Serissa phoetida bonsai, kepiye carane dirawat?

Serissa foetida minangka semak kanthi kembang putih

Gambar - Wikimedia / 阿 橋 HQ

Salah sawijining spesies sing paling akeh digunakake ing jagad bonsai yaiku Serissa phoetida. Wit ijo sing kembang putih hiasan banget, nanging yen pengin tuwuh ing garis lintang kanthi iklim sing adhem, bisa uga rumit.

Tanpa mangu-mangu, kita ngadhepi salah sawijining bonsai sing paling angel. Nanging aja padha sumelang: Tindakake saran sing ditawakake ing ngisor iki, lan sampeyan bakal bisa seneng Serissa nganti pirang-pirang taun.

Asal lan karakteristik saka Serissa phoetida

Serissa minangka semak cemeng

Gambar - Wikimedia / Jonathan Zander (Digon3)

Sadurunge ngomong babagan serissa minangka bonsai, penting ngerti babagan spesies iki, amarga kanthi cara iki kita bakal luwih ngerti tumindak lan ngerti carane ngurus kanthi luwih apik nalika digunakake minangka bonsai. Ya, kene:

La Serissa phoetida o serissa japonica, uga dikenal minangka Wit lintang sewu, Iki minangka semak cemara evergreen sing asale ing Asia Tenggara sing tekan dhuwur maksimal 60 sentimeter. Godhong cilik sing ijo utawa beda-beda (kanthi sisih kuning), lan tuwuh sing gampang dikendhaleni, nggawe kita akeh pengin miwiti seni bonsai kanthi spesimen spesies iki, amarga Kajaba iku, ing musim panas sampeyan bisa seneng kembange ayu.

Nanging jebule iku spesies sing urip ing iklim tropis utawa subtropis, lan yen kita urip ing wilayah kanthi musim salju sing angel, kita kudu nglindhungi ing njero omah utawa ing omah kaca sing digawe panas sajrone wulan kasebut. Pancen, sisa taun kudu ing luar negeri, yen ora bakal ana pembangunan sing apik, lan kemungkinan kita bakal ilang sadurunge musim semi ngarep.

Apa sing dijaga bonsai Serissa phoetida?

Sanajan mesthine, ana akeh perkara sing bisa ditindakake supaya bonsai katon apik banget sajrone taun. Yaiku:

Lokasi

menyang Serissa kudu dilebokake ing pameran kanthi shade shade. Yen kudu ing njero omah, kita kudu milih kamar sing padhang banget.

Kepiye cara nyiram bonsai serissa?

Tindakake landasan rada lembab, utamane ing musim panas, nanging ngindhari banyu sing mbebayani amarga sensitif ing banyu mati. Kita bakal ngombe banyu udan utawa kanthi pH sing kurang (antara 4 lan 6).

Substratum

Serissa phoetida bonsai gampang diurus

Gambar - Wikimedia / Ragesoss

Substrat kudu ngeculake banyu kanthi sumur; yaiku, kudu nyedhot lan nyaring, supaya oyot oksigen kanthi bener. Yen ora kelakon, mula bakal gampang ana masalah. Mula, disaranake nyampur 80% Akadama kanthi 20% kiryuzuna, utawa kanthi kanuma.

Pelanggan

Kita bakal nggunakake pupuk khusus kanggo bonsai (didol Kene), ngetutake rekomendasi sing dituduhake ing bungkus, wiwit musim semi nganti pungkasan musim panas. Kanthi cara iki kita bakal njamin supaya tuwuh kanthi sehat, lan sehat.

Pruning

Jiwit bisa ditindakake sajrone taun, amarga umume digunakake kanggo njaga gaya. Kanggo nindakake iki, cukup yen godhong 4 nganti 8 pasang banjur dipotong 2-4 pasang.

Nanging, kalorone pembentukan uga pruning oyot kudu rampung ing pungkasan mangsa, nalika suhu minimal luwih dhuwur tinimbang 15º. Kita uga kudu nyopot tunas sing metu ing pangkal batang, kajaba kita pengin dilebokake ing desain.

Transplan

Wutahipun umume alon, umume kudu ditransplantasikan saben 3 taun. Iki ditindakake nalika musim semi, yen suhu minimal paling ora 18 derajat Celcius.

Kajaba iku, penting yen sampeyan tuku bonsai ing papan sing ora khusus (kayata supermarket), bisa uga substrat sing dikandung kasebut kualitase kurang apik.

Yen sampeyan ngerteni manawa nalika mbanyoni angel banget nyedhot banyu, utawa yen sampeyan wujude lemah sing abot lan kompak, luwih becik sampeyan dicopot lan pasang sing anyar, kaya campuran iki: . Nindakake nalika musim semi, mula transplantasi tanpa masalah.

Masalah bonsai umum dening serissa

Ana macem-macem masalah sing umum ditemokake nalika sampeyan nemoni bonsai iki, mula kita bakal nerangake sebab-sebabe, lan uga bakal menehi solusine apa:

Lembar kuning

Nalika tanduran, apa wae, duwe godhong kuning, bisa dadi amarga salah sawijining sebab:

  • Kakurangan irigasi: yen godhong sing dadi kuning iku isih enom, bisa uga kurang banyu.
  • Irigasi sing berlebihan: yen godhong wiwit ireng dadi pucuk, lan yen bumi uga katon udan banget, mula amarga akeh banyu.
  • Kompos utawa pupuk sing berlebihan: yen indikasi panggunaan pupuk utawa pupuk ora ditindakake, sampeyan bisa nggawe kesalahan nambah jumlah luwih akeh tinimbang kabutuhan bonsai. Yen kedadeyan kasebut, sampeyan kudu nyiram akeh supaya kompos sing berlebihan bisa bocor.
  • Pati alami saka godhong: godhong duwe umur sing winates. Mula, yen Serissa duwe godhong kuning, nanging ora apa-apa, sampeyan ora usah kuwatir amarga bakal katon anyar.
  • Pangowahan lokasi: Lumrahe yen sawetara godhong dadi kuning lan banjur tiba nalika dipindhah. Kadhangkala, saya suwe saya suwe.

Godhong garing

Yen serissa duwe godhong garing, bisa uga amarga salah sawijining faktor:

  • Aliran udara: yen sampeyan duwe ing njero omah, penting supaya adoh saka kipas, AC, lan dalan.
  • Wis kobong: yen cedhak jendhela, sing ideal yaiku mindhah rada adoh saka godhonge supaya godhonge ora "kobong".
  • Asor lingkungan kurang: butuh asor dhuwur, amarga godhonge garing ing panggonan sing garing. Kanggo nindakake iki, cukup wadhah wadhah banyu ing sakupenge, utawa nyemprotake / nyemprotake godhonge kanthi banyu tanpa jeruk nipis nalika musim semi lan musim panas.
  • Nganyari godhong: Kaya sing wis kasebut sadurunge, godhonge dianyarake pirang-pirang wulan. Yen sampeyan ndeleng manawa duwe sawetara garing, mula ora luwih penting.

Saka ngendi tuku bonsai Serissa phoetida?

Bonsai Serissa cantik

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

Yen sampeyan pengin entuk, sampeyan bisa nindakake kanthi ngeklik Kene. Seneng tanduran sampeyan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

70 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Denise ngandika

    Halo, aku pengin ngerti sebabe kabeh godhonge tiba saka serissa bonsai, suwene rong wulan dak siram kanthi rutin lan pupuk karo pupuk cair alami, aku ganti pot mau sanalika tuku amarga oyot metu, siji-sijine sing dakkanggo yaiku nambahake Luwih akeh ing pot ing njero ruangan ora menehi akeh cahya nanging yen ora ana shade luwih akeh, aku ora ngerti apa sing kudu daklakoni, aku ora manggon ing papan sing lembab, mula aku asring nyemprot. ora ngerti apa sing kudu ditindakake

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Denisse.
      Serissa minangka wit tropis sing ora tahan suhu ing ngisor 10 derajat Celcius. Saran kula, yen suhu njaba tetep kepenak, jupuken ing njaba lan lebokake ing wilayah sing direksa srengenge langsung. Yen sampeyan ora bisa, lebokake ing ruangan sing padhang banget, adoh saka draf.
      Tundha nyemprot, lan banyu kadang-kadang, 3 utawa 4 kali seminggu nalika musim panas, lan 1-2 / minggu suwene taun.
      Uga ora kakehan ngobati fungisida spektrum sing wiyar, supaya jamur ora ngrusak sampeyan.
      Salam lan semoga sukses.

      1.    Luzette ngandika

        Halo, aku butuh pitulungmu, wit serissa phoetida, nalika diparingi apik banget, diiringi rong tanduran cilik liyane, udakara udakara sewulan setengah, mula dak tinggalake ing njero omah amarga adhem ing njaba saya nggegirisi, aku rada ora peduli lan aku weruh godhonge wiwit kuning, perak liyane garing kabeh, wit dadi saya parah lan godhonge padha garing, mula garing banget. Aku ngandhani kanca yen dheweke seneng ngolah kebon lan dheweke nuli ngombe saben dina liyane lan nambahake minangka vitamin kanggo wit (sing wernane biru werni lan liyane kaya kerikil ing krim, jambon lan biru muda), aku iya lan ing dina kaping 2, omongan cilik banget mekar ing antarane wit-witan, oyod sing bisa dideleng lan aku nyelehake sithik liyane, terus nganti dina kaping 4 ana wong sing njupuk witku lan nemokake yen cilik tanduran sing wis lair Dheweke seda lan dheweke wis njupuk bumi sing dak lebokake kanggo nutupi oyot, saiki wit kasebut asat, yen ora kanthi sakabehe, priksa manawa batang kasebut ijo, nanging ora, garing. Godhongé kuning, esuk dakgawa metu sethithik lan nalika dak tinggalake dakkirim ing kamarku, mula kucingku ora bakal tumindak apa-apa, aku manggon ing Puebla, lagi wae diwiwiti spring, aku ngombe saben dina kaping telu. vitamin, nanging ora ana apa-apa, apa isih duwe obat utawa wit saya mati? Aku ngormati pitulung

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Hai Luzette.
          Yen batang wis garing, sayang ora ana sing bisa ditindakake 🙁
          Serissa minangka wit sing alus banget. Kanggo miwiti nganggo bonsai, wit elm luwih apik, sing diselehake ing njaba.
          A Salam.

  2.   cristina ngandika

    Aku maca ing pirang-pirang papan sing ora ana bonsai njero ruangan. Aku tuku serissa lan aku duwe ing ruang tamu, sing padhang banget lan orientasi ing sisih kidul, tegese akeh cahya. Wis 3 dina aku karo bonsai dadi durung ana pangowahan, nanging aku ora pengin nandhang sangsara. Aku ora duwe teras, utawa ora bisa njupuk ing njobo, mung siji-sijine sing kudu diventilasi. kanthi iku bakal regane bonsai ora nandhang sangsara utawa mati

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Cristina.
      Sejatine, bonsai ing njero ruangan ora ana, nanging ana spesies, kayata Serissa phoetida, sing kudu ana ing njero omah nalika musim salju yen ing njaba suhu mudhun 5-10ºC.
      Aku ora bakal ngapusi sampeyan: Serissa minangka spesies sing alus banget sing butuh akeh cahya. Nanging yen sampeyan ventilasi ruangan sok-sok (nggawa bonsai menyang papan liyane, supaya draf ora bisa digayuh), bisa mbantu.
      Salam lan semoga sukses.

  3.   Luis ngandika

    Halo Monica,

    Aku mung tuku serissa lan aku ora pengin bebaya karo prekara-prekara sing sampeyan ucapake ing kene. Pitakonku, apa aku kudu njaluk ing njero omahku utawa ora?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi Luis.
      Sing paling apik yaiku nyedhiyakake ing njaba, kanthi semi-shade, nalika musim semi lan musim panas. Ing musim gugur lan mangsa, yen suhu mudhun kurang saka 10ºC, luwih becik dijaga ing njero ruangan, ing ruangan sing akeh cahya alami lan ora ana draf.
      A Salam.

  4.   Gisela Villaverde Baez ngandika

    Hai Aku tuku serissa sawetara wulan kepungkur lan godhonge sithik banget, jarene umume normal. Bonsai terus kaya iki (kanthi godhong sing sithik banget) nanging aku weruh malah mekar! Aku maca ing komentar liyane yen dheweke ngganti pot amarga oyot katon, tambang kaya iki. Apa aku kudu ngganti lan nutupi oyot?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Gisela.
      Ya, oyot ora bisa ana ing njaba. Aku nyaranake transplantasi menyang nampan sing rada gedhe, ing pungkasan mangsa salju.
      A Salam.

  5.   nuria ngandika

    Halo Monica.
    Aku duwe serissa phoetida wiwit wulan Juni, lan wis ana ing njaba lan apik banget, kadhang kala ana godhong kuning, nanging wis 2 minggu sampeyan godhong kuning saya akeh, isih ana ing njaba, isih ana iyub-iyub tinimbang srengenge Ing wayah awan, aku nyiram banyu nalika lemah garing, godhong anyar tuwuh, nanging aku ora ngerti yen wis sedhot utawa kudu dilebokake ing njero omah.
    A Salam.
    Gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Nuria.
      Serissas rumit banget 🙁.
      Aku menehi saran supaya sampeyan tetep ing njero ruangan, ing ruangan sing akeh cahya mlebu lan papane dilindhungi saka rancangan.
      Banyu nalika lemah garing, lan tambah sendok Nitrofosca sewulan. Kanthi cara iki oyot bakal luwih tahan musim salju-musim salju.
      Muga-muga sukses.

  6.   Pedro Jose Munoz ngandika

    Wigati
    Aku duwe seminggu Bonsai Serissa Phoetida Variagata udakara 5 taun, apa aku kudu ngati-ati karo luwih saka apa sing sampeyan lebokake ing artikel kasebut?
    Apa aku bisa nyemprotake banyu ing godhong utawa banyu sing luwih apik?
    Aku kerja ing gudang kompos, aku pengin ngerti komposisi sing paling apik kanggo Bonsai.
    Aku duwe Bonsai ing kamarku, esuk aku ninggalake ing kamar sing padha nanging ing jejere jendhela kanggo menehi lampu, apa bener?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi Pedro.
      Luwih becik ngombe lemah. Aku dhewe ora nyaranake nggawe semprotan folio, amarga banyune nyumbat pori-pori lan bisa nyedhot godhonge.
      Saiki ing mangsa adhem kanggo ngatasi luwih becik, sampeyan bisa nyubur karo Nitrofoska, nambah setengah sendhok (kopi) sapisan saben 15-20 dina. Iki ora kanggo tetanduran supaya tuwuh, nanging oyod kasebut tetep ing suhu sing kepenak.
      Bonsai ora urip ing njero omah kaya wit kurma kentia, kayata. Karo Serissa ora ana pilihan, nanging tetep dijaga ing musim salju, amarga ora bisa adhem. Supaya bisa urip, iki kudu direksa saka rancangan (adhem lan anget), lan mapan ing ruangan kanthi cahya alami, mula luwih apik.
      Hal liyane sing bisa sampeyan lakoni, cukup aneh, yaiku mbungkus tray karo kemul tanduran termal. Bakal ngliwati banyu, nanging ora hawa, mula ora adhem.
      Sampeyan uga penting banyu karo banyu anget, udan, kanggo konsumsi manungsa, utawa diasem (ngencerake cairan setengah lemon ing liter banyu kalcare).
      Salam lan semoga sukses.

      1.    Pedro ngandika

        Halo Aku ngerti yen godhong wis garing, biasane aku banyu saben seminggu lan ana ing papan sing padhang, apa apik yen jendhela esuk? Sanajan kamare madhep teras. Apa sing bisa daklakoni supaya bisa pulih? Dakkira ora normal yen godhong wis garing lan wernane ala. Aku durung mbayar.
        Gracias

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Hi Pedro.
          Serissa minangka wit sing ora tahan ing hawa adhem, mula bisa uga godhonge malih dadi elek amarga suhu sithik.
          Draf bisa uga mbebayani banget, mula aku ora menehi saran supaya sampeyan mbukak jendhela. Sing bisa ditindakake yaiku nggawa ing njaba nalika dina suhu tetep ana ing ndhuwur 10ºC, ing area sing ora langsung sinar matahari.
          Supaya ora saya parah, sampeyan bisa nambah sendok cilik Nitrofoska saben wulan, ora kanggo dibuahi, nanging supaya oyot dadi anget lan wit kasebut katon ora enak.
          Salam, lan semoga sukses.

  7.   GUSTAVO ngandika

    Sugeng enjing kula tumbas serissa bonsai kulo sampun kalih wulan kulo caosi 2 kali seminggu lan kulo simpen wonten ing jendela ing pundi lampu lan hawa nyerang nanging godhonge tiba

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Gustavo.
      Aja kuwatir, biasane godhonge tiba.
      Sampeyan bisa pupuk sithik karo pupuk cair sing disiapake kanggo bonsai - sampeyan bakal bisa ditemokake ing nursery - nderek pandhuan sing ditemtokake ing wadhah kasebut.
      Ngomong-ngomong, apa suhu sing ana ing kana? Aku takon sampeyan amarga yen panas banget (25º utawa luwih), bisa uga kudu banyu 3 utawa 4 kali seminggu.
      A Salam.

  8.   Azarel Torres ngandika

    Halo Monica, sawetara dina kepungkur dheweke menehi serissa, aku pancen durung ngerti jenenge lan nganti saiki aku ngerti jenenge, nggawe aku ora ngerti apa sing kedadeyan. Mengkono wiwit garing banget rupane: aku wis maca nanging ora ngerti apa sing kudu ditindakake, batang isih ijo ing njero, nanging godhonge garing, bisa uga kanthi sengaja aku transplantasi nanging isih elek , kabeh menehi padhang awan lan uga cahya ing wayah wengi, uga tekan srengenge sedina muput, lan mung dina iki aku njaluk tulung, aku butuh pitulungmu.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Azarel.
      Wong Serissa, sayangé, kalebu spesies sing éndah lan alus 🙁
      Ora bisa entuk sinar srengenge langsung, nanging butuh akeh cahya. Ing njero ruangan iku angel banget, nanging yen suhu mudhun ngisor 10ºC, ora ana pilihan kajaba tetep ing njero ruangan, ing ruangan sing ora ana draf.
      Sampeyan kudu disiram sethithik, udakara kaping pindho saben minggu. Sampeyan bisa ngombe nganggo hormon rooting krasan (Kene nerangake carane entuk).
      A Salam.

  9.   Antonio ngandika

    Halo Monica, aku duwe Serissa umur 8 taun, sing diwenehake sedulurku karo ibuku nalika ulang taune, aku manggon ing Seville, lan aku bisa ninggalake njaba ing pot kembang, sanajan mbuwang kere nanging godhonge dadi kuning lan kisut, aku ngira amarga irigasi, sing dakwenehake nganti pulver, aku wis maca sampeyan yen perlu disiram 3 utawa 4 kaping seminggu, pitakonku yaiku, apa banyu botol ana PH ing ngisor 6 lan yen ora, critakake, banyu apa sing bisa digunakake utawa cara nyiram, matur nuwun sadurunge

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Antonio.
      Sampeyan bisa ngencerake cairan setengah lemon ing 1 liter banyu lan banyu bonsai nganggo campuran kasebut. Aja udan godhong supaya ora kobong.
      A Salam.

  10.   Antonio ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget kanggo tanggepan cepet sampeyan, Monica, yen aku bisa nyimpen, bakal menehi saran, sanajan aku mikir nalika miwiti ngombe nganggo sprayer, aku ora nambah cukup banyu, saiki kanthi iki saran lan banyu luwih sithik, dakkira bakal disimpen.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Ayo padha ndeleng kepiye kahanane. Muga-muga sukses!

  11.   Natalia Vanegas ngandika

    Halo Monica, wingi aku tuku Serissa umur 4 taun, aku manggon ing Kolombia, ing kana ora ana musim lan iklim kutha sing dakenggoni iku anget, mesthi antara 25 nganti 30 derajat sajrone taun. Ing papan sing dakgawe, dheweke menehi saran supaya aku ngombe saben dina lan dilalekake ing njaba. Pitakonku yaiku apa aku kudu ninggalake tanduran ing papan sing langsung kena sunar srengenge utawa srengenge, amarga wingi aku ninggalake srengenge langsung lan saiki akeh kembang putih sing mekar tinimbang sadurunge!

    Matur nuwun kanthi rumiyin, Salam.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Natalia.
      Saiki ing wayahe luwih disaranake ing semi-shade, amarga yen srengenge langsung bisa surem. Ayo mbabarake sethithik kanthi srengenge lan supaya bisa terus ayu 🙂.
      A Salam.

  12.   Gerson Jimenez ngandika

    Apik Nalika aku urip suhu udakara 20 nganti 30 derajat, serissa aku ana ing koridor nalika srengenge langsung nyerang dheweke mung 15 menit esuk, awan isih padhang. Aku ndeleng pirang-pirang godhong garing, sewulan aku pupuk lan ngombe saben dina wiwit musim salju. Apa sing disaranake kanggo godhong? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Gerson.
      Lumrahe yen sawetara godhong tiba. Saka sing diétung, kayane ana ing papan sing apik, lan perawatan kasebut bener.
      Apa sampeyan wis mriksa manawa ana wabah? Sing paling umum yaiku mealybugs, Laba-laba abang y Mabur putih.
      A Salam.

  13.   Diana ngandika

    Halo Monica,
    Aku duwe Serissadesee sajrone setaun setengah. Pancen apik banget lan dikembangake udakara 8 wulan banjur ana wabah sing nyerang, dak kira ana si kupu putih. Aku bisa nemokake maneh kanthi obat ing omah sing diwenehake kanca lan aku prunen dakpotong, nanging kembang ora mekar maneh. Dina-dina kepungkur aku pindhah lan lali ora ngombe banjur katon garing. Kepiye cara supaya bisa pulih lan berkembang? Aku manggon ing Quito Ekuador, ing swasana udakara udakara 12-25 derajat sajrone taun. Matur nuwun kanthi sanget kanggo saran!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai, Diana.
      Kanggo pulih, aku nyaranake mbanyoni nganggo hormon rooting krasan (Kene nerangake carane entuk).
      Yen wis katon saya gedhe, sampeyan bisa terus mbanyoni kanthi banyu normal, lan wiwiti pupuk karo bonsai kanthi instruksi sing ditemtokake ing paket kasebut.
      Mangkene carane bakal berkembang maneh.
      A Salam.

  14.   Alejandra ngandika

    Halo, sugeng siang
    2 minggu kepungkur aku tuku serissa, lan dakwadhahi ing meja ing sandinge adol mlebu srengenge, nanging kembang ora mekar, apa sing bisa dak lakoni?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Alejandra.
      Biasane yen kembang bonsai tetep mandheg nalika ngowahi tanduran saka papan (saka nursery menyang omah).
      Sampeyan kudu sabar. Yen tiba, aja padha kuwatir: sanalika bonsai adaptasi, bisa uga mekar maneh.
      A Salam.

  15.   David ngandika

    Halo !!
    Aku tuku serissa enom sewulan kepungkur, nanging aku isih bingung kepiye cara nyirami, apa aku kudu melu kecemplung? Utawa aku bisa nindakake cara liya? Sing endi?
    Aku manggon ing Brasil lan sanajan tropis banget, kita ing musim salju tanpa adhem, apa aku ninggalake omah ing wayah wengi? Utawa aku bisa ninggalake sedina muput?
    Aku ngapresiasi pitulung sampeyan !!
    regards

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo david.
      Ana ing Brasil, sampeyan bisa nyedhiyakake njaba ing saindenging taun, kanthi semi-shade (nanging akeh cahya).
      Sampeyan bisa nyiram kanthi dicelupake. Isi baki karo banyu lan tinggalake udakara 10 menit.
      A Salam.

  16.   Conny ngandika

    Sugeng siang, aku wis maca kabeh pitakon lan wangsulan, nanging aku ora bisa ndeleng bab sing padha karo aku, aku duwe loro serissas udakara 2 wulan, nalika aku tuku duwe kembang sing asri, sawetara uga ora isi wit cilik, nanging suwene seminggu setengah kuncup dadi ireng, kaya yen dibakar, lan nganti saiki durung ngasilake kembang maneh, kedadeyan ing wit cilik loro sing ana ing omah kantor lan liyane ing omah ruang tamu: dheweke dikandhani ngombe kaping pindho saben minggu, nanging aku sadhar yen bumi bakal garing banjur aku kudu ngombe meh saben dina, akeh godhonge kuning lan bagean gagange ireng. Ing kantor wit ora cedhak jendela nanging yen padhang banget, paling ora x kaping pindho saben minggu dak pasang ing cedhak adol supaya sunar srengenge lan aku bakal mbukak jendhela supaya hawa seger, saiki ing papan sing dakenggoni kita ing musim panas, suhu luwih saka 15 derajat sanajan ana angin cilik. Ing omah, wit kasebut uga ana ing papan sing padhang banget, nanging amarga hawa luwih adhem ana ing kana, mula saiki aku durung ngerti. Nalika ngilekake banyu, aku nyelehake banyu ing lemah nanging uga dakwutahake cabang lan pangkal batang. Aku wis nyoba nguripake maneh nganggo campuran sing diwenehake supaya kembang saya mekar, nanging aku ora weruh asil, aku weruh garing, ora kaya nalika tuku. Mangga, apa sing bisa aku lakoni, iki bonsai pertamaku

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Conny.
      Aku nyaranake sampeyan menehi banyu nganggo hormon rooting krasan (Kene nerangake carane entuk). Mula oyot bakal dikuatake lan bonsai bakal ngetokake sing anyar.
      Sampeyan uga penting ora nyubur, amarga yen kakehan "panganan" bisa ngrusak dheweke.
      Ngomong-ngomong, apa jinis banyu sing digunakake kanggo mbanyoni? Yen duwe jeruk nipis, luwih becik dilungguhi sewengi sadurunge digunakake.
      A Salam.

  17.   Luli ngandika

    Halo, aku tuku bonsai saka jinise .. iku sing pertama sing dakparingake (dirawat) .. ibuku duwe sing beda nanging ora apik kanggo dheweke ..
    Mm ... aku pengin ngerti apa sing daklakoni ora apa-apa ... dak siram sedina sedina supaya lemah wis teles, nanging ora nganti dadi lendhut utawa nyesep. ..bengi aku nyimpen ing njero kamarku lan muter musik (biasane nggawe swara supaya bisa urip .. pakewuh) ... nanging aku ora ngerti kanthi asring aku kudu prune ... Aku mikir luwih becik dijaga rada cepet lan sawise dipotong lan dibentuk, mula bakal kepenak ... uga nalika aku kudu menehi kompos utawa pupuk.
    Aku wis biyasa ngatasi swasana sing lagi nandur tanduran ibuku. .lan aku duwe kebiasaan nyelehake ing papan sing luwih saka loro kanthi srengenge supaya ora kena sinar srengenge ... yen bisa aku pengin ngerti sithik ... kayane bisa nggunakake liyane barang-barang minangka pupuk utawa yen ora apa-apa supaya disimpen ing papan sing rada teduh. .lan sanajan dheweke ujar manawa tanduran iki rada repot, iki kaya ngucapake ... kesejahteraan.? Dheweke ora diganggu apa-apa lan dheweke katon seneng banget ing pandelengku ... aku ora weruh dheweke layu utawa mergo. .

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo, Luli.
      Sampeyan bisa mbayar ing musim semi lan musim panas, kanthi kompos kanggo bonsai sing bakal sampeyan adol ing nursery lan toko kebon. Tindakake pandhuan sing ditemtokake ing paket kasebut, lan aku yakin Serissa bakal nggawe sampeyan ayu 🙂.
      Babagan pitakon sampeyan, luwih becik sampeyan ana ing area sing padhang. Ora tuwuh kanthi becik ing papan sing teduh.
      A Salam.

  18.   Alejandra ngandika

    Halo Monica
    Luwih saka 2 sasi kepungkur aku tuku serissa aku nyirami seminggu kaping pindho lan aku duwe ing papan sing menehi cahya, nanging kembange ora mekar lan godhonge garing lan wingi aku ngerti yen ana wabah, kenapa? wis siji titik cilik putih lan kewan cilik, apa bisa aku, Aku ora pengin wong mati Bantuan kula?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Alejandra.
      Aku nyaranake ngobati Chlorpyrifos, kanggo ngilangi hama.
      Sampeyan uga bisa ngombe nganggo hormon rooting krasan (Kene nerangake carane entuk). Iki bakal mbantu ngetokake oyot anyar, sing bakal menehi kekuwatan.
      A Salam.

  19.   Adrian ngandika

    Halo Monica
    Aku tuku serissa sawetara dina lan aku kepikiran kepiye cara aku kudu nyirami tanduran, yen kudu digawe langsung ing lemah utawa sampeyan uga kudu nyiram godhong, matur nuwun kanthi sanget

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Adrian.
      Lemah kasebut kudu disiram kanthi langsung, dilebokake ing wadhah ing wadhah kanthi banyu lan tinggalake udakara 10 menit, nganggo sprayer utawa kaleng cilik sing bisa disiram.
      A Salam.

  20.   Arthem ngandika

    Hai piye kabare
    2 wulan kepungkur aku tuku serissa enom, wulan pertama terus tuwuh lan akeh kembang, nanging wulan kapindho meh kabeh godhong lan sawetara cabang garing
    Aku nyiram banyu supaya lemah tetep udan nalika garing lan aku njupuk metu ing jendhela kanggo srengenge
    Aku ngilangi godhong lan cabang sing layu
    Aku saka Argentina, saiki lagi musim semi

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Arthem.
      Lumrahe. Bonsai luwih angel adaptasi tinimbang tanduran »normal».
      Mesthi kanthi ati-ati, pungkasane bakal pulih 🙂 Ing kasus apa wae, yen sampeyan bisa nggawa ing njaba, kanthi semi-shade supaya cepet tuwuh.
      A Salam.

  21.   Arthem ngandika

    Hola
    Aku njupuk serissa ing semi-shade lan wiwit nyiram kanthi kecemplung, tanpa mangu-mangu aku nambah, sawetara godhong tuwuh ing sawetara cabang, nanging ana cabang-cabang sing ora tuwuh, cabang-cabang kasebut isih urip amarga ijo ing njero, kepiye cara supaya bisa thukul ing kabeh cabang?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Arthem.
      Yen sampeyan ana ing belahan langit sisih kidul, sampeyan bisa mbayar pupuk bonsai kanthi ngetutake instruksi sing kasebut ing kemasan produk.
      Yen sampeyan ana ing sisih lor, aku menehi saran luwih becik ngenteni tekane musim semi, amarga saiki ing musim salju ora bakal tuwuh akeh.
      A Salam.

  22.   Juan Sebastian Valbuena Rivera ngandika

    Sugeng siang Monica

    Salah sawijining bonsai yaiku serrissa japonica, umure wis rong taun lan aku kepengin mekar, aku wis wiwit nggawe rooting lentil nanging sampeyan ngerti bab liya supaya kembang bisa metu.
    Lemah iki lembab, ana ing balkon, akeh cahya, srengenge ing sawetara dina, aku urip ing Cali, Kolombia, kita duwe iklim kanthi suhu 19 min 30 derajat. Asor 80% lan indeks UV 11.
    Muga-muga sampeyan bisa nulungi aku, matur nuwun kanthi sanget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Juan Sebastian.
      Yen sampeyan durung nindakake, aku saranake sampeyan pupuk wiwit awal musim semi nganti wiwitan musim gugur kanthi pupuk cair khusus kanggo bonsai, miturut pandhuan sing kasebut ing paket kasebut.
      Dadi manawa bakal cepet mekar 🙂
      A Salam.

  23.   JUANJO ngandika

    Halo Monica,
    Dheweke menehi serissa kanggo para raja lan aku ora ngerti banget apa sing kudu dakwaspadai, cara ngombe lan kepiye carane njaga.
    Aku ngerti manawa angel dadi sing pertama, nanging amarga dheweke diwenehake, aku pengin njaga lan bisa ndeleng manawa mekar.
    Regards lan matur nuwun banget

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Juanjo.
      Sugeng hadiah kasebut 🙂
      Aku nyaranake supaya disimpen ing ruangan sing akeh cahya alami mlebu, adoh saka konsep.
      Artikel kasebut nerangake kapan kudu ngombe lan nyubur.
      Yen ora mangu, takon.
      A Salam.

  24.   Morena ngandika

    Halo Monica,

    Ing tanggal 30 dheweke menehi kula serissa phoetida kanggo ulang taunku. Tanggal 2 aku plancongan suwene seminggu. Tanduran iki udan banget, lan dakkira bakal cukup suwene seminggu. Nanging nalika bali, tanduran iki wis garing. Sawise telung dina teles maneh, sawetara tunas bali menyang semangat sing lawas, nanging setengahe wis garing. Aku kudu kepiye? Apa ana prune tunas garing?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Brunette.
      Aku nyaranake sampeyan ngenteni sawetara dina, kanggo ndeleng reaksi saka cabang kasebut. Dheweke bisa ngetokake godhong anyar yen cabang isih ijo. Yen wis garing banget, sampeyan bisa motong.
      A Salam.

  25.   Abigail ngandika

    Monica sing apik, dheweke menehi serissa kurang saka sewulan kepungkur, aku ora duwe ide kanggo njaga, aku urip ing Andalusia lan aku duwe balkon sing surya srengenge wiwit jam loro awan nganti surup, apa sing kudu daklakoni serissa loteng ing njaba dilindhungi omah kaca, utawa ing njero jendhela balkon? Lan prekara liyane, nalika dak siram, apa kudune aku diwutahake banyu nganti metu saka bolongan pot?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Abigail.
      Hadiah sing apik, sanajan rumit 🙂.
      Ing Seville bisa uga nahan sampeyan, nanging sampeyan kudu nglindhungi saka es.
      Aku nyaranake sampeyan luwih becik supaya tetep ing njero ruangan, lan nggawa nalika iku nalika semi-shade luwih anget. Ing musim semi sampeyan bisa njaga ing njaba, ing semi-shade, nganti musim salju teka maneh.
      Babagan mbanyoni, ya, sampeyan kudu nyiram nganti banyune metu saka bolongan pot.
      A Salam.

  26.   Paloma ngandika

    Sugeng Enjing. Apa suhu kamar sing kudu ana ing serissa? Aku menehi anakku kanggo raja lan dheweke dadi godhong kuning. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai dara.
      Serissa minangka wit tropis. Nalika suhu mudhun ngisor 10ºC, iku angel.
      Saenipun, ngirim ora mudhun ing ngisor 15ºC.
      A Salam.

  27.   Luis ngandika

    Good evening,
    Minangka lampu sing sampeyan butuhake, aku duwe ing njero ruangan ing jejere jendhela, nanging apa kudu menehi lampu langsung utawa langsung sing luwih apik? Aku ngomong iki amarga ing njaba aku wis maca babagan masalah iki, nanging ing njero aku ora ngerti yen kaca kasebut kudu ngati-ati supaya ora kena langsung utawa ora. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Lluis.
      Ora, sampeyan ora kudu langsung menehi.
      Yen sampeyan ana ing cedhak jendhela, ati-ati amarga godhonge bisa diobong nalika efek kaca pembesar kedadeyan.
      A Salam.

  28.   Carmen Paus ngandika

    Hai Aku ragu karo Serissa. Aku tuku ing wulan Maret lan apik banget. Aku nyiram saben dina lan nyimpen ing njero ruangan supaya bisa menehi cahya sithik, nanging aku njupuk sakjam utawa rong jam ing srengenge langsung. Ing wulan Juni godhong wiwit garing. Ujunge nekrosis ing pucuke lan godhonge dadi ireng. Wong sing adol marang aku nyaranake supaya aku srengenge luwih suwe lan dakwenehake luwih sithik amarga katon gedhe banget. Aku nglakoni kabeh wulan Juli nanging wiwit garing kabeh. Godhonge ora terus ireng, nanging malih dadi coklat / oranye. Aku kuwatir yen ana akeh srengenge lan banyu sithik lan aku wis njaga ing njero ruangan kanthi cahya nanging menehi 3 kali seminggu sajrone suwene setengah wulan. Seminggu kepungkur, kabeh godhong ijo sing isih garing kabeh banjur dadi wit jeruk sing godhonge garing banget. Aku terus mriksa lan kabeh cabangé ijo (sing dakkarepake), nanging aku njaluk saran supaya luwih apik, amarga aku wis prun lan ora tuwuh godhong anyar 🙁

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai carmen.
      Serissa bonsai pancen angel banget yen swasana ora kepenak. Dheweke angel banget kanggo adaptasi karo interior.
      Oalah, aku nyaranake mbanyoni agen rooting krasan paling ora sepisan seminggu, kanggo ngrangsang tuwuhing oyot anyar.
      Banyu sethithik: 2 kali seminggu, utawa malah 1 yen sampeyan ana ing belahan langit sisih lor, wiwit musim gugur saiki lagi suwe lan luwih suwe saya suwe kelangan asor.
      A Salam.

  29.   Angel ngandika

    Halo Monica, aku pengin tuku bonsai lan aku seneng spesies iki, nanging aku wis maca akeh komentar lan rasane rumit kanggo pamula lan uga ora ngerti yen bakal urip ing papan sing dakkarepake iku Aku pitutur marang kowe, aku manggon ing Almería (Spanyol), mula suhune kurang sithik nanging ide dakkirimake ing kamarku ing sandhing jendhela, apa sampeyan mikir? Utawa spesies liyane apa sing sampeyan rekomendasikake kanggo apa sing dakkarepake lan narik kawigaten. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Malaikat.
      Amarga iklim sampeyan ora bakal nemoni akeh masalah, nanging dudu tanduran sing adaptasi apik kanggo urip ing njero omah 🙁
      Sejatine ora ana bonsai sing disesuaikan karo urip ing njero omah; dheweke asring kurang cahya utawa diganggu rancangan.

      Saiki, Ficus sing paling gampang, lan ing endi sampeyan ngrancang supaya aman, sampeyan bakal tetep sehat.

      A Salam.

  30.   Horace Alvarez Flores ngandika

    Halo sugeng siang Monica !!! Aku tuku bonsai serissa phoetida udakara rong wulan kepungkur lan nalika semana pancen asri banget nanging suwe-suwe godhong wiwit garing, apa sing bisa ditindakake supaya bonsai ora mati, aku ngombe saben dina kaping telu aku nyiram setengah liter banyu lan Suhu 15 derajat, aku duwe ing luar negeri, aku saka Monterrey Nuevo Leon

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Horacio.
      Biasane sawetara godhong tiba 🙂 Siji-sijine, sampeyan kudu sabar, nanging yen ora ana embun-embun ing wilayah sampeyan, aja kuwatir.

      Sampeyan bisa ngombe saka wektu kanggo wektu agen rooting krasan saengga ngetokake oyot anyar lan luwih kuwat.

      A Salam.

  31.   Paula Hernandez ngandika

    Halo. Bonsai saya nanem 3 kembang wungu nanging sadurunge duwe luwih saka 10 kembang putih, kenapa?
    Dheweke uga entuk kewan omo ijo sing akeh banget, apa sing kudu aku lakoni?
    thanks

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Paula.
      Yen kembang mung sithik, bisa uga disebabake amarga serangga, sing miturut apike sampeyan bisa diarani kutu. On Link iki nerangake cara mbusak.
      A Salam.

  32.   Raul ngandika

    Halo, aku nembe tuku bonsai iki, umure wis 5 taun, teka ing pot pabrik, oyote metu sethithik, apa luwih becik yen aku transplantasi menyang pot liyane sing luwih gedhe?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Raul.
      Serissa ditransplantasikan ing musim semi, mula yen sampeyan ana ing belahan langit sisih lor luwih becik ngenteni sawetara wulan 🙂
      Greetings.

  33.   Valentina serrano ngandika

    Hai Aku tuku serissa phoetida bonsai udakara 3-4 wulan kepungkur, aku duwe ing njero omah (amarga ana akeh srengenge ing teras) lan aku banyu nalika lemah asat utawa kurang. Nanging isih godhonge tiba. Rong wulan kepungkur aku weruh ana keong ing lemah. Apa iki sing bisa nyebabake dheweke tiba? Ora ana sing bisa dideleng maneh nanging aku ngilangi paling ora 10 keong cilik saka lemah.

    Greetings.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Valentina.

      Yen sampeyan bisa, luwih becik metu saka omah, ing papan teduh. Contone, ing papan perlindungan sawetara wit, utawa ing sangisore bolong.
      Ing njero omah dheweke alangan nyetel.

      Oalah, lan yen ngono, sampeyan bisa nyelehake wadhah karo bir ing sacedhake (sampeyan bisa nutupi kelambu). Iki bakal narik keong, yen ana.

      Sepira kerepe sampeyan nyiram luwih kurang? Apa sampeyan duwe piring ing ngisor? Banyu sing stagnan ngrusak oyot, mula yen ana piring ing ngisor sampeyan kudu nyopot supaya ora kedadeyan.

      Greetings.