Lintang abang (Guzmania lingulata)

Guzmania lingulata minangka bromeliad

Gambar - Flickr / Mauricio Mercadante

Bromeliad kabeh apik, nanging mayoritas ora tahan adhem, lan uga ora adaptasi kanthi apik karo kahanan njero ruangan. Lan iki kedadeyan karo Guzmania lingulata.

Iki minangka tanduran sing bisa gampang didol ing nursery, biasane kanthi label sing nuduhake manawa "ana" ing jero ruangan. Kita nggawa dheweke mulih, lan sawetara wektu dheweke ayu, nanging sawise dheweke ngrembaka, mula saya ala. Kepiye carane ngrampungake?

Asal lan ciri

Guzmania lingulata minangka tanduran tropis

Gambar - Flickr / Leonora (Ellie) Enking

Protagonis kita iki minangka tanduran epifit sing urip sing jenenge ilmiah yaiku Guzmania lingulata, misuwur diarani bromeliad, caraguata, guzmania utawa lintang abang. Iki asale saka Amerika Tengah nganti Amerika Selatan. Godhonge tuwuh dadi rosette kanthi diameter 50 sentimeter, lan wernane ijo tuwa lan ijo tuwa. Saka tengah tunas iki, tuwuh kembang ing bract (godhong sing diowahi kanggo nglindhungi kembang) warna abang, ungu utawa kuning sing padhang.

Iki hapaxántica, sing tegese sawise ngembang mati, ora bakal luwih dhisik ngisep. Dadi ora nggumunake yen kelopak banjur garing, tanduran iki ngrusak.

Apa sing dadi perhatiane?

La Guzmania lingulata Tanduran iki apik banget, sing bisa nggawe omah, utawa kebon, katon ayu sawetara wulan, lan luwih-luwih yen kita tuwuh nganti tuwuh.

Mula, yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake sampeyan urungake kanthi cara sing kasebut ing ngisor iki. Dadi, sampeyan bisa duwe sehat:

Lokasi

  • njaba: ing semi-wayangan. Sampeyan bisa entuk ing sangisore wit, utawa uga wit kurma sing ora entheng padhang. Sampeyan uga bisa nggawe komposisi tanduran, ing tanduran utawa ing kebon, manawa ora kena langsung langsung srengenge supaya ora kobong.
  • Interior: Ing njero omah kudu ana ing ruangan sing padhang, tanpa draf lan asor dhuwur. Kanggo nggayuh sing terakhir, sampeyan bisa nyelehake gelas kanthi banyu, lan njupuk kesempatan kanggo nyelehake tanduran banyu cilik. Kanthi cara iki, sampeyan bakal nggawe pojok tropis sing bakal nguntungake guzmania amarga bakal tuwuh kanthi cukup.

Bumi

Godhong lingulata Guzmania

Gambar -Flickr / Reinaldo Aguilar

Taman

Lemah sing arep ditandur Guzmania lingulata iku kudu suburyaiku tegese kudu sugih ing bahan organik. Kajaba iku, sampeyan kudu duwe got sing apik, lan iku asam (pH 4 nganti 6). Iki minangka tanduran sing ing lemah watu gamping duwe pangembangan sing ora apik: sauntara bisa tuwuh kanthi apik, nanging sawise oyot nutul watu gamping mandheg lan nalika godhonge ilang warna.

Sanajan bisa ditanggulangi, malah bisa dihindari, yen wis dibuahi kanthi pupuk sing cocog, sing ideal yaiku sadurunge ditanam, digawe bolongan gedhe, tutup sisihane - kajaba pangkalan- nganggo bolong shading banjur iseni pumice (ing didol Kene) utawa landasan sing padha.

Pot kembang

Yen kita bakal tuwuh ing pot, kudu nyelehake landasan sing ngidini oyot bisa tuwuh kanthi normal. Elinga yen iku epifit, mula kita nambah fasilitasi, luwih apik. Iki ora ateges ora bisa ing gambut kanthi apik, amarga bisa (aku duwe sawetara bromeliad epifit ing lemah wiwit taun 2019 lan ora apa-apa).

Nanging yen kita mutusake duwe ing wadhah, luwih becik nyelehake pumice jinis substrat, akadama, utawa campuran kayata pomx sing dicampur karo 40% kanuma, utawa landasan kanggo tanduran asem (didol Kene) dicampur karo akadama (didol Kene) ing bagean sing padha.

Uga, pot kasebut kudu ana bolongan ing pangkalane. Mung banyu sing ora bocor, lan oyod ora bakal bosok.

Irigasi lan pupuk

Sampeyan kudu disiram 3-4 kali seminggu nalika musim panas, kurang luwih suwene setaun. Gunakake banyu udan utawa banyu tanpa jeruk nipis, amarga kaya sing wis kasebut sadurunge, ora seneng watu gamping. Kanggo nindakake iki, sampeyan kudu ngisi corong saben wis entek.

Babagan pupuk, disaranake kanggo pupuk karo pupuk anggrek kayata iki (dudu anggrek, nanging butuh nutrisi sing padha) nalika musim semi lan musim panas. Nanging ya, pandhuane kudu ditindakake ing surat kasebut, amarga overdosis bisa nyebabake fatal.

Multiplikasi

Multiply kanthi apik kanthi misahake para nyedhot nalika umure udakara 10-15cm. Pilihan liyane yaiku, yen pot lan / utawa yen ora ana frost ing wilayah sampeyan, tinggalake ing endi wae. Nalika tanduran ibu seda, dheweke dicopot, lan diobati nganggo fungisida serbaguna. Kanthi cara iki, turunan sampeyan bakal terus tuwuh tanpa gangguan.

Wabah lan penyakit

Angel banget. Nanging, yen ana ing papan sing garing banget, kanthi asor asor, gampang diserang aphids. Iki dipakani gumpalan godhong lan perbungaan, lan diperang nganggo sabun lan banyu utawa yen sampeyan seneng karo serangga anti-aphids yen bisa uga ekologis, kayata iki.

Yen ditumpuk, ing jamur padha nyebar ing bumi, mbebayani oyot. Mula, minangka langkah pencegahan, luwih becik nambahake bubuk tembaga (didol Kene) nalika musim udan, lan kapan kita curiga nambahake luwih akeh banyu tinimbang kabutuhan.

Rustitasitas

La Guzmania lingulata ora nolak es. Yen spesimen sampeyan njupuk pangisep, sampeyan kudu nglindhungi sanalika adhem teka lan suhu mudhun ngisor 15ºC. Contone, sampeyan bisa nggawa dheweke menyang kamar, utawa ing omah kaca.

Bromeliad Guzmania lingulata minangka tanduran tropis

Gambar - Flickr / Luca Bove

Good luck karo sampeyan Guzmania lingulata.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.