Bahan organik

bahan organik

Sampeyan bisa uga wis krungu ing babagan pertanian lan ngolah kebon manawa akeh tanduran sing mbutuhake bahan organik supaya bisa tuwuh ing kahanan sing apik. Materi organik yaiku kimia sing kasusun saka karbon lan atom-atom dhasar kasebut. Iki minangka lapisan pertama ing lemah lan kasusun saka sisa-sisa makhluk hidup lan sisa residu sing nyedhiyakake nutrisi sing dibutuhake kanggo tanduran supaya bisa urip.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan ciri, jinis lan pentinge bahan organik.

Karakteristik utama

gizi lemah

Iki minangka lapisan pertama sing nggawe lemah lan gumantung saka jumlah bahan organik sing ana, lemah bisa dadi luwih sugih utawa kurang. Ing babagan kesuburan, kita ngomong babagan jumlah bahan organik miturut kemampuan ngembangake tanduran sing luwih nuntut babagan gizi. Lemah sing paling subur yaiku sing duwe bahan organik sing luwih gedhe lan bisa nggawe tanduran tartamtu sing butuh akeh nutrisi bisa tuwuh.

Bahan organik seger Iki kalebu sisa-sisa tanduran lan limbah rumah tangga. Bahan organik lemah minangka produk saka macem-macem siklus urip organisme, sing awake ngeculake sampah lan zat. Bahan-bahan kasebut mbentuk macem-macem bahan nalika bosok, sing akeh nutrisi lan migunani banget kanggo organisme autotrof kayata tanduran.

Umume kita ngerti manawa bahan organik digawe saka macem-macem molekul:

  • Protein: protein minangka rantai linear asam amino sing gabung kanggo mbentuk makromolekul. Kabeh makromolekul kasebut nduweni sifat fisikokimia ing endi tanduran bisa nindakake fungsi vital.
  • Lipid: yaiku macem-macem jinis lemak sing nggawe pitulung kanggo nindakake fungsi metabolisme. Iki minangka akumulasi karbohidrat sing dadi molekul hidrofobik lan padhet.
  • Sugars: mung ing karbohidrat utawa sacakarida sing ngasilake bentuk energi geologis sing cukup dhasar.

Jinis bahan organik

ciri lemah

Yen kita ngelasake bahan organik miturut konstitusi, kita bisa ngerti yen mbentuk macem-macem jinis lemah. Ayo analisa apa macem-macem jinis sing ana:

  • Bahan organik seger: Iki kasusun saka sisa-sisa tanduran lan limbah domestik sing paling anyar. Anyar, dheweke isih duwe isi gula sing akeh lan energi sing akeh.
  • Bahan organik sing wis bosok: kahanan dekomposisi kedadeyan nalika wektu saya suwe lan sisa-sisa isih kena kanggo agen lingkungan. Bahan sing wis bosok sebagian duwe bahan organik lan nutrisi penting kanggo lemah, saengga bisa ngasilake pupuk utawa kompos sing apik kualitas.
  • Bahan organik sing wis bosok: Iki minangka nutrisi sing wis suwe banget bosok lan ora akeh gizi, nanging mbantu nyengkuyung panyerepan banyu ing lemah.

Saben jinis nindakake fungsi penting ing lemah. Sabanjure, kita bakal nganalisa sing penting.

Pentinge bahan organik

bahan organik ing lemah

Anane zat organik sing wis bosok ing lemah ditemokake penting banget. Ora mung bisa digunakake minangka pupuk kanggo nyediakake nutrisi lan bahan sing bisa digunakake kanggo tanduran, jamur, utawa organisme tanduran liyane, nanging uga bisa ngganti sifat fisik lan kimia ing lemah. Lemah ngidini bisa nahan luwih akeh banyu lan nyegah degradasi kanthi tumindak buffer pH lan nyegah fluktuasi suhu sing parah ing njero.

Saliyane, perlu supaya organisme heterotrofik, kayata manungsa dhewe, bisa njaga metabolisme, amarga ora bisa nyintesis zat sing dibutuhake kaya tanduran. Mula kabeh Organisme heterotrofik panganan saka bahan organik saka kewan lan tanduran liyane. Bisa diarani manawa bahan organik minangka dhasar nutrisi ing rantai panganan amarga produsen utama nggunakake pupuk kanggo entuk nutrisi.

Conto

Nalika ngomong babagan bahan organik, kita bakal ngerti yen kita mikir bumi basah sing biasane asor lan sisa organisme. Nanging, ana macem-macem conto iki. Iki minangka conto senyawa organik:

  • Sutra sing digawe ulat kupu tartamtu kanthi nenun bahan protein.
  • Benzena lan hidrokarbon liyane kayata minyak, asale, lan gas alam, lan liya-liyane.
  • Gula struktural kayadene selulosa ing tanduran. Kita ngerti manawa selulosa digunakake minangka bahan supaya bisa mbentuk pati utawa mbentuk woh-wohan nalika musim reproduksi.
  • La kayu wit Iki uga minangka senyawa organik sing dibentuk dening jinis resin sing digawe sajrone urip tanduran. Kayu kasebut digawe saka macem-macem selulosa kanthi lignin.
  • ing balung kewan Manungsa sing wis mati lan manungsa uga bisa dadi bagean saka nutrisi lemah minangka senyawa organik.
  • Ngresiki kewan apa wae karnivora, hérbivora utawa omnivora. Jaman kasebut pungkasane bakal bosok lan menehi nutrisi kanggo lemah.

Materi anorganik lan bedane

Materi anorganik dudu asil reaksi kimia dhewe, nanging manut logika daya tarik ion lan gravitasi elektromagnetik. Iki ora ateges dheweke pancen durung dingerteni makhluk urip, amarga akeh sing ana ing awake utawa digunakake minangka landasan panganan.

Materi organik dibentuk kanthi proses sing ana gandhengane karo biologi, dene materi anorganik dibentuk dening proses elektromagnetik, sing diarani ikatan ionik utawa ikatan logam.

Ayo ndeleng apa bedane utama zat organik lan bahan anorganik:

  • Pisanan digawe dening makhluk urip, dene sing nomer loro dibentuk dening reaksi alam sing ora ana makhluk sing melu.
  • Materi anorganik duwe macem-macem unsur kanthi macem-macem jinis, dene bahan organik mung kalebu kimia ing sekitar atom karbon.
  • Inorganik gumantung saka fraksi elektromagnetik utawa ionik kanggo bosok, nalika organik babar pisan biodegradable. Iki tegese bisa diurai karo tumindak makhluk urip utawa mekanisme biologis kanthi rusak kanthi gampang, nyuda kabeh unsur dhasar.
  • Inorganik ora gampang kobong lan ora molah malih, dene bahan bakar utama sing saiki dingerteni duwe asal organik, kayata minyak.

Muga-muga karo informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan bahan organik lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.