Awu umum (Fraxinus excelsior)

Fraxinus unggul

Dina iki kita bakal ngomong babagan wit sing dianggep «wit keberuntungan». Babagan babagan awu umume. Jeneng ilmiah yaiku Fraxinus unggul lan dikenal kanthi nasib apik liwat kapercayan kuna. Ukurane amba lan godhong godhonge kandhel. Cocog kanggo teduh kanthi wiyar lan, Kajaba iku, apik banget nalika musim gugur lan godhonge dadi kuning. Ing artikel iki, kita bakal nyritakake babagan kabeh babagan abu.

Apa sampeyan pengin sinau luwih lengkap babagan wit begja iki? Sampeyan mung kudu terus maca 🙂

Karakteristik utama

Awu umume ing habitat asile

Kaya sing wis diandharake sadurunge, awu minangka wit godhong lan kalebu kulawarga Oleaceae. Wit begja iki digunakake dening bangsa Romawi kuno kanggo pambangunan pager lan tembok amarga kerapatan lan kualitas kayu. Asale saka Eropa lan wilayah distribusi sing bisa dideleng akeh banget yaiku ing Spanyol lan Portugal. Sanajan ombone luwih sithik, bisa uga ditemokake ing sawetara negara sing duwe iklim tropis lan ing sawetara wilayah ing Amerika Utara.

Salah sawijining ciri khas sing nggawe spesial yaiku duwe katrampilan sing hebat kanggo adaptasi karo lingkungan sing sedheng. Cabang sing kuwat lan godhong-godhongan sing padhet ngidini dadi tahan angin gedhe banget. Nanging, poin sing ringkih yaiku ora tahan suhu ekstrem, panas lan adhem, uga ora bisa ngalami kahanan garing.

Nduweni mahkota bunder udakara udakara pitung meter lan cabang sing kandhel lan nyebar. Wit sing sampurna kanggo lenggah ing sangisore papan perlindungan lan nikmati swarane godhong kanthi angin nalika nglindhungi sampeyan saka srengenge. Ukurane antara 8 nganti 12 meter, umume, sanajan sawetara spesimen ditemokake sing bisa ngukur nganti 20 meter. Spesimen kasebut 20 meter plus kerapatan godhong godhong-godhongan iki nggawe wit-witan sing gedhe banget.

Godhonge duwe warna film khas ijo mengkilap. Cabangipun cekap lancip saha godhongipun antawis 9 lan 13 leaflet. Godhong iki dadi kuning ing musim gugur lan musim salju tiba.

Minangka kanggo batang, cukup angel lan kuwat. Nduweni bentuk silinder kanthi kerak warna peteng.

Budidaya awu umume

Shade diwenehake dening awu

Liwat trunk, kita nemokake manawa sawetara cabang muncul kanthi kembang putih sing cukup sederhana nanging kanthi kaendahan hias sing apik. Mekar nalika April lan Mei nalika suhu paling dhuwur. Dheweke ngeculake woh-wohan memanjang sing diarani samaras lan ing njero ana wiji sing gampang dikoleksi. Samara ijo.

Kanggo nyebar wit awu sampeyan kudu duwe aspek sing jelas. Ora angel banget tuwuh lan njaga amarga tahan banget marang papan lan hama sing kontaminasi, saengga bisa ditandur ing kutha-kutha minangka tambahan kanggo ornamen.

Ing alam kasebut tuwuh ing alas kanthi bahan organik sing jero, lembab, adhem lan sugih. Iki minangka kondisi lingkungan sing sampeyan butuhake supaya bisa urip. Amarga alasan kasebut, kaya sing wis kasebut sadurunge, ora tahan banget kanggo kahanan garing lan musim panas lan kurang asor lingkungan.

Perlu digatekake manawa, nalika nyebar wiji ing musim gugur, kudu lahan kanthi suhu 4 derajat supaya bisa germinal udakara patang wulan. Yen suhu lemah luwih sithik, wiji kasebut bakal turu lan ora bakal germin.

Sawise kita duwe Fraxinus unggul wis gedhe, perawatan sampeyan mung pengin duwe papan sing apik kanggo tuwuh, nyiram akeh, diwenehi srengenge kebak lan pupuk paling ora sajrone musim semi. Yen kita pengin tuwuh supaya optimal, kudu dipotong paling ora saben taun.

Migunakake saka Fraxinus unggul

Woh-wohan saka fraxinus excelsior

Sanajan wit iki kuwat banget, salah sawijining indikator sing nuduhake manawa perawatan lan pangopènane ora bener yaiku layu lan layange godhong. Yen wis wiwit lemes, bisa uga nyebabake sisa kanopi wit, kulit batang lan cabang. Kosok baline, yen kita bisa njaga kahanan sing apik, iku bisa urip antara 80 lan 100 taun.

Wit iki digunakake utamane kanggo keperluan hias ing deso lan kutha. Umume, ditandur ing trotoar, ing kebon gedhe amarga cukup atraktif lan ora mbutuhake perawatan, lan ing dalan umum.

Kayu kasebut digunakake kanggo nggawe lemari lan pertukangan. Kayu uga digunakake kanggo ngasilake pirang-pirang platform njero ruangan lan amarga fleksibilitas lan resistensi iku sampurna kanggo nggawe sawetara alat utawa malah bangku lan prabot sing akeh kurva.

Wilayah liyane sing umume digunakake kayu yaiku olahraga lan musik. Cocog banget kanggo nggawe bat enggak, busur, tongkat hoki, lan raket tenis. Iki uga digunakake kanggo nggawe gitar.

Sipat obat

Infus awu

Kaya ora cukup, kabeh panggunaan lan kaendahane ing wilayah tartamtu taun iki, uga duwe sifat-sifat obat. Cocog banget kanggo perawatan sawetara penyakit kayata selesma umume, flu lan nyuda demam. Ana panggunaan liyane sing luwih kompleks, nanging uga bisa ngatasi gejala konstipasi, wasir lan hipertensi.

Infus disiapake nganggo godhong Fraxinus unggul iku kunci kanggo ngilangi penylametan cairan lan sawetara masalah kencing. Mupangate kanggo wong sing nandhang watu ginjel.

Gumantung saka perawatan sing dibutuhake, awu bisa dikonsumsi kanthi macem-macem cara. Salah siji nggunakake godhonge kanggo nggawe infus utawa nggunakake kulit kayu kanggo nggawe obat sing didol ing toko-toko jamu lan apotek.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan wit awu.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

5 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Abraham Jesus Carmen Buenosaires ngandika

    Halo, aku pengin ngerti babagan prinsip aktif lan ngerti sing siji-sijine sing nindakake efek farmakologis. Informasi sing apik banget, matur nuwun kanthi sanget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Abraham Yesus.

      Aku pitutur marang kowe:

      Prinsip aktif godhonge

      Flavonoid: kalebu rutin (0,1 - 0,9%)
      Tannins
      Mucilages (10 - 20%)
      Mannitol (16 - 28%)
      Inositol
      Triterpenes: fitosterol.
      Monoterpen iridoid: syringoxide, deoxysiringoxidine

      Bahan aktif saka kulit kayu

      Hydroxycoumarins: fraxinol. Fraxoside, Fraxidoside, Esculoside
      Tannins
      Glikosida iridoid
      Mannitol

      Kanggo ngerteni apa utawa sing duwe efek farmakologis, aku nyaranake konsultasi karo profesional kesehatan.

      Matur suwun!

  2.   carmen ngandika

    Aku duwe rem pot sing lahir sengaja. Saiki dhuwure 1,3 meter kanthi batang diameter 3 cm lan sehat banget. Aku pengin tetep. Apa trep kanggo prune? Opo Kapan?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai carmen.
      Ora, prune ora prune. Aku mung menehi saran kanggo nandur ing pot sing luwih gedhe yen sampeyan ndeleng manawa ana sing dadi cilik banget, utawa yen oyot tuwuh saka bolongan.
      Greetings.

  3.   Marta Susana Repetto ngandika

    Aku pengin ngerti kepiye flow ash yaiku: aku ngerti yen DIOIC; Mula, Aku POHON GAMBAR UTAWA FOTROK KEDUA

    MY MAIL IS: martarepetto@gmail.com