Hall Palm (Chamaedorea elegan)

Sawit elegan Chamaedorea cilik

Gambar - Wikimedia / Bachelot Pierre JP

Sawetara wit kurma misuwur kaya ing Chamaedorea elegan. Dikenal minangka wit kurma ruang tamu, yaiku wit khas sing disimpen ing pot ing njero omah, kayata ing ruang tamu ing jejere sofa. Lan ora mung ayu, nanging uga ekonomis banget (spesimen sing umure kurang saka meter kurang saka udakara 4 euro) lan gampang dirawat.

Pitakonane yaiku: Apa perawatan sing dibutuhake supaya sehat, sehat lan ora ana masalah? Yen sampeyan pengin ngerti, aku bakal ngatasi pitakon kasebut lan liyane babagan pangopènan kasebut 🙂.

Asal lan ciri

Elegan Chamaedorea minangka telapak tangan sing elegan banget

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

Protagonis kita yaiku sawit unicaule * (kanthi siji batang) sing asale saka Meksiko, Guatemala lan Belize sing jenenge ilmiah Chamaedorea elegan, sanajan umume misuwur kanthi sebutan kelapa bale, pacaya utawa camadorea. Wutah nganti paling dhuwur 3 meter, kanthi batang ukurane kurang saka 2cm, dering lan ijo..

Godhonge pinnate, kasusun udakara 20 pasang leaflet (pinnae) 15-20cm dawane 2-2,5cm, lan dawane 2 meter. Kembang kasebut diklumpukake ing perbungaan sing bercabang banget, dawane nganti 1 meter, lan bisa dadi wanita (kanthi warna kuning sing narik kawigaten) utawa lanang. Woh iki duwe bentuk oval, lan ukuran 1cm.

* Ing nursery lan toko kebon, pot sing kebak bibit utawa bibit enom sing wis thukul bisa didol supaya katon luwih asri, nanging ora ateges saben spesimen kasebut mung duwe siji batang lan mula bebas saka siji liyane.

Carane ngurus Chamaedorea elegan?

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake dijaga kaya ing ngisor iki:

Lokasi

Yaiku tanduran sing bisa ditandur ing njobo (ing iklim sing sithik) lan ing njero omah, saengga:

  • Interior: mesthine ana ing ruangan sing padhang, adoh saka draf lan trotoar. Aja nyelehake ing jejere jendhela kanggo ngindhari efek kaca pembesar.
  • njaba: ing semi-shade, ing sangisore cabang-cabang wit utawa wit kurma gedhe liyane. Aja nyelehake srengenge nalika kobong cepet.

Bumi

Bakal gumantung ing endi ditandur:

  • Pot kembang- Saka pengalaman, pancen cocog karo medium sing tuwuh universal (sampeyan bisa entuk Kene) dicampur karo 30% perlite (kaya sing adol iki Kene), supaya ora prelu komplikasi karo jinis substrat liyane.
  • Taman: tuwuh ing lemah sing subur, kanthi kapasitas saringan banyu sing apik. Yen sampeyan ora kaya ngono, amarga wit kurma rada cilik, gawanen bolongan 50cm x 50cm (luwih apik 1m x 1m), tutupe sisih lan pangkalan nganggo bolong shading (kaya yaiku) lan isi karo landasan sing kasebut ing ndhuwur.

Irigasi

Keanggunan Chamaedorea minangka wit kurma

Gambar - Wikimedia / JMK

Mbanyoni wit kurma kudu moderat. Sajrone musim panas, sampeyan kudu ngombe asring banget, udakara 3 nganti 5 kaping seminggu, lan sajrone taun nganggo banyu 1 utawa 2 seminggu bisa uga duwe luwih saka cukup. Lan aku mbaleni: bisa.

Lan yen tuwuh ing njobo ing wilayah sing ora udan udan, mula kudu disirami. Kosok baline, yen dijaga ing njero omah, amarga bumi bakal suwe saya garing, frekuensi bakal kurang.

Napa penting kanggo mriksa asor lemah, kanthi meteran digital utawa kanthi nyisipake teken kayu sing lancip (yen nalika dicabut metu, akeh lemah sing adheren, aja banyu).

Semprot ya utawa ora?

Biasane nyemprot / nyemprot godhong tanduran ing njero ruangan kanthi banyu, nanging luwih becik tinimbang dheweke bakal cilaka. Ngopo Amarga tanduran ora bisa nyedhot banyu langsung saka godhong; nyatane, nalika udan, pori-pori ing lumahing agul-agul saben godhong ditutup, mula bisa klelep. Lan dheweke nindakake uga nalika disemprot.

Masalahe yaiku yen tetep ditutup suwe banget, dheweke bakal ngalami masalah serius, amarga kapasitas pernapasane suda banget amarga bisa ambegan mung liwat pori-pori ing batang lan oyot. Dadi aja nganti umob godhonge; dheweke bakal ngurmati 😉.

Yen sampeyan manggon ing wilayah sing lingkungan garing, luwih becik tuku pelembab utawa pasang sawetara gelas utawa wadhah liyane kanthi banyu ing wit kurma.

Nanging ngati-ati aja lali lebu, kanthi sikat kayata. Kanthi cara iki, bakal katon apik banget.

Pelanggan

Bubuk guano pupuk enak banget kanggo guano

Bubuk guano

Wiwit awal musim semi nganti pungkasan musim panas Kudu dibayar nganggo pupuk khusus kanggo wit kurma (kayata iki) nderek indikasi sing dituduhake ing paket kasebut. Disaranake banget uga kanggo pupuk pupuk organik, kayata guano (Kene sampeyan duwe bubuk, lan kanggo Kene cair), nanging aja dicampur: gunakake sewulan siji lan wulan liyane wulan liyane.

Multiplikasi

Multiply dening wiji ing musim semi-musim panas. Ayo ndeleng cara nerusake:

  1. Sing pertama sampeyan kudu ngisi pot karo medium sing tuwuh universal dicampur karo 30% perlite.
  2. Banjur banyu kanthi tliti.
  3. Sabanjure, pasang wiji nganti adoh ing permukaan, lan tutup nganggo landasan tipis.
  4. Banjur, pulverize lemah sing paling cethek.
  5. Pungkasan, lebokake pot ing njaba, ing semi-shade, utawa ing njero ruangan cedhak sumber panas.

Mula bakal germin udakara 3 minggu kanthi suhu 20-25ºC.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Ing musim semi. Yen di pot, transplan saben rong taun nganti luwih gedhe.

Hama

Ing lingkungan sing panas lan garing, aphids, las angga abang lan ing mealybugs. Katelu menehi feed ing SAP saka tanduran, nyebabake godhong kuning. Dheweke ditangani sabun kalium o bumi diatomaceous. Sampeyan bisa entuk sing pertama Kene lan sing nomer loro kanggo Kene.

Yen wis thukul ing njobo, ora krasa nyegah Paysandisia archon lan Weevil abang; utamane sing pertama (weevil biasane ora mengaruhi wit kurma kanthi batang sing tipis). Ing tautan sampeyan duwe informasi babagan hama kasebut lan perawatan sing saiki kasedhiya kanggo nglawan.

Penyakit

Keanggunan Chamaedorea gampang kena hama tartamtu

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

Rentan kanggo infeksi dening jamur Phytopthora (nyebabake bosok gulu) lan Helminthosporium (godhong). Ditambani kanthi fungisida, lan kurang nyiram.

Masalah

  • Godhong nganggo tips garing: bisa uga amarga lingkungane garing, utawa amarga kena draf (utawa kalorone).
  • Lembar kuning: dheweke wis ngelak.
  • Godhong ngisor coklat: gumantung. Yen sisa tanduran ora apa-apa, bisa uga godhong kasebut wis tekan pungkasan umur; lan yen ora, iku amarga sampeyan ngalami kakehan banyu.

Pruning ing Chamaedorea elegan

Iku ora necesary. Sampeyan mung kudu ngethok godhong garing, lara utawa ringkih sing katon, uga infloresensi.

Rustitasitas

Saka pengalaman, aku bisa ngandhani yen dilindhungi ndhukung nganti -2ºC, anggere minangka frost khusus lan jangka pendek.

Tuku ngendi Chamaedorea elegan?

Wit palma iki didol ing toko kebon apa wae, nanging yen ora bisa ditemokake, ayo lunga:

Muga-muga sampeyan seneng karo kabeh sing wis diwaca babagan wit kurma ruang tamu 🙂.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Alina ngandika

    Godhongku ngisor yaiku anyar, banjur garing (coklat). Ana ing njero ruangan ..
    Apa pot kasebut wis sithik banget?
    Dhuwuré 30 cm lan poté bakal kurang luwih 2 liter.
    Matur nuwun.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Alina.

      Yen wis mesthi ana ing pot, disaranake ditanam kanthi luwih gedhe amarga bisa uga entek.

      Sampeyan bisa motong godhong sing dikepengini yen pengin.

      Matur suwun!