Ficus elastica utawa Gomero

Ficus elastis

Iki minangka wit sing misuwur banget ing interior omah. Lan ora nggumunake: godhonge gedhe lan bisa dadi siji warna (ijo) lan sawetara (ijo lan kuning). Tingkat pertumbuhane uga luwih alon tinimbang spesies genus liyane, mula bisa disimpen nganti pirang-pirang taun ing pot Ora masalah.

Jeneng ilmiah yaiku Ficus elastis, sanajan wis misuwur kanthi jeneng liyane, kayata Tree of Rubber utawa Gomero. Yen sampeyan pengin ngerti kabeh babagan dheweke, sampeyan wis tekan papan sing bener. Sawise maca artikel iki, sampeyan bakal ngerti babagan perawatan, cara ngasilake, lan liya-liyane.

Karakteristik wit karet

Akar ficus elastica

Asale saka India, ing Ficus elastis Iki minangka wit saka epiphytes, sing nggawe batang lan uga oyot sing tuwuh kanthi cara nggawe pilar sing cukup kuat kanggo tanduran kasebut. Iki dudu parasit, kaya ing Ficus benghalensis, nanging pancen bener oyot banget nyerang lan, mulane, yen kita pengin duwe ing kebon, kita kudu nindakake pancegahan sing bakal dideleng mengko.

Saiki, kita bakal fokus marang ciri-cirine, apa sing mbedakake karo jinis liyane. Ayo diwiwiti, kepiye uga cara nggunakake godhong. Godhong tanduran iki abadi, lan gedhe, dawane nganti 30cm. Biasane, dheweke duwe warna ijo sing padhang, nanging kaya sing wis dakkandhakake, ana uga sing duwe warna-warni, yaiku hibrida saka Ficus elastica Robusta, sing godhonge luwih amba lan kaku. Minangka penasaran yen ora ana liyane tunas, sadurunge dibukak, Dheweke abang sing ilang nalika mbukak lan rampung ngembangake.

Ora duwe kembang hiasan. Nyatane, penyerbuk iku minangka tawon anjir, lan amarga serangga iki ora duwe bau sing apik banget lan ora bisa mbedakake warna kanthi apik, wit kasebut ora mbuwang energi ngasilake kembang sing asri. Sawise wis diserbuki, woh ara tuwuh, sing dawane 1cm lan ijo semu semu ijo sing ora bisa didhahar banget.

Kasarasan Gomero

Godhong Ficus elastica

Apa sampeyan mikir duwe wit karet? Iki minangka perawatan sing dibutuhake tanduran:

Lokasi

Yen bisa, luwih becik dilebokake ing njaba, kanthi srengenge. Nanging elinga yen sensitif marang frost, bisa tahan mung sing alus (nganti -2ºC) lan durasi sing cendhak. Kajaba iku, butuh akeh papan kanggo tuwuh, mula kudu ditandur kanthi jarak minimal 10m saka konstruksi lan sistem irigasi apa wae.

Ing njero omah Sampeyan kudu dilebokake ing ruangan sing akeh cahya alami mlebu, adoh saka arus udara (adhem lan anget), uga adoh saka area sing dienggo, amarga gosokan terus-terusan bakal ngrusak ujung godhong.

Irigasi

Irigasi kudu asring, utamane ing musim panas yaiku nalika wit tuwuh luwih cepet lan saya cepet. Dadi, banyu bakal disiram antara 3 lan 4 kaping seminggu ing mangsa panas yen ana ing kebon lan 2 yen ana ing omah, lan sisa taun sepisan utawa kaping pindho saben 6-7 dina.

Pelanggan

Ora luwih becik mbayar, amarga oyot tuwuh kanthi cepet tanpa prelu ngasilake suplemen nutrisi.

Pruning

Bisa dipangkas ing musim semi lan musim panas, nanging iku penting kanggo nyelehake awu nalika wis rampung kanggo nyegah lateks supaya ora metu.

Transplan

Wit karet

Apa sampeyan pengin pindhah menyang pot sing luwih gedhe utawa menyang kebon, kudu rampung ing musim semi, sawise risiko frost liwati.

Kanggo pot

Kanggo mindhah wit permen karet menyang pot sing luwih gedhe, sampeyan kudu nindakake perkara ing ngisor iki:

  1. Coba pot sing ukurane udakara 5cm tinimbang »sing lawas».
  2. Isi karo medium sing tuwuh universal sing dicampur karo 20% perlite.
  3. Copot wit saka pot. Yen sampeyan ndeleng manawa ora bisa, pencet ing sisih liyane.
  4. Lebokake tanduran ing pot sing anyar.
  5. Rampungake isi pot anyar kanthi landasan liyane.
  6. Lan pungkasane dheweke banyu.

Menyang kebon

Kanggo pass Ficus Elastis langsung menyang kebon, sampeyan kudu:

  1. Gawe bolongan taneman supaya cukup jero.
  2. Banyu kanthi becik, supaya lemah direndhem.
  3. Copot wit saka pot.
  4. Lebokake ing njero bolongan lan isi lemah kebon sing dicampur karo landasan universal.
  5. Banyu.

Wabah lan penyakit

Iki minangka wit sing tahan lasak, nanging bisa diserang jamur lan nematoda sing ngrusak oyot. Amarga iku, luwih becik sampeyan kudu ngobati perawatan nyegah tembaga utawa belerang kanggo jamur lan minyak Neem kanggo nematoda nalika musim semi (musim semi lan musim panas).

Reproduksi wit karet

Ficus elastica enom

Kepiye cara ngasilake wit iki? Bener, kanthi cara sing gampang banget: kanthi nglereni apik ing musim semi utawa musim panas. Kanggo nindakake iki, sampeyan kudu motong cabang udakara 20cm, lan ditandur ing pot kanthi landasan keropos, kayata gambut ireng lan perlite ing bagean sing padha, kayata, karo sing bisa dideleng ing gambar ing ndhuwur.

Kanggo mesthekake yen bakal sukses, sadurunge ditandur, lembabake pangkalan nganggo banyu lan banjur impregnate karo hormon rooting. Sawise ngono, tetep lembab nanging aja mbanyu, lan sajrone sewulan bakal tuwuh oyot.

Nggunakake

Iki minangka tanduran sing biasane digunakake minangka ornamen, minangka spesimen sing diisolasi kanggo menehi shade saka kebon, utawa minangka tanduran ing njero ruangan, nanging sampeyan uga kudu ngerti lateks digunakake kanggo nggawe permen karet, mula diarani gomero.

Mesthi, nyegah kulit sampeyan ora kena ing getah iki amarga nesu banget.

Apa sampeyan bisa nggawe bonsai saka Ficus elastica?

Ya sampeyan bisa, nanging Pancen angel banget. Sing pertama ditindakake yaiku nyuda ukuran godhonge, kanthi mencubit nalika lagi tuwuh, banjur prune dibentuk. Babar pisan ora gampang, nanging kadang sampeyan entuk kerjaan sing nyenengake. 🙂

Ficus elastica godhong bervariasi

Lan nganti saiki spesial saka salah sawijining wit sing paling apik sing ana ing njero omah. Apa sampeyan mikir Apa sampeyan wani duwe ing omah utawa kebon? 🙂


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

24 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Marta ngandika

    situs kasebut apik banget menehi informasi babagan tanduran lan cara ngrawat lan properti

    1.    Monica Sanchez ngandika

      We seneng sampeyan seneng, Marta. 🙂

    2.    Rose Herrero ngandika

      Lateks kasebut digunakake kanggo nggawe karet, nanging kanggo industri, kayata ban, ora ana gandhengane karo karet kelas panganan sing digunakake kanggo permen karet. Lateks saka tanduran iki, kaya sing sampeyan ucapake, banget iritasi ing kulit, utamane mripat lan keracunan bisa nyebabake yen diombe, mula sunting postingan kasebut utawa sampeyan bisa uga nyebabake wong keracunan.
      Malah kanggo nggawe karet, amarga diwenehi keracunan, mula luwih disenengi kanggo ngekstrak lateks saka Hevea brasilensis.
      Chicle (saka Nahuatl tzictli) minangka polimer gummy sing dipikolehi saka getah wit Manilkara zapota saka kulawarga sapotáceas (sadurunge diarani Sapota zapotilla utawa Achras zapota) sing asale saka Meksiko, Amerika Tengah lan tropis Amerika Selatan. Uga dikenal kanthi sebutan chicozapote utawa acana. Nalika umume permen karet saiki nggunakake basis plastik netral, uga dikenal minangka polivinil asetat, utawa uga permen karet xanthan.

      Babagan panggunaan wit iki, wit sing penting banget kanggo ekosistem ing habitat asile, ing endi bisa diserbuki dening spesies tawon ara-ara kasebut, minangka siji-sijine serangga sing bisa nyerbuki, mula ngasilake woh ing taun lan penting ing panganan macem-macem spesies manuk lan mamalia, kalebu sawetara spesies primata.

      Panganggone liyane, ora penting banget, nanging kaget banget, yaiku anggota suku Khasi, sing manggon ing wilayah Cherrapunji, negara Meghalaya, ing India. Wong Khasi ngolah wit-witan kasebut, model lan ngurus kanthi turun temurun, kanggo mbangun Jembatan Hidup. Teknik konstruksi bio iki ora bisa dilalekake, amarga minangka bagean saka salah sawijining tradhisi sing paling penting ing planet kita.
      Muga-muga sampeyan seneng salah sawijining video sing ditemokake - https://www.youtube.com/watch?v=4fm1B9-oavU

  2.   Gambar placeholder Alberto Forcada ngandika

    Halo Aku kepengin ngerti manawa tawon FIcus elastis (Blastophaga clavigera) wis teka ing Meksiko. Aku ngerti yen wis ana ing Florida.
    Gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Alberto
      Aku wis golek informasi, nanging durung nemokake babagan iki.
      Bisa uga durung teka.
      A Salam.

      1.    Rose Herrero ngandika

        Gampang banget ngerti yen tawon wis tekan ing wilayah sampeyan, yen Ficus elastica ing wilayah sampeyan duwe ara tawon wis ana, amarga yen durung teka, ficus ora bakal ngasilake. Asin saka spesies iki kalebu ijo semu ijo, oval lan cilik, dawane udakara 1 cm.
        Ing Spanyol, dheweke uga wis dadi naturalisasi, ing Kepulauan Canary lan luwih khusus ing La Gomera, mula kita ngarani Wit Karet iki ing kene Gomero.
        Yen tawon durung teka, ana 22 jinis Ficus alami ing Meksiko.
        - Ficus carica utawa ara umum, ana sing subur dhewe, (sing ora perlu dibuahi tawon) lan menehi rong tanduran setaun, siji ana anjir lan liyane ara, bisa dipangan lan enak ... yen manuk ora teka sadurunge panen.
        Ficus religius, mula diarani amarga wit kasebut minangka wit sing paling suci ing agama Buddha, Hindu lan Jainisme. Miturut tradhisi Buddha, Siddhartha Gautama tekan nirvana (dadi Buddha pertama) sawise tapa ing ngisor wit spesies iki sing diarani Bodhi, saka potongane wit-witan liyane ditandur, kayata Sri Maha Bodhi, sing ana ing Anuradhapura, Sri Lanka lan ing pendaptaran katon ana tanduran ing taun 288 a. C. isih urip, amarga wit-witan macem-macem iki suwene suwene ewu taun. Godhong sing ukurane larang banget, bisa garing lan mung dijaga web sing digawe iga, ing India digunakake kanggo nglukis gambar para dewa lan kewan suci sing banjur dibentuk utawa ditawakake minangka hadiah lan kurban agama. . Ara ara cilik lan abang, ora bisa dipangan kanggo manungsa, nanging ana kewan sing seneng.
        - Nanging uga ana 3 spesies Ficus sing endemik ing negara sampeyan, Ficus lapathifolia, F. petiolaris lan F. pringlei. Iki minangka saran supaya sampeyan tandur utamane, amarga bisa ilang (wit utawa tawon), amarga ora ditemokake ing negara liya. Dadi endemik sampeyan mesthekake bakal ngasilake woh, kanggo njaga populasi kewan asli sing mangan arahe.
        Muga-muga aku entuk pitulung.

  3.   Gambar placeholder Carlos Villagra ngandika

    Halo, informasi apik banget !! Aku pengin ngerti jinis wit apa wae sing bisa ditandur ing omahku, amarga aku manggon ing provinsi San Juan, iku sawijining kutha sing suhune bisa owah lan musim panas dadi panas ...

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Carlos.
      Apa sampeyan saka Argentina, bener?
      Yen mangkono, apa jinis wit sing sampeyan senengi? Saiki, aku nyaranake, sing ora duwe oyot invasi:
      -Cercis siliquastrum (deciduous)
      -Prunus pissardii (deciduous)
      -Viburnum lucidum (evergreen)
      -Bauhinia variegata (deciduous)
      -Polygala (minangka semak cemeng lan kembang hiasan)

      A Salam.

    2.    Rose Herrero ngandika

      Ing provinsi sampeyan ana oasis !!
      Aku ngunjungi gandum ing Tunisia, ditanduri kanthi 3 level, kurma kurma sing dhuwur mbentuk atap lan menehi shade kanggo panen sing ndhelik ing ngisor: wit zaitun lan wit-witan liyane mbentuk tingkat loro, level kaping telu digawe dening sayuran perkebunan lan sayuran.
      Ing Permakultur, kita tuwuh kebon alas, nanging ing 7 level. Ing level 3, grumbul, kemiri, blackberry, raspberry, lsp. Tingkat kaping 4 lan 5 kalebu sayuran abadi, kayata mallow utawa nettle sing ndandani nitrogen, digandhengake karo tanduran liya sing mbutuhake, kayata sayuran siklus cendhak kayata bayem, kubis, lsp. Uga nganggo herbal aromatik sing ngontrol hama lan penyakit tanduran kayata Taguetes, thyme, rosemary, lavender, lsp. Tingkat kaping 6 digawe saka tanduran pendakian, ing wilayah sampeyan sing paling cocog yaiku wit anggur lan kacang polong menek, mesthine sampeyan uga bisa nandur spons sayur, loofah, dipotong dadi cakram, migunani banget ing budidaya hidroponik lan aeroponik. Tataran nomer 7 arupa tanduran sing nyusup: waluh, melon, semangka, stroberi liar ...
      Aku bakal nandur kabeh perkara kasebut ing lahanku tinimbang tanduran kanggo nggunakake ornamental. Pungkasan, wit anjir asri kaya ficus lan saiki aku luwih seneng anjir tinimbang karet (uga fauna ing dhaerahku). Amarga alasan sing padha, aku luwih seneng Plum tinimbang Prunus hias lan aku luwih seneng Moringa utawa Chaya utawa semak teh utawa pasangan tinimbang tanduran ijo liyane nanging godhonge ora bisa dipangan minangka sayuran utawa kanggo nggawe infus.
      Sing ana ing ndhuwur desain piramida panganan krisis kanthi cara siklik, amarga yen ing sisih ngisor mati, dheweke duwe kesempatan kanggo mangan. Sing sabanjure ora nyekel kita nganggo taman hias.
      Mesthine, yen sampeyan isih duwe hektar hektar, bukak Balai Kota, janjian karo agronomis ing kutha sampeyan lan njaluk saran, supaya sampeyan ngerti manawa tanduran endi sing ing bebaya kepunahan lan apa dheweke bisa menehi sampeyan alamat Bank Wiji, utawa menehi idin kanggo njupuk potongan ing papan sing ditemtokake panguwasa kanggo nggampangake wong-wong sing pengin nandur.

  4.   Carolina ngandika

    Hola
    Apa aku bisa transplan pot lan ngethok dina sing padha utawa aku bakal menehi stres banget ing tanduran? Gomero ku wis umure 15 taun!
    Thanks,

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Caroline.
      Aku nyaranake sampeyan ngenteni sewulan kanggo nglereni. Kanthi cara iki tanduran ora bakal nandhang sangsara banget.
      A Salam.

    2.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Caroline.
      Aku nyaranake ngenteni 1 wulan sawise transplantasi kanggo nggawe potongan.
      A Salam.

  5.   Janissa ngandika

    Halo, artikel iki apik banget, aku duwe ing omahku udakara 9 meter ayu, nanging aku wis ngerteni godhonge tiba akeh lan katon sepi ing godhonge, ing kene kita mlebu musim panas lan aku pengin ngerti yen sampeyan butuh prelu nggawe godhong sing apik ... matur nuwun !!

  6.   Luis ngandika

    Hola
    Aku duwe wit karet udakara 2 nganti 3 meter. Ing kebon aku kudu nyopot, cedhak banget karo omah, aku bisa transplan, disaranake, aku ora pengin garing kaya aku

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi Luis.
      Sampeyan bisa nyopot ing musim semi, nggawe papat paringan paling dawa udakara 50cm lan tangan weruh sing bakal digunakake kanggo motong oyot (saka dhasar saben trench).
      Banjur sampeyan mung kudu nandur ing pot lan menehi "cukuran": nyuda cabang kanthi sethithik.
      A Salam.

  7.   jor ngandika

    Apa ukuran lan warna kembang wit permen karet kasebut?
    Matur nuwun.

  8.   Ikram Benguerch ngandika

    Hai Aku dudu ahli tetanduran sawetara wulan kepungkur, aku tuku salaka kanggo njero ruangan nanging pungkasane godhonge mudhun lan aku ora ngerti apa sing kedadeyan. Apa dheweke wis mati utawa aku wis ngrawat dheweke kanthi ala. Aku pengin nyelehake foto kanggo ngerti apa sampeyan bisa nulungi aku pulih tanduran amarga wulan-wulan kepungkur apik banget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Ikram.
      Aku nyaranake sampeyan ngirim foto menyang Profil Facebook, mula kita bisa nulungi sampeyan.
      Thanks!

  9.   Angela Morales ngandika

    Halo! Informasi sing apik banget, aku manggon ing belahan langit sisih kidul lan saiki ana ing tengah musim panas. Aku durung ngerti manawa aku bisa ngganti wit permen karet dadi pot sing luwih gedhe saiki. Nyuwun tulung sampeyan ngomong yen bisa? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Angela.
      Ya, saiki sampeyan bisa.
      A Salam.

  10.   claudia hevia ngandika

    Aku duwe wit karet ing kebon ngarep, lemah mundhak, aku wedi yen bakal pipa pipa banyu, apa sing bisa dakkawe supaya garing utawa ana solusi liyane?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Claudia.
      Kene sampeyan duwe informasi sing dijaluk.
      A Salam.

  11.   Miriam ngandika

    Sawise dak wenehake menyang kayu godhonge dilebokake
    Kepiye kobong minangka tanduran anyar sing dakgawe 15 dina kepungkur

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Miriam.

      Iki kedadeyan nalika tanduran sing ora aklimatisasi dilebokake ing srengenge.
      Sampeyan kudu nyelehake ing semi-shade, lan digunakake srengenge kanthi sethithik.

      Matur suwun!