Azalea, semak kembang paling hias

Azalea mekar, semak-semak sing asri

La azalea Minangka salah sawijining grumbul sing disenengi masarakat. Iki ngasilake akeh kembang ing musim semi, mula godhong asring didhelikake ing mburine kelopak sing alus lan apik. Kajaba iku, amarga ciri khas, asring ditanam ing pot kanggo dekorasi balkon utawa teras, utawa uga minangka bonsai.

Mula, kalebu salah sawijining spesies sing paling menarik sing bisa dadi tukang kebon amatir lan sing nembe debut ing jagad kebon.

Ngerteni azalea

Azaleas minangka semak cemara ijo

Nalika iku a tanduran sing asale saka Asia Wétan, azalea wis bisa adaptasi lan saiki tuwuh tanpa ana masalah ing wilayah sing sedheng ing donya. Jeneng ilmiah yaiku Rhododendron petunjuk lan minangka tanduran perennial (yaiku, katon ijo) sing kalebu kulawarga Ericaceae.

Bedane karo liyane karo godhong ijo cilik sing dawane mung 1cm, sanajan tanpa kembang, kepenak ing mangsa apa wae, padhang lan tahan banget. Nalika mekar nalika musim semi, kedadeyan sing paling apik amarga kembang-kembang sing apik katon, sing dikelompokake lan dadi jaringan warna-warni. Ukurane gedhe lan loman, lan sanajan warna jambon minangka ciri sing khas ana azalea kembang putih, oranye lan abang.

Tanduran iki bisa tekan ukuran nganti rong meter yen ditandur ing dharatan, sanajan umume, umume entuk dhuwur rata-rata setengah meter.

Care lan rekomendasi

Azaleas minangka tanduran kebon sing apik

Yen sampeyan pengin duwe siji utawa luwih salinan, kita bakal menehi pandhuan supaya sampeyan bisa seneng azalea sampeyan sajrone taun:

Lokasi

Sampeyan kudu dilebokake ing njaba, ing semi-bayangan. Apike, sampeyan kudu menehi sinar srengenge ora langsung, amarga ora tuwuh ing papan sing teduh.

Lemah utawa landasan

Penting, tanpa dipikirake manawa ana ing pot utawa ing kebon, lemah asem kanthi pH 4 nganti 6, kanthi got sing apik. Ing tlatah calcare, godhonge dadi kuning amarga kurang nutrisi, utamane zat besi lan mangan.

Sanajan sampeyan bisa nyuda pH kanthi mbanyoni banyu lemon (½ jeruk nipis ing 1l banyu) lan gawe pupuk karo pupuk tanduran asem, luwih becik ora menehi risikone lan ditandur ing bantala sing cocog wiwit wiwitan.

Irigasi

Kudu dadi Kerep, utamane nalika musim panas. Mesthi wae, kita kudu ngindhari ekstrem: dheweke ora seneng yen duwe "sikil" sing garing, nanging uga ora ana banyu sing bisa ketaman banyu. Kanggo ngerti nalika ngombe, cukup lebokake teken kayu sing lancip (yen wis metu resik, kita bisa banyu amarga lemah bakal garing), gunakake meter kelembapan digital utawa timbang pot yen wis disiram lan maneh sawise sawetara dina (bedane iki ing bobot awak bisa dadi pandhuan kanggo ngerti nalika ngombe).

Sampeyan kudu nggunakake banyu udan, tanpa jeruk nipis utawa banyu nganggo jeruk nipis.

Pelanggan

Ing musim semi lan musim panas Sampeyan kudu mbayar pupuk kanggo tanduran asam (sampeyan bisa tuku Kene), nderek indikasi sing ditemtokake ing paket kasebut. Sampeyan uga bisa mbayar ing musim gugur yen sampeyan manggon ing wilayah kanthi iklim sing entheng, kanthi frosts ringan.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Ing musim semi, nalika risiko frost wis liwati.

Pruning

Yen dibutuhake, gagang sing gedhe banget bisa dipotong ing musim gugur, uga kembang sing layu.

Hama

Spider abang, hama sing kena azalea

Bisa diserang dening:

  • Wisata: padha serangga padha karo earwigs nanging ukuran 1cm. Dheweke tetep ing sisih ngisor godhong, saka pakanane. Dheweke bisa katon kanthi mripat wuda, loro-lorone uga uga kotoran (kaya titik ireng).
    Kanggo ngilangi, godhong bisa diresiki nganggo usap utawa usap kuping sing dibasahi banyu tanpa jeruk nipis, utawa kanthi ngobati spesimen sing kena pengaruh karo Chlorpyrifos.

  • Spider abang: tungau iki uga ana ing sisih ngisor godhong. Bisa dideleng nganggo kaca pembesar. Sampeyan bisa ngerti yen dheweke duwe yen kita ndeleng sarang laba-laba.
    Kanggo ngilangi, bisa diobati lenga neem utawa ngresiki godhong nganggo banyu tanpa jeruk.

Penyakit

Yen ditumpes bisa uga duwe jamur. Kudu ngontrol risiko lan nindakake perawatan nyegah ing musim semi lan musim gugur kanthi belerang utawa tembaga. Sajrone musim panas, bakal diobati karo fungisida semprotan.

Multiplikasi

Azaleas dikalikan karo wiji, potongan, lan lapisan. Ayo ngerti carane nerusake ing saben kasus:

Bibit

Wiji dheweke kudu disebar ing winih ing musim semi, nggunakake landasan kanggo tanduran asem (sampeyan bisa tuku Kene) utawa vermikulit. Wong-wong mau kudu dilebokake ing permukaan, ninggalake jarak 1-2cm ing antarane, lan njaga landasan lembab.

Bakal germin metu saka 1-2 wulan.

Motong

Kanggo entuk azalea anyar sing padha karo tanduran ibu cabang paling sethithik 30cm dawa kudu dipotong nalika musim semi. Banjur basis kasebut diresiki karo hormon rooting lan ditandur ing pot kanthi substrat poros, kayata kanuma.

Supaya lembab bakal ROOT sawise udakara 2 wulan.

Dilapisi

Yen pengin dilapisi, kita kudu nindakake ing musim semi, nggawe cincin utawa dering 1-2cm tanpa kulit. Dering iki kudu diinfus karo hormon rooting, amarga ing endi oyot anyar bakal metu.

Sabanjure, kantong plastik ireng dijupuk lan diikat ing pojok banjur diisi landasan kanggo tanduran asem, lan pungkasane kaiket karo tanduran ibu ing ujung liyane.

Kanthi jarum suntik, sampeyan kudu njaga lemah sing lembab. A) Ya, bakal ROOT sawise 2-3 wulan. Yen wis kedadeyan, kita bisa nyuda tanduran sing anyar lan ditandur ing pot utawa ing kebon.

Rustitasitas

Azalea ndhukung frosts nganti -3ºC.

Kepiye carane ngrawat azalea bonsai?

Azalea bisa dianggo bonsai

Yen sing sampeyan karepake yaiku azalea bonsai sing apik ing saindhenging taun, tututi saran iki:

  • Lokasi: njaba, ing semi-shade.

  • Irigasi: asring, nyegah landasan ora garing kabeh. Gunakake banyu tanpa jeruk nipis.

  • Substratum: Kanuma.

  • Gaya: ora preduli. Cocog banget karo kabeh wong, sanajan paling apik yen dideleng kanthi tegak utawa curug resmi.

  • Pelanggan: ing musim semi lan musim panas kudu dibayar nganggo pupuk bonsai, ngetutake pandhuan sing kasebut ing bungkus.

  • Pruning: mung yen sampeyan sehat. Cabang sing tuwuh banget ing wiwitan musim gugur, lan kembang sing layu, kudu dipotong. Pruning formasi kudu rampung ing pungkasan mangsa.

  • Transplan: saben 2 utawa 3 taun ing musim semi, sawise ngembang.

  • Wiring Diagram: ing musim semi lan musim panas.

Apa sampeyan mikir babagan azalea? Sampeyan duwe wong?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Esther ngandika

    Sugeng enjang Monica,

    Aku mikir nandur azalea ing gelas lan ing sangisoré ivy kerdil ... Aku ora ngerti manawa kombinasi iki bisa ditindakake amarga nutrisi lan asam asam.

    Yen sampeyan ora bisa ngomong apa sing bisa ditandur karo ivy? Panci katon kosong banget kanggo aku.

    Matur nuwun banget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Ester.

      Eh, kombinasi angel sing sampeyan usul. Ivy tuwuh kanthi cepet, lan bisa uga bisa ngelem azalea kajaba sampeyan tetep teluk. Aja kuwatir karo PH, amarga ivy ngidinke lemah sing rada asam (pH 5-6), yaiku sing dibutuhake azalea.

      Matur suwun!