Kepiye cara germin wiji kanthi gampang lan cepet?

Tampilan wiji jeruk keprok

Wiji kasebut, yen dakkandhakake, Karya Agung (saengga, kanthi huruf kapital) minangka sifat. Sawise pirang-pirang taun evolusi, kabeh informasi genetik tanduran wis dikompres dadi cilik banget nganti bobote sawetara gram nganti pirang-pirang kilo. Bisa nahan dheweke minangka kesenengan, lan luwih-luwih yen sampeyan nyebar lan tuwuh. Nanging iki masalah: Kepiye supaya generasi anyar bisa ndeleng srengenge?

Ana macem-macem jinis, lan ana sawetara cara germination sing dingerteni, saengga kita ora ragu-ragu utawa nyoba sing ora kedadeyan we - kita bakal nerangake cara germin wiji.

Apa sing diarani winih?

Bagéan saka wiji alpukat

Bagéan saka wiji alpukat.

Wiji, uga dikenal minangka wiji utawa nugget, Iki minangka bagean saka tanduran sing bakal ditemokake spesimen kanthi ciri khas saka wong tuwa. Iki diprodhuksi nalika ovum diwasa, sing ana ing kalorone senam (tanduran sing saliyane ora duwe kembang pamer banget ngasilake wiji wuda, yaiku, tanpa nglindhungi cangkang utawa kulit) lan angiosperma (Tanduran kanthi kembang pamer sing ngasilake woh-wohan nganggo cangkang utawa kulit sing dadi perlindungan kanggo wiji).

Ing njero ana embrio lan sumber panganan sing disimpen, sing bakal migunani kanggo sampeyan supaya bisa germin lan tuwuh. Panganan sing dikandhani asale saka tanduran induk lan sugih minyak utawa pati lan protein.

Apa fungsine?

Fungsi winih yaiku nyebarake spesies sampeyan lan mulane bisa urip. Nanging duwe masalah serius: ora kaya kewan, tanduran ora bisa dipindhah saka sak papan, nanging gumantung karo kahanan cuaca lan penyerbuk kanggo nemokake papan sing paling cocog kanggo generasi anyar.

Kepiye cara supaya bisa germin?

Amarga akeh tanduran lan macem-macem jinis wiji, uga ana macem-macem cara germinasi. Dadi, ayo ndeleng cara supaya germin gumantung karo ciri utamane:

Sows langsung

Tanduran tomat bisa disebar langsung ing wiji utawa ing lemah.

Wiji langsung Yaiku tumindak nyebar wiji langsung ing papan wiji utawa ing lokasi pungkasan. Biasane ditindakake ing musim semi, utawa yen kita urip ing wilayah sing iklim tipis pungkasane musim salju.

Wiji kasebut biasane cilik lan bobote endhek banget (ora luwih saka sawetara gram), kayata tanduran hortikultura (kalebu wit buah) lan kembang. Cara kanggo nerusake kaya ing ngisor iki:

Sows ing wiji

  1. Sing pertama ditindakake yaiku nyiyapake winih winih. Kaya ngono, sampeyan bisa nggunakake pot kembang, wadhah susu, kacamata yoghurt, nampan bibit ... Ora preduli apa sing digunakake, mesthine kudu bolongan kanggo saluran banyu.
  2. Banjur kita isi karo pot.
  3. Sabanjure, kita nyebar wiji ing permukaan.
  4. Banjur kita nutupi lapisan substrat sing lancip.
  5. Pungkasane, kita banyu.

Sows ing lemah

  1. Pisanan yaiku mbatesi wilayah sing arep ditandur, kayata nganggo saham utawa batang wesi.
  2. Banjur kita mbusak suket lan watu.
  3. Sabanjure, kita nggali parit cethek (kurang saka 5cm) supaya sejajar, lan kita banyu.
  4. Pungkasan, kita sijine wiji ing parit lan nutupi lapisan lemah tipis.

Kejut termal

Wiji akasia tuwuh luwih apik sawise kejut panas

Wiji saka Acacia farnesiana.

Kejut termal yaiku perawatan kehamilan sing ditindakake kanggo ngilangi tutup sing nglindhungi wiji. Iki minangka cara kanggo nuladha owah-owahan suhu sing dumadakan sing ana ing habitat tanduran sing ngasilake wiji kasebut, sing angel banget. Iki cara germination sing becik kanggo Acacia, Albizia, Glitsia, Delonix, lan sapanunggalane.

Langkah-langkah kanggo ngetutake yaiku:

  1. Kita nggodhok banyu sithik lan diwutahake menyang gelas.
  2. Kita nyelehake gelas ing sandhinge kanthi banyu ing suhu kamar.
  3. Kita ngenalake, kanthi bantuan saringan, wiji ing kaca kanthi banyu sing umob nganti 1 detik.
  4. Banjur, kita lebokake ing gelas kanthi banyu ing suhu ruangan suwene 24 jam.

Sawise wektu kasebut, kita bakal nyebar ing wiji kaya sing wis dijelasake ing ndhuwur.

Scarification

Scarification Iki minangka metode sing kasusun saka sanding winih sithik supaya bisa cepet saya cepet. Kita bisa nggunakake ing tanduran sing uga ngasilake wiji sing angel, kayata Delonix.

Nerusake kaya ing ngisor iki:

  1. Kanthi kertas wedhi, wiji kasebut bekas cilik nganti katon yen wis ganti warna.
  2. Banjur, kita lebokake ing gelas kanthi banyu ing suhu ruangan suwene 24 jam.
  3. Pungkasan, kita nyebar ing wiji.

Stratifikasi

Ana rong jinis:

Kadhemen

Wiji maple kudu adhem supaya bisa germin.

Wiji maple.

Iku cara sing digunakake wiji diidini nglewati kabeh kadhemen sing dibutuhake supaya bisa germin. Neng endi Ing kulkas 4-5 derajat Celcius suwene 2-3 wulan.

Iki sing kudu kita lakoni yen pengin germinasi wit sing gundhul lan konifer saka iklim sing sedheng (maples, beech, oak, cemoro, lsp.) lan yen kita urip ing wilayah sing sithik suhu ing musim salju:

  1. Babagan pisanan yaiku ngisi tupperware plastik bening kanthi vermikulit.
  2. Banjur, kita lembab kanthi nyoba supaya ora ana sisa banyu.
  3. Sabanjure, kita pasang wiji lan taburkan tembaga utawa belerang kanggo nyegah jamur.
  4. Banjur kita nutupi nganggo vermikulit lan nutup tupperware.
  5. Pungkasane, kita lebokake ing kulkas.

Seminggu maneh, kita kudu eling kanggo mbukak supaya udhara dianyarake lan mriksa manawa ora kelembapan. Yen kedadeyan kasebut, cukup kanggo nyemprotake landasan sethithik.

Sawise 2 utawa 3 wulan, bakal wayahe nyebar wiji ing a kamar panas.

Caliente

Wiji Baobab butuh panas sadurunge germin

Wiji saka Adansonia digitata (baobab)

Iki minangka metode kanthi cara sampeyan njaluk wiji kanggo ngliwati akeh panase, sing dibutuhake supaya bisa germin. Ora digunakake kanthi wiyar, amarga sejatine sithik banget tanduran sing butuh perawatan iki, nanging ... ana sawetara 🙂. Contone, Adansonia (Baobab) minangka wit-witan sing ngurmati, amarga ing habitat alami tetep ana ing saluran pencernaan gajah sajrone wektu sing cendhak.

Carane wis rampung? Gampang banget:

  1. Sing pertama yaiku isi botol termos karo banyu panas banget (tanpa nggodhok).
  2. Sawise, kita ngenalake wiji ing njero.
  3. Pungkasan, kita ninggalake dheweke ing kana 24 jam.

Sawise wektu kasebut, kita bakal nandur ing wiji.

Lan kanthi iki kita rampung. Muga-muga bisa migunani kanggo sampeyan 🙂.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   FRANCISCO GABRIEL RIUS ngandika

    INTERESSING Banget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun sanget, Francisco.