Euphorbia serrata utawa Higuera del inferno

Tanduran serrata warna Euphorbia warna kuning

Iki tanduran sing ora bakal bingung karo Matalaché. Serrata Euphorbia uga dikenal kanthi jeneng spikelet serrata, wit ara neraka lan minangka spurge godhong serrata.

Iki minangka salah sawijining tanduran taunan sing kalebu vegetasi ing Eropa. Biasane tuwuh liar ing sacedhake lapangan, kaya ing pinggir dalan. Bahan bakar saka tanduran iki duwe latek sing isine ester sing akeh, sing wis digunakake tradisional ing Spanyol minangka katalis kanggo rennet susu.

Fitur

Euphorbia serrata uga diarani Higuera del inferno

Serrata Euphorbia dikenal minangka ramuan taunan sing bisa ukurane nganti 40 cm, biasane lempeng lan tanpa cabang.

Nduweni batang siji ing endi godhong disebar kanthi cara ganti, oval lan malih dadi serrated. Nduwe ciri khas godhong bergerigi uga bract sing gampang dibedakake karo spesies liyane sing diarani euphorbias.

Kembangé, sing ana warna ijo sing padhang, biasane katon ing pertengahan musim semi lan padha biasane hermaphrodites.

Polinasi umume ditindakake dening diptera. Woh sing diasilake sithik lan duwe bentuk kapsul dehiscent. Saben bagean saka tanduran iki duwe latek akeh sing putih lan cukup kenthel, lan sabenere saka karakteristik kasebut yaiku jenenge sing kasar

Distribusi lan papan dununge

Kaya sing wis kasebut ing ndhuwur, Euphorbia serrata yaiku asli saka negara-negara Eropa.

Lemah sing kudu ditanam tanduran iki bisa entheng utawa beda medium, kanthi cahya sing cukup lan asor banget supaya wiji bisa germin; biasane katon asring banget lan spontan ing dataran, kaya ing pinggir dalan, nanging bisa uga katon ing pinggir alas ing wilayah Eropa sing sedheng.

Kosok baline lan kanthi cara sing padha, kondhang ing tanduran, utamane wit anggur utawa vitis vinifera, ing endi biasane dianggep gulma.

Curiosities

Ing sawetara kutha ing wilayah Andalusia, dikomentari manawa bocah-bocah wadon nyebut susu sing ngasilake tanduran iki supaya bisa nglukis mol ing rai kaya dolanan bocah sing nyenengake.

Biasane ngetrapake bahan iki ing pasuryan, lan zat iki nyebabake kobongan katon kaya pembentukan bolong cilik sing biyen dianggep minangka simbol kaendahan.

Hama

Kupu kasebut jenenge Oxicesta serratae, asring endhog ing lumahing tanduran iki saengga yen larva ditetes, dheweke dadi panganan.

Saiki dadi tanduran sing iku modis banget. Iki digunakake minangka mupangate lingkungan, uga pengayaan lanskap taman kebon urbanisasi sing ana ing pesisir.

Biasane minangka tanduran sing matur nuwun lan cukup tahan. Tandur serrata Euphorbia cenderung katon apik banget ing rockeries uga ing dhasar tembok, lan ing sisih liyane, penting kanggo nyebutake minangka tanduran sing ora mbutuhake banyu akeh.

Serrata Euphorbia duwe keracunan sing dhuwur banget. Umume kena pengaruh sistem pencernaan, ati lan uga ginjel, nyebabake iritasi sing cukup kanggo sawetara wong sing nggunakake lateks, amarga kemungkinan efek iki nyebabake matine wong yen jumlah sing dicerna dhuwur banget.

Yen kedadeyan yen kulit kena lateks, iki bisa nyebabake katon kemerahan ing kulit sing diiringi katon lecet sing dhuwur. Nanging, sifat-sifat kasebut biyen digunakake kanggo ngobati rasa sakit rematik eksternal apa wae.

Nggunakake tanduran iki ing kulit, bisa uga nyebabake dermatitis, kanthi kontak utawa uga dening photosensitization (Iki minangka cahya srengenge sing suwe sawise kontak karo lateks).

Penting, supaya ora kontak karo wilayah kasebut mripat amarga bisa nyebabake iritasi dadi wuta.

Gejala keracunan

Yen tanduran iki digunakake sacara internal, bisa nyebabake gejala kayata ing ngisor iki:

  • Nalika dosis cilik: lara weteng, mutah lan mual sing biasane diiringi gejala liyane sing luwih parah kayata anane getih utawa diare.
  • Nalika dosis luwih dhuwur: sesak ambegan sing nyebabake serangan jantung.

Perawatan medis ing kasus keracunan amarga ngombe lateks Euphorbia serrata yaiku nerusake karo ngilangi weteng (lavage lambung sing diiringi pasokan emolien).

Wanita hamil, wanita sing nyusoni lan bocah cilik kudu luwih ati-ati supaya ora ngombe zat iki. Nanging, uga bener manawa Euphorbia serrata nawakake sawetara mupangat kesehatan, nanging sampeyan kudu ati-ati karo aplikasi sampeyan.

Apa mbebayani tumrap kewan?

Sajrone sejarah, ana cathetan babagan sawetara kasus kewan sing katon mabuk amarga ora ngonsumsi ramuan sing ngemot Euphorbia serrata.

Panaliten sing luwih anyar nerangake manawa ana bukti yen kewan sing duwe suket minangka panganan kanthi sawetara tanduran sing kalebu genus Euphorbias, bisa uga duwe resiko ngirimake tumor menyang manungsa Dheweke nggunakake daging kewan kasebut minangka panganan, amarga tingkat keracunan sing ditemokake.

Nggunakake

Wit anjir Inferno tuwuh liar

Kanggo njabarake obat kuratif

Wis digunakake terus-terusan minangka obat ing omah kanggo ngilangi pembentukan kutil utawa jagung, kanthi ngetrapake lateks sakedhik ing wilayah sing kena pengaruh.

Sawise suwe, panggunaan tanduran iki ditinggal lan diganti nganggo tanduran liya sing luwih aman kayata wicaksana wit anjir.

Disiapake kanggo digunakake internal

Wiji uga bubuk saka oyot sing ana ing tanduran iki wis digunakake kanthi wiyar minangka obat pencahar sing efektif banget utawa ing dosis sing luwih dhuwur minangka purgatif kanggo nambani pirang-pirang kasus konstipasi. Nanging, amarga tanduran iki cukup beracun, mula ora disaranake digunakake kanggo nyiyapake krasan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.