Dieffenbachia sing misuwur

Dieffenbachia minangka tanduran hias

Gambar - Wikimedia / Daderot

ing Dieffenbachia Dheweke misuwur banget ing njero omah, amarga ora ngidinke kekurangan cahya lan cocog kanggo wong sing ora duwe pengalaman pangopènan lan perawatan tanduran. Godhonge hiasan banget, lan saben macem-macem duwe "pola" dhewe-dhewe, nanging sarat budidaya padha karo siji-sijine.

Dekorasi karo dheweke pancen gampang, amarga pancen ora nuntut, lan bisa urip ing pot sajrone urip. Nanging, Kepiye carane dirawat?

Asal lan karakteristik dieffenbachia

Dieffenbachia minangka tanduran abadi

Iki minangka jinis tanduran abadi saka alas Amerika Tengah lan Amerika Selatan. Ukurane tuwuh ing antarane 2 lan 20 meter, gumantung saka spesies kasebut lan papan budidaya, lan duwe gagang sing godhong oval utawa lanceolate, ijo tuwa utawa beda-beda, tunas.

Saiki, macem-macem jinis kultivar wis digawe, saengga bisa nemokake dieffenbachias kanthi luwih ijo tinimbang godhong putih, lan liyane kanthi putih luwih putih tinimbang godhong ijo. Ing kasus apa wae, sampeyan kudu ngerti yen kabeh mau beracun yen dikonsumsi.

Dheweke misuwur diarani lotre, galatea, utawa mesthine dieffenbachia.

Apa tanduran beracun?

Kanggo mangsuli pitakon iki, luwih penting sampeyan kudu njlentrehake konsep: tanduran beracun minangka tanduran sing bisa nyebabake pati, dene tanduran beracun minangka tanduran sing bisa nyebabake reaksi sing ngganggu nanging tanpa fatal. Wiwit saka iki, diffenbachia beracun kanggo manungsa diwasa (kanggo bocah lan kewan iku beracun).

Yen wong diwasa ngunyah godhong, contone, amarga ngemot kristal kalsium oksalat, mula bakal ana kobong lan abang sing umume dadi entheng utawa moderat. Sampeyan mung bakal mbutuhake perawatan medis sing mendesak yen sampeyan minangka wong sing sensitif, utawa yen sampeyan bocah, amarga ing kasus kasebut gejala kasebut serius: sesak ambegan, drooling lan / utawa tenggorokan sing abot. Pangobatan kanggo dheweke yaiku areng, analgesik lan / utawa antihistamin sing diaktifake, gumantung saka keruwetan masing-masing.

Nanging, yen ana bocah lan / utawa kéwan ingon ing omah, ora dianjurake supaya dieffenbachia, kajaba dilebokake ing wilayah sing ora bisa diakses.

Spesies utama

Udakara 30 spesies beda kalebu ing genus Dieffenbachia. Kabeh mau beracun banget, nanging ora amarga alasane luwih kurang dibudidayakake tinimbang liyane; nyatane, minangka salah sawijining tanduran sing paling akeh ditanduri ing njero ruangan amarga ngidinke kahanan cahya sing sithik. Saiki, endi sing paling populer?

Dieffenbachia amoena

Dieffenbachia amoena minangka macem-macem diffenbachia

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

La Dieffenbachia amoena Iki kalebu spesies genus sing duwe godhong paling gedhe: ukurane bisa nganti 30 sentimeter utawa luwih. Iki nampa jeneng liyane lan tropis Dieffenbachia, sing diarani Dieffenbachia amoena »Tropic Snow». Sadurunge diarani Dieffenbachia bowmanii, lan asli Brasil. Kandhunge bisa nganti tekan udakara 50 sentimeter sajrone setaun, lan tekane nganti siji setengah meter sanajan ana ing pot. 

Dieffenbachia 'Camilla'

Dieffenbachia Camilla minangka tanduran tropis

Gambar - Wikimedia / LucaLuca

Dieffenbachia 'Camilla' macem-macem. Jeneng ilmiah lengkap yaiku Dieffenbachia amoena var »Camilla». Yaiku tanduran ukuran medium, kanthi gagang sing tekan 30 nganti 40 sentimeter, lan godhong ijo lan putih. Kita meh bisa ngomong iku salah siji sing godhong-godhongan enom paling putih, fitur sing apik banget.

Dieffenbachia Seguine

Tampilan Segen Dieffenbachia

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

La Dieffenbachia Seguine Yaiku spesies sing biyen diarani Dieffenbachia maculata. Iki asale saka Meksiko, Amerika Tengah, Antilles lan Amerika Selatan sisih lor sing tekan Brasil. Tuwuhe antara 1 nganti 3 meter, lan godhonge ijo kuning kanthi wates ijo.

Kepiye perawatan sing dibutuhake?

Yen sampeyan wani duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

Lokasi

  • Interior: minangka tanduran njero ruangan bisa diduweni ing kamar kanthi akeh cahya. Dieffenbachia asale saka alas tropis, ing papan kono urip ing sangisore wit-witan; pramila dheweke bakal ngidinke luwih entheng tinimbang tanduran rwaning sing beda-beda. Nanging, sensitif banget tumrap kadhemen. Sanajan tahan suhu nganti 5º, dianjurake supaya ora mudhun ing ngisor 10º, amarga yen kedadeyan, bisa uga bakal ilang sawetara godhong.
  • njaba: bakal katon spektakuler ing sangisoré iyub-iyub wit-witan liyane, ing papan sing ndhelik lan mung yen swasana ora udan salju. Aja mbabarake srengenge, amarga bakal kobong.

Irigasi

Iki minangka tanduran sing sensitif banget karo banyu, uga kahanan garing. Kanggo ngindhari masalah, disaranake banget mriksa kelembapan lemah utawa landasan, kanthi nyisipake teken kayu sing lancip, digali sethithik utawa nimbang pot yen wis disiram lan maneh sawise sawetara dina.

Yen ora mangu, luwih becik ngenteni sawetara dina. Oalah, gumantung karo cuaca lan dununge, Disiram rata-rata 3 kaping seminggu ing mangsa panas lan rata-rata 1-2 minggu suwene taun.

Gunakake banyu udan, utawa tanpa jeruk nipis, amarga yen godhong bisa ana klorosis.

Bumi

Tampilan dieffenbachia

Gambar - Wikimedia / Jerzy Opioła

  • Pot kembangSanajan umure bisa tuwuh ing dhuwur 4m, gumantung karo macem-macem, ing budidaya arang banget ngluwihi 2m. Iki minangka tanduran sing bisa disimpen ing pot tanpa masalah, amarga wite tipis lan tuwuh rada alon. Substrat sing ideal yaiku pH asam, antara 4 lan 6, kaya sing adol Kene.
  • Taman: tuwuh ing lemah sing sugih bahan organik, lemes banget.

Pelanggan

Kanggo nyegah klorosis, disaranake kanggo pupuk tanduran kanthi pupuk khusus kanggo tanduran asamofil (didol Kene) sajrone musim taneman (musim semi nganti wiwitan tiba).

Sampeyan uga luwih becik menehi pupuk karo pupuk organik, kayata guano, supaya tanduran bisa tuwuh kanthi sehat.

Wektu transplantasi utawa tanduran

Apa sampeyan pengin transfer menyang kebon utawa yen sampeyan ngerti manawa oyot metu saka bolongan got lan sampeyan pengin ditransfer menyang pot sing luwih gedhe, sampeyan bisa nindakake ing musim semi, nalika suhu minimal 15ºC utawa luwih.

Nalika ditandur ing kebon, luwih becik dicampurake lemah ing lemah kanthi kompos organik (kayata conto cacing). Iki bakal njamin adaptasi kanthi cepet lan tuwuh optimal.

Pruning

Tampilan dieffenbachia ing kebon

Gambar - Wikimedia / Louise Wolff

Ora butuh, nanging sampeyan bisa mbusak godhong sing garing, lara lan ringkih, yen sampeyan pikirake perlu.

Yen sampeyan duwe ing njero omah lan tekan langit-langit utawa cedhak, prune ing pungkasan mangsa. Iki bakal nggawa tunas ngisor.

Hama

Bisa kena pengaruh saka Laba-laba abang, Kayu Kayu, aphid y lelungan. Dheweke diobati nganggo insektisida tartamtu, utawa yen hama durung nyebar akeh, kanthi gombal direndhem ing alkohol apotek. Bumi sing apik bakal digunakake kanggo sampeyan (didol Kene) utawa s sabun kalium.

Penyakit

Ing lingkungan sing lembab, utawa nalika nandhang banyu sing gedhe banget, jamur bakal nyebabake bintik-bintik godhong, lan / utawa batang lan bosok bosok. Iki diobati nganggo fungisida sistemik (didol Kene).

Rustitasitas

Ora tahan adhem utawa es. Suhu minimal sing didhukung yaiku 10ºC.

Masalah umum budidaya dieffenbachia

Dieffenbachia thukul ing jero ruangan

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

Ana sawetara masalah sing biasane muncul, luwih-luwih nalika tuwuh ing njero omah, yaiku:

Godhong lan / utawa batang kobong

Tanduran dieffenbachia dudu tanduran sing ngidinake srengenge utawa cahya langsung. Dadi Penting banget supaya dilindhungi sethithik saka raja lintang, amarga mung bisa nggawe tuwuh dadi apik. Kajaba iku, apike ora ana ing jejere jendhela, amarga uga bakal kobong nalika efek kaca pembesar kedadeyan.

Kanggo ngerti manawa ana masalah utawa liyane sing kedadeyan, kita kudu ndeleng papan kasebut katon. Contone, yen tanduran ing njero ruangan, kobong bakal katon ing bagean sing paling cedhak karo jendhela. Dieffenbachia sing kobong, yen masalahe isih entheng, bakal tetep ijo lan tuwuh mung ana sawetara bintik coklat ing sawetara godhong. Kahanan beda yen nandhang kasusahan: ing kasus iki luwih becik sampeyan ngilangi kapitunan, dilebokake ing papan teduh banjur ngenteni.

Godhong ilang

Kehilangan godhong bisa dadi pratandha yen ana sing salah, nanging ora mesthi ngono. Bakal akeh gumantung godhong endi sing ditandur:

  • Yen isih enom: bisa amarga hawa sithik, hawa garing utawa adhem. Kudu dilindhungi ing omah kaca utawa ing njero omah, lan priksa manawa asor ing sakiwa tengene, contone kanthi nyelehake gelas banyu ing cedhak pot.
  • Yen lagi ngisor: iki umume, amarga umur pangarep-arep godhong diwatesi. Bisa uga amarga adhem.

Ing kasus apa wae, penting kanggo njlentrehake: nalika ngomong babagan godhong, tegese godhong iki ora bisa terus nindakake fungsine, kanthi alesan apa wae, lan mulane dieffenbachia ora bisa "ngandelake" maneh.

Lan iki minangka tanduran sing, ora beda karo liyane, ora langsung godhonge mati yen ora ana gunaneYen ora, dhisik mandheg dipakani (nalika banjur dadi kuning) banjur coklat. Kanggo nyegah infeksi, sing becik yaiku nyuda nalika ilang warna alami.

Sisih godhong coklat

Yen pucuk godhong dieffenbachia coklat, bisa uga amarga udane garing banget. Tanduran iki urip ing alas udan tropis, ing endi asornya dhuwur. Amarga iku, yen dijaga ing papan-papan sing lingkungane asat, ing njero ruangan utawa ing njobo, godhong iku sing pertama kangelan. Saiki, iki ora mung siji-sijine sebab.

Nalika nemplek ing tembok utawa ing wilayah sing asring dilewati, kita uga duwe risiko ujung-ujung godhong (sing paling cedhak karo tembok lan / utawa wong nalika ngliwati sisihane) coklat Mula, kita kudu nindakake sawetara prekara:

  • Asor asor: nyelehake kaca tingal utawa pelembap sing paling disaranake. Ing mangsa panas, kita uga bisa nyiram godhonge kanthi banyu tanpa jeruk nipis saben dina.
  • Ganti papane: yen ndeleng mung godhong ing sisih sing pinggir garing, kita kudu mindhahake saka tembok lan / utawa golek papan liyane.

Lembar kuning

Godhong sing kuning mau mesthi asring amarga masalah nyiram. Dieffenbachia butuh mbanyoni sedheng, nanging penting ora nambah banyu luwih akeh tinimbang kabutuhan, yen ora bakal ana masalah.

Kanggo ngerti manawa kita ngombe sithik utawa akeh, kita kudu mriksa gejala kasebut:

  • Banyu kakehan: godhong ngisor katon kuning kanthi cepet. Uga, lemah katon udan banget, bisa tuwuh ing verdina.
  • Kurang banyu: ing kasus iki, bakal dadi godhong anyar sing bakal dadi kuning. Lemah bakal katon garing banget, lan yen sampeyan mbanyoni bisa uga ora bisa nyedhot banyu kasebut.

Apa sing kudu dilakoni?

Inggih, yen ngombe luwih akeh, kita kudu nundha nyiram. Disaranake uga, yen ana ing panci, kita copot saka kana lan bungkus roti bumi nganggo kertas nyerep lapisan kaping pindho kanggo nyedhot kelembapan. Yen katon yen direndhem langsung, kita bakal nyopot lan nyelehake sing anyar, lan kita bakal ninggalake tanduran kaya udakara 12 jam, ing papan sing garing lan dilindhungi. Sawise wektu kasebut, kita bakal nandur ing pot anyar kanthi landasan universal dicampur karo perlite ing bagean sing padha, lan kita bakal ngobati fungisida kanggo nyegah infeksi.

Nanging, yen kita duwe diffenbachia garing, apa sing bakal kita lakoni yaiku banyu kanthi tliti. Yen ana ing panci, kita bakal njupuk lan nyelehake ing cekungan banyu suwene setengah jam kanggo rehidrasi. Iki uga bakal mbantu lahan kasebut bisa ngasilake kemampuan nyerep banyu.

Tuku ngendi?

Entuk saka kene:

Apa sampeyan mikir babagan Dieffenbachia? Apa sampeyan duwe ing omah?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

103 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   stefania ngandika

    Hai Monica, aku duwe salah sawijine ing apartemen lan dheweke kelangan akeh godhong akhir-akhir iki. Tunas anyar muncul, godhonge tuwuh sethithik, dadi coklat banjur tiba. Apa sampeyan ngerti apa sing dadi masalah? Aku bakal ngurmati wangsulan kasebut.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Stefania.
      Apa ana sing owah wiwit sampeyan entuk (Maksudku, apa wis pindhah utawa ana owah-owahan ing budidaya)? Apa luwih adhem tinimbang taun-taun kepungkur? Aku takon sampeyan kabeh iki amarga bisa uga amarga ora duwe akeh cahya kaya sing dibutuhake, utawa yen mbanyoni kakehan, utawa yen wis adhem. Sepira kerepe sampeyan nyiram? Penting manawa substrat diidini garing ing antarane siraman, amarga tanduran iku sensitif marang jamur (sing katon nalika asor banget). Sadurunge, aku menehi saran supaya sampeyan nggunakake fungisida, miturut rekomendasi pabrikan. Lan aja dibuahi nganti pulih maneh, amarga bisa ngrusak amarga saiki duwe sistem oyot sing alus.
      Yen sampeyan duwe pitakon, hubungi maneh 🙂
      Thanks!

  2.   gisela ngandika

    Halo, aku duwe tanduran iki ing omah ing kamar lan wis thukul akeh nanging batang iki tipis banget, kepiye cara nggawe batang luwih kenthel?

  3.   vanessa ngandika

    Halo, jenengku Vanesa, aku duwe salah sawijine ing omah lan nem wulan daklakoni ing pot kembang sing gedhe saya gedhe, dumadakan akeh godhong wiwit metu ... Aku kudu ngganti menyang pot kembang sing luwih gedhe utawa kapan musime ganti?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Wigati
      Gisela: Kanggo nggawe batang dadi kenthel, lebokake ing ruangan sing nampa akeh cahya lan sampeyan bakal bisa ndeleng carane tuwuh.
      Vanesa: musim transplantasi nalika musim semi, yen risiko frost wis kliwat. Yen tanduran sampeyan tuwuh cepet, luwih disaranake dipindhah menyang pot sing rada gedhe supaya bisa terus tuwuh.
      Salam 🙂.

  4.   Ana Capdevielle ngandika

    Hai Aku suwe ngalami Diffenbacchia ing banyu. Wutah tuwuh kanthi apik lan menehi godhong anyar, nanging pungkasane godhong ngisor nyemprotake batang lan bakal ilang warna nganti tekan nada coklat lan tiba. Aku pengin ngerti sebabe iki lan kepiye carane bisa mbantu dheweke supaya mari.
    muchas gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Ana.
      Umume godhong tuwa dadi coklat lan saya suwe saya suwe. Saiki, yen sampeyan ngerti yen tuwuh luwih alon lan uga saya akeh godhong, kurangake frekuensi siraman lan apne fungisida kanggo nyegah.
      Matur suwun

  5.   laura ngandika

    HELLO MONICA, SING Duwe MASSET SING Duwe Tanduran IKI, AYU NGECEWE TEGO ING NGANGGO SHADOW SANGKAP, Aku lan nggawe PLANTS BARU CUTTING TAALLO lan GAMBAR TRON sing dakwenehake, taun iki metu ing kalorone. Ing ndhuwur mikir sing kenthel babagan kembang utawa wiji, apa sampeyan bisa menehi katrangan manawa kaloro prekara kasebut lan yen wiji kasebut direproduksi, kepiye cara dakproses

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Laura.
      Aku pitutur marang kowe: kembang kasebut padha karo Zantesdachia, ijo enom kanthi pistil putih cekak kurang luwih. Woh-wohan, ing tangan liyane, bunder, abang nalika wis mateng.
      Bisa uga saka batang iki metu woh-wohan, sing bisa ditandur ing pot kanthi nyopot kulit abang, kanthi substrat universal dicampur karo 30% perlite.
      Salam 🙂.

  6.   veronica molina ngandika

    Halo Monica, aku nulis amarga kuwatir banget babagan difteri, aku wis golek wangsulan nanging ora bisa ditemokake. Aku wis suwe diphembaquia ing pot ing cedhak jendhela, nanging bubar kanthi tuwuh aku ngerteni manawa batang saben godhong nalika tuwuh lagi mlengkung mudhun narik godhong sing padha. Godhonge gedhe, kayane gagang mlengkung amarga ora nyangga bobot. Yaiku tanduran lagi mbukak. Aku nyekel nganggo tongkat supaya batang tetep lurus lan tuwuh munggah ... nanging ora bisa digunakake. Aku ngenteni tanggepan sing cepet. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Veronica.
      Saka sing diitung, tanduran sampeyan wis akeh tuwuh ing arah cahya sing liwat jendela, lan saiki ora bisa bobote. Saranku supaya adoh saka jendhela, lebokake ing ruangan sing padhang banget.
      Penting, sampeyan ngerti manawa butuh wektu suwe, nanging bakal ana sing bakal rampung 🙂.
      A Salam.

  7.   veronica molina ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget Monica. Aku bakal nindakake apa sing dikandhani. salam

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun, salam 🙂

  8.   Chema ngandika

    Halo, aku duwe sawetara dieffenbachias ing banyu nanging aku pengin dilebokake ing darat, apa prosedure? Matur nuwun!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Chema.
      Kanggo nyelehake ing lemah, sampeyan kudu ngisi pot kanthi landasan sing kasusun saka gambut ireng lan perlite ing bagean sing padha nganti udakara setengah, pasang tanduran, lan isi luwih akeh landasan. Sawise iku, isih bakal menehi siraman sing apik lan dilebokake ing ruangan sing padhang banget, adoh saka draf.
      A Salam.

      1.    Chema ngandika

        Gracias!

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Salam kanggo sampeyan 🙂.

  9.   pilar carranza ngandika

    amarga dheweke ora mbukak kepompong deffinbacchia. matur suwun wangsulan

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Pilar.
      Cahya bisa uga sithik utawa suhune kurang. Saran kula supaya sampeyan nyelehake ing wilayah sing luwih cerah - ora ana srengenge langsung- lan sampeyan nglindhungi saka rancangan (adhem lan anget).
      A Salam.

  10.   Irene Leon ngandika

    Wigati
    Dheweke menehi moena abang lan aku lali nyopot saka kendaraanku nganti esuke, panas banget lan srengenge menehi akeh, nalika dakudhunake aku nggawa menyang kantor kanthi cuaca lan aku ngombe nanging aku ngerti yen wis garing. 03 dina karo aku lan dheweke sekarat, apa sing kudu tak lakoni ???

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Irene.
      Sayange ora bisa ditindakake luwih akeh. Ayo disiram saben 4-5 dina, lan godhong nalika rampung garing kabeh (yen wis ora duwe ijo = klorofil).
      Sampeyan uga kudu nyelehake ing kamar sing padhang, adoh saka draf lan windows.
      Sampeyan bisa banyu saben 10-15 dina kanthi hormon rooting alami - lentil. Kene kita nerangake carane wis rampung.
      Muga-muga sukses.

  11.   Iene Leon ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget, aku mung duwe pitakon, apa tegese bercahaya?

    Aku arep ninggalake ing kantor lan sinar srengenge ora mlebu

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Wigati
      Ya, bakal apik ing kana. Kanthi padhang, aku tegese ing ruangan sing akeh cahya alami.
      A Salam.

  12.   Keliver ngandika

    Halo sugeng dalu, aku duwe foto siji lan sing sejatine aku pengin nduwe ing njero omah, sithik, amarga cara iki bisa diadaptasi kanthi luwih cepet, mula ora kena didol lan ora langsung nanging yen ana bayangan sing entheng, pitakonku yaiku: dheweke bakal ngganti nada utawa bentuk godhong nalika ana cahya bale.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Keliver.
      Dieffenbachia bisa tuwuh ing area sing kurang cahya, nanging sejatine yen ruangan sing peteng banget, bisa uga ana masalah tuwuh.
      Luwih becik, lebokake ing papan sing paling ora padhang, nanging dilindhungi saka srengenge langsung.
      A Salam.

  13.   Romina ngandika

    Halo, aku duwe dieffenbachia kaya foto ing foto nomer loro, aku lali ing njaba ing wayah wengi (adhem) lan sawetara godhong wiwit rontog lan liyane dadi alus lan sedhih banget, apa sing kudu daklakoni? Aku ora pengin tanduranku mati

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Romina.
      Saiki, simpen ing njero ruangan, ing ruangan sing akeh cahya alami, lan banyune sithik, 1 utawa 2 kali seminggu.
      Sawetara godhong bisa layu. Yen kedadeyan kasebut, sampeyan bisa motong.
      Nanging mesthine ora luwih serius tinimbang iku. Dieffenbachia minangka tanduran sing luwih kuwat tinimbang saiki.
      Wani 🙂

  14.   Melina ngandika

    Halo Monica!
    Dieffenbachia saya tambah akeh dadi ora cocog lan nemplek ing langit-langit! Dakkira wis tekan 2 meter. Dheweke ngandhani yen aku bisa ngethok batang mau lan ditandur maneh, bener?
    Gracias!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Melina.
      Ya, bisa direproduksi kanthi stek, ing musim semi utawa musim panas, menehi impregnasi basa kanthi rooting hormon.
      Salam 🙂

  15.   Patricia ngandika

    Halo, aku duwe salah siji tanduran iki nanging godhonge dadi kuning lan garing ing pucuke, yaiku ing AC nanging kamar sing padhang aku pengin ngerti apa sing bisa tak lakoni

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Patricia.
      Bisa uga AC minangka sebab tanduran sampeyan duwe pucuk godhong kuning.
      Yen sampeyan bisa, pindhah menyang papan sing dicetake draf (ora adhem utawa anget).
      A Salam.

  16.   Claudia ngandika

    Aku duwe diphenbaquia sing tuwuh saya gedhe, nanging godhonge metu cilik banjur rontog, aku ora ngerti sebabe, apa sampeyan bisa nulungi aku?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Claudia.
      Sampeyan bisa uga kudu ngganti pot, kanthi ukuran sing luwih gedhe.
      Yen sampeyan ana ing Hemisfer Lor, sampeyan saiki bisa transplan nalika musim panas.

      Sampeyan uga bisa menehi akeh cahya, mula aku nyaranake ngganti dununge.

      A Salam.

  17.   Panglipur ngandika

    Halo Monica. Aku ngalami diaffembachia meh rong taun lan mesthi duwe batang sing luwih cilik cedhak lair sing wis saya gedhe lan dadi gedhe. Saiki wis tuwuh saya gedhe, nanging tuwuh dadi diagonal lan godhonge wis sawetara kena ing lemah, kaya yen bobote bobote dhewe. Apa sejatine gagang tanduran utawa loro tanduran sing beda-beda thukul? Apa aku bisa misahake utawa bisa uga mateni aku yen dipisahake? Matur suwun sanget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Consuelo.
      Umume ana rong bibit sing wis thukul bebarengan.
      Dheweke bisa dipisahake, nanging kudu ditindakake kanthi ati-ati banget, amarga risikone bisa ilang banget.
      Salam 🙂

  18.   Federico Trezza ngandika

    Halo Monica, tanduranku duwe musim panas sing apik banget, tuwuh akeh lan godhong gedhe banget, saiki ing pungkasan mangsa (Argentina) bintik-bintik putih katon ing sawijining godhong lan ana loro liyane sing lagi garing wiwit njaba mati. Nguwatirake aku lan perkara sing paling gedhe yaiku rutinitas irigasi lan yen ngenteni lemah garing sadurunge disiram maneh utawa luwih becik tetep lembab .. Matur nuwun!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Federico.
      Ing mangsa adhem, sampeyan kudu banyu luwih sithik, ngenteni landasan meh garing kabeh. Kanthi ngelingi iki, aku nyaranake sampeyan menehi banyu seminggu, utawa kaping pindho, yen wis duwe suhu ing ndhuwur 15ºC, amarga ing suhu kasebut, tanduran ora bakal suwe maneh amarga hibernasi lan tangi.
      Titik putih diprodhuksi dening jamur. Nambani karo fungisida sing ngemot Metalaxil.
      Salam 🙂

  19.   Resto-Bar Marisqueria "EL PUERTO" Stornini Monica ngandika

    Halo, jenengku Monica, aku duwe Dieffenbachia, kaya sing ana ing foto kapindho, bagange wis tuwuh saya gedhe, udakara 2 meter, sawetara wektu kepungkur aku weruh godhonge dadi kuning nganti garing, dipriksa aku nemokake ing rong bagean, batang wis bosok ing njero empuk, lan yen dak potong sethithik, kabeh bakal bosok. Aku pengin ngerti apa ana kemungkinan motong, kepiye? Kapan? lan ing endi aku kudu nggawe potongan supaya bisa disimpen? Yen bagean sing dakkethok aku uga bisa nyimpen lan apa sing kudu daklakoni. lan yen bagean sing dak potong lan tetep ana ing pot, godhonge bakal metu maneh. Aku ngerti ana akeh pitakon, aku kuwatir lan pengin nylametake dheweke. Matur nuwun, aku ngenteni tanggepan sampeyan. Ngambung

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Monica.
      Sampeyan saiki bisa ngethok, kanggo mentingake. Sisih sing dipotong bisa dibuwang kajaba yen ana bagasi, saengga sampeyan bisa mbusak kabeh sing salah, lan nggawe impregnate dhasar kanthi hormon rooting bubuk. Banjur, tandur ing pot kanthi substrat keropos banget, kayata perlite, lan banyu saben 2-3 dina.
      Gegayutan karo tanduran utama, segel pruning tatu nganggo tempel penyembuhan, lan banyune kurang sithik, supaya garing garing ing antarane banyu.
      A Salam.

  20.   Claudia Velasquez ngandika

    Halo, aku duwe dieffembachia ing omahku nanging pecah ing bagasi, apa sing bisa aku lakoni?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Claudia.
      Yen mung ditekuk sithik, sampeyan bisa mbungkus foil aluminium utawa kanggo ngatasi tatu kasebut.
      Nanging yen wis bengkong banget, mula luwih becik aku motong lan tanduran ing pot anyar kanthi landasan pasir.
      A Salam.

  21.   Gladys ngandika

    Halo, aku duwe tanduran kaya foto nomer loro nanging godhonge ora tiba kaya biasane ngadeg, apa sing kudu daklakoni

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Gladys.
      Apa maksud sampeyan nalika sampeyan ujar ora tiba? Yen entuk cukup cahya, mesthine katon kaya ing foto pungkasan: jejeg; yen ora, bisa uga kurang cahya.

  22.   Maribel ngandika

    Halo, aku duwe tanduran kaya sing ana ing foto nomer loro, nanging udakara 1 taun, mung gagang sing tuwuh lan mung godhonge tuwuh ing pucuk, yaiku; Duwe batang dawa dawa nanging mung ana 2 utawa 3 godhong cilik ing pucuk, apa aku bisa ngethok utawa apa sing kudu daklakoni supaya godhong saya gedhe sadurunge (katon godhong)

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Maribel.
      Bisa uga kurang cahya. Tanduran cenderung tuwuh, kadhangkala kakehan, golek cahya.
      Saranku supaya dilebokake ing ruangan sing luwih cerah lan copot rong lembar sing luwih anyar. Iki bakal nggawa batang luwih murah.
      A Salam.

  23.   Paola ngandika

    Hai, aku Paola, aku duwe Dieffenbachia saka foto nomer loro, ana 2 godhong sing wis garing pinggire, ana apa? lan uga godhonge lan godhonge tiba amarga bobote, apa aku kudu dasi? wedi yen batang saya rusak nalika lagi mudhun. Salam

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo paola.
      Apa sampeyan duwe ing dalan utawa ing ruangan sing ana konsep? Pinggir garing biasane disebabake. Yen ora, sepira kerepe sampeyan nyiram? Apa sampeyan wis mriksa manawa ana wabah?
      Yen sampeyan pengin, upload gambar menyang tinypic utawa photoshack, salin link ing kene lan aku bakal menehi katrangan babagan kedadeyan sing luwih apik.
      Supaya ora tiba, sampeyan bisa menehi tutor lan dasi.
      A Salam.

  24.   Jeneng ngandika

    Hello!
    Aku pengin ngerti manawa tanduran iki bisa ditegesi lanang utawa wadon, utawa hermafrodit ???… ^ - ^

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Jennifer.
      Yaiku tetanduran hermaphrodit.
      A Salam.

  25.   Roxana ngandika

    Halo Monica, aku duwe tanduran, nanging mung gedhe tuwuh lan mung ana siji godhong, yen sing nomer loro metu, sing pertama dadi kuning banjur tiba, apa bisa dadi ??

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Roxana.
      Endi sampeyan duwe? Diffenbachia bisa ing njero omah, nanging kudu ing area sing padhang (ora ana lampu langsung), yen ora bakal tuwuh kanthi becik.
      A Salam.

  26.   Julius Kaisar ngandika

    Halo, tambang saya tuwuh kanthi apik lan saiki godhonge sithik banget lan gagange luwih dhuwur, aku ora ngowahi panggonane, bisa kepiye?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Julio.
      Lucu apa sing kedadeyan ing tanduran sampeyan. Apa sampeyan ana ing papan sing menehi cahya (ora langsung)? Kadhangkala kedadeyan kasebut digawe dawa ing arah cahya.
      Yen mangkono, aku nyaranake pindhah menyang wilayah liyane sing direksa srengenge langsung nanging cahya sing apik.
      A Salam.

  27.   claudia lucas ngandika

    halo apa bener iku beracun?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Claudia.
      Yen wis. Ing dosis sing dhuwur bisa nyebabake weteng, mutah lan uga diare, kalebu gejala liyane.
      A Salam.

  28.   Naomi ngandika

    Halo, aku pengin ngerti ati-ati apa ing musim salju karo tanduran iki amarga sawetara minggu kepungkur aku entuk godhong lan godhonge ilang turgor lan tiba, apa sing kudu aku lakoni? Bakal pulih?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Noemi.
      Sampeyan bisa uga kurang cahya. Kudu ana ing wilayah sing padhang banget, nanging tanpa sinar srengenge langsung.
      Yen ora apik, tulis maneh.
      A Salam.

  29.   Diana Martin ngandika

    Aku duwe tanduran iki sing apik, nanging aku ora duwe papan supaya terus tuwuh. Apa sing kudu aku lakoni, yen aku ngethok ing endi sing kudune, aku ora pengin mati. Lan iki corak amarga nganti ing langit-langit. Aku bisa nggawa menyang teras sing suryo srengenge langsung, utawa dadi rusak

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai, Diana.
      Ora, yen sampeyan njupuk srengenge langsung bakal murup. Luwih becik dipotong sethithik, nalika musim semi, mula bakal ngasilake batang ngisor sing anyar.
      A Salam.

  30.   Psych. Alicia salinas ngandika

    Halo, aku duwe tanduran meh telung puluh taun, aku prune lan ngeterake bocah-bocah tanpa masalah, udakara 6 wulan kepungkur ana bal abang sing metu ana godhonge, akeh lan sing dakkanggo yaiku nyopot nganggo tangan lan diresiki nganggo kain. Kepiye cara ngilangi masalah iki?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Wigati
      Dheweke bisa uga megalbugs. Dheweke bisa diilangi kanthi insektisida kayata klorpyrifos 48%, ing ngisor indikasi sing kasebut ing paket kasebut.
      A Salam.

  31.   ANTONIO PADRON ngandika

    Hola

    Aku duwe tanduran iki, nanging batangé ana udakara 2 meter. Aku nyekel kayu loro, nanging ambruk miring. Pitakonku kanggo ngethok batang iki utawa kepiye cara supaya ora tiba?

    Greetings.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Antonio.
      Sampeyan bisa nyuda sethithik yen pengin. Iki bakal nggawa cabang ngisor.
      A Salam.

  32.   Claudia hernandez ngandika

    Halo Moni, udakara sewulan kepungkur dheweke menehi salah siji tanduran iki, dheweke kandha yen tanduran iki kanggo iyub-iyub lan siraman saben telung dina, mula aku nindakake seminggu aku weruh ana godhonge akeh ing warna coklat pucuk, reregetan wis nyebar lan tekstur sing ditemokake coklat kaya banyu sing bisa ditindakake, aku ora pengin terus kedadeyan. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Claudia.
      Diffenbachia ya iku tanduran sing luwih iyub tinimbang srengenge nanging sing sejatine tuwuh luwih apik ing ruangan sing padhang banget (tanpa sinar srengenge langsung).
      Mbanyoni saben telung dina bisa uga kakehan yen sampeyan lagi mangsa. Saenipun, prelu mriksa asor landasan sadurunge mbanyoni, kanthi nyisipake teken kayu sing lancip (yen wis metu kanthi resik, lemah garing), utawa njupuk pot yen wis disiram lan bola-bali sawise sawetara dina (lemah teles bobote luwih saka lemah garing, mula bedane bobot iki bisa dadi pandhuan).

      Yen sampeyan duwe piring ing ngisor, sampeyan kudu nyopot banyu kasebut sajrone sepuluh menit nalika disiram.

      A Salam.

  33.   Claudio ngandika

    Halo, aku duwe masalah karo tanduran, godhonge wiwit mbengkong, aku ora ngerti kenapa tiba kaya cemeti, yen bisa nggawa ngombe banyu udan lan wis dikonfirmasi, matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Claudio.
      Bisa uga kurang cahya. Tuwuh luwih apik ing ruangan sing padhang banget (tanpa cahya langsung) tinimbang ing iyub-iyub.
      Yen ora, tulung nulis maneh lan bakal dikandhani.
      A Salam.

  34.   Julia ngandika

    Sugeng siang, aku duwe tanduran iki wiwit musim panas pungkasan, lan duwe godhong lan godhong tipis banget ing sisih ndhuwur. Aku kudu disambungake ing tongkat supaya ora rusak. Iku normal? Apa aku bisa ngethok batang lan ndandani maneh? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Julia.
      Biasane kedadeyan amarga kurang cahya. Yen sampeyan duwe ing ruangan sing surem, aku nyaranake nyelehake ing ruangan sing luwih cerah. Kanthi cara iki, sampeyan bakal duwe pembangunan sing luwih apik.
      Yen ora, sampeyan bisa motong batang lan nandur stek tanpa masalah, ing musim semi. Iki bakal nggawa batang ngisor.
      A Salam.

  35.   Yury ngandika

    Halo, aku duwe dieffenbachia lan apik banget, aku seneng banget nanging dheweke pengin aku ora mangu manawa mbebayani banget lan beracun khusus kanggo kewan lan bocah, aku kuwatir amarga duwe anak loro, umur 4 taun lan liyane siji anus! Aku bakal matur nuwun banget yen sampeyan bisa nulungi aku pitakon iki! Matur nuwun !!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Yury.
      Ya, iku beracun. Godhong kasebut ngemot kalsium oksalat, sing nuwuhake kulit nalika kena kulit. Yen ditelan, tenggorokan dadi lara lan bisa uga suwene suwene sawetara dina.
      Kanggo ngindhari iki, sampeyan mung kudu nyegah bocah-bocah lan kewan sing nyedhaki.
      A Salam.

  36.   Dew armijo ngandika

    Halo, aku duwe tanduran ing njero ruangan kanthi cahya sing cukup, nanging ora enak, godhonge dawa banget lan godhonge ing sisih ndhuwur, malah aku kudu nahan batang kasebut supaya ora pecah. Apa sing kudu tak lakoni

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Rocio.
      Apa sampeyan wis ngganti pot? Yen durung, mesthine sampeyan butuh sing luwih gedhe kanggo nguatake batang utama.
      A Salam.

  37.   Xime ngandika

    Halo, aku duwe diffenbachia amoena, nanging ujung godhong coklat digigit lan garing. Aku duwe cahya tanpa srengenge, aku mung njaluk nalika dibutuhake, aku nyemprotake godhonge saben dina, dilindhungi saka kadhemen, aku nyelehake vaporizer supaya lingkungane ora garing karo pemanasan nanging aku ora ngerti apa sing kudu ditindakake !!!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Xime.
      Aku menehi saran supaya sampeyan ora nyemprotake maneh. Sampeyan bisa uga nyebabake sampeyan.
      Godhong ora bisa nyedhot banyu kanthi langsung, mula yen udan utawa nalika disemprot, nutup pori-pori ing permukaane. Yen pori-pori kasebut ditutup suwe banget, agul-agul kasebut bisa mati amarga sedhot.
      A Salam.

  38.   Fabian ngandika

    Halo, 2 wulan kepungkur dheweke menehi tanduran sing apik iki, nanging saiki aku ndeleng godhonge rada mbengkong, malah ana sing malih kuning. Tanduran ukuran 65 sentimeter kira-kira, ing pot kasebut dhuwure 12 cm lan diameter 15 cm. Ora nampa sinar srengenge langsung, mung lampu kamar sing dununge. Kita cedhak karo musim semi, disiram kaping pindho saben minggu. Matur nuwun kanthi rumiyin lan informasi sing diwenehake apik banget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Fabian.
      Sampeyan bisa uga butuh pot sing luwih gedhe. Yen wis cedhak karo musim semi, sampeyan bisa ngganti menyang liyane sing udakara 3-4cm luwih jembar.
      A Salam.

  39.   Ale ngandika

    Tanduran saya gedhe saya cilik, saya ora ngerti. Aku banyu saben minggu lan nampa cahya sing ora langsung.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Ale.
      Apa sampeyan wis ngganti pot? Yen ora, kemungkinan gedhe oyot ora bakal tuwuh. Aku nyaranake transplantasi supaya bisa entuk godhong kanthi ukuran alami.
      Yen sampeyan bubar transplantasi, tulung tulis maneh lan bakal dikandhani.
      A Salam.

  40.   Noelia ngandika

    Halo, ing pungkasan September dheweke menehi tanduran, aku duwe ing ruang makan lan menehi kejelasan. Nanging aku ora ngerti sepira kerepe aku kudu nyiram lan yen ngidinke panas amarga aku kompor banjur digawe panas

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Noelia.
      Sampeyan kudu nyiram sapisan utawa kaping pindho saben minggu ing musim salju. Miwiti ing musim semi, nambah frekuensi penyiraman sethithik, nanging ora akeh: 2-3 mbanyoni saben minggu cukup.

      Lindhungi saka draf (adhem lan anget) amarga bisa ngrusak godhonge.

      A Salam.

  41.   Selene diaz ngandika

    Aku duwe tanduran wiwit musim semi lan ing mangsa panas dadi apik banget, saiki mripatku dadi coklat ing pinggir banjur tiba ... Apa sing kedadeyan karo dheweke?
    Gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Selene.
      Sampeyan bisa uga adhem, utawa cedhak konsep.
      Aku nyaranake sampeyan supaya adoh saka arus lan banyu luwih sithik, ora luwih saka kaping pindho saben minggu.
      A Salam.

  42.   Edith ngandika

    Kepiye carane bisa motong, amarga gagange dhuwur banget ???

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Edith.
      Sampeyan bisa motong cabang sing dadi pandhuan. Iki bakal meksa mbusak batang ngisor. Yen wis rampung, sampeyan bisa nyuda cabang pimpinan luwih adoh.
      A Salam.

  43.   Mariana ngandika

    Halo Monica, aku ngalami diefembachia wiwit Nopember (Argentina) lan aku mesthi disiram seminggu sepisan lan apik banget, nanging saya suwe saya parah udakara 1 dina, umume godhong sing tiba, umume coklat utawa diwarnai lan ing batang aku nemokake suplemen putih, dheweke kandha yen aku jamur, sing kudu dakwujudake kanggo ngapikake, matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Mariana.
      Apa sampeyan kepengin njupuk? Bisa uga mealybug cottony, sing bisa gampang dicopot nganggo swab saka kuping sing dicelupake ing alkohol farmasi. Yen ora, aku nyaranake nyemprotake jamur kanggo mateni jamur.
      Banyu luwih asring, kaping loro kaping telu seminggu, yen sampeyan lagi ing musim semi-musim panas.
      A Salam.

  44.   Monica ngandika

    Halo, aku duwe loro diffenbachia, lan wis tuwuh akeh, duwe batang lancip ing ngisor iki lan kandel ing ndhuwur, lan ora bisa didhukung mula aku wis nempelake tongkat sing dawa, nanging aku isih ngerti yen aku njupuk , tandurane tiba. Apa sing disaranake sampeyan daklakoni? Aku arep ngethok lan supaya tuwuh maneh, amarga aku ora bisa nemokake cara liya supaya batang ing sisih ngisor kenthel. Malah mung duwe godhong ing ndhuwur.

    Matur nuwun.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello monica
      Ya, ing prekara iki sing paling apik yaiku motong lan nandur potongan kasebut ing pot individu.
      Kanthi tanduran apa wae sing isih ana, lebokake ing area sing bakal luwih akeh cahya (nanging srengenge ora langsung).
      A Salam.

  45.   putih ngandika

    Aku menehi godhong sing apik banget nanging siji sing throute aku ngerti aku meneng lan duwe bagean saka bagasi sing bosok nganti kebak banyu, aku nggawa dheweke lan kaya jeli saiki sampeyan bisa ndeleng ing njero ing njaba balung telung bagean batang kaya iki. lan tandurane ora akeh banyu.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Blanca.
      Aku nyaranake sampeyan njupuk saka pot lan bungkus roti bumi nganggo kertas nyerep ing pirang-pirang lapisan. Ninggalake kaya mengkene sewengi, lan esuke ditandur maneh ing pot.
      Nambani nganggo semprotan jamur kanggo mateni lan nyegah jamur.
      Wiwit saiki, mung kudu ngenteni, lan banyune sithik (ora luwih saka 3 kali seminggu ing mangsa panas lan saben 5 dina suwene taun).
      A Salam.

  46.   Theresa ngandika

    Halo; Monica Aku duwe tanduran lan nganti kurang saka sewulan kepungkur asri, aku seneng amarga megah banget, elegan minangka tanduran hias, minangka salah sawijining tanduran sing paling asring ditemokake. Pitakonku sawise maca saben komentar lan wangsulane ora. Wis jelas banget, kepiye aku kudu ngethok batang? kanggo nyebar maneh ing pot sing luwih gedhe, lan yen batang dawa sing padha bisa ditandur ing sawetara pot?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Theresa.
      Bakal gumantung karo kekandelan batang: yen lancip nganggo gunting bisa cekap, nanging yen kandel 1cm utawa luwih, luwih becik nggunakake piso bergerigi. Ing kasus apa wae, alat kasebut kudu diinfeksi alkohol apotek.

      Saben potongan kudu ngukur paling ora 15-20cm supaya bisa oyot lan dadi tanduran anyar 🙂

      A Salam.

  47.   Gustavo ngandika

    Halo, aku duwe tanduran genus Dieffenbachia nanging aku ora ngerti apa jinise Dieffenbachia, nanging godhonge padha karo tanduran ing foto liyane. Apa sampeyan ngerti jenenge?

  48.   eliana ngandika

    Halo Monica.
    Aku duwe Dieffenbachia, pot, lan aku kuwatir yen wis gedhe banget mula wunge ditekuk lan tiba ing paling ora gerakane rusak. Aku wis menehi sawetara tutor, nanging aku ora ngerti yen perkara normal yaiku supaya dheweke mbengkong utawa apa .. matur nuwun!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Eliana.
      Apa sampeyan ana ing ruangan sing padhang utawa entheng? Biasane, kasunyatane yen nduwe batang dhuwur lancip banget amarga cahyane ora nyukupi.

      Saran kula, yen sampeyan pengin, coba potong sethithik supaya batang saya thukul luwih murah, lan nggawa menyang wilayah sing bakal entuk luwih sithik (nanging ora langsung).

      Greetings.

  49.   Mery ngandika

    Halo! Aku duwe pirang-pirang taun kepungkur, nanging ing pirang-pirang wulan kepungkur godhong luwih garing lan peteng lan mandheg saya gedhe. Apa sing bisa dadi? Kayane dudu lokasine amarga papane mesthi ana ing papan sing padha lan sadurunge ora ana masalah.

    Thanks!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Mery.

      Apa sampeyan wis mesthi duwe ing pot sing padha? Yen mangkono, mesthine kudu luwih akeh papan supaya bisa terus tuwuh kanthi bener.

      Lan yen sampeyan bubar ngganti sing luwih gedhe, sampeyan butuh kompos. Kanggo mbayar, disaranake digunakake, ing ngisor iki pratondo sing bakal ditemokake ing paket, kayata pupuk universal kanggo tanduran.

      Greetings.

  50.   Natalia ngandika

    Hai Monica, aku duwe Dieffenbachia sing aku jaga lan apik banget, nanging akhir-akhir iki aku ngelingi godhong ngisor lengkungan banget lan aku ora ngerti ...

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Natalia.

      Umume godhong ing ngisor iki, sing paling tuwa, bakal mati. Aja padha sumelang. Anggere godhong anyar thukul lan tanduran sehat, ora ana masalah.

      Greetings.

  51.   Star Garcia ngandika

    Diffenbachia sandi ora mbukak godhong. Lima wis metu lan ora ana sing berkembang. Dheweke duwe warna sing apik lan uga tunas anyar sing tuwuh ing cedhak lemah lan godhonge sing ora mbukak uga. Aku ora ngatasi lan ana ing jejere jendhela. Kuwi bisa kedadeyan? Matur nuwun

  52.   Juan ngandika

    Halo, aku saka Barcelona lan aku mikir yen dieffenbachia duwe penyakit thrips, bug ireng sing dawa lan cilik udakara 2-3 mm. Kepiye cara mbusak? Kajaba iku, godhonge wiwit mati ing pucuke lan sawetara nekrosis saka godhong ngisor. Aku bakal ngormati pitulung.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Juan.

      Ya, bisa uga lelungan, ing link sampeyan bisa ndeleng.

      Sampeyan bisa nyopot nganggo sabun lan banyu yen pengin. Salam!