Awu Amerika: tahan, hiasan… apa maneh sing sampeyan njaluk?

Tampilan godhong wit abu Amerika

Gambar - Flickr / Virens (Latin kanggo penghijauan)

Wit minangka elemen dekorasi dhasar ing kebon apa wae. Ana pirang-pirang ukuran, mula kita bisa milih sing paling disenengi saka macem-macem jinis.

Salah siji sing paling menarik yaiku awu amerika. Tahan banget kanggo musim garing, tuwuh ing lemah sing ala, lan kaya ora cukup, pewarna musim gugur kasebut megah.

Asal lan karakteristik abu Amerika

Range distribusi awu Amerika

Range distribusi awu Amerika

Protagonis kita asale saka Amerika Utara. Jeneng ilmiah yaiku Fraxinus Amerika, lan kalebu kulawarga Oleaceae. Nduwure tingkat pertumbuhan sing cukup cepet, dhuwure 35 meter. Godhonge rontog, tiba ing musim gugur-musim salju, lan thukul maneh nalika musim semi. Fitur sing penting yaiku leaflet anyar duwe karep kanggo njupuk warna gadhing sing apik banget.

Mekar nalika musim semi, nanging sampeyan kudu ngerti manawa ana spesimen lanang lan wadon sing bisa diserbuki. Yen ana, mula ing mangsa panas woh bakal wujud, yaiku samara dawane udakara 5cm, ing endi ana selusin wiji swiwi.

Ing musim gugur, dheweke nganggo klambi abang, nggawe lanskap katon spektakuler. Yen sampeyan ora ngandel, deleng gambar iki:

Awu Amerika dadi abang nalika musim gugur

Gambar - Flickr / Kew ing Flickr // awu Amerika nalika musim gugur (sing sisih tengen)

Wit sing luar biasa iki duwe umur umure 100 taun, mula yen sampeyan nggoleki tanduran tahan lama ... iki uga sampeyan gampang banget tuwuh. Sampeyan mung kudu nemokake ing wilayah sing cerah, lan banyu kanthi rutin supaya ora bisa ngilangi banyu. Mangkene tips liyane:

Kepiye carane ngrawat awak dhewe?

Kanggo duwe spesimen sing apik, disaranake ing ngisor iki:

iklim

Wit-witan kasebut Asale saka iklim sedheng lan sedheng-adhem. Dheweke kudu ngrasakake musim supaya bisa tuwuh, yen ora bakal mati. Mula, dheweke mung bisa urip ing wilayah sing musim semi lan musim panas entheng, adhem musim gugur kanthi es, lan mongso adhem kanthi salju.

Lokasi

Kanggo komentar apa sadurunge, lan dadi spesies gedhe, sampeyan kudu nyelehake salinan ing njaba, supaya sunar srengenge, jarak paling ora sepuluh meter saka pipa lan jubin paving.

Bumi

Awu Amerika minangka wit

Gambar - Flickr / Virens (Latin kanggo penghijauan)

  • Taman: tuwuh ing lemah sing subur ing bahan organik, lemes lan rada asam, sanajan bisa ngidinke sing netral.
  • Pot kembang: Sajrone umume, bisa ditandur ing pot sing diisi substrat universal utawa kanthi substrat kanggo tanduran asam. Nanging yen dhuwure nganti sak meter, sing ideal yaiku nandur ing lemah.

Irigasi

Awu Amerika ora tahan ngalami kahanan garing lan kurang banyu; Menapa malih, ing papan asale, kita bakal nemokake ing dataran tinggi sing lembab, mesthi cedhak kursus banyu seger. Ngelingi iki, Sampeyan kudu ngombe asring banget: udakara 3-4 kali seminggu nalika musim panas, lan udakara 2 minggu suwene setaun.

Yen sampeyan duwe ing pot, nalika musim panas sampeyan bisa njupuk kauntungan lan nyelehake piring ing sangisore substrat tetep lembab kanggo wektu sing luwih suwe.

Pelanggan

Sajrone musim tuwuh (musim semi lan musim panas) luwih becik dibuahi karo pupuk organik. Kontribusi biasa, umpamane saben 15 dina, kompos, guano, pupuk kandhang utawa humus cacing tanah, bakal nggawe tanduran tuwuh kanthi kesehatan lan kekuwatan.

Pruning

Ora butuh. Nanging, sampeyan bisa mbusak cabang sing garing, lara lan lemes nalika tiba rontog, utawa ing pungkasan mangsa sadurunge sprouts.

Nggunakake alat pruning sing sadurunge diinfeksi kanggo nyegah infeksi.

Tanduran utawa transplantasi wektu

En primavera, nalika frosts wis liwati.

Yen ana ing pot, sampeyan kudu ngirimake menyang sing luwih gedhe saben 2 taun.

Multiplikasi

Wiji saka abu Amerika swiwi

Gambar - Wikimedia / MPF

Multiply dening wiji ing musim gugur-mangsa, amarga iki kudu adhem sadurunge germin. Iki sampeyan bisa nindakake rong prekara:

  • Yen sampeyan manggon ing wilayah sing asik musim gugur lan musim salju kanthi frosts, tandur ing pot kanthi substrat kanggo tunas lan supaya alam bisa urip.
  • Yen sampeyan manggon ing wilayah kanthi iklim sing entheng, luwih becik stratifi ing kulkas suwene telung wulan, lebokake ing tuppers kanthi vermikulit banjur lebokake ing kulkas, banjur tandur ing wiji ing musim semi.

Rustitasitas

Awu Amerika nolak frost nganti -18ºC.

Apa gunane kanggo awu Amerika?

Wis sawetara:

Ornamental

Wit iku wit sing asri banget, cocog kanggo kebon sing jembar. Minangka spesimen sing terisolasi, iku sampurna, amarga uga nyedhiyakake iyub-iyub sing apik.

Medicinal

Mangkono, apa sampeyan ngerti manawa duwe sifat obat? Ya Ya. ROOT digunakake kanggo ngilangi bobot lan / utawa njaga bobot, wiwit lagi diuretik lan tonik. Nanging dheweke uga efektif banget kanggo ngontrol kringet.

Madera

Kayu digunakake ing pabrik alat tanganuga lawa baseball.

Fraxinus americana minangka wit godhong

Kaya sing sampeyan ngerteni, awu Amerika minangka wit kanggo kabeh.

Apa sampeyan ngerti kuwalitas awu sing luar biasa? Apa sampeyan mikir


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

33 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Hector Mendoza ngandika

    Halo Monica. Ing omahku wis ana retakan, ana sing ngubungake wit awu Amerika sing aku tandur ing "potongan cilik" teras, aku nganggep masalah asor ing teras. Ana keraguan, oyot awu cenderung klelep utawa ngangkat omah? Salam lan Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hector Hector.
      Ya, sayangé oyot wit abu bisa ngunggahake jubin lan bangunan 🙁.
      A Salam.

  2.   Ricardo Rodriguez. ngandika

    Halo Monica. Aku arep takon apa sampeyan ngerti sejatine oyot bisa nyebar. Aku kepengin ngerti amarga aku pengin nandur, nanging papan ing kebon rada sithik. Udakara 4 meter saben sisih.
    Matur nuwun.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Ricardo.
      Akar awu luwih tuwa tinimbang horisontal. Nanging sejatine yen "ndeteksi" kelembapan, sanajan ana ing lapisan lemah sing paling dangkal, dheweke bakal nemokake sanajan jarak sawetara meter. Aku ora bisa ngandhani sepira akehe meter kasebut, amarga gumantung karo jinis lemah, kahanane tuwuh, iklim, lsp. Nanging bocah lanang, suwe saya garing lemah, yaiku, yen kurang disiram, mula oyot bakal nyebar golek kelembapan.
      Salah siji pilihan yaiku prune. Yen endhek, oyot sithik bakal tuwuh amarga tanduran ora butuh banyu akeh utawa akeh "panganan". Wektu kanggo iki yaiku musim gugur utawa awal musim semi.
      A Salam.

  3.   Fernando ngandika

    mula kudu tetep lembab. Kepiye yen aku nyelehake pipa semen ing lemah sadurunge ditandur supaya oyot dadi jero lan ora horisontal amarga bakal entuk semen? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Fernando.
      Akar saka wit abu Amerika tuwuh utamane kanthi vertikal, lan ora kanthi horisontal. Apa sing kedadeyan yaiku yen ana sumber banyu ing sacedhake (kurang saka 4m), kothak irigasi, pipa, utawa liya-liyane, bakal ditemokake, banjur bisa ngrusak.
      Yen ora ana, umume ditandur ing taman kanthi jarak minimal 2-3 meter saka lemah semen, amarga yen ditandur luwih cedhak, bisa uga bakal rusak.
      Nanging, kanggo ngindhari masalah, sampeyan bisa nggawe bolongan tanduran sing gedhe, 1m x 1m, lan nyelehake bolong anti-rhizome, didol ing nursery. Iki bakal mesthekake yen oyot tuwuh mudhun.
      A Salam.

  4.   Guillermo ngandika

    Hai Monica, apa sampeyan bisa nandur sepuluh kaki saka tlaga ing lemah teles amarga cedhak karo meja banyu?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Guillermo.
      Anggere ora ana pipa utawa jubin utawa apa wae sing bakal rusak, ya ora masalah.
      A Salam.

  5.   Tomas ngandika

    Tebho 3 wit awu Amerika suhu ing norye de mexi utawa nganti 40 derajat utawa luwih nalika aku kudu ngombe nganti 2, ukurane udakara 10 meter, gelas 6 meter.
    Sing siji liyane lagi ngeringake buket lengkap sing aku ora ngerti sebabe

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Tom.
      Ing kahanan kasebut sampeyan kudu ngombe saben dina, utawa saben rong dina, supaya ora kekurangan banyu.
      A Salam.

  6.   Alicia Villanueva ngandika

    Godhong wit saya asat wiwit sedina nganti suwene liyane, nanging sejatine aku ora duwe 2 lan mung siji kaya xfa grs.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Norma Alicia.
      Apa sampeyan wis mriksa manawa ana wabah? Sanajan wit loro kasebut kalebu spesies sing padha, mula butuh perawatan sing padha, umume ana wit-witan sing rada kurang tahan utawa mbutuhake "memanjakan" luwih akeh.
      Apa sampeyan wis mbayar? Yen ora, luwih becik ditindakake nalika musim semi lan musim panas. Biasane, tanduran sing nandhang penyakit ora kudu dibuahi, nanging yen kedadeyan durung nate dibuahi, mula prelu ditambani.
      Aku nyaranake ing guano, sing alami lan efektifitas cepet.
      A Salam.

  7.   nicolas ngandika

    informasi sing apik banget, delengen carane mbedakake lanang karo wadon, aku duwe 5 wit awu sing mung duwe bagasi lan ora ana kembang .. matur nuwun!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Nicolas.
      Lha ... awake dhewe kudu ngenteni supaya berkembang subur 🙂.
      Aku nuduhake foto kembang:

      Apa saka http://ichn.iec.cat

      A Salam.

  8.   Analia ngandika

    Aku pengin nandur 1 awu abang utawa ficus ing 1 ruangan ijo d 3mt udakara; (ing antarane 1 kolam plastik lan omah sing semen)… apa sing dak lebokake ing transplantasi supaya oyot ora bisa ngrusak apa-apa? Utawa aku ora nandur wit ing kana?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Analia.
      Aku ora nyaranake. Minangka papan sing sithik banget kanggo wit - spesies apa wae.
      Nanging, sampeyan bisa nyelehake grumbulan sing bentuke kaya wit, kayata Polygala (tahan -5ºC), utawa Cassia.
      A Salam.

  9.   sandra ngandika

    Halo, aku duwe kebon 3 meter persegi, dibangun sakupenge
    . Tanduran utawa tanduran apa sing sampeyan menehi saran kanggo menehi?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Sandra.
      Kowe saka ngendi?

      Rimbun cilik ana akeh, nanging ora kabeh disesuaikan karo kabeh iklim:
      -Lagerstroemia indica: butuh lemah asam lan iklim sedheng kanthi frosts entheng.
      -Callistemon viminalis: ora ndhukung beku sing kuwat.
      -Valurnum opalus: tuwuh ing zona sedang.
      -Cassia fistula: ora tahan adhem.
      -Euryops: ndhukung frosts entheng.
      -Acer palmatum: lemah asam, iklim semi-shade lan sedheng kanthi frosts.

      A Salam.

  10.   Jose Luis ngandika

    halo, tanduran jenis iki bisa digunakake kanggo trotoar?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi Jose Luis.
      Ora, wit awu duwe oyot sing invasi banget. Kudu ditandur kanthi jarak minimal 10 meter saka pipa, lemah lsp.
      A Salam.

  11.   Santiago Juana ngandika

    Halo, aku ora ngerti tenan apa spesies sing dadi abang lan sing dadi kuning. Aku pengin duwe kalorone. Apa sampeyan bisa njlentrehake iki kanggo aku? Pitakon liyane yaiku manawa kalorone spesies kasebut bisa dicampur ing papan sing padha.
    Saka wis matur nuwun kanthi sanget,
    Santiago

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Santiago Juana.
      Fraxinus americana dadi abang, lan Fraxinus ornus kuning.

      Ya, mesthine bisa dicampur tanpa masalah, amarga kalebu genus sing padha (yaiku nuduhake meh kabeh DNA).

      A Salam.

  12.   Guadalupe ngandika

    Halo, aku manggon ing Cordoba ing Lembah Punilla ing sacedhake kali, aku duwe wit awu Amerika lan aku lagi padu karo mbakyuku amarga dheweke ujar manawa spesies kasebut invasi lan mula ora ngidini tanduran asli tuwuh. Apa sampeyan bisa menehi informasi? Matur nuwun kanthi sanget!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Guadalupe.

      Awu Amerika asli saka Amerika Utara sisih wétan, saka Quebec nganti Florida sisih lor.

      Aku ora ngerti babagan wit invasi sing diumumake ing endi wae ing jagad iki. Sing dakdeleng yaiku kalebu ing dhaptar abang spesies sing kaancam. Sampeyan bisa ndeleng Kene.

      Greetings.

  13.   Stephanie ngandika

    Halo, aku njupuk pangowahan Fresno, kanggo transplantasi lan tanpa pengin nyopot tanpa oyot, apa bisa ditandur!?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Stephanie.

      Sampeyan bisa nyoba, nanging elinga yen luwih becik diturunake kanthi wiji.

      Greetings.

  14.   Diana ngandika

    Matur nuwun, postingan iki migunani banget kanggo PR biologi, muga-muga Gusti Allah mberkahi.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur nuwun Salam.

  15.   Paul Monty ngandika

    Halo Monica
    Aku duwe wit awu sing ditandur ing pot
    masalahe yaiku godhong ora duwe warna ijo peteng sing khas, tuwuh lan tetep
    ijo enom, kaya nalika lagi wae metu.

    Apa sampeyan bisa ngomong apa sebabé?

    Saking sampun matur nuwun sanget
    Paul Monty
    Cordoba Argentina

  16.   Santiago ngandika

    Halo, aku nandur Fresno 6 kaki saka kolam beton. Apa sampeyan menehi saran supaya aku transplantasi? Utawa aku bakal ninggali?
    Banjur aku uga nyelehake awu abang 6 meter saka omahku? Apa sing menehi saran marang aku?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Santiago.

      Becike, dheweke ditandur udakara 10 meter. Nanging sampeyan duwe pilihan kanggo motong, supaya ora gedhe banget. Kanthi mangkono, dheweke ora perlu nggedhekake.

      Greetings.

  17.   Cynthia ngandika

    Halo, apa awu bisa ditinggalake ing pot? Aku duwe teras 40 m2 lan ora pengin duwe masalah karo oyot.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Cintia.

      Coba delengen, amarga bisa rampung, mula ora becik. Lan sampeyan kudu prune supaya tetep dadi wit, ing pungkasan mangsa. Sampeyan uga kudu ngganti pot saben wektu, supaya tuwuh.

      Greetings.