Kepiye ciri khas wit kurma?

Tanggal Palm utawa Phoenix dactylifera

Phoenix dactylifera

Wit palem minangka tanduran sing apik banget lan bisa duwe taman sing katon tropis sanajan ing iklim sing asri. Godhonge, stipe (trunk) lan cara tuwuhe apik banget mula ora bisa ditemokake tanduran kaya dheweke.

Dekorasi karo wong-wong mau tansah nyenengake, amarga ana luwih saka 3000 spesies lan ana akeh sing, mesthi, bisa diadaptasi kanggo manggon ing wilayah sampeyan. Nanging, Apa sampeyan ngerti apa ciri khas wit kurma? 

Godhong lutecens dypsis

Lutescens dypsis

Wit palem kalebu kulawarga Arecaceae (biyen Palmaceae). Yaiku tanduran monocotsKanthi tembung liya, ora mung ora tuwuh sekunder (kaya wit-witan), nanging uga nalika wiji germin, mung siji tunas cotyledon. Kita bisa ujar manawa dheweke minangka "sadulur tuwa" jamu, amarga kasunyatane wit kurma minangka suket raksasa.

Karakteristik utamane, yaiku, sing kudu dideleng nalika pengin dingerteni, yaiku:

  • Estate: sistem oyot kasebut apik banget, tegese ora duwe oyot utama. Dheweke cethek lan ora luwih jero tinimbang 60cm. Uga, dheweke ora invasi.
  • Stipe: yaiku batang utawa batang sing salah. Bisa uga multicaule (pirang-pirang) utawa unicaule. Gumantung karo spesies kasebut bisa dawa, cekak, apik, kasar, ditutupi serat utawa eri, pendaki (Calamus) utawa lemah (Nypa fruticans). Sawetara bisa nahan kekuwatan badai, amarga wit kurma ora duwe kambium mula duwe batang sing luwih fleksibel. Nanging ora bisa ngasilake jaringan eksternal: ora bisa ngobati tatu.
  • Godhong: bisa pinnate (Butia, Phoenix, chamaedorea, lsp.), yaiku bagean-bagean saka segmen sing duwe orientasi mengko saka rachis; bipinnate (Caryota), yaiku leaflet sing tikel kaping pindho; keplokChamaerops, Copernicia, Trithrinax, lsp) yaiku sing duwe bentuk penggemar; lan costapalmadas (Sabal, Livistona, Raphis, Licuala), yaiku godhong wujude kipas sing petane dilebokake ing bentuk iga ing bilah.
  • Infloresensi: yaiku sekumpulan kembang. Dheweke dilindhungi bract sing diarani spathes.
  • Flores: cilik banget, dibentuk dening 6 kelopak ing 2 whorls. Umume spesies monoecious (kanthi spesimen wanita lan lanang), nanging ana uga spesies sing dioecious. Sabanjure, wit kurma bisa monocarpic (Corypha), yaiku, sawise ngembang sawise mati nuwuhake akeh wiji, utawa polikarpi, sing kembang setaun setaun wiwit diwasa.
  • Woh-wohan: bisa awujud drupe (Cocos) utawa drupe (Phoenix), lan bobote bobote banget, saka sawetara gram nganti 25kg.
Kelapa sawit utawa Cocos nucifera

cocos nucifera

Yen sampeyan pengin ngerti luwih akeh, klik kene.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.