Celinda (Philadelphus coronarius)

Kembang celinda wernane putih utawa kuning

Nalika urip ing wilayah sing musim salju angel banget kanggo mayoritas tanduran, mula angel banget golek tanduran sing cocog karo kabutuhane. Nanging untunge ing celinda Iki minangka salah sawijining sing, tanpa mangu-mangu, bakal dadi sing paling apik ing sudhut favorit kita.

Godhonge apik banget, nanging Kembang kasebut larang regane amarga uga menehi aroma manis sing ngelingake kembang oranye. Apa sampeyan bisa mbayangno liwat lan ngrasakake? Kita ngajak sampeyan nggawe khayalan sampeyan kasunyatan. Kita kudu ngandhani carane ngurus ing artikel iki. 🙂

Asal lan ciri

Tanduran celinda cocog kanggo tuwuh ing iklim sing adhem

Protagonis kita iku grumbul godhong (kelangan godhong ing musim gugur / mangsa) sing jenenge ilmiah yaiku Philadelphus coronarius. Iki misuwur diarani celinda, celindo, filadelfo, melati palsu, wit jeruk palsu lan uga jarum suntik. Iki asale saka Eropa kidul, sanajan saiki bisa ditemokake ing kabeh wilayah sing sedheng utawa sedheng ing donya.

Ukurane nganti 1 nganti 3 meter, lan jembaré 1,5-2m. Godhonge duwe bentuk oval utawa elips, lancip, ijo warnane ijo. Kembang kasebut putih, aromatik, ukurane udakara 3cm lan diklompokake ing klompok nganti sepuluh. Iki muncul ing wulan Mei ing wilahan bumi sisih lor. Woh kasebut minangka kapsul tetramerik ing njeron kita bakal nemokake wiji cilik kanthi jumlah akeh.

Apa sing dadi perhatiane?

Varietas 'Aureus' duwe kembang kuning

Philadelphus coronarius 'Aureus'

Yen sampeyan wani duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

Lokasi

Celinda kudu ing luar negeri, kanthi srengenge kebak utawa ing semi-shade.

Bumi

  • Pot kembang: landasan budaya universal dicampur karo 30% perlite. Sampeyan bisa entuk sing pertama Kene lan sing nomer loro kanggo Kene.
  • Taman: ora preduli anggere duwe saluran sing apik lan subur.

Irigasi

Bakal gumantung saka wilayah lan cuaca, nanging kanggo menehi sampeyan ide umum Disaranake banyu 3 kaping seminggu nalika musim panas lan 2 kali / minggu suwene taun. Yen biasane udan ing wilayah sampeyan, sampeyan kudu nyuda frekuensi, utawa kosok baline, yen garing banget, tambahake.

Pelanggan

Wiwit awal musim semi nganti pungkasan musim panas utawa awal musim gugur kudu mbayar karo pupuk ekologis sewulan sewulan kanggo tuwuh sing apik lan pembangunan sing luwih apik.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Sampeyan bisa nandur celinda ing kebon ing spring, sanalika risiko frost wis liwati. Yen di pot, transplan iku saben rong taun, uga ing musim kembang.

Pruning

Sawise ngembang, copot batang sing lara, garing utawa lemes, lan trim sing wis gedhe banget kanthi katon grombolan. Gunakake gunting pruning kanggo sing luwih tipis, lan gergaji tangan cilik kanggo sing luwih kenthel. Aja lali disinfeksi alat kasebut sadurunge lan sawise digunakake, kayata alkohol saka apotek utawa sawetara tetes mesin cuci piring.

Multiplikasi

Tanduran celinda iku cocog yen ana ing kebon

Multiply kanthi stek ing musim semi, kaya ing ngisor iki:

  1. Kaping pisanan sampeyan kudu ngethok potongan cabang udakara 40cm.
  2. Banjur, impregnate basis karo rooter krasan.
  3. Sabanjure, tandur ing pot kanthi substrat sing tuwuh universal dicampur karo 30% perlite sing sadurunge wis disiram.
  4. Banjur, lebokake pot ing njaba, ing semi-shade.
  5. Pungkasane, terus ngombe kanthi rutin supaya lemah ora ilang lembab.

Mangkene, bakal ngetokake oyot dhewe sawise 1-2 wulan. Nanging, kanggo nambah kasempatan sukses, aku nyaranake nyiram tembaga utawa belerang amarga iki bakal nyegah infeksi jamur.

Hama

Bisa dipengaruhi dening:

  • Mealybugs: salah siji jinis cottony utawa limpet. Sampeyan bakal ndeleng utamane ing sisih ngisor godhong lan ing batang sing paling alus. Dheweke mangan ing sel tanduran, nanging bisa dikombinasikake kanthi serangga, utawa uga bumi sing diatomi (dosis 35g per liter banyu).
  • Aphids: yaiku parasit sing ukurane udakara 0,5cm sing nempel ing sisih ngisor godhong lan kembang kanggo dipangan. Bisa uga kuning, coklat utawa ijo, lan diperangi karo serangga tartamtu. Dheweke bisa dikontrol nganggo jebakan lengket kuning.

Penyakit

Yen wis disiram kakehan, utawa yen godhonge dadi udan, mula bisa kena pengaruh jamur bubuk o teyeng sing diobati nganggo fungisida. Ing kasus apa wae, obat sing paling apik yaiku nyegah, lan kanggo iku mbanyoni kudu dikontrol lan aja nganti udan godhong utawa kembang.

Rustitasitas

Angel banget. Bisa tahan nganti -10ºC.

Philadelphus coronarius minangka jeneng ilmiah saka celinda

Apa sing sampeyan pikirake babagan celinda? Kaya sing wis dingerteni, minangka tanduran sing apik banget kanggo nduwe pot lan ing kebon, amarga gampang banget dirawat lan bisa adaptasi. Muga-muga sampeyan bisa seneng banget, sejatine, pancen pancen pantes dijaga papan ing kebon utawa teras.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   MARISA ngandika

    Kayane gambaran sing akurat banget babagan tanduran sing wis dakkenal wiwit cilik. Tips kanggo nyukur wis cukup.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Marisa.

      Matur suwun komentar. We are seneng sampeyan seneng.

      regards