Cypress Cartagena (Tetraclinis artikulata)

Tetraclinis artikulata (Cipres de Cartagena)

Dina iki kita bakal ngomong babagan wit hias liyane sing paling akeh digunakake kanggo dekorasi taman lan kebon. Babagan babagan Cypress Cartagena. Jeneng ilmiah yaiku Tetraclinis artikulata. Ing artikel iki, kita bakal fokus karo karakteristik utama wit iki, panggunaan lan sawetara rasa penasaran.

Apa sampeyan pengin sinau babagan cemara Cartagena? Iki kirimanmu 🙂

Karakteristik utama

Godhong artetrata Tetraclinis

El Tetraclinis artikulata yaiku wit sing asor. Mung ukuran antara 4 lan 7 meter, sanajan iklim lan lemah apik banget, bisa tekan 15 meter. Makutha wit kasebut kaya kerucut lan, nalika umure, dadi ora teratur.

Gedhang werno abu-abu lan lurus. Godhonge kalebu jinis scaly lan katon ana ing gabungan. Dene woh-wohan, kerucut luwih cilik tinimbang wit cemara umum sing ditandur ing kuburan. Iki arupa 4 sisik sing bentuke ati lan nduwe wiji swiwi cilik. Ana lanang lan wadon. Sing pertama ukurane cilik banget kanthi 4 utawa 5 whorls saka 4 timbangan serbuk sari. Saben wong duwe 4 karung polen. Saliyane, sing wadon ereng, ijo kanthi nada bluish lan pruinous nalika isih enom.

Range lan habitat

Wilayah distribusi saka Cipres de Cartagena

El Tetraclinis artikulata Umume ditemokake ing Afrika Lor. Wujud langka ing bawana Eropa. Lumrahe, mung bisa ditemokake ing Wilayah Murcia ing Sierra de Cartagena (mula jenenge Ciprés de Cartagena).

Akeh populasi asli kanggo spesimen kasebut isih urip ing pagunungan iki lan dianggep minangka peninggalan jaman biyen.

Ing Afrika ora bisa urip ing wilayah sing dhuwur lan asor amarga cuaca ora ngidini. Nanging, sampeyan bisa nindakake ing Spanyol. Umume manggoni papan ing ngisor ketinggian 400 meter ing lingkungan semi-garing, luwih seneng lereng sing cerah lan watu. Umume spesimen spesimen alam sing ditemokake ing Semenanjung kita ing wilayah kasebut Taman Regional Calblanque. Iki minangka wilayah sing wis dinyatakake minangka Taman Wilayah Calblanque, ing wilayah kasebut ngumumake Zona Cagar Ekologis kanggo nglindhungi lan ngreksa populasi utama Tetraclinis artikulata.

Yen sampeyan ngunjungi Taman, sampeyan bakal bisa nemokake manawa ditandur ing Arboretum lan ing wilayah Monte de las Cenizas, ing endi spesimen alami bakal dilebokake.

Bebaya lan ancaman

Bahaya kepunahan saka Cipres de Cartagena

Spesies iki minangka lambang saka wilayah Murcia. Cypress saka Cartagena Iki minangka peninggalan sing asale saka Mioosen pungkasan lan, kanthi eksklusif, wis dadi wilayah bawana ing endi tanduran iki dilindhungi.

Akeh pasinaon sing ditindakake lan diterbitake ing jurnal babagan macem-macem jinis spesies sing isih ana. Individu saya tambah sithik, mula risikone ngilangi cukup dhuwur. Sajrone abad kaping XNUMX, bola-bali dielingake manawa spesies kasebut bakal ilang. Saiki populasi kondhisi apik amarga kakehan pangayoman lan pengawasan sing diwenehake. Sensus paling anyar sing ditindakake gambar 7500 spesimen kanggo populasi liar. Nanging, prospek sing ngenteni perubahan iklim bisa menehi panorama sing beda banget.

Amarga paningkatan suhu rata-rata lan sithik udan, bisa nyebabake kepunahan total spesies iki ing gunung Cartagena. Kajaba iku, sanajan tanpa bukti lan asil sing jelas, disaranake, dening Departemen Botany Universitas Murcia, hipotesis yen spesimen Murcian duwe asal antropik lan spesies iki digawa menyang Cartagena ing jaman Romawi utawa sadurunge mupangate kanggo nyengkuyung tambang nganggo kayu, mula balok tahan bisa dipikolehi.

Saliyane Ciprés de Cartagena, jeneng liya uga kalebu Sabina Cartagena, Sabina mora utawa Tuya de Berbería. Asale saka (Afrika Lor) dikenal kanthi jeneng Araar.

Kategori ancaman lan rezim perlindungan

Bahaya kepunahan saka Cipres de Cartagena

Ing semenanjung Iberia minangka salah sawijining wit alami sing paling langka. Iki dianggep praktis kaya rompi jaman biyen. Para leluhur wit saiki mesthine teka saka Afrika udakara enem yuta taun kepungkur. Iki bisa kedadeyan nalika rong bawana asat lan Segara Mediterania ora ana.

Iki dianggep minangka Spesies rentan ing Katalog Regional Flora Liar Dilindhungi Wilayah Murcia (Keputusan 50/2003, BORM No. 131), sing Rencana Konservasi digawe dening Departemen Ekologi Universitas Murcia lan disutradarai dening Miguel Ángel Esteve lan Jesús Miñano.

Kanggo nglindhungi wong-wong mau saka bebaya apa wae, saka geni alas lan saka sarat lemah, populasi Tetraclinis artikulata Spanyol wis dianggep minangka Habitat Prioritas dening Uni Eropa.

Sanajan tuwuh alon, iki digunakake kanggo ndunungi sawetara wilayah sing luwih anget. Kemampuan kanggo tunas sawise geni nggawe pilihan sing apik kanggo repopulasi sawise kebakaran. Kayune wungu lan arum. Kerjane gampang banget lan tahan bosok. Iki dihargai dening wong-wong Roma lan saiki digunakake kanggo nggawe lemari kemewahan.

Migunakake saka Tetraclinis artikulata

Cypress saka Cartagena

Umume digunakake minangka sumber daya lanskap. Iki digunakake kanggo reboisasi lan restorasi area sing garing utawa dibakar. Ing taman lan kebon Mediterania cocog banget kanggo ukuran lan ciri. Ndhukung puddle, frosts dawa lan asor dhuwur.

Mesthi iki minangka salah sawijining spesies sing duwe masa depan, majalah iki nyengkuyung para petugas kebon supaya bisa berkembang lan nawakake minangka salah sawijining tanduran restocking lan gardening paling apik kanggo wilayah sing duwe masalah lemah lan banyu. Cukup tahan kanggo kahanan garing lan kurang banyu, mula bisa ditandur ing wilayah sing ana risiko ngilangake spesies amarga erosi.

Kaya sing sampeyan ngerteni, spesies iki istimewa banget ing semenanjung kita lan kita kudu nglindhungi. Konservasi kasebut ora mung ing tangan spesialis nanging uga kita kabeh sing bakal ngunjungi papan-papan sing ditemokake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.