihan tinimbang monokultur. Ayo deleng apa sejatine:

  • Ana prapatan banyu sing luwih alon, mula irigasi luwih efisien.
  • Filtrasi banyu luwih alon lan ngidini kelembapan bisa ditahan.
  • Dikurangi nganti intensitas cahya sing tekan lemah
  • Mbantu nyuda penguapan saka sistem pertanian
  • Dheweke njaga lemah sing luwih apik, supaya luwih awet.
  • Nambah kesuburan lemah.
  • Tambahake bahan organik kanthi terus-terusan, amarga ana sawetara spesies sing nggabungake.
  • Total pengeluaran energi luwih murah ing sistem produksi iki.
  • Kanthi duwe sistem eksploitasi panen, kemungkinan komersialisasi karo panen luwih akeh.

Kaya sing diarepake, jinis praktik iki uga duwe sawetara kekurangan. Ing ngisor iki:

  • Dibutuhake luwih akeh gaweyan penanganan lan persiyapan kanggo saben panen sing dipasang.
  • Ana panularan serangga lan penyakit sing luwih gedhe sing nyerang macem-macem jinis tanduran.
  • Bisa uga ana masalah persaingan sumber daya alam yen kombinasi sing apik ora digawe ing asosiasi panen.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan asosiasi panen lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.