Hubungan antarane jamur lan manungsa

Hubungan antarane jamur lan manungsa

Kita ana ing mangsa jamur lan jamur, lan tegese, ing sawetara wektu, sampeyan bisa takon dhewe apa hubungan antarane jamur lan manungsa. Apa kita wis suwe mangan jamur? Apa sing kedadeyan sadurunge karo sing beracun utawa beracun? Apa kita mung digunakake kanggo panganan?

Yen sampeyan pengin ngerti luwih akeh babagan sejarah antarane jamur lan manungsa, mula kita bakal ngomong karo sampeyan.

Wiwit kapan ana sesambungan antarane jamur lan manungsa?

Wiwit kapan ana sesambungan antarane jamur lan manungsa?

Babagan pisanan sing kudu sampeyan ngerti yaiku hubungan antarane jamur lan manungsa wis suwe banget, Kita bisa ngomong babagan jaman biyen, babagan leluhur prasejarah. Yen sampeyan ora ngelingi kanthi bener, ing wektu iku manungsa diklompokaké dadi klan utawa kelompok, lan ing kono ana wong sing nduweni peran beda, sawetara pamburu lan kumpul liyane.

Detik-detik iki sing narik kawigaten kita amarga dheweke sing tanggung jawab nyedhiyakake panganan sing ditemokake lan diklumpukake kanggo konsumsi. Mulane, dianggep yen jamur lan jamur bakal dadi panganan sing ora bakal dilewati, utamane amarga wektu iku ora dadi "gourmets".

Saiki, kaya sing wis dingerteni, ana jamur beracun utawa beracun, kepiye? Sayange, bisa uga, sadurunge ngerti endi sing bisa lan ora bisa dipangan, sawetara wong bakal nyerah. Iku kawruh sing bakal dipikolehi kanthi teknik "trial and error", yaiku, dheweke bakal nyoba nganti weruh apa sing kedadeyan lan banjur "nganalisis" jamur sing bisa diklumpukake lan ditinggal, dirusak utawa digunakake kanggo barang-barang liyane, sing ora bisa dipangan.

Ing kasunyatan, iki ora soko sing dianggep tanpa luwih, ana lukisan guwa, ing ara-ara samun Sahara, ngendi tokoh jamur katon, lan lukisan iki saka taun 7000 lan 5000 SM.

Ora mung iku, nanging ing taun 1991, panemuan Ötzi, wong sing beku ing Tyrol, wiwit taun 5300 SM kanthi tas nggawe cetha yen wiwit wektu iku dheweke nggunakake jamur.. Kenging punapa? Inggih, amarga ing tas, beku, ana rong jamur: Piptoporus betulinus (jamur birch) lan Fomes fomentius (tinderbox). Kajaba iku, loro iki dudu jamur khusus kanggo dipangan, amarga sing kapisan duweni sifat obat lan sing nomer loro digunakake kanggo ngobong geni.

Jamur ing ritual agama

Liyane saka nggunakake sing bisa diwenehi kanggo jamur, lan sing mesthi ing jaman kuna padha nindakake, kita ngomong bab paling sethithik 3000 taun sadurunge Kristus, yaiku ritual agama wiwit akeh jamur, utamané racun utawa sing ora cocok. kanggo konsumsi panganan, padha digunakake minangka obatan utawa intoxicants, kanggo nyambung karo donya spiritual.

Dikenal yen dheweke digunakake dening budaya pra-Columbus ing Amerika Tengah, nanging uga ing suku Eropa lor.

Hubungane jamur karo manungsa ing jaman biyen

Hubungane jamur karo manungsa ing jaman biyen

Teka sethitik nyedhaki saiki, ana sangsi sing ana referensi kanggo nggunakake jamur ing Mesir, Roma, Persia, Yunani utawa Mesopotamia.

Contone, ing Mesir jamur diarani "panganan para dewa" lan kang mangan iku dadi langgeng. Mulane, para kaisar, amarga wedi yen kedadeyan kasebut, nglarang wong mangan utawa ndemek jamur.

Ana kedadeyan sing padha ing Roma, ing ngendi dheweke uga dianggep "gaib", nanging ora kanggo menehi kalanggengan, nanging daya gaib. Sawetara taun salajengipun bilih piyambakipun ugi aphrodisiacs.

Ing wektu iku, wong-wong mau dianggep minangka panganan kanggo kelas ndhuwur, malah perdagangane diatur. Nyatane, ana kasus sing jamur dadi "panyebab" akeh kematian, kayata Kaisar Claudius.

Ing Yunani padha dadi siji langkah luwih. Lan dikenal yen pujangga Euripides minangka sing pisanan ngelingi, lan njlèntrèhaké, racun-racun sing diprodhuksi dening jamur. Iki sing miwiti klasifikasi jamur nalika, sawetara wektu mengko, dhokter lan ahli botani Dioscorides nggawe pamisahan antarane jamur "mbebayani" lan "manfaat".

Jamur ing Abad Pertengahan

Sajrone Abad Pertengahan, konsumsi jamur ora dianggep apik. Nyatane, padha dianggep "makhluk Iblis" amarga kakehan padha digandhengake karo penyihir utawa makhluk Fantastic nanging saka perspektif paling negatif saka wong-wong mau. Mula, akeh wong sing wedi mangan.

Uga ora mbantu kasunyatan manawa jamur muncul ing panganan sing dikonsumsi wong lan nyebabake masalah kesehatan kayata munculé gangren, halusinasi, gangguan mental ...

Ing sisih liya ing donya, kaya Timur, padha digunakake luwih asring. Malah ana tanduran jamur lan jamur. Nanging iku ora cukup kanggo Eropah kanggo mungkasi mistrusting wong, lan padha terus demonize nggunakake. Contone, dikenal yen ing abad kaping telulas, St Albert Agung nyebut dheweke minangka "exhalations bumi, rapuh lan rusak" ora dianggep "tanduran."

Hubungan antarane jamur lan manungsa ngluwihi gastronomi

Hubungan antarane jamur lan manungsa ngluwihi gastronomi

Senajan jamur bisa viewed minangka pangan, lan wis digunakake minangka kuwi, padha bener wis akeh liyane nggunakake liwat taun. Ing tangan siji, lan kita wis katon, padha digunakake ing ritual agama. Mesthine tes, visi, lsp. sing padha digawa metu ing wektu sing wis antarane úa iki jamur lan jamur kanggo situs psychoactive sing nyebabake negara abnormal (sing nandhang halusinasi, sing padha ora aran pain, ing limbo ...).

Nanging, iku ora mung nggunakake wis liwat ewu taun. Dikenal yen wis digunakake kanggo mateni, nggunakake jamur beracun utawa beracun marang mungsuh.

Lan kosok balene. Kanggo nambani. Ana jamur lan jamur sing nduweni sifat obat lan, tanpa mangu, mesthine wis sinau sajrone pirang-pirang taun. Conto sing jelas yaiku jamur sing digawa ibu Ötzi ing tas nalika dheweke beku.

Mangkono, kita bisa ngomong yen jamur lan manungsa duwe hubungan sing lawas banget, ing ngendi sing terakhir wis ngrasakake keuntungan saka jamur (pangan, medis, lan liya-liyane). Nanging dheweke uga ngalami bagean sing paling negatif, yaiku, keracunan, masalah keracunan utawa malah pati.

Apa sampeyan ngerti yen hubungan antarane jamur lan manungsa wis tuwa?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.