Baetica atropa

Baetica atropa

Atropa baetica sumber: guiaverde

Kratoning tanduran wiyar banget lan kadhang kala kita ora ngerti babagan tanduran sing umum banget ing negara kita. Kaya ngono ing Baetica atropa, dikenal kanthi jeneng belladonna Andalusia.

Nanging, Opo iku Baetica atropa? Apa ciri khas kasebut? Ana ngendi tuwuh? Apa ana gunane? Yen sampeyan kepengin ngerti babagan tetanduran sing ora umum dideleng ing kebon, utawa minangka bagean saka karangan kembang, banjur terusake ing ngisor iki lan sampeyan bakal ngerti kanthi sak tenane.

Ciri khas saka Baetica atropa

Karakteristik Atropa baetica

Sumber: Floravaskular

La Baetica atropa nampa pirang-pirang jeneng umum. Ana sing ngerti dheweke minangka Tembakau Gembala, Belladonna kembang kuning, Tembakau Kasar, Tembako Lemak, Belladonna Andalusia ... Kabeh padha nyebut tanduran sing padha, ramuan abadi, rhizamatous sing ana ing sadhuwure 1100 meter lan ing lemah sing ngalami pangowahan, kayata wilayah sing watu, lereng garing, lsp. Penting, supaya bisa ing papan sing cerah, sanajan sawetara ngerti carane adaptasi lan bisa berkembang ing papan sing lembab utawa cedhak sumber banyu, utawa uga ing lemah sing rendang.

La Baetica atropa sampeyan bisa nemokake kalorone ing Semenanjung Iberia uga ing Afrika Lor. Nanging, ora ana maneh papan ing jagad iki sing tuwuh, mula dijaga. Kasunyatane, dingerteni yen ana sawetara populasi Baetica atropa ing Almería, Granada, Jaén, Málaga, Córdoba, Cádiz, Cuenta lan Guadalajara.

Iki kalebu kulawarga Solanaceae, sing padha karo tembakau, mula jenenge umum. Bisa tuwuh nganti nganti meter, kanthi godhong petiolat kanthi bentuk oval lan kembang-kembang kasebut. Saiki, sanajan tanduran iki abadi, wektu ngembang tanduran ana ing antarane wulan Juni nganti Oktober, ing mangsa panas.

Iki kembang minangka ciri khas tanduran. Yaiku warna kuning, pentamerik, dhewekan, pedicellate, lan actinomorphic. Sing paling apik banget yaiku duwe kalung bentuk lonceng lan, nalika kembang wis diwasa, woh-wohan kasebut udakara 10 mm, ireng lan globose.

Migunakake saka Baetica atropa

Migunakake Atropa baetica

Sumber: Alchetron

Babagan panggunaan, kudu diarani manawa tanduran iki mesthi digunakake kanggo obat-obatan. Kaping pisanan ditemokake ing taun 1845, dening Wilkomm; lan mengko ing taun 1890 dening Porta lan Rigo. Loro-lorone nemokake ing Lembah Barrancón (uga dikenal minangka Barranco Agrio de Sierra María, ing Almería) nanging ilang amarga akeh wong sing nggunakake obat kasebut kanggo ngobati penyakit utawa minangka perawatan, utamane bagean saka oyot.

Sampeyan kudu eling yen mirip banget karo belladonna, sing tegese manawa nggunakake sing berlebihan bisa uga mbebayani. Kasunyatane, panelitian sing ditindakake ing tanduran ngasilake ana nganti 15 alkaloid sing beda, padha karo omah apa Atropa Belladonna. Mula, bisa diarani yen kalorone nuduhake panggunaan obat.

Saiki, tanduran iki beracun banget, bisa nglumpuhake sistem saraf (Gejalanya kalebu nggedhekake bocah, garing tenggorokan, ora bisa ngulu lan nyebabake pusing utawa lemes). Yen kakehan, halusinasi bisa kedadeyan, nanging uga koma lan mati amarga kelumpuhan pernapasan). Amarga iku, disaranake supaya ora digunakake ing kahanan apa wae kanggo nyegah tumindak ala sing luwih gedhe.

Penasaran ing Baetica atropa

Penasaran ing baetica Atropa

Sumber: Floravaskular

Apa sampeyan nate ngerti kenapa tanduran iki diarani kaya ngono? Napa dianggep "rokok"? Ya, ana gandhengane karo salah sawijining panggunaan populer tanduran. Lan iku, biyen, angon lan wong-wong saka wilayah sing dipercaya tanduran iki sing ditindakake yaiku ngrokok godhonge amarga, yen wis garing, dheweke ngasilake efek halusinasi, Mula, akeh sing nyobi lan nggunakake "seneng" (prekara sing padha karo efek sing diasilake mariyuana sativa).

Mula, nggunakake oyot kanggo tujuan farmasi, lan godhong kanggo rekreasi, mungkasi Baetica atropa ing pinggir punah.

Tanduran ing bebaya

La Baetica atropa Iki kalebu tanduran "kaancam bakal punah" lan minangka bagean saka Dhaptar Abang saka flora pembuluh darah Andalusia, sing tegese ora disaranake metu menyang lapangan kanggo nggolek potong.

Diperkirakan sing mung ana udakara 150 tanduran Baetica atropa isih urip, lan ana akeh ancaman sing diadhepi, kayata predation kewan herbivora, hibridisasi karo Atropa belladonna, karusakane lemah nalika tuwuh, lsp.

Saiki sampeyan wis ngerti luwih akeh babagan Baetica atropa, sampeyan ngerti sampeyan ora kudu ndemek yen sampeyan nemokake. Nyatane, menehi kabar marang panguwasa sing kompeten bisa dadi ide sing apik kanggo ngurus lan ngewangi tanduran, lan spesies kasebut dhewe, ora bakal punah.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.