Thistle (Carduus bourgeanus)

grumbul spiked lan kembang lilac

El Thistle utawa Carduus bourgeanus kalebu tanduran sing paling umum lan alam bébas sing bisa ditemokake ing pinggir dalan. Asal asor kasebut ora uwal saka kaendahan lan resistensi tartamtu. Kaya tanduran liyane, digunakake ing wektu tartamtu dening herbalisme populer, nanging saiki minangka praktik sing ora biasa.

Tanduran iki ana ing macem-macem lapangan lan uga sing kayane ora kondusif kanggo tetanduran urip sing subur. Eri khas kasebut nglindhungi kanthi efektif, mula bisa ngancani lanskap kanthi suwe.

Asal saka Mediterania saka bourgeanus Carduus

kembang liar kanthi gagang eri lan warna sing padhang

Iki Spesies eri Iki minangka tanduran taneman saka kulawarga Asteraceae sing asmane umum yaiku Carduus. Ana akeh jinis spesies lan subspesies nanging mung udakara 200 sing wis katalog, ing antarane kalebu bourgeanus Carduus. Jeneng Carduus bourgeanus asalé saka basa Latin lan Yunani lan maknane yaiku tembung sing padha karo tip, tusuk utawa sting. Ana kemungkinan spines diarani. Ing sisih liyane, bourgeanus epithet ditugasake kanggo ngurmati Eugene bourgeau sarjana ahli botani sing misuwur saka spesies kasebut.

Genus kasebut asale saka satwa Mediterania ing Afrika, Asia, lan Eropa. Pengenalane ing Amerika lan Australia wis ora produktif, amarga wis nyebar kanthi cepet lan mbebayani tumrap spesies lokal liyane. Antarane jeneng paling populer sing dikenal spesies iki yaiku: eri, kardillo, eri kuldi, eri ireng, lan liya-liyane.

Fitur umum

Karakteristik flora ing wilayah sing garing ing Semenanjung Iberia minangka ramuan taunan kanthi batang ndhuwur sing bercabang. Godhonge ana dhasar, webbed lan bentuk lance kanthi duri meh kanggo bab. Kembang kasebut bentuk pipa, diselehake dhewe ing peduncle sing rame lan biasane katon wiwit wulan Maret. Kembang iki uga duwe stamen kembang.

Bract lanceolate kaya godhong, Kajaba iku, duwe balung mburi ungu terminal. Woh iki ana ing achene glabrous kanthi kaunggulan silinder lan vilano deciduous kanthi rambut tartamtu ing pangkal kasebut. Eri sing akeh nglindhungi tanduran saka predator hérbivora sing mung dikonsumsi ing kasus ekstrem utawa wedhus sing milih panganan iki nalika wis ngentekake sumber daya liyane. Iki dudu tanduran sing nuntut, tahan banget lan bisa ngasilake lan tuwuh ing lemah sing cethek.

Budidaya lan perawatan

ladybug dununge ing kembang warna sing cerah lan nyenengake

Ngembang Tunas ora nuduhake tugas sing rumit banget, utamane, ing Mediterania utawa wilayah sing asale. Kondisi sing cocog yaiku sunar sing akeh lan semi-bayangan. Dheweke ora sabar banget ing iklim adhem utawa frost. Sanajan tuwuh ing kabeh jinis laladan, sing paling sehat yaiku lemes karo humus lan duwe ambane tartamtu. Sampeyan uga penting kanggo nyopot lemah supaya tetep ing kahanan sing optimal supaya oyot tuwuh luwih becik.

Nalika wiji disebar ing mangsa adhem, kaya spesies liyane, kudu digawe ing wiji sing disusun ing papan sing anget. Dheweke ditransfer menyang lapangan sing dipilih telung nganti patang wulan mengko. Yen wiji kasebut nyebar langsung ing lemah, sing paling becik yaiku nalika musim semi.

Perawatan lan hama

Sanajan tanduran hardy banget nalika isih enom, ora tahan frost lan lemah kudu tetep lembab nalika musim panas. Penting banget kanggo ngindhari lemah sing kurang lemes, kanggo nyegah bosok ROOT. Wis dipotong kanthi nyopot godhong garing yen prelu. Sanajan duri kanggo nglindhungi saka hérbivora, iki ora kedadeyan karo sawetara hama lan jamur sing ora ana pertahanan. Antarane hama paling umum sing ditawakake eri yaiku donat ireng. Iki disebabake ulat sing mangan godhong sing paling lembut.

Aphids ngganggu spesies iki, sanajan kudu dikandhani ana obat alami kanggo ngilangi serangga kasebut. Dheweke ditampilake minangka cilik serangga ijo, coklat, ireng lan kuning sing feed ing sage. Dheweke duwe tampilan bintik-bintik caket lan nyerang kabeh tanduran. Jamur minangka jamur sing mengaruhi kabeh saka godhong nganti kembang. Sing paling becik yaiku ngontrol pestisida organik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.