Apa bedane ubi jalar lan ubi jalar?

Ubi jalar yaiku ubi

Ana akeh wong sing kepengin weruh apa bedane ubi jalar lan ubi jalarAmarga ana macem-macem jinis, rasa siji lan liyane bisa beda-beda. Dadi, mesthine ora nggumunake manawa masing-masing dianggep kalebu spesies liya.

Dadi, yen sampeyan uga duwe pitakon iki lan pengin aku ngrampungake, ing artikel iki, aku bakal nerangake misteri sampeyan 🙂.

Apa bedane?

Ubi jalar bisa dipangan

Wangsulane yaiku ... ora ana. Ubi jalar lan ubi kentang kalebu salah sawijining jeneng umum liyane kanggo tanduran spesies bathi Ipomoea. Sing kedadeyan yaiku saben wong, saben negara, nyebut makhluk tanduran kanthi cara, sesuatu sing normal banget amarga saben wong duwe sejarah, basa utawa dialek dhewe, adat istiadat lan liya-liyane.

Nanging iki dadi masalah nalika nyinaoni tanduran, amarga jeneng sing umum utawa populer cenderung nggawe kebingungan. Mula jeneng ilmiah ditemokake. Iki universal, mula sapa wae ing bagean apa wae sing pengin golek informasi babagan tanduran, dheweke kudu ngerti jenenge ilmiah kanggo nemokake apa sing digoleki.

Kepiye kentang manis utawa kentang?

La Ipomoea batatas yaiku tanduran pendakian perennial asli Amerika Selatan lan Amerika Tengah. Ing negara-negara Amerika Latin kayata Venezuela lan Kolombia, iki luwih dikenal minangka ubi jalar utawa chaco (jenenge beda-beda miturut wilayah). Ngembangake batang sing lancip lan ijo, kanthi oyod ing simpul. Godhonge gembleng utawa untu, udakara 5-10cm dawa lan amba, glabrous utawa pubescent. Kembang kasebut diklumpukake ing cyymos kanggo kembang api cymosy-umbellate kanthi warna putih-jambon kanthi pusat lilac. Woh iki ovoid, ukuran 4-5cm dawa lan jembaré, lan ing njero kita bakal nemokake wiji bunder dawa 3-4mm.

Ciri khas ubi jalar

Ana macem-macem jinis ubi jalar

Sing dikenal minangka ubi jalar umbi, umbi, sing wis ditanduri pirang-pirang taun ing sejarah manungsa. Aspek ubi sing kepengin weruh yaiku ora bakal duwe bentuk utawa warna sing padha. Kanthi tembung liya, ubi sing ditanam ing Eropa ora bakal padha karo sing ditandur ing Amerika Latin lan iki bisa uga dadi masalah kebingungan sing wis kasebut ing paragraf pembuka.

Supaya sampeyan luwih ngerti, ora ana siji-sijine kelas kentang manis nanging ana macem-macem jinis kasebut. Amarga iku, sampeyan bisa nemokake ubi jalar putih utawa kuning, uga uyah jeruk amarga variasi kasebut. Lan liyane, variasi pigmentasi iki bisa dideleng ing daging umbi lan ing kulit.

Babagan tekstur lan rasane, bisa diarani dimasak wis rasane legi lan cenderung bingung utawa rada angel diidentifikasi, amarga rasane katon kaya campuran antara waluh lan kentang.

Identifikasi ubi gumantung banget karo sampeyan. Yaiku, yen sampeyan ora ngerti apa kentang ubi kasebut, mula ora bakal bisa ngerti umbi sing sampeyan tuku utawa mangan lan amarga iki, sampeyan kudu ngerti ciri-cirine.

Sing utama sing wis kasebut, kayata warna, tekstur lan rasa. Nanging ngluwihi iku, ana sawetara ciri nutrisi sing sampeyan uga kudu ngerti. Sawetara kalebu:

  • Mung duwe udakara 3% gula, yaiku level sing cukup murah yen rasane legi.
  • Jeneng sing wis diwenehake asalé saka basa Yunani sing tegesé "padha karo kentang." Kasunyatan sing migunani banget amarga kentang lan ubi minangka macem-macem umbi.
  • Ora ngemot jejak kolesterol lan persentase lemak yaiku 0%.
  • Babagan nilai kalori, mung duwe 90 kalori kanggo saben 100 gram ubi jalar sing dikonsumsi.
  • Antarane nutrisi sing ana ubi jalar, sing paling penting yaiku vitamin C. Asupan ubi jalar saben dina nambah tingkat vitamin C nganti 70%, tegese kaping pindho nutrisi sing ditawakake kentang.
  • Ubi (ubi jalar) lan godhong tanduran dhewe bisa dipangan, uga tunas lan gagang. Dene sing pungkasan, sawetara pratelan manawa rasane padha karo bayem.
  • Karakteristik pungkasan iki bisa uga paling apik, amarga bagean saka tanduran sing bisa dipangan (godhong, kuncup lan batang) diarani ubi jalar.

Dadi, yen sampeyan ngrungokake wong ujar manawa beda-beda, sejatine bener, nanging sampeyan ngerti manawa padha ngomong babagan tanduran sing padha.

Jinis kentang manis

Ana luwih saka 400 jinis, sing paling umum yaiku:

  • Kalifornia, daging abang
  • Violet, kanthi kulit ungu alus lan daging jambon
  • Georgia, daging jeruk
  • Eland, daging kuning semu abang
  • Daging abrit, abrit
  • Jasper, daging abang
  • Abang
  • Mawar saka Malaga

Ora tahan adhem utawa es, saengga ing wilayah sing sedheng tuwuh dadi taunan. Lan yen sing paling umum, ana liyane sing pengin sampeyan dingerteni:

Ubi kuning

Uga dikenal minangka ubi oranye, wiwit kulit kayu iku kuning, dene ing njero umbi jingga. Saka kabeh opsi sing ana ing dhaptar iki, dianggep paling manis lan sing paling laris ing saindenging jagad.

Ubi ungu

Jeneng kasebut amarga warna ungu sing bisa dideleng ing njero uga eksternal ing umbi. Budidaya lan adol kasebut misuwur ing negara-negara kayata China lan Mexico, sanajan China minangka wong sing duwe produksi ubi jalar ungu paling gedhe nganti saiki.

Ubi Putih

Iki cenderung bingung karo kentang amarga duwe ciri sing padha. Nanging, bisa dibedakake amarga kasunyatan kasebut nduwe warna kuning rada surup tinimbang kentang lan ing tingkat nutrisi, sugih karo pati.

Ubi Abang

Ing kene, kita mlebu ing tanah sing langka kentang utawa ubi jalar, umume ing negara-negara sing nganggo basa Spanyol. Nanging, iki duwe popularitas gedhe banget ing Jepang amarga dadi negara utama sing tanggung jawab kanggo budidaya lan produksi.

Perlu dielingake rasane kentang iki legi lan kulit duwe warna abang. Saliyane, yen interior katon, bisa dingerteni yen warnane minangka warna krem ​​ing antarane kuning lan oranye.

Ubi gandum

Sampeyan kudu ngerti yen ubi jalar iki ing njero putih ing njero putih lan kulit duwe warna sing padha karo kayu. Iki akeh dikonsumsi ing Meksiko uga ing sebagian besar negara Karibia lan Amerika Tengah.

Ubi jalar liar

Iki minangka salah sawijining kasus sing kalebu kahanan ubi jaluk saka bukit. Ubi jalar liar dudu kalebu kulawarga ubi jalar. Luwih saka variasi ubi Biasane tuwuh liar ing Amerika Utara, Karibia, lan Amerika Selatan.

Ing babagan tampilan, meh padha karo ubi liyane kajaba kulit coklat peteng lan daginge putih kabeh. Bisa dikonsumsi kaya ubi jalar, nanging ana gunané tambahan kanggo ngrampungake kahanan kesehatan.

Sawetara khasiat ubi utawa ubi jalar

Ubi jalar bisa dimasak kaya kentang

Wis jelas babagan gizi kanggo ngonsumsi ubi utawa ubi jalar. Gumantung saka selera lan kabutuhan, sampeyan bisa nggunakake umbi kasebut utawa bagean-bagean tartamtu saka tanduran. Salah siji cara, sampeyan bakal nggunakake macem-macem nutrisi kayata:

  • Sampeyan bakal entuk luwih saka 100 kalori kanggo saben 130 gram ubi jalar.
  • Sampeyan mung bakal ngonsumsi kurang saka 0.1 gram kanggo sajian sing padha.
  • Sampeyan ora bakal nganggo kolesterol.
  • Isine udakara 73 mg natrium lan 448 mg kalium.
  • Ngemot meh 30 gram karbohidrat.
  • Ngemot 4 g serat diet
  • Tingkat gula arang banget.
  • Sampeyan bakal duwe zat besi, kalsium, magnesium lan vitamin B-6
  • Sumber vitamin A lan C.

Singkatnya, sampeyan duwe kabeh sing dibutuhake supaya sehat. Mesthi wae, ora bisa entuk gizi saka wong standar, nanging yen sampeyan gabung karo panganan liyane, kesehatan sampeyan bakal luwih apik.

Alasan lan mupangate ngonsumsi ubi jalar

Saiki yen sampeyan kepengin weruh apa pentinge utawa mupangat ngonsumsi ubi jalar utawa ubi jalar, ing mriki kulo bade nawani sakloron sadurunge pamitan.

  • Cocog kanggo ngatasi masalah sembelit amarga kandungan serat sing dhuwur.
  • Iki bisa mbantu nyuda bobot utawa menehi bathi tumrap otot ing otot.
  • Cocog kanggo sing olahraga lan mbutuhake generator energi alami.
  • Mbantu nambah pencernaan.
  • Nguatake sistem kekebalan awak.
  • Efek efektif kanggo ngobati panandhang asma lan bronkitis.

Mupangate akeh lan sebabe akeh. Dadi, saiki sampeyan kudu tuku ubi lan miwiti mangan.

Yen sampeyan pengin ngerti cara nandur ubi, klik kene.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   MIGUEL ILIJA FISTAR ngandika

    Foto kapisan bisa uga mbingungake nalika maca karakteristik sing ana sawise foto kaping telu. Foto pisanan yaiku, kentang manis (kaya sing diarani kene ing Venezuela), utawa ubi jalar, utawa ubi jalar. Ing papan liya, dheweke bakal ngandhani jeneng liyane, nanging sing diarani jeneng nomenklase binomial.
    Kemungkinan kebingungan amarga kasunyatan manawa foto pisanan cocog karo bagean sing kita mangan, ubi jalar, nanging ing sisih ngisor foto kaping telu ukuran buah kasebut (4-5 cm). Kanggo sing ora curiga, utawa wong awam, utawa neofit, bisa ditafsirake yen ubi jalar ing foto kasebut woh-wohan, lan kayane 5 cm, sing dudu. Woh iki diprodhuksi ing ndhuwur, sawise kembang, lan uyah diasilake ing ngisor iki, dikubur, lan luwih saka 5 cm. Ubi jalar yaiku umbi, lan woh cilik minangka udara.