Ketumbar (Koriandrum sativum)

Ketumbar minangka jamu sing digunakake kanggo bumbu

Ketumbar minangka ramuan cilik sing godhonge ngilingake peterseli, lan sing nduweni kagunaan sing padha banget. Kajaba iku, bisa ditandur ing endi wae, dadi yen sampeyan ora duwe kebon utawa kebon, mula bakal tuwuh ing pot.

Yen sampeyan pengin ngerti kabeh babagan dheweke pangopènan tanduran sing praktis lan luar biasa iki, aja ngenteni maneh lan terus maca!

Apa ketumbar lan digunakake kanggo apa?

Ketumbar tikel kanthi wiji

Ketumbar, uga dikenal minangka ketumbar utawa anisillo, minangka ramuan taunan - yaiku, sajrone mung setaun, germinates, tuwuh, ngasilake lan pungkasane mati - sing tuwuh nganti udakara 60 sentimeter. Iki asale saka India, nanging saiki wis dibudidayakake ing kabeh negara ing endi wae, padha seneng iklim sedheng nganti anget, amarga apik banget kanggo ngicipi masakan kita.

Kasedhiya kembang putih sing, sanajan cilik, ayu banget kaya sing sampeyan tingali ing gambar ing ndhuwur. Sampeyan bisa ngrasakake nalika musim panas, yaiku nalika thukul saka tanduran.

Salah sawijining ciri sing menehi rekomendasi yaiku aroma. Pancen minangka tanduran aromatik sing uga gampang tuwuh, amarga mung kudu mapan ing papan sing padhang banget, lan disiram kaping loro nganti kaping papat saben minggu, gumantung karo kahanan lingkungane.

Apa bedane ketumbar lan peterseli?

Bedane utama antara ketumbar lan peterseli yaiku:

  • Coriander: Nduwe pucuk godhong luwih bunder lan batang duwe bentuk segi telu. Werna umume luwih ijo lan luwih entheng tinimbang peterseli lan ambune ambu sing kuat. Ing babagan ukuran, umume luwih dawa amarga bisa nganti dhuwure 70 sentimeter. Iki nduweni rasa sing luwih kuat lan digunakake disigar minangka bumbu masak.
  • Parsley: padha duwe pucuk godhong sing luwih runcing lan warna ijo sing rada peteng utawa alus. Luwih alus tinimbang ketumbar kanthi cathetan herbal sing luwih akeh. Ing babagan ukuran, luwih cilik amarga ukurane antara 25-30 sentimeter. Iki nduweni rasa sing luwih entheng lan digunakake kanggo masak kanggo nambah sentuhan salad lan kanggo rasa kanggo duduh kaldu, daging lan beras. Deleng file.

Migunakake ketumbar

Ketumbar bisa digunakake kanggo ngicipi macem-macem bumbu, sup sayur lan pitik, piring papak, piring nasi, lan salad. Ing Amerika Latin, ketumbar digunakake ing pawon sing seger lan garing. Contone sing apik yaiku guacamole Meksiko, sing nggunakake tanduran aromatik iki lan kacang ireng Kuba sing misuwur, sing uga entuk manfaat saka aroma ketumbar.

Sampeyan kudu eling yen wiji uga digunakake, amarga mecah lan ditambahake ing piring bisa menehi rasa lan aroma liyane. Kanggo ngreksa godhong ketumbar sing seger, sampeyan bisa dilebokake ing banyu sing dipotong cilik lan dilebokake ing wadhah cilik. Yen wiji, kudu dilindhungi saka cahya ing wadhah sing ditutup supaya ora wangi..

Saka ketumbar, godhong lan wiji gandum lan lemah digunakake. Ing kaloro kasus kasebut, ditandai karo rasa jeruk sing cedhak karo kulit jeruk, sing luwih jelas ing wiji kasebut.

Apa mupangate mangan ketumbar?

Anti-inflamasi sing apik, duweni sifat antiseptik (ngalangi panyebaran mikroorganisme), iku diuretik lan sugih ing vitamin C lan K. Ketumbar anti-inflamasi lan duwe sifat antiseptik. Ngemot minyak esensial 20% sing tumindak ing sistem pencernaan sing nggampangake pencernaan lan ngilangi sembelit. Iki uga efektif nglawan kolik lan kembung.

Tips babagan ketumbar

Ketumbar tikel kanthi wiji

Dadi tanduran ukurane cilik, sampeyan bisa ngatasi masalah tanpa masalah ing pot uga ing kebon, ing endi bakal apik bebarengan karo aromatik liyane kayata thyme, rosemary utawa lavender. Pupuk karo produk alami kayata cor cacing kanggo pertumbuhan sing luwih apik.

Sawise kembang wis garing, kumpulake wiji lan simpen ing papan sing adhem lan teduh (contone, ing tupperware sing dibungkus karo foil aluminium) kanggo nyebar musim semi ing ngisor iki. Mangkono, sampeyan bakal ngirit dhuwit nalika sampeyan seneng kebon utawa teras, lan tanpa kudu ditinggalake.

Perawatan ketumbar

Kaping pisanan, kudu golek papan sing cerah ing omah sing bisa ditandur. Apa bagean saka kebon sing ditampa srengenge, utawa ing pot ing pinggir jendhela utawa balkon, salah sawijining alternatif kasebut bakal ditrapake kanggo nandur ketumbar, sing umume ora bakal invasi banget utawa njupuk ruang gedhe. Malah akeh wong sing milih nganggo botol kaca cilik ing pawon, angger sinar srengenge langsung.

Sampeyan kudu nemtokake wektu nyebar sing becik, bisa diarani yen ketumbar ora seneng panas banget. Mula, mekar nalika musim panas lan mati kanthi cepet, dadi pilihan sing paling apik yaiku milih nyebar musim semi utawa musim salju supaya bisa nikmati maneh. Kanggo iklim tropis, katumbah milih musim sing adhem lan garing.

Kanggo landasan, lemah sing wis longgar lan wis lemes kudu digawe karo pH ing antarane 6.2 lan 6.8. Pupuk bahan organik sing wis bosok disaranake.

Sows

Amarga tanduran ketumbar dicotyledonous, iki tegese sampeyan bakal entuk loro tanduran kanggo saben bank wiji sing ditandur. Elinga iki nalika nyiyapake bibit. Tansah milih wiji organik sing disertifikasi. Ketumbar minangka tanduran, sing sanajan bisa tahan iklim panas, tuwuh paling apik ing iklim sedheng, mula ing kahanan kasebut godhonge bakal luwih godhong.

Tanduran iki mbutuhake lemah sing jero, sing dawane apik, bisa teleb, entheng lan bisa njaga tingkat kesegaran lan watu gamping tartamtu. Nanging, ora mbutuhake substrat sing dhuwur banget lan bisa tuwuh ing lemah calcareous, lempung, asam lan subur. Amarga sampeyan seneng ing lokasi sing cerah, pasang tanduran ketumbar ing area sing bisa nampa cahya. Lindhungi tanduran saka kahanan njaba sing bisa ngrusak (kayata angin utawa udan sing gedhe banget lan terus-terusan).

Overwatering kudu dicegah sawayah-wayah amarga tanduran bisa mati amarga klelep. Yen pembuangan lemah ora cukup lan banyu irigasi akumulasi, bisa nyebabake kerusakan ing tanduran. Sawetara gejala utama sing nyebabake ngilangi yaiku jamur lan sesak oyot. Ing kasus sing luwih abot, bisa nyebabake kematian tanduran.

Sampeyan bisa nggunakake gunting sing resik kanggo nyukur cabang kanthi cermat lan nggunakake resep ketumbar.

Budidaya: langkah demi langkah

Tumbuh ketumbar iku gampang banget. Wiji meh dibuwang menyang ndhuwur, e saenipun dikubur sekitar jero 5mm ing jero lemah. Yen sampeyan ora duwe bebaya saka manuk utawa hama, sampeyan bisa nyelehake ing pot sing dipilih. Sampeyan bisa milih pot utawa wadhah sing paling sethithik 45 inci (18 cm) lan ambane 20 nganti 25 inci (8-10 cm).

Transplantasi ketumbar ora disaranake, mula panci kudu cukup gedhe kanggo nyengkuyung tanduran diwasa lan dilebokake kanthi nyaman ing papan sing bisa srengenge.

Saliyane, yen sampeyan pengin nandur ketumbar sing cukup ing lapangan, Disaranake sampeyan nyelehake 2 nganti 3 wiji kanthi interval winih 15 nganti 20 cm, supaya sampeyan bisa nyebar lan nyebar kanthi rata. Yen sampeyan pengin luwih ramah lingkungan, sampeyan bisa nyemprotake cilantro ing botol plastik (cukup medium) utawa ing toples, cukup cekel sawetara bolongan ing pangkal (bisa ditindakake kanthi gampang nganggo piso panas) luwih dhisik nyelehake watu lan wedhi kasar kanggo luwih ningkatake plus pembuangan, lan pungkasane nambah lapisan landasan sing apik. Banjur kanthi strategis nyelehake 1 nganti 3 wiji ing pot sing cocog.

Ketumbar butuh akeh banyu kanggo thukul, nanging tanpa klelep lemah. Priksa manawa sampeyan ngombe kanthi terus lan njaga lemah sing lembab ing kabeh wektu dadi sampeyan bisa ndeleng pertumbuhan sing cepet lan optimal.

Ketumbar tuwuh kanthi cepet, lan wektu germinasi lan germinasi ora bakal ngluwihi sawetara dina. Nalika tanduran dhuwur nganti 5 cm, pupuk bisa digunakake kanggo nambah kahanan umume. Uga dianjurake kanggo ngontrol tuwuh lan nyuwek godhong lan tanduran sing paling ringkih kanggo nguatake tanduran. Sampeyan kudu ngati-ati kanggo suket sing ora dikarepake sing bisa mblokir utawa mengaruhi tuwuhing tanduran, lan mesthi mriksa suket sing bisa nyamarkan awake dhewe. Ora suwe sawise, tanduran bakal wiwit kembang, ing wektu iku bakal mudhun tuwuh.

Apa musim karo ketumbar?

Ketumbar bisa di pot

Kita bakal nuduhake sawetara conto sing paling misuwur:

  • Sup sayur-sayuran
  • Avocado, tomat lan salad apel
  • Huevos rancheros (sajian khas Meksiko).
  • Kacang salad, karo alpukat.
  • Ceviche iwak karo alpukat
  • Beras nganggo sayuran
  • Krim wortel lan bawang
  • Ayam panggang kanthi krim ketumbar.
  • Kue Keju
  • Mojo ijo kanaria
  • Ketumbar Chimichurri.

Kaya sing sampeyan ngerteni, iki tanduran kanthi macem-macem panggunaan lan properti sing nyebar meh ing saindenging jagad. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan perawatan ketumbar.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

11 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Joel ngandika

    Aku ora entuk

  2.   Mariana inda ngandika

    Informasi sing apik banget. Matur suwun !!!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun

  3.   Maria Elena ngandika

    Aku butuh informasi babagan cara ngilangi hama, yaiku mangan godhong, aku duwe ing pot, udakara. 10 matitas

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Maria Elena.
      Hama apa? Saiki, sampeyan bisa ngobati kanthi insektisida universal, nanging luwih becik sampeyan ngerti apa sing nyebabake.
      Yen sampeyan pengin, upload gambar menyang tinypic (utawa situs web hosting gambar liyane) lan salin link ing kene.
      A Salam.

  4.   Laura Marquez ngandika

    Apa bisa nyebar maneh ketumbar sing dakgawe ing pasar lan tanduran cilik tuwuh duwe kembang? Aku wis nyoba kaping pirang-pirang lan nalika nandur sawetara dina banjur dadi kuning lan garing. Aku nandur ing pot, saben dina nampa sunar sing apik lan saben dina esuk saya sithik banyu. Cuaca 20 ° C dina iki. Napa ketumbuh matica kula seda?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Laura.
      Ya bisa, nanging kanthi nyiram kurang 🙂. Luwih becik banyu kaping loro utawa telu saben minggu ing mangsa panas lan kurang luwih suwene taun, kanthi tliti, lembab kabeh substrat.
      A Salam.

  5.   Bryan bejarano ngandika

    Apik

    Aku duwe tanduran ketumbar sing ditandur ing kebon, aku nandur minggu kepungkur lan nggawe banyu sawetara tetes kaping pindho saben dina, oke?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Bryan.
      Luwih becik sampeyan nyiram banyu kanthi mbasahi kabeh landasan, saben 3-4 dina saben dina. Kanthi cara iki bakal tuwuh luwih apik.
      A Salam.

  6.   Marina ngandika

    Halo, aku duwe ketumbar ing panci, wis dadi kamulyan maksimum. Sing ora dakkerteni yaiku cara nganggo tanpa wis entek, utawa sadurunge dadi kuning utawa yen konsumsi rampung lan aku kudu menehi wiji liyane utawa kepiye cara ngonsumsi lan tuwuh maneh? Tulung tulungana aku!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo, Marina.

      Nalika sampeyan ngethok siji batang, batang liyane bisa metu. Nanging sampeyan kudu menehi wektu.
      Yen sampeyan pengin nggunakake akeh kanggo masak, luwih becik sampeyan nyebar sawetara winih, yen diwenehi.

      Greetings.