Ficus

Ficus minangka wit kanthi oyot invasi

Gambar - Wikimedia / Sten

Tanduran saka genus Ficus minangka salah sawijining oyot sing paling dawa, mula ora dianjurake supaya diwenehi kebon cilik amarga bisa nyebabake akeh masalah serius. Nanging sanajan iki, yen ana barang sing diduweni, iku nilai hias, mula dheweke ditresnani banget minangka tanduran njero ruangan, bonsai, lan uga ing lapangan. Ana uga sing ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan sing rasane enak: Ficus carica, utawa kaya sing kita ngerteni ing wit ara Spanyol.

Ana sawetara 900 jinis Ficus sing biasane urip ing wilayah tropis ing saindenging jagad, asring ing alas lan alas udan. Nanging ana sing istiméwa. Kita bakal luwih ngerti genre iki, sing bisa menehi kita seneng banget, yen ngerti carane ngurus kanthi apik.

Asal lan karakteristik Ficus

Ficus bisa dadi wit, semak utawa pendaki gumantung saka spesies kasebut, ditondoi kanthi lateks ing njero. Lateks iki minangka zat putih sing bisa mbantu dheweke ngobati lara, nanging nyebabake iritasi lan kulit abang ing manungsa.

Dhuwur lan godhonge beda-beda. Contone, ing Ficus elastis Yaiku wit cemara kanthi dhuwur 20 meter sing godhonge ringkes lan godhong ukurane udakara 20 sentimeter dawane 10-15 sentimeter. Ficus carica Yaiku wit cilik godhong asor 5-7 meter kanthi godhong lontar.

Nanging yen ana kesamaan sing padha, iku ora ana gunane, utawa sing kita sebut: ara. Ahli botani ngarani silconos, lan Woh-wohan kasebut minangka woh-wohan palsu sing ing njero kembang yaiku kembang, sing diserbuki dening tawon ara sing tekan ing bolongan cilik ing salah sawijining pucuk. Bisa ukuran gedhe utawa cilik, bisa dipangan utawa ora, nanging kabeh duwe bentuk bohlam sing padha.

Jinis Ficus

Spesies Ficus sing paling populer yaiku:

Ficus benghalensis

Ara mencek gedhe banget

Dikenal minangka ara banyan utawa mencek, lan endemik ing Bangladesh, India, lan Sri Lanka. Diwiwiti minangka epifit, nanging pungkasane nggawe trunk saka oyot sing bakal menehi dhukungan luwih apik. Dhuwur beda-beda, nanging umume udakara 10 meter. Nanging, ekstensi kasebut bisa nyengsemake: spesimen ditemokake sing duwe area 12 ewu meter persegi.

Nolak nganti 0 derajat; yaiku, mung bisa urip ing iklim tanpa frost. Nyatane, sing ideal yaiku ora mudhun ing ngisor 2ºC.

Ficus benjamina

Tampilan Ficus benjamina

Gambar - Wikimedia / Hutan lan Kim Starr

Dikenal minangka laurel india utawa ficus benjamina, minangka wit ijo sing tuwuh ing Asia Tenggara lan Australia. Sanajan jeneng mburi, minangka tanduran sing bisa nggayuh 15 meter kanthi gampang. Batang kasebut bisa kandel banget, nanging ora kandel kaya spesies liyane (umume langka diametere luwih saka siji meter).

Ndhukung frosts nganti -2ºC, yen pas wektune.

Ficus carica

Ficus carica ing kebon

Gambar - Pandhuan Tanduran Online

Iku wit anjir umum, minangka wit-witan godhong asli sing asale saka Asia Tenggara sing wis dadi naturalisasi ing wilayah Mediterania. Tekan dhuwur maksimal 8 meter, kanthi gelas sing mbukak banget yen diidini dhewe. Godhonge kasusun saka 3 utawa 7 leaflet ijo, lan tiba ing musim gugur-musim salju. Sajrone mangsa panas ngasilake woh-wohan, ara, sing bisa dipangan.

Iki minangka tanduran sing tahan nganti -7ºC.

Ficus elastica (syn Ficus robusta)

Tampilan elicica Ficus

Gambar - Wikimedia / PseudoscienceFTL

Kondhang kanthi jeneng permen karet lan kanggo wit karet, wit kasebut minangka evergreen sing asli saka India lan Indonesia dhuwuré antara 20 lan 30 meter. Batange kenthel nganti diameter 2 meter, lan cabange godhonge dawa oblong nganti 30 sentimeter dawa nganti 10 sentimeter.

Umume digunakake minangka tanduran ing njero ruangan, sanajan butuh akeh cahya supaya bisa urip kanthi apik. Nolak nganti -1ºC.

Ficus lyrata

Spesimen diwasa Ficus lyrata

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

Dikenal minangka godhong rebab wit anjir, lan minangka wit ijo sing asale saka Afrika Kulon sing dhuwuré nganti 15 meter. Godhongé ijo, udakara 45 sentimeter dawane 30 sentimeter sawise diwasa.

Dheweke ora seneng adhem. Luwih becik digawe minangka tanduran njero ruangan utawa ing omah kaca yen suhu mudhun ngisor 5 dropsC.

Ficus macrophylla

Ficus macrophylla minangka wit gedhe

Gambar - Wikimedia / DO'Neil

El Ficus macrophylla Wit ijo sing dikenal minangka ara Moreton Bay, sing wiwit urip dadi epifit nanging pungkasane dadi wit. Asale saka Australia, khusus pantai sisih wétan, lan dhuwure bisa nganti 60 meter. Godhonge dawa dawa, dawa 15 nganti 30 sentimeter, lan ijo tuwa.

Nolak nganti -4ºC.

Ficus microcarpa (syn. Ficus nitida, Ficus ginseng y Ficus retusa)

Tampilan microcarpa Ficus diwasa

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

El Ficus microcarpa wit ijo sing diarani laurel India, lan asale saka Asia, khusus sisih kidul lan kidul. Dhuwure udakara 15 meter, sanajan udakara 20 meter yen ana kahanan sing pas. Kaya kabeh Ficus, ngetokake oyod udara yen nutul lemah kenthel, gabung karo bagasi suwe-suwe. Godhongé ijo tuwa, dawane antara 4 nganti 13 sentimeter.

Kaya dene F. macrophylla, tahan frosts nganti -4ºC.

Ficus pumila (syn Ficus repens)

Ficus pumila minangka pendaki

Gambar - Wikimedia / Ixitixel

El Ficus baris minangka spesies panjaluk ijo sing asale ing Asia wetan. Yen sampeyan duwe dhukungan, dawane nganti 4 meter, nanging yen ora, bakal tuwuh kaya tanduran sing menjalar. Godhonge sederhana, ijo, dawane udakara 14 sentimeter.

Tahan adhem lan frost nganti -3ºC.

Ficus agama

Agama Ficus minangka wit ijo

Gambar - Wikimedia / Vinayaraj

El Ficus agama Wit iki minangka wit semi-deciduous sing tuwuh liar ing Nepal, India, China, Indochina, lan Vietnam. Dhuwuré 35 meter, lan ukurane ukurane 3 meter utawa ing sawetara diameter luwih gedhe. Godhonge ijo, dawa nganti 17 sentimeter wiyar 12 sentimeter.

Amarga asale, mula ora bisa nahan hawa adhem, mula mung tuwuh ing iklim panas.

Kepiye cara ngrawat ficus?

Yen sampeyan pengin Ficus ing omah utawa kebon, disaranake sampeyan urusane kaya ing ngisor iki:

  • Lokasi:
    • Ing njobo: mesthine kudu ing area sing cerah utawa padhang, supaya bisa tuwuh kanthi apik. Yen sampeyan pengin njupuk ing lemah, elinga yen oyot kasebut invasi banget, mula sampeyan kudu nandur paling ora 10 meter saka pipa.
    • Ing njero ruangan: lebokake ing ruangan sing akeh cahya, lan papan sing adoh saka draf. Kajaba iku, asor kudu dhuwur, mula disaranake wadhah sing diwenehi banyu utawa tanduran - kanthi pot masing-masing.
  • Irigasi: Sepira kerepe ficus disiram? Gumantung. Ing mangsa panas, sampeyan kudu nyiram 3 utawa kaping 4 kaping seminggu, nalika ing mangsa adhem bakal disiram 1 utawa 2 kali saben pitung dina.
  • Pelanggan: dianjurake banget kanggo pupuk, luwih-luwih yen ana ing pot, kanthi pupuk sing akeh nutrisi kayata guano utawa mulsa. Nindakake wiwit musim semi nganti musim panas.
  • Transplan: Musim semi minangka wektu sing tepat kanggo ditandur ing kebon, utawa ing pot sing luwih gedhe yen dibutuhake. Mangkono, transplantasi menyang panampa sing luwih gedhe kudu dilakoni saben 2 utawa 3 taun.
  • Pruning: Kita ora nyaranake motong, amarga kaendahan Ficus ukurane, keanggunane. Saiki, kadang ora ana pilihan liyane, amarga sampeyan pengin ngontrol tuwuh lan duwe ukuran sing luwih cilik. Dadi yen sampeyan kudu prune, sampeyan bisa nindakake ing awal musim semi utawa musim semi.

Ficus bisa urip pirang-pirang taun?

Akeh, nanging gumantung banget karo perawatan sing sampeyan tampa lan endi sing sampeyan jaga. Contone, spesimen saka Ficus benghalensis umure luwih saka 200 taun, nanging a Ficus benjamina thukul ing panci ing njero ruangan, arang banget urip luwih saka 10 taun. Aku dhewe duwe wit anjirF. carica) ing kebon yen 50 taun batang utama mati lan saiki bocah-bocah isih tetep.

Kanggo entuk kabeh urip supaya bisa urip, sing paling becik yaiku nduwe njaba, ditandur ing lemah, lan aja nganti pruning drastis.

Kaya apa oyot ficus?

ROOT ficus kandel

ROOT saka Ficus elastis.

Wutah tanduran iki ukurane gedhe, apik lan uga kandel. Dheweke bisa nganti sawetara meter (paling ora 10), lan gampang ngilangi pipa lan jubin paving.

Nalika ana kultivar kerdil, kayata Ficus benjamina »Kusut» sing dhuwure ora ngluwihi 2 meter, yen sampeyan pengin sijine salah sawijine wit ing kebon sampeyan luwih becik sampeyan nyelehake saka sing bisa ngrusak yen ana ing cedhak.

Muga-muga sampeyan seneng sinau babagan Ficus.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.