Bayam: ciri, perawatan lan panggunaan

Bayam duwe jeneng ilmiah Spinacia oleracea Bayam sing duwe jeneng ilmiah Spinacia oleracea, minangka tanduran sing ditandur sajrone taun, sing kalebu kulawarga Amaranthaceae uga kulawarga famili Chenopodiaceae, biasane tanduran iki Ditanam minangka sayuran amarga godhong sing bisa didhaharUkurane gedhe lan uga duwe warna ijo sing cukup peteng.

Kaya sing wis kita sebut, tanduran iki thukul ing taun lan bisa dipangan kanthi seger, bisa masak utawa uga digoreng. Saiki iki minangka salah sawijining sayuran sing asring ditemokake nalika beku.

Fitur

Bayam minangka salah sawijining tanduran jamu sing nduweni kemampuan taunan Bayam minangka salah sawijining tanduran taneman sing nduweni kapasitas taunan, lan jinise bisa awet.

Dheweke duwe kemungkinan tekan ukuran udakara udakara sak meter, batang saka tanduran iki sederhana lan mung sawetara cabang. Godhong bayam biasane awake, duwe Wangun lengkap lan ing sisih liyane, duwe oyot sing dadi dhasar, kaya mung sawetara ramuan lan uga dangkal.

Dadi ing tahap kapisan, duwe kemampuan kanggo ngembangake godhong sing dikelompokake dadi rosette.

Dadi ing tahap kaping loro, iki minangka tanduran sing ngembangake batang kembang sing duwe kemungkinan tekan ukuran udakara 80 cm. Saka iki, sawetara kembang muncul kanthi warna ijo lan bayem, amarga minangka tanduran sing kalebu jinis dioecious, duwe kembang sing lanang uga wadon, sing nggawe luwih gampang entuk spesies hibrida anyar sing duwe roso sing luwih apik, tekstur liyane, warna liyane lan uga tahan akeh iklim.

Propiedades

Antarane sifat utama sing bisa ditemokake yaiku kasunyatan sing bisa duwe akeh karoten beta sing luwih akeh tinimbang wortel, mula amarga iki yen mangan bayem bisa nyebabake kemungkinan bisa ngrampungake sel kanker.

Carotenes beta yaiku pigmen sing ditemokake ing sayuran yaiku, amarga tumindak sing ditindakake ing ati, dheweke malih dadi Vitamin A, kanthi saben mupangat sing bisa diwenehake kanggo kesehatan manungsa.

Bayam duwe kandungan asam alpha lipoat sing akeh, yaiku antioksidan kanthi pengaruh sing kuat lan nduweni kemampuan kanggo nyegah sel awak supaya ora ngalami penuaan prematur.

Lutein, kayata zeaxanthin, dikenal minangka rong flavonoid sing ana ing komponen bayem lan sing tanggung jawab kanggo main peran sing penting banget kanggo duwe kemampuan kanggo nyegah penuaan okular, yaiku apa tegese kelangan penglihatan amarga wis tuwa.

Sifat nutrisi bayem Wis disimpulake yen flavonoid bisa nyegah katarak berkembang ing wong sing wis tuwa.

Kandungan vitamin K nggambarake sifat liyane sing regane sayuran iki lan ana vitamin K iku penting banget supaya kita bisa njamin pembekuan getih sing bener. Kanthi cara sing padha, kandungan asam lemak tak jenuh duwe akeh mupangat kanggo cairan getih sing luwih gedhe, uga bisa mbantu banget kanggo nglawan ancaman sing bisa nyebabake arteriosclerosis.

Kita bisa mangan bayam mentah yen nyiyapake salad utawa uga bisa masak. Sing paling apik yaiku bayem bisa nganggo mentah yen kita ngusulake diet sing kudu bobote.

Sipat nutrisi

Umume bayem yaiku banyu, sing ngluwihi persentase 90%, sing uga duwe persentase karbohidrat uga lemak, mula disaranake dening spesialis nutrisi minangka panganan sing bisa dadi bagian saka panganan yen pengin ngatur utawa ngilangi bobot sithik.

Klompok vitamin sing ana bayem yaiku E, A, C lan uga vitamin B, sing nawakake a tumindak antioksidan, ngatur sesanti supaya kondhisi apik kanggo wong sing nandhang masalah mata, iku luwih apik kanggo kulit, rambut, balung, membran lendhut lan uga sistem imun umume, minangka salah sawijining panganan sing paling cocog kanggo bisa kanggo nyegah penyakit sing kena jantung, uga penyakit degeneratif kayata kanker.

Kajaba kasunyatane duwe kemampuan kanggo melu-melu pembentukan kolagen, uga sel getih abang, bayam minangka panganan sing bisa dadi perawatan banget tumrap anemiaUga campur tangan ing proses pembentukan sel getih putih, ing panyerapan zat besi sing ana ing panganan lan uga resistensi tumrap infeksi. Kandhutan fosfat sing akeh nduwe iki dadi panganan sing ideal kanggo wanita hamil, amarga bisa nyegah malformasi kedadeyan ing janin.

Nggunakake

Ing pawon, umume, bayem biasane disiapake dikukus, amarga kanthi cara iki bisa nahan nutrisi sing akeh, Kita uga bisa nggunakake mupangate yen digodhog paling ora limang menit, goreng, masak ing oven utawa cara liyane kanggo masak.

Kayata a piring wiwitan Kita bisa nyawiji kanthi tumis karo bawang putih, bawang lan uga puding ireng.

Migunakake bayem Kanthi cara sing padha, kita bisa nambah menyang omelet, ing godhok, ing sawetara krim utawa uga ing puree, kajaba dadi bahan ing sajian iwak kasebut kayata ing cake tuna utawa uga ing cake cod.

Care

Bayem iku tanduran taunan disaranake nyebar ing musim semi. Iki duwe sensitivitas sing adhem sing cukup dhuwur, mula sadurunge bisa disebar, bisa uga ora bisa urip kajaba dilindhungi plastik plastik sing digunakake ing omah kaca utawa bisa diselehake ing njero omah ing ruangan wis cukup cahya.

Iki tanduran sing ora nuntut akeh, kita bisa nggunakake substrat sing mung kasusun saka gambut ireng Utawa, kita uga bisa nyampur karo 20 utawa 30% perlilla, nanging amarga dianggep minangka tanduran sing tuwuh lan germinates kanthi cepet, mung kudu telung wiji kanggo saben wiji.

Kita kudu nyelehake wiji kanthi suryo srengenge langsung lan kita mung kudu ngombe lemah supaya udan lembab, mula bisa nyegah puddles. Nalika tunas wis dhuwuré 10 cm, kita bisa transplan menyang kebon utawa ing pot.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.