Tanduran pitaya

budidaya pitaya

Salah sawijining woh-wohan sing wis populer ing taun-taun pungkasan iki yaiku rasane yaiku pitaya. Dikenal kanthi jeneng woh naga lan kalebu kulawarga Cactaceae. Ana macem-macem jinis iki lan katon apik banget amarga duwe warna jambon utawa kuning lan disalahake kanggo warna putih, kuning utawa jambon. Tanduran iki asale saka Amerika lan saiki diolah ing kabeh wilayah. Ing budidaya pitaya butuh perawatan sing penting.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan budidaya pitaya lan cara ngrampungake kanthi kondhisi.

Karakteristik lan sifat

tren woh

Pitaya kasusun utamane saka banyu lan ngemot mineral penting kayata zat besi, kalsium lan fosfor, saliyane karo pirang-pirang vitamin (vitamin B1, B2, B3 lan C), sing iku cocog banget kanggo njaga kesehatan awak. Nyatane, utamane dituduhake kanggo wong sing kolesterol dhuwur lan sing prihatin nguatake sistem kekebalan awak.

Iki minangka sawetara sifat utama pitaya:

  • Pitaya minangka woh diuretik sing ora mung ngalangi supaya ora nahan kelembapan, nanging uga bisa nyegah kelembapan.
  • Minangka sumber vitamin C, dianggep minangka woh kanthi sipat antioksidan, sing tegese bisa nundha pratandha tuwa kulit. Iki uga bisa nglawan risiko penyakit degeneratif kronis lan penyakit kardiovaskular.
  • Yen sampeyan pengin ngilangi bobot, Iki bakal dadi salah sawijining sekutu sing paling apik amarga mung sithik kalori.
  • Wiji sing ana ing 60% pulpa kiwi iki bisa nambah proses usus lan nyegah konstipasi.

Tanduran pitaya

budidaya pitaya ing omah

Pitaya bisa thukul saka wiji lan stok. Nanging, pilihan kapisan luwih alon lan bisa nganti pirang-pirang taun wiwit tuwuh woh-wohan. Ing kene kita bakal nerangake budidaya woh naga kanthi stek, amarga luwih cepet. Wiji pitaya ora gampang rapuh utawa angel ditandur, mula isih butuh wektu.

  1. Pilih plot kanthi cukup ruangan utawa pot paling ora ambane 25 cm lan bolongan got ing sisih ngisor. Yen sampeyan tuwuh ing njobo, goleki area sing kena sunar srengenge paling ora sawetara dina. Yen musim salju ing wilayah sing sampeyanenggoni angel banget, luwih becik tuwuh ing njero omah, amarga frosts sing parah bisa ngrusak tanduran lan mateni.
  2. Lemah utawa landasan sing digunakake kanggo kaktus yaiku rada pasir lan duwe saluran sing apik. Sampeyan kudu nggunakake substrat jinis iki.
  3. Sampeyan kudu ngethok sing paling ora umur 2 taun banjur dilebokake ing papan sing adhem udakara 5 dina sadurunge ditandur.
  4. Sabanjure, transplantasi potongan menyang pot kanthi karakteristik kasebut ing ndhuwur lan siram ing papan sing cerah, kayata kaktus tropis: mung nalika landasan kasebut katon garing.
  5. Sampeyan bisa ngetrapake pupuk kaktus sethithik nalika transplantasi lan ditrapake kaping pirang-pirang wulan ing mangsa panas.
  6. Sawise 4 wulan kudu bisa ditransfer menyang dununge pungkasan, salah siji ing njobo utawa ing pot sing luwih gedhe.

Perawatan Pitaya

panen pithaya

Sawise ngerti apa aspek sing kudu dipikirake kanggo budidaya pitaya, kita bakal njlentrehake perawatan utama. Minangka kaktus tropis, salah sawijining bebaya paling gedhe kanggo tanduran iki yaiku asor dhuwur. Gampang digodha nganggo banyu mati kanggo nyepetake tuwuh, nanging yen ditindakake mung bakal nyebabake penyakit lan ngrusak. Banyu mung nalika landasan garing.

Ing babagan lemah lan pupuk, kebutuhan kanggo kaktus sing paling padha. Gunakake lemah utawa landasan kanggo tuwuh succulents lan tambahake pupuk pupuk khusus saben wulan utawa saben 15 dina ing musim semi lan musim panas. Disaranake nggunakake kompos alami kanggo kaktus. Tanduran iki butuh akeh sinar srengenge, dadi kajaba sampeyan manggon ing wilayah sing duwe sinar srengenge sing kuwat banget, tanem ing papan kanthi luwih akeh sinar srengenge.

Pungkasane, tanduran kudu dipangkas sakcepete sawise transplantasi potongan kanggo njaga struktur lan asil woh sing tepat. Salah sawijining cara sing paling umum yaiku nyopot kabeh tunas, kajaba siji utawa rong polong ing pungkasan, lan wiwiti pruning produksi wiwit taun kaping telung umur tanduran, ing endi kabeh polong sing gagal ditindakake

Panen lan panganan

Tanduran iki ngasilake woh kanthi cara staggered wiwit musim semi nganti awal musim semi. Sampeyan kudu njupuk nalika katon mateng, warnane cerah, jambon, abang utawa kuning, gumantung karo macem-macem sing sampeyan tuwuh, kajaba pucuk macem-macem woh pitaya abang. Yen sampeyan ora yakin, ngenteni patang dina sadurunge ganti warna.

Woh-wohan manis sing asor banget kalori iki misuwur ing saindenging jagad amarga warna lan rasa sing nyenengake, lan meh isi nol karbohidrat. Mangan iku gampang banget, padha karo proses mangan kiwi: mung potong woh kanggo mbukak pulp, cukup nyokot utawa mangan nganggo pitulung sendok cilik.

Wiji kasebut bisa dipangan tanpa ana masalah, nyatane, sing paling umum yaiku nglakoni amarga ngilangi ngganggu lan ora perlu, lan uga menehi nutrisi sing migunani. Uga ana akeh wong sing milih ngethok woh-wohan kasebut dadi irisan utawa kujur sing lancip, banjur pil lan digunakake ing pasugatan, ing panganan cuci mulut lan sarapan, utawa ing sajian utama.

Yaiku jinis woh sing bisa kalebu ing jinis diet kanggo nambah utawa ngilangi bobot amarga akeh gizi lan serat. Mula, ora mung dituduhake ing kebon omah sampeyan, nanging uga sampeyan bisa nggabungake menyang diet kanthi rutin. Ing wektu sing cendhak, sampeyan bakal weruh mupangate.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan budidaya pitaya lan kepiye cara nindakake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.