Cara ngrawat peppermint

Peppermint minangka tanduran taneman

Gambar - Flickr / Herbalist Allium

Tanduran sing bakal dakkandhani saiki minangka salah sawijining duwe aroma sing nyenengake banget, dadi angel banget kanggo nolak. Tandurane ing kebon asring banget amarga, kaya sing bakal dingerteni, gampang banget dijaga.

Dadi tanpa mikir maneh, wayahe ngerti carane ngrawat peppermint. Tanduran tanduran herba sing ngucapke matur nuwun banget, kanthi perawatan dhasar, bakal tuwuh tanpa mandheg taun-taun.

Asal lan karakteristik peppermint

Tampilan peppermint pot

Gambar - Wikimedia / Raffi Kojian

Kaping pisanan, sampeyan kudu ngerti ciri khas apa, amarga kanthi cara iki sampeyan bisa ngurus kanthi luwih apik. Dadi, saka peppermint utawa spearmint kudu dingerteni manawa kalebu tanduran herba abadi saka wilayah Mediterania sing jeneng ilmiah kasebut Mentha spicata. Bisa nganti dhuwur nganti 30 sentimeter, lan ngembangake batang kanthi godhong lanceolate lan wates serrated ijo.

Sajrone musim semi, ngasilake kembang sing dikelompokake ing infloresensi terminal, lan kalebu calyx kanthi limang sepal. Corolla yaiku lilac, jambon utawa putih, dawane udakara 3mm. Woh-wohan kasebut sithik, kurang saka siji sentimeter, lan ngemot pirang-pirang wiji, nanging multiply saka oyot.

Sistem oyot tanduran iki ekstensif lan invasi; nyatane, umume ora bisa dipotong ing lemah lan thukul maneh sawise sawetara minggu. Nanging, bisa tuwuh tanpa masalah ing panci sing ora amba - diametere udakara 30 sentimeter - sajrone urip.

Kepiye cara ngurus peppermint?

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

Lokasi

Iki minangka tanduran sing ngucapke matur nuwun banget lan gampang dirawat, saengga bisa diarani mung sarat sing penting kanggo nduwe tanduran mint kanthi kesehatan sing sampurna yaiku: iku kudu mapan ing srengenge kebak, sanajan bisa uga dicocogake karo area semi-shade (angger paling ora limang jam / awan).

Nanging supaya ora ana kedadeyan sing ora dikarepake, luwih becik nandur tanduran ing wilayah sing bisa dikontrol kanthi apik. Kaya sing wis diandharake ing ndhuwur, oyodane akeh, mula yen pengin diwenehi kebon, luwih becik ditandur nganggo pot, utawa ing pojokan kayata tanduran internal utawa padha, lan mesthi dipisahake karo tanduran jamu liyane kanthi ukuran sing padha.

Pot utawa lemah?

Spearmint minangka tetanduran tanduran herba cilik, kalebu ciri khas bisa pot yen sampeyan ora duwe kebon, utawa ngrasakake ambune ing teras. Panci iki bisa digawe saka plastik utawa lempung, nanging umume ditandur maneh, mula napa kita bakal nolak, luwih apik tinimbang dheweke, bener? 😉 Kajaba iku, dheweke duwe kaluwihan sing tahan suwe; lan yen sampeyan manggon ing wilayah sing akeh, sampeyan bisa nahan kanthi angel banget.

Bumi

  • Pot kembang: isi substrat universal dicampur karo 30% perlite.
  • Taman: tuwuh ing meh kabeh jinis lemah, kalebu watu gamping, yen kasedhiya saluran banyu sing apik.

Irigasi

Kembang peppermint diklompokaké ing kembang empuk

Gambar - Flickr / jacinta lluch valero

Minangka tanduran sing asli ing wilayah Mediterania, mula bisa tahan garing. Nanging supaya spesimen duwe godhong luwih akeh, Disaranake ngombe banyu udakara kaping telu saben minggu ing mangsa panas, lan kaping pindho saben taun.

Pelanggan

Sampeyan ora prelu mbayar, nanging yen sampeyan pengin, nggunakake kompos sing alon-alon (cacing cacing, contone,), luwih-luwih yen sampeyan nggunakake godhonge kanggo kuliner.

Kepiye cara motong peppermint supaya tetep tuwuh?

Mangkene rahasia rahasia supaya luwih kompak: sawise mekar prune meh flush, kari udakara 5-10cm (gumantung saka ukuran peppermint). Sampeyan bakal bisa ndeleng manawa godhong akeh thukul ing musim semi sabanjure.

Yen sampeyan ora pengin prune akeh, lan / utawa yen tanduran isih enom banget, potong gagange sithik, udakara 4-5 sentimeter.

Gunakake gunting sing sadurunge ora kena infeksi alkohol apotek utawa sabun sabun, amarga sanajan tahan banget karo hama lan penyakit, sampeyan ngerti apa sing dicritakake: pencegahan luwih becik tinimbang ngobati.

Multiplikasi

Peppermint gampang multiply kanthi dibagi tanduran, utawa malah kanthi stek bosok, ing musim semi. ROOT kanthi gampang, nanging yen sampeyan pengin nulungi sethithik, sampeyan bisa nyelehake landasan kasebut agen rooting krasan banjur banyu.

Rustitasitas

Nolak kadhemen lan beku nganti -5ºC.

Apa gunane diwenehi?

Godhong peppermint duwe macem-macem piguna

Gambar - Wikimedia / Crista Castellanos

Peppermint digunakake minangka tanduran hias ing pot lan kebon, nanging uga duwe kegunaan liyane:

Kuliner

Godhonge digunakake kanggo bumbu ing sup, godhok lan godhok. Ing Afrika Lor, teh ijo uga disiapake.

Sifat obat peppermint

Nduweni sifat karminatif, antiseptik, analgesik, anti-inflamasi, stimulan lan antispasmodik. Sampeyan bisa ngonsumsi godhong minangka infus, sanajan permen, es krim lan permen karet uga digawe.

Tuku ngendi?

Sampeyan bisa tuku saka Kene.

Apa sing sampeyan pikirake babagan peppermint? Apa sampeyan duwe ing omah?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

28 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   monica de liendo ngandika

    Rekomendasi sampeyan wis kasedhiya, amarga aku duwe tanduran cilik ing omah lan kadang-kadang dadi rada layu lan aku ora ngerti carane ngrampungake

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Aku seneng wis ngladeni sampeyan 🙂

  2.   Nancy torres ngandika

    Halo, aku duwe mint ditandur ing kebon persegi panjang cilik sing duwe peregil lan ketumbar. Apa gampang? Utawa aku kudu nandur ing pot sing beda? Matur suwun komentar.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Nancy.
      Ora masalah. Sampeyan mung kudu prune tetanduran supaya ora ana sing entek.
      A Salam.

  3.   Ana ngandika

    Halo, aku duwe peppermint ing omah lan aku sijine ing ngulu teluk sing dakkanggo nanging wis garing, apa sing bisa daklakoni

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Ana.
      Sepira kerepe sampeyan nyiram? Peppermint minangka tanduran sing butuh banyu sithik, luwih-luwih yen ana ing pot.
      Priksa asor lemah sadurunge disiram, kayata masang teken kayu sing lancip ing sisih ngisor (yen metu kanthi praktis, tegese lemah garing lan bisa disiram).
      Yen ana piring ing ngisor, copot banyu luwih saka sepuluh menit sawise disiram.

      Frekuensi kudu udakara 2 utawa 3 kali seminggu nalika musim panas, lan 1-2 / minggu suwene taun.

      A Salam.

  4.   Elisa R. ngandika

    Aku tuku tanduran peppermint sethithik lan nyiram saben 2 utawa 3 dina, lagi wae rong minggu ing omah lan katon bakal seda! Apa ana cara kanggo nyimpen? Aku duwe ing njero omah lan ora cerah, nganti saiki aku maca 🙁 Matur Nuwun!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Elisa.
      Aku nyaranake sampeyan nggawa ing njaba, ing papan sing padhang nanging direksa saka srengenge langsung.
      Yen sampeyan ana ing Hemisphere Kidul, banyu ora luwih saka kaping pindho saben minggu. Nalika musim semi teka, tambah frekuensi mung yen suhu mundhak ndhuwur 30ºC.
      A Salam.

  5.   Manuel Gomez ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget, aku seneng banget karo informasi sing wis diwenehake kanthi sumbangan

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Kita seneng sampeyan seneng, Manuel.

  6.   Bruno ngandika

    Halo Aku duwe tanduran peppermint cilik ing omah, nanging wis tuwuh sawetara bintik coklat sing kayane mangan godhonge. Napa iki kedadeyan? Kepiye carane aku bisa nambani? Salam.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Bruno.
      Dheweke bisa uga aphids. Ing link sampeyan duwe informasi luwih lengkap babagan iki.
      A Salam.

  7.   Parrotku ngandika

    Aku duwe pot karo mint, ana dina nalika sumringah lan banyu 3 kaping seminggu, nanging aku ngerti yen nalika aku srengenge metu godhong banjur ilang lan saya katon cemlorot.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Milo.
      Amarga dheweke ora biasa karo srengenge, lan ngobong dheweke. Luwih becik dijaga ing semi-shade lan mbaka sithik kanthi srengenge.
      A Salam.

  8.   Dhuh ngandika

    Hola

    ana sing durung jelas kanggo aku. Srengenge kebak? utawa padhang tanpa srengenge

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Carito.
      Ngendi wae pengin 🙂, nanging kudu padhang.
      A Salam.

  9.   Víctor ngandika

    Halo, nuwun sewu aku duwe sing mentas tuku nanging aku ngerteni manawa bumi kala-kala beda-beda, sejatine aku ora bisa nerangake sebabe aku isih anyar ngerti babagan iki.
    Lan ngapuntenake ketidaktahuanku, nanging aku ora ngerti kanthi becik. 🙁
    Aku ora ngerti apa sampeyan bisa nulungi aku.
    Tulung
    Aku ngenteni balesan cepetmu.
    Greetings.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Victor.
      Aku ora mikir apa-apa, nanging yen sampeyan bisa ngobati kayu manis, kajaba ora beracun, bakal ngilangi jamur sing ana.
      Sprinkle kaya uyah ing lumahing bumi lan banyu.
      A Salam.

  10.   Eva ngandika

    Halo, aku wis maca yen sawise ngembang kudu prune supaya godhong luwih akeh metu. Kapan wayahe? Aku ora ngerti yen jamu duwe kembang.
    muchas gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Eva.
      Sampeyan bisa motong ing musim semi lan / utawa musim gugur, gumantung saka pertumbuhan sing ana. Kene sampeyan duwe informasi luwih lengkap.
      A Salam.

  11.   Monica ngandika

    Sugeng siang ... Aku duwe «wit katresnan» sing urip mung kaping lima, mula angel kanggo aku ngrampungake saka semut ... yen nandur pirang-pirang tanduran mint ing sikil wit sing dak tresnani , apa aku bisa nylametake witku saka semut? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello monica
      Ya, nanging aku nyaranake nggawe jus lemon alami lan nyemprotake batang kasebut. Bakal luwih apik.
      A Salam.

  12.   Karen Garcia ngandika

    Halo, aku duwe tanduran peppermint suwene 2 wulan.
    Udakara seminggu kepungkur, aku ngerteni yen ana bintik-bintik putih cilik ing sisih ngisor godhong lan uga duwe lalat putih cilik .... .. Apa sing bisa daklakoni kanggo nyopot, aku ngerti yen kalorone kalebu hama .... Cabang-cabang kasebut wis digantung ... .. Aku kudu prune utawa ora ngerti yen ora beracun.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Karen.
      Amarga peppermint minangka tanduran sing cilik, sampeyan bisa ngresiki godhong nganggo sikat sing dibasahi alkohol apotek.
      Kanggo whitefly aku nyaranake sampeyan maca artikel iki.
      A Salam.

  13.   Lucy ngandika

    Halo, aku bubar tuku tanduran yerba buena. Dina-dina pertama aku ninggalake dheweke ing teras sing surya kurang langsung. Wis rong dina suwene nampa srengenge, apa luwih becik ditandur ing lemah utawa apa aku bisa nyelehake ing plato kanthi langsung nampa sunar?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Lucy.
      Ya, sampeyan bisa nampa ing musim semi.
      A Salam.

  14.   Jorge Canales Quintero ngandika

    Halo, aku duwe ramuan sing apik nanging godhonge wis pecked lan garing saiki tiba-tiba thukul maneh sing apik banjur miwiti godhong kaya ana bug sing mangan
    Gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Jorge.
      Aku nyaranake ngobati insektisida spektrum sing jembar, utawa yen sampeyan bisa entuk, bumi saka diatom utawa sabun kalium kanggo ngilangi bug sing bisa nyebabake kerusakan kaya ngono.
      Greetings.