Etilena

Etilena minangka hormon tetanduran

Manungsa dudu siji-sijine makhluk urip sing ngasilake hormon. Kewan lan tanduran uga duwe katrampilan kasebut. Salah sawijining hormon tanduran sing paling misuwur lan digunakake yaiku etilena, sing lamarane macem-macem.

Yen sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan hormon tanduran iki, aku saranake sampeyan terus maca artikel iki. Kita bakal ngomong babagan apa sing diarani etilena, apa tujuane lan ing endi ditemokake. Kajaba iku, kita bakal ngrembug babagan woh-wohan sing ora diklumpukake ing kathok utawa ing kulkas amarga etilena.

Apa sing diarani etilena lan kanggo apa?

Etilen uga dikenal minangka hormon penuaan tetanduran

Ana macem-macem hormon lan ora mung kanggo manungsa, nanging uga kewan lan tanduran. Etilena, contone, minangka hormon tetanduran ing bentuk gas. Tujuane yaiku ngatur proses sing ana gandhengane karo rasa tuwa lan mateng loro kembang lan woh-wohan lan sayuran. Mula, iki uga dikenal minangka hormon penuaan tetanduran.

Nalika gas iki mundhak, sayuran iki mateng kanthi cepet, sing pungkasan nyebabake ngilangi kualitas lan nyuda umur sing migunani. Kajaba iku, ana patogen bebas ing udhara sing uga bisa mengaruhi kualitas kembang, woh-wohan lan sayuran, lan nambah paningkatan nalika ana etilena ing lingkungan. Kanthi cara iki, jaringan tanduran sing rusak bisa rusak.

Minangka kanggo aplikasi etilena, ana akeh panggunaan hormon iki. Umume digunakake ing plastik, lapisan, pelarut, lan antifreeze. Panggunaan sing diwenehake biasane gumantung saka senyawa kasebut. Ayo ndeleng sawetara conto:

  • Polyvinylchloride: Lining tembok, jubin, pipa, tank, lsp.
  • Polyethylene: Tabung, pipa, saluran, wadhah, bagean termoform, insulasi, lsp. Iki minangka bahan tahan lan fleksibel.
  • Polytetrafluoroethene: Gasket, grumbulan, peralatan masak. Uga dikenal kanthi jeneng Teflon.
  • Polyacrylonitrile: Pabrik serat tekstil. Iki minangka senyawa sing kuat lan gampang dicelup sing uga bisa dipintal.
  • Etilena oksida: Penengah kimia kanggo nggawe deterjen non-ion, etilen glikol, glikol polietilen lan asale. Iki uga digunakake minangka fumigant. Iki minangka cairan utawa gas sing ora ana warna, gampang kobong lan seluler.

Endi etilena ditemokake ing alam?

Woh-wohan lan sayuran terus ngasilake etilena sawise panen

Kaya sing wis dingerteni sadurunge, etilen minangka hormon sing diprodhuksi dening tanduran. Kembang lan woh-wohan uga sayuran kalebu sayuran sing isih urip sanajan dipanen. Nalika ambegan, bakal ngasilake ora mung karbon dioksida (CO2) lan banyu (H2O), nanging uga etilena (C2H4).

Minangka kanggo woh-wohan lan sayuran, efek positif etilena macem-macem. Sajrone tahap awal ngembangake woh-wohan lan sayuran, dheweke duwe senyawa beracun sing ilang nalika mateng. Mula, amarga etilen mula bisa dipangan. Kajaba iku, empuk teksture. Tingkat pati lan asam uga dikurangi, dene kadar gula saya mundhak. Kanthi cara iki woh-wohan lan sayuran dadi luwih enak. Titik liyane sing kudu dielingi yaiku hormon iki nambah warna kulit lan aroma sing diwenehake.

Nanging, sawise nglumpukake woh-wohan lan sayuran nalika mateng kanggo pemasaran, kabeh efek etilen sing migunani iki wis ora positif maneh. Nalika woh-wohan wis diwasa, mula bakal ngasilake hormon iki, mula bakal tuwa nganti bosok.

Woh-wohan apa sing ora diklumpukake?

Ana sawetara woh-wohan lan sayuran sing ora bisa digabung

Dadi gas, etilena tetep ana ing lingkungan. Ana woh-wohan lan sayuran sing misuwur amarga dadi produsen hormon iki, dene sing liyane sensitif banget. Kaloro jinis kasebut ora kena disatukan, kanggo nyegah klompok nomer loro dadi saya cepet. Nalika woh sing wis mateng ngeculake etilena, woh-wohan sing mateng bakal saya mateng. Kanthi cara iki, mula bakal bosok luwih cepet tinimbang biasane. Sawetara conto kaya ing ngisor iki:

  • Wortel: Dheweke entuk rasa pait.
  • Asparagus: Godhonge nambah kasar.
  • Apu: Titik abang katon.
  • Brokoli: Kelangan warna.
  • Tomat Sayuran ijo mateng: Dadi alus.
  • Kentang: Kulit kisut lan wiwit bosok.

Nanging, woh-wohan lan sayuran liyane misuwur amarga ngasilake akeh etilena. Mula, dheweke ora kena digabung karo sing wis kasebut ing ndhuwur. Kita bakal ndeleng ing ngisor iki dhaptar woh-wohan sing ngasilake gas etilen paling akeh:

  • Avocado
  • Bawang
  • Plum
  • Apple
  • mango
  • Melon
  • Banana
  • Tomat
  • Anggur

Sampeyan sinau bab anyar saben dina. Yen sampeyan ora ngerti apa sing diarani etilena, muga-muga aku wis jelas babagan pitakonan iki. Kajaba iku, praktis banget kanggo ngerti woh-wohan lan sayuran endi sing ora kudu disatakake supaya luwih seger lan luwih sedhep. Kanthi cara iki, kita bisa ngirit dhuwit sithik nalika tuku lan kita tetep nguntungake manawa sayuran iki bisa saya suwe.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.