Cara nandur kebon

Tuwuh kebon gampang yen cuaca pas

Gambar - Wikimedia / David Eickhoff

Gardenia minangka salah sawijining tanduran sing bisa tuwuh ing pot utawa ing kebon. Sanajan amarga kebutuhan banyu lan lahan ing endi kasus kasebut dadi panjaluk, kasunyatane gampang banget kanggo nyegah masalah, lan uga bisa ngatasi manawa bisa dideteksi ing wektu sing tepat.

Kembange warna putih murni ora bisa dilirwakake, lan uga wangi endah. Kepiye cara tuwuh kebon supaya saben mekar saben taun? Sepira kerepe sampeyan kudu nyiram lan mbayar?

Gardenia minangka semak cemara sing asale saka Asia Wétan. Diperkirakan ana sekitar 134 macem-macem macem-macem, ing antarane kalebu Gardenia jasminoides, sing umume ditemokake ing kebon, teras lan, kadang uga ing njero omah.

Kanggo mesthekake yen tanduran kita sehat, kudu ngerti kabutuhane, yaiku:

Lokasi

Gardenia minangka shrub sing mekar nalika musim panas

Milih papan kanggo tanduran iki mesthi ora gampang. Butuh akeh cahya, nanging ora langsung; Iki tegese sampeyan kudu ora nyelehake ing papan sing cerah, nanging uga ing wilayah sing peteng banget. Dadi, ing endi dununge? Aku bakal ngandhani ngendi aku duwe mine: ing njaba, ing pot ing ngisor bolong ireng sing nyegah 70% sinar srengenge ora bisa liwat. Yen sampeyan duwe situs kaya iki, utawa sampeyan bisa adaptasi, mesthine bakal apik banget kanggo kebon sampeyan.

Nanging Yen sampeyan luwih seneng duwe ing njero omah, sampeyan kudu golek ruangan sing jelas banget. Mesthi wae, sampeyan ora nyelehake ing ngarep jendhela, lan luwih sithik yen orientasi ing sisih wétan amarga srengenge bakal ngobong nalika efek kaca pembesar kedadeyan. Kajaba iku, mesthine kudu adoh saka AC lan unit pemanas, amarga iki garing ing ujung godhong.

Irigasi

Gardenia ora pengin akeh banyu, nanging sampeyan uga ora kudu ngeculake lemah nganti pirang-pirang dina suwene. Kaya biasane, Sampeyan kudu disiram udakara 3 kali seminggu nalika musim panas, lan sepisan utawa kaping pindho saben minggu istirahat.. Oyot wedi amarga banyu utawa banyu garing, uga jeruk nipis. Yen ana masalah kasebut, tanduran bakal duwe godhong kuning lan / utawa coklat, ora ana tuwuh lan, yen duwe kembang, iki bakal abor lan tiba.

Kanggo alasan iki, banyu udan sing resik kudu digunakake, kapan bisa. Yen ora, alternatif sing apik yaiku sing ora duwe jeruk nipis, utawa sing sithik banget. PH (utawa potensial hidrogen) kudu ana ing antarane 4 lan 6 poin; yaiku, kudu asam. Kanggo ngerteni tingkat PH apa banyu tap sing migunani digunakake a meter digital, amarga sampeyan mung kudu nyelehake ing cairan lan ngenteni sedetik utawa kurang kanggo nuduhake sampeyan.

Kepiye cara ngasem banyu irigasi?

Yen pH luwih dhuwur tinimbang 6, tegese banyu iku alkalin. Kita bisa ngombe tetanduran sing ngidinke jeruk nipis, kayata rosemary, almond utawa bushes, kayata, nanging taman bisa uga duwe godhong klorotik amarga ora bisa entuk wesi. Lan yaiku, sanajan bumi ora ngemot nutrisi iki, yen PH dhuwur banget, bisa diblokir; lan mesthine, kanthi mangkono oyot ora bisa nyerep. Wiwit kuwi, godhong wiwit ngasilake klorofil sithik lan kurang (pigmen ijo, sing uga melu fotosintesis), mung kari saraf ijo.

Kebeneran kanggo nyuda pH banyu, kita bisa nindakake sing gampang kaya nambah lemon utawa cuka. Aku ujar "sithik" amarga jumlah kasebut bakal beda-beda gumantung karo ph. Contone, aku ngerti yen aku pengin ngasemi banyu keran, sing paling dhuwur banget, luwih dhuwur tinimbang 7, aku kudu nyampur 1 liter banyu kasebut karo jus setengah lemon.

Tansah, sawise saben tes, sampeyan kudu mriksa pH, amarga yen mudhun banget, tanduran sampeyan uga bakal nemoni masalah.

Land lan transplan

Tuwuh kebon gampang kanthi tips iki

Gambar - Wikimedia / Alpsdake

Dadi tanduran asam, bisa ditandur ing kebon kanthi lemah lemah pH (antarane 4 lan 6). Wancine bakal semi, amarga wis saya gedhe.

Yen bakal ditanam ing pot, penting isi karo substrat kanggo tanduran asam (didol Kene), utawa nganggo serat klapa. Kajaba iku, kudu ditanam saben telung taun maneh.

Pelanggan

Jadwal langganan sing bener bakal migunani banget kanggo sawetara perkara, kayata ngindhari klorosis, nggawe tuwuh sehat, lan sengaja mbantu ngiyatake pertahanan, sing bakal migunani yen luwih maju yen ana wabah, penyakit, utawa kena. dumadakan pangowahan suhu. Pancen: Pelanggan, sing ora liya mung "panganan" sing ditampa, bisa ngirit akeh masalah lan karusakan, ing kabeh pangerten.

Nanging ati-ati: keluwihan pupuk tegese pungkasane urip kebon, amarga oyot bakal kobong. Mula, sampeyan kudu tetep manut prentah pabrike, lan mung nambah jumlah sing dituduhake: ora luwih, ora kurang. Pitakonane yaiku: Sing arep digunakake Salah sijine sing bakal dakkandhakake ing ngisor iki; Sampeyan uga bisa nggunakake wulan siji lan wulan sabanjure beda:

  • Pupuk kanggo tanduran asem: ngemot kabeh nutrisi penting supaya tanduran bisa tuwuh kanthi laju lan mekar nalika disentuh, tanpa ana sing ilang. Tuku kene.
  • Pupuk kanggo tanduran ijo: dikira bisa ngrangsang produksi godhong; mula apik banget yen digunakake nalika kebon ora duwe godhong cilik. Entuk kene.
  • guano: iku pupuk alami; nyatane, asale saka manuk laut utawa lawa. Iki minangka pupuk konsentrat SANGAT, nanging uga efektif banget. Kanthi jumlah minimal, tanduran bisa tuwuh kanthi nyenengake. Sampeyan wis cair (didol Kene) lan granula (didol Kene).
  • Pupuk buatan lan / utawa ekologis: awu kayu, coran cacing (entuk Kene), mulsa, kompos, ... Tambah sithik-sithik supaya ayu.

Pruning Gardenia

Wiwitane Mung cabang sing garing, lara lan rusak sawise ngembang bakal dicopot. Yen pengin, sampeyan uga bisa mbusak utawa motong sing wis gedhe banget, saengga duwe solah kompak lan makutha sing luwih padhet.

Gunakake gunting pruning anvil, sadurunge disinfeksi alkohol apotek utawa sabun sajian. Iki bakal ngalangi sampeyan kena infeksi jamur, sing umum banget yen alat ora diresiki sadurunge digunakake.

Multiplikasi

Gardenia dikalikan karo potongan biasane, amarga iku gampang lan uga oyot kanthi cepet. Sampeyan uga bisa nganggo wiji, nanging luwih angel. Ayo ndeleng cara rampung:

Motong

  1. Ing pungkasan mangsa salju / awal musim semi, cabang semi-kayu dawa udakara udakara 10 sentimeter kudu dipotong nganggo gunting anvil sing sadurunge ora kena infeksi, lan godhong ngisor dicopot.
  2. Sawise iku, pangkalan kasebut diresiki karo hormon rooting, utawa kanthi agen rooting krasan.
  3. Sabanjure, ditandur ing pot plastik kanthi bolongan ing pangkalan sing diiseni serat klapa.
  4. OPSI, nanging disaranake banget: supaya jamur ora katon, luwih becik diwutahake belerang bubuk ing permukaan landasan.
  5. Sawise nyiram, sampeyan kudu nutupi pot nganggo plastik transparan, kaya omah kaca.
  6. Pungkasane, kudu diselehake ing semi-shade, ing area sing suhu suhune antara 20 lan 25ºC.

Sawise udakara 15 dina mula bakal tunas. Nalika semana plastik kasebut bisa dicopot.

Bibit

  1. Wiji disebar ing musim semi, mula disedhiyakake ing gelas nganti 24 jam. Sawise wektu kasebut, sampeyan kudu tetep wong sing wis klelep amarga bisa dadi wong sing bisa germin.
  2. Sabanjure, sampeyan kudu ngisi winih winih, kayata pot kembang utawa tray wiji alas, kanthi landasan tanduran asem utawa serat klapa.
  3. Banjur banyu kanthi tliti.
  4. Langkah sabanjure yaiku nyelehake siji utawa rong wiji ing saben panci utawa soket, lan tutup nganggo landasan cilik.
  5. Saiki, tambah belerang bubuk kanggo nyegah jamur.
  6. Kanggo ngrampungake, sampeyan kudu nyelehake papan winih ing papan sing padhang nanging tanpa srengenge langsung.

Yen bisa mlaku, mula bakal germinal udakara 20 nganti 30 dina.

Hama

Tambang laba-laba minangka salah sawijining hama sing paling umum

Gambar - Wikimedia / Gilles San Martin

Gardenia bisa diserang dening: mealybugs, aphids y Laba-laba abang. Katelu parasit kasebut Dheweke mangan SAP saka godhong, utamane ing sisih ngisor; kutu uga ditemokake ing kembang. Untunge, dheweke dicopot kanthi apik karo banyu lan sabun entheng, utawa kanthi bumi sing umume (didol Kene).

Penyakit

Katon nalika sampeyan kakehan banyu utawa nalika asor banget. Yen kita ngerti yen duwe bintik-bintik utawa padha karo bubuk abu-abu utawa putih, mula bisa dianggep duwe jamur. Sing paling mengaruhi tanduran kayata kebon yaiku fitofthora utawa jamur bubuk.

Kanggo ngobati, sampeyan kudu ngethok bagean sing kena pengaruh, lan aplikasi fungisida sistemik (tuku Kene).

Masalah Gardenia

Nalika kita ngolah, bakal ana masalah. Kita ora ngomong maneh babagan hama utawa penyakit, nanging babagan kesalahan budidaya, kayata:

  • Godhong ngisor kuning: bokmanawi amargi kakehan siraman. Yen ora mangu-mangu, priksa kelembapan lemah nganggo meter utawa tongkat kayu. Yen sampeyan duwe banyu luwih akeh tinimbang sing sampeyan butuhake, mbanyoni kudu ditanggepi sementara, lan diobati nganggo fungisida spektrum sing akeh.
    Yen tanduran sehat, ngembang lan sapanunggalane, godhong ngisor normal bakal tiba nalika ngrampungake sikluse.
  • Godhong kuning lan / utawa anyar anyar: kurang irigasi. Tanduran iki sithik banyu kanggo dikirim menyang godhong sing luwih anyar, yaiku sing paling mbutuhake. Pangobatan kalebu mbanyoni, mesthi wae. Yen lemah kompak banget lan ora bisa nyedhot banyu, lebokake pot ing wadhah banyu udakara 30 menit.
  • Tips godhong garing: bisa uga amarga ventilasi berlebihan. Yen kena angin, utawa draf, mula bakal angel. Sampeyan kudu dilindhungi.
  • Godhong klorosis: yen godhong duwe saraf ijo nanging sisane kuning, kudu dibuahi kanthi cepet karo pupuk kanggo tanduran asam, utawa disiram karo sulfat besi. Supaya ora kedadeyan maneh, pH banyu kudu diturunake.

Rustitasitas

Tanduran iki nolak nganti -2ºC, dadi yen ing wilayah sampeyan luwih adhem, kudu dilebokake ing omah utawa ing njero a griya ijo.

Sampeyan bisa nandur kebon ing pot

Gambar - Wikimedia / Alpsdake

Kanthi informasi iki, sampeyan bisa tuwuh kebon tanpa masalah.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.