cicak

Cyca revoluta

La Cika (Cyca revoluta) minangka salah sawijining tanduran sing bisa dianggep "fosil urip". Wis ana sadurunge dinosaurus muncul lan, kasunyatane, dheweke percaya yen wiwit evolusi luwih saka 300 yuta taun kepungkur. Évolusi sing, sanajan wis kliwat wektu, wis meh ora ngganti. Kabeh dirancang kanggo tahan iklim sing beda-beda, panas banget lan adhem, saengga cocog kanggo ana ing kabeh jinis taman, preduli saka suhu ing wilayah kasebut.

Lan yen ora cukup, bisa tuwuh ing kabeh jinis lemah, kalebu watu gamping. Lan sing paling apik yaiku: gampang banget dirawat. Yen sampeyan ora ngandel, Deleng pandhuan iki babagan Cica sing wis disiapake kanggo sampeyan.

Makro saka cica

Manungsa seneng cica, ora mesthi kabeh wong, nanging akeh sing seneng. Bukti kasebut yaiku manawa wis misuwur banget ing saindenging jagad, kajaba ing cagak lan ara-ara samun, sanajan padesan banget, ora ngidinke suhu ekstrem. Nanging kanggo liyane, dekorasi taman lan kebon umum lan pribadi akeh wong. Ngopo Sadurunge, sadurunge mangsuli pitakon kasebut, ayo luwih dhisik ndeleng fitur utamane.

Karakteristik Cica

Taman Cycas

Cica minangka tanduran sing sacara ilmiah dingerteni kanthi jeneng Cycas revoluta, nanging umume diarani Sawit Sagu utawa mung Cica 🙂. Iki kalebu kulawarga botani Cicadaceae, lan asli saka Jepang kidul. Nduweni batang silinder ditutupi karo bekas bekas godhong nalika tiba. Godhong kanthi cara kasebut pinnate, kanthi warna ijo sing kuat ing sisih ndhuwur, lan luwih entheng ing sisih ngisor, dawane 150cm lan cekel (tegese rada atos). Wutah alon-alon kanthi dhuwur total 3m, nanging ing budidaya arang banget ngluwihi 2m.

Punika a tanduran dioecious, yaiku, ana sikil lanang lan wadon. Tilas kasebut ngetokake lonjakan sisi sing dawane nganti 60cm; Saliyane, sing terakhir duwe kerucut bunder sing ngemot macrospora, yaiku spora wanita.

Sampeyan uga kudu ujar manawa beracun banget yen bagean tanduran ditelan, utamane wiji amarga ngemot tingkat cicasin sing luwih dhuwur, yaiku racun. Gejala keracunan bisa kalebu iritasi gastrointestinal sing entheng nganti gagal ati. Amarga iku, penting banget supaya ora dilebokake ing kebon sing ana bocah cilik lan / utawa ingon-ingon. Anjing lan kucing cenderung ora nggatekake, nanging yen sampeyan ora pengin menehi risikone, luwih becik sijine tanduran liyane.

Nduwe umur umume 300 taun.

Apa cica iku wit kurma?

Tunas anyar ing Cycas

Sanajan katon, dudu wit kurma. Cica, kaya sing wis dakkandhakake, kalebu kulawarga cicadaceae; sawit, ing tangan liyane, kalebu kulawarga Arecaceae. Protagonis kita duwe asal sing luwih tuwa, lan uga ora beda karo wit kurma ngasilake spora kanggo ngasilake.

Iki minangka tanduran saka kerajaan Senam (kayata conifers utawa wit Ginkgo), sing minangka sing pertama manggoni planet Bumi udakara 400 yuta taun kepungkur.

Perawatan Cica

Cica banget deso lan adaptasi, bisa diwenehi ing pot lan ing kebon. Ayo goleki apa sing dibutuhake ing sak panggonan utawa liyane:

Panci

Cica ing pot

Amarga tuwuh alon-alon lan ukurane cilik, bisa disimpen ing pot kanggo dekorasi, contone, loteng, teras utawa omah. Supaya sampurna, disaranake sampeyan ngurus kaya ing ngisor iki:

  • Lokasi: iku bakal tuwuh paling apik ing srengenge langsung ing njaba, nanging bisa uga ana ing semi-shade. Ing njero ruangan dilebokake ing ruangan sing padhang banget.
  • Irigasi: sok-sok, ngindhari banyu toya. Apike, ayo landasan substrat sadurunge siraman maneh.
  • Substratum: kanthi got sing apik. Campuran sing apik yaiku bagean saka gambut ireng lan perlite sing padha.
  • Transplan: saben 2-3 taun, ing musim semi, dadi pot sing luwih amba 2-3cm.
  • Pelanggan: Wiwit musim semi nganti musim panas, disaranake pupuk karo pupuk mineral kanggo tanduran ijo sing digabung karo pupuk organik cair, kayata guano. Mbayar sapisan karo siji lan sawise sewulan karo liyane.
  • Pruning: Sampeyan ora prune prune, nanging godhong sing wis kuning lan / utawa coklat bisa dicopot.

Ing jubin

Cycas revoluta

Yen sampeyan duwe kebon cilik, cica bisa katon apik ing pojokan apa wae, kayata cedhak lawang omah. Iki dirawat kaya ing ngisor iki:

  • Lokasi: Disaranake ditandur ing wilayah sing dadi surya srengenge.
  • Irigasi: Sajrone taun pisanan lan kaping pindho, kudu disiram paling ora seminggu sepisan. Saka kaping telu, amarga sistem oyot wis adaptasi karo medan lan kahanan sing tuwuh, penyiraman bisa diwenehi jarak sethithik, nganti saben dina 15 saben dina.
  • Lantai: iku ora nuntut ing babagan jinis lemah.
  • Transplan: wektu kanggo mindhahake saka pot menyang lemah bakal musim semi, terus nggawe bolongan tanduran 50cm x 50cm. Sampeyan uga bisa rampung ing musim panas yen sampeyan urip ing iklim sing entheng.
    Yen sampeyan pengin dipindhah saka lemah menyang pot, sampeyan kudu nggawe papat parit 50-60cm jero, lan nganggo laya (sing kalebu sekop lurus), prisa nganti tanduran metu nganggo werni oyot. Sawise iku, ditandur ing pot gedhe - paling ora diameteripun 30cm - kanthi landasan keropos kayata gambut ireng lan perlite ing bagean sing padha. Banjur, dununge ana ing wilayah sing cerah lan disiram.
  • Pelanggan: Ora perlu banget, nanging bakal tuwuh dadi luwih apik lan kita bakal ngindhari masalah yen kita pupuk wiwit musim semi nganti awal musim gugur, kanthi pupuk sing padha karo kasus sadurunge (pupuk mineral sewulan, pupuk organik cair sabanjure).
  • Pruning: copot godhong kuning lan / utawa coklat.

Apa ana ing panci utawa ing lemah, sampeyan kudu ngerti tahan es nganti -11ºC lan suhu nganti 42ºC.

Reproduksi saka Cica

Woh-wohan Cycas

Cica minangka tanduran sing, amarga tuwuh alon-alon, biasane ngasilake luwih akeh kanggo para nyedhot, sanajan bisa uga ditindakake kanthi winih. Ayo ngerti carane nerusake ing saben kasus:

Miturut hijuelos

Ing musim semi, para pengisep sing metu saka pangkal tanduran ibu dipotong nganggo piso tanpa gergaji, lan pangkalan Cicas mbesuk kita diresapi hormon rooting cair. Mengko bakal ditinggalake nandur ing pot individu kanthi landasan sing duwe saluran sing apik (kayata gambut lan perlite ireng ing bagean sing padha, utawa tambite sulih kanggo wedhi kali), lan banyu.

Pungkasane, dheweke bakal dilebokake ing wilayah sing direksa srengenge langsung lan disiram kanthi loma. Penting: nyegah substrat ora garing kabeh lan krasa banyu. Banyu sing akeh banget utawa sithik bisa mbebayani bocah enom.

Miturut wiji

Wiji kasebut kudu dilebokake ing segelas banyu sajrone rong dina, nganyari saben 24 jam. Banjur pot diisi karo perite lan vermikulit sing padha, disiram, lan wiji disebar nganti dikubur separo kurang luwih.

Bakal germin ing 2-6 wulan, tansah njaga landasan lembab. Dheweke duwe germinasi sing ora teratur banget. Nanging yen sampeyan tetep cedhak sumber panas, ing suhu 20-25ºC, bakal germin luwih cepet tinimbang sing diarepake.

Hama lan penyakit ing Cica

Catu lara

Cica umume tahan banget tumrap hama lan penyakit, nanging kesalahan budidaya bisa ngrusak.

Hama

Wabah sing bisa nyebabake sampeyan yaiku mealybugs. Serangga iki seneng karo iklim panas lan garing nalika musim panas, mula yen tanduran kasebut nuduhake tandha kekirangan, dheweke bakal njupuk kesempatan kanggo ngombe getah.

Kaya sing dideleng karo mripat, bisa dicopot nganggo swab katun dicelupake ing sabun lan banyu, utawa malah nganggo kain sing padha. Nanging yen ana akeh, aku nyaranake nggunakake insektisida kimia kayata Chlorpyrifos.

Penyakit

Yen ngomong babagan penyakit, penyakit sing bisa nyebabake sampeyan yaiku sawetara saka jamur (dening jamur). Jamur katon yen ana kelembapan berlebihan, ngrusak oyot. Dheweke angel diobati, mula Penting, aja kakehan risikone, lan nindakake perawatan pencegahan nalika musim semi lan tiba nganggo belerang utawa tembaga.

Masalah liyane ing Cica

Saliyane mealybugs lan jamur, sampeyan uga bisa nemoni masalah liyane, nanging iki ana hubungane banget karo kahanan sing tuwuh:

  • Godhong kanthi bintik-bintik kuning cilik lan tips garing: kurang kalium. Pupuk karo pupuk sing sugih ing mineral iki.
  • Godhong ngisor kuning: keluwihan banyu utawa kompos. Tundha irigasi lan pelanggan 15-20 dina.
  • Godhong sing ilang warna nganti garing: Bisa uga amarga sawetara sebab, kayata suhu sing sithik banget, lokasi sing ora cocog, utawa banyu sing akeh banget. Gumantung saka panyebabe, mula kudu dilanjutake kanthi cara utawa cara liyane. Contone, yen adhem, aku menehi saran supaya bungkus nganggo kemul termal; yen amarga dununge salah, yen bisa ganti; lan yen amarga kakehan banyu, nundha nyiram rong minggu.
  • Godhong sing malih dadi sedina saka sawijining dina: Biasane kedadeyan yen tuku ing nursery ing papan sing dilindhungi srengenge langsung, lan langsung dikirim menyang wilayah sing cerah. Ing kasus iki, kudu diselehake ing area semi-shade, lan mboko sithik digunakake kanggo srengenge langsung (20 menit seminggu, 40 menit sabanjure, lsp).

Rustisitas saka Cica

Lan nganti saiki spesialisasi Cica. Apa sampeyan seneng?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

29 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Edward G.S. ngandika

    Matur nuwun! Artikel sing apik banget !!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Kita seneng yen sampeyan seneng, Eduardo

  2.   Frank nosomi huaycho kembang ngandika

    Kabeh informasi iki pancen nguwatirake kanggo budidaya spesies sing luwih apik iki, matur nuwun kanggo informasi lengkap.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur nuwun

  3.   Francisco Cortez ngandika

    Halo, laporan utawa informasi sampeyan menarik banget, aku duwe telapak tangan sing udakara udakara patang puluh taun luwih utawa pucuk saiki wis metu, nanging umume ing umur pira thukul utawa ana cara supaya sprout bisa cepet? Matur nuwun

    ing pira umur jupuk pucuk lanang

    Lan sawise metu, apa sing dadi garing, apa tiba dhewe? utawa apa kudu dicopot nganggo piso?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Francisco.
      Sikka wiwit kembang kanthi 10-15 taun, nanging luwih suwe yen iklim adhem-adhem, yen disiram kakehan utawa yen ora dibuahi kanthi rutin.

      Iki minangka tanduran sing dioecious, yaiku, ana spesimen lanang lan wadon. Nganti mekar, angel dingerteni jender lan mula jinis kembang apa ta. Apa wae, yen wis rampung, gampang banget: yen lanang, kembang (kembang) bakal duwe bentuk tubulus munggah, nalika yen wadon bakal luwih bunder lan kompak.

      Nalika garing, bisa ditinggalake. Sampeyan ora prelu ngethok kembang, sanajan sampeyan bisa nindakake supaya tanduran katon luwih asri.

      Miturut cara, rincian. Cycas dudu wit kurma. Katoné mirip banget, nanging telapak tangan minangka tanduran angiosperma, yaiku ngasilake kembang lan woh-wohan sing apik kanggo nglindhungi wiji, lan Cycas minangka angiosperma, yaiku tanduran sing ora duwe kembang sing apik lan bisa nglindhungi wiji. Sampeyan duwe informasi luwih lengkap Kene.

      Matur suwun!

  4.   Jessenia Guerra ngandika

    Salam, aku pengin sampeyan njlentrehake babagan Cyca, aku duwe 2 Cycas udakara 6 taun, ditandur ing kebon ing sangisore srengenge sing kuat, (ing kutha saya suhu udakara 36 nganti 38 derajat ing sangisore bayangan), tuwuh akeh kanthi cepet lan pirang-pirang wulan aku ngerti yen ora ana godhong anyar sing metu, nanging ramalan sing dakkira godhong anyar bisa ditemokake nanging gumun udakara 10cm lan banjur padha coklat, lan wis ana pirang-pirang lapisan kasebut, dina kepungkur aku mikir bakal duwe godhong anyar lan pranyata mung ana siji tunas sing durung rampung tuwuh, aku takon; apa ana sing salah karo Cycasku? apa ora bakal duwe godhong anyar? Matur suwun dhisik

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Jessenia
      Sampeyan kepengin ngerti apa sing dikomentari, amarga sajrone nem taun mesthine kudu luwih saka adaptasi karo dununge.

      Nalika disiram, apa banyu mau nate diarahake menyang tengah cicas? Iki bisa nerangake manawa godhong-godhongan anyar durung rampung kanthi apik utawa malah keobongan sadurunge tiba.

      Uga serangan mealybug cottony ora bisa disingkirake. Mula, aku nyaranake ngobati serangga anti-mealybug, nyemprotake kabeh tanduran lan uga siraman, kanthi tliti, saupama ana lebur utawa endhog ing oyot.

      Greetings.

  5.   Adelaide ngandika

    Hai Aku duwe coke sajrone 10 taun sing tuwuh saya gedhe lan saben musim semi tunas metu ing tengah ndhuwur. Ing taun iki, loro wabah muncul tinimbang siji lan aku ora ngerti apa sing kudu ditindakake? Iku dipérang? Utawa aku ora nindakake apa-apa? Apa sampeyan bisa nuntun aku?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Helo Adelaide.
      Ora, sampeyan ora usah nindakake apa-apa. Cica cenderung njupuk loro tunas, sing bakal dadi loro batang saka batang utama sing padha. Minangka kedadeyan nalika tanduran ngrasa nyaman ... lan nalika umure sawetara taun.

      Dadi sugeng 🙂

      Matur suwun!

  6.   FELIPE ngandika

    Informasi sing apik banget lan lengkap banget.

    Nuwun !!!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur nuwun kanggo tembung sampeyan, Felipe 🙂

  7.   Heriberto ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget, informasi sing apik kanggo ngurus cika sing luwih apik. Aku duwe pitakon: yen aku pengin transplan cika umur 4 taun, umume umume pot kasebut?
    Thanks in advance.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Heriberto.

      We are bungah ngerti sing disenengi.
      Babagan pitakon sampeyan, gumantung saka ukuran bekas sampeyan. Umumé, disaranake pot anyar udakara 5-7 sentimeter luwih amba lan luwih jero.

      Matur suwun!

  8.   Salvador ngandika

    Halo, aku duwe cika wadon udakara 18 taun. lan udakara telung taun cangkir metu lan ora nggawe godhong, mung wiji, aku ora ngerti apa aku kudu ditinggalake kaya ngono lan ndeleng manawa mbusak godhong utawa kosok baline njupuk cangkir kasebut.
    Aku ngenteni balesanmu, matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Salvador.

      Biasa yen cika ora mbusak godhong saben taun, aja kuwatir.
      Aku ora nyaranake mbusak godhong ijo saka tanduran sampeyan, amarga bakal banget ringkih (pikirake butuh godhong kanggo nindakake fotosintesis lan mula urip).

      Yen sampeyan duwe pitakon, kandhani.

      Greetings.

      1.    Theresa Rock ngandika

        Good evening,
        Aku duwe cyca umur 30 taun sing apik karo akeh bocah sing dakkirim amarga akeh banget, nanging aku duwe masalah.
        Tanduran iki wis tekan lan ngluwihi tembok 1.9 m karo tangga teparo lan sambat yen dheweke mateni (kita ana ing ngarep segara).
        Apa sing bisa tak lakoni?
        Apa ana cara kanggo nyuda?

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Halo Teresa.

          Yen sampeyan maksude prune trunk utama lan ngenteni njupuk tunas ... sayang ora mungkin. Yaiku, bisa dipotong, nanging sikka ora njupuk cabang sisih kaya kanggo kepentingan awake dhewe. Lumrahe mbutuhake pirang-pirang taun kanggo ngeterake, lan mula banjur. Ing kebon botani ing kutha sing dakenggoni, umure meh meh satus taun, lan ora duwe, kayata.

          Salah sawijining pilihan yaiku nandur ing papan liya. Untunge, sikka dudu tanduran sing alus banget kanggo transplantasi. Mesthine, wektu sing paling apik yaiku ing pungkasan musim salju, lan kudu ditrapake kanthi oyot, mula saya apik.

          Yen sampeyan ora pengin nyopot, mula aku ora ngerti yen bakal dadi pilihan kanggo ngenteni nyopot pengisep maneh, banjur ngethok batang utama ... Nanging ing wektu sing suwe masalah iki bakal muncul maneh

          Tansah ana pilihan kanggo menehi putra supaya dheweke ngerti yen asri lan bermanfaat banget kanggo ngurus tanduran 😉

          Matur suwun!

  9.   Andrea ngandika

    Halo, lan yen godhong tanduran wis disapuk, banjur diluncurake saka gagang kaya untu susu, sing longgar nanging ora tiba lan tengah, ing endi godhong anyar lair ing pucuk eri. Minangka sistem perlindungan, dakkira. Matur nuwun

  10.   Enrique ngandika

    Halo! Aku duwe bocah wadon suwene 7 taun ing kebon. Tanduran kasebut ing pot masonry udakara 0.9 × 0.9 x0.3 ing jejere loro kaktus. Iki orientasi ing sisih kulon kanthi sinar srengenge langsung ing wayah awan. Nalika ditandur, aku nyelehake gambut lan lemah ditutupi bolong anti-suket lan kerikil ing sisih ndhuwur. Kasunyatane yaiku saben musim panas, suwene 3 utawa 4 taun, godhonge garing banjur musim gugur metu maneh ing sisih ndhuwur nanging mesthine ing pungkasan, mung ana ing taun kepungkur lan ing mangsa panas kudu dideleng. Taun pisanan sing kliwat, dheweke duwe mealybug. Nalika aku ndeleng yen wis garing, banyu saya tambah (saiki aku ngerti yen wis rampung) lan kaya sesuk, godhong luwih garing. Saiki godhong meh garing. Apa saran sampeyan menehi aku supaya bisa pulih lan tetep ijo ing mangsa panas? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo, Enrique.

      Apa dheweke ing pot kasebut dhewe utawa karo kaktus? Yen dheweke dhewekan, dheweke ora kekurangan papan; nanging yen, ing tangan liyane, uga ana kaktus, sampeyan bisa uga kudu luwih akeh papan.

      Siji bab maneh, apa biasane sampeyan mbayar? Ana ing kana, bumi akeh nutrisi nalika tanduran nyerep. Amarga alasan iki, sampeyan kudu mbayar nalika musim semi lan musim panas, kayata guano, miturut pandhuan ing kontainer.

      Oalah, lan mung yen ngono, ora salah yen menehi perawatan karo dheweke sabun kalium. Iki minangka insektisida alami sing digunakake kanggo nglawan hama, kalebu mealybugs.

      Greetings.

      1.    Enrique ngandika

        Halo Monica. Iki kanggo kaktus, nanging dheweke bisa dipisahake, dakkira ora kekurangan papan.
        Pupuk, aku sok-sok nambah pupuk universal ing banyu, nanging ora ajeg.
        Mealybugs bisa uga isih ana amarga saiki ana sawetara godhong, sanajan meh garing, duwe bintik coklat

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Halo, Enrique.

          Lan siji, apa kaktus cilik (kaya tangan sing mbukak) utawa ukurane gedhe? Aku nyritakake, amarga yen ana, contone, salah sawijining kolom, lan gedhe, bakal ana wayahe catu kasebut bakal "bisa ngalangi" mula. Utawa bisa uga cica sing keganggu karo kaktus.

          Yen godhong wiwit garing, lan amarga wis mealybugs sadurunge, aku duwe kesan yen bali ing oyot. Aku nyaranake tuku insektisida anti-mealybug, utawa iki contone, sing dakkandhani sampeyan efektif banget.

          Matur suwun!

  11.   jose espeicueta ngandika

    Matur suwun informasi sanget

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun Jose.

  12.   Leticia Mendoza Molina ngandika

    Halo, aku duwe salah siji tanduran sing apik iki, nanging aku duwe masalah karo Eya, ora berkembang apik, dheweke percaya godhonge sithik, ing wektu sing cendhak, tips dadi kuning lan kabeh bakal garing lan apik. sayuran sayuran ing lemah lan dheweke nanggapi kula. sing anyar metu, dadi ayu nanging kedadeyan sing padha, sampeyan bisa nulungi aku, aku ora pengin kelangan, tulung

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai, Leticia.

      Sepira kerepe sampeyan nyiram? Penting, toya sithik banyu, amarga tanduran sing tahan luwih garing tinimbang luwih saka asor.

      Yen ana ing pot, kudu nandur sing luwih gedhe saben 3 utawa 4 taun, amarga suwe-suwe ora ana papan. Kajaba iku, yen sampeyan duwe piring ing sangisore banyu, sampeyan kudu nyopot banyu sing nglumpukake sawise ngombe.

      Greetings.

  13.   louis borrego ngandika

    Informasi apik banget, matur nuwun kanthi sanget! Aku duwe Cica ing pot, aku wis katon bosok, aku wis ngilangi kelembapan kanthi nambah lemah kali sing garing, muga-muga bisa nambah amarga aku seneng banget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi Luis.

      Matur nuwun kanggo tembung. Muga-muga cika sampeyan bakal nambah.

      Matur suwun!