Jasminum officinale, pendaki sing paling wangi

Ndeleng godhong lan kembang Jasminum officinale

El Jasminum officinale dheweke minangka pendaki sing disenengi banget. Kembangé cilik banget, dhiameter meh 2cm, nanging asri banget lan ngetokake aroma sing nyenengake saengga bisa nyedhaki dheweke. Kajaba iku, budidayane gampang banget, mula ora ana masalah yen ana ing pot utawa ing kebon.

Nanging yen sampeyan pengin ngerti kepenak nikmati tanduran lan / utawa sampeyan pengin pamer saben sampeyan duwe pengunjung, sampeyan ora bisa kangen istimewa iki.

Asal lan ciri

Kembang mlathi cilik lan putih

Protagonis kita minangka tanduran pendakian ijo - yaiku, tetep ijo - asal saka Kaukasus, Iran sisih lor, Afghanistan, Pakistan, Himalaya, India, Nepal lan China sisih kulon. Iki misuwur dikenal kanthi jeneng mlathi umum, mlathi Moor, mlathi putih, mlathi musim panas, mlathi kantor utawa mlathi.

Tuwuhe nganti enem meter lan nduwure batang gedhe, langsing, saka endi godhong senyawa limang nganti sangang leaflet linier-lanceolate kanthi sprout kabeh. Kembang, sing thukul ing musim semi, diklompokaké ing kembang putih murni lan hermaphrodit. Sawise diserbuki, woh bakal dibentuk, yaiku woh wohan beri.

Kepiye carane ngrawat awak dhewe?

Yen sampeyan pengin melati ing omah, disaranake sampeyan menehi perawatan ing ngisor iki:

Lokasi

Sampeyan kudu nyelehake tanduran ing njaba, disaranake banget ing semi-shade sanajan bisa ana ing srengenge.

Bumi

Gambut ireng, cocog kanggo mlathi sampeyan

  • Pot kembang: bisa tuwuh ing landasan budaya universal dicampur karo 30% perlite. Sampeyan bisa tuku sing pertama Kene lan nomer loro ing iki link liyane.
  • Taman: ora nuntut babar pisan. Tumbuh ing kabeh jinis lemah, malah watu gamping. Mesthi, yen duwe saluran sing apik, mula bakal ROOT luwih gampang.

Irigasi

Irigasi gumantung saka lokasi, iklim, lan ing endi ditandur, nanging umume bakal disiram 2-3 kali seminggu nalika musim panas - prelu luwih yen dicampur - lan saben 4-5 dina suwene taun. Yen wis ana ing wadhah sing ana piring ing sangisore, sampeyan kudu eling yen ngilangi banyu sing luwih gedhe sepuluh menit sawise disiram.

Pelanggan

Sajrone musim semi lan musim panas, sampeyan kudu mbayar pupuk organik, kaya guano utawa pupuk kandhang. Yen ana ing pot, penting dibuahi pupuk cair amarga cara iki saluran banyu bakal terus apik.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Apa sampeyan pengin nandur Jasminum officinale ing kebon utawa pass menyang pot sing rada gedhe, sampeyan kudu nindakake ing pungkasan mangsa, nalika suhu mulai munggah luwih saka 15 derajat Celcius.

Pruning

Tampilan godhong lan kembang melathi resmi

Gambar - Wikimedia / CT Johansson

Ing mangsa adhem Cabang sing garing, lara utawa ringkih kudu dicopot, uga sing nyebrang menehi tampilan sing mateng.

Multiplikasi

Multiply karo potongan semi-kayu ing godhong ing pungkasan mangsa panas. Sampeyan mung kudu ngethok, nggawe dhasar nganggo agen rooting krasan banjur ditandur ing pot vermikulit (sampeyan bisa tuku Kene). Sawise udakara rong nganti telung minggu, dheweke bakal wiwit oyot.

Hama

El Jasminum officinale bisa kena pengaruh saka hama ing ngisor iki:

  • Borers: Larva Hylesinus nggali galeri ing antarane kulit kayu lan kayu. Kanthi mripat kanthi wuda sampeyan bisa ndeleng bolongan sing spesimen diwasa metu, sing kudu diperangi nganggo serangga kanggo anak serangga.
  • Mealybugs: salah siji pondokan utawa limpet, padha ngetutake godhong kanggo dipangan. Kanggo ngontrol utawa nglawan sampeyan, sampeyan bisa nggunakake bumi sing sedhih (sampeyan bisa tuku Kene), minyak neem (entuk Kene) utawa sabun kalium (ing Link iki sampeyan bisa tuku).
  • Weevil: jinis genus Otiorrhynchus cokotan ing sisih godhonge. Dheweke diperangi karo insektisida klorida.
  • Jasmine Piral: yaiku ulat spesies Margaronia utawa Glyphodes sing mangan godhong sing paling lembut sing dilindhungi nganggo benang sutra sing awake dhewe gawe. Dheweke diperangi karo serangga anti-ulat.
  • Bor batang: ulat kupu-kupu Zeuzera pyrina mbukak galeri ing batang diameteripun udakara 1 sentimeter. Dheweke diperangi karo insektisida sing ditindakake kanthi dihirup.

Penyakit

Jam ringan minangka penyakit sing bisa diduweni mlathi

Godhong tanduran kanthi jamur lembut.

Sampeyan bisa duwe penyakit ing ngisor iki:

  • Nyeri gulu: tumor katon ing dhasar batang sing diprodhuksi dening tumoraciens Agrobacterium. Ora ana perawatan.
  • Titik godhong: Titik warna ocher kadhang katon ing godhong. Kanggo nyegah kahanan dadi tambah parah, disaranake ngobati Jasminum officinale kanthi fungisida kayata Zineb utawa Mancozeb.
  • Cilik: bubuk utawa cetakan abu-abu katon ing godhong, utamane sing enom. Uga ana bintik-bintik coklat ing cabang kasebut. Dikempur karo fungisida.
  • ROOT bosok: ana nalika tanduran wis asor banget (utawa landasan). Jamur, kayata Phytopthora, katon lan saya kuwat banget. Supaya ora ilang, kudu diobati kanthi fungisida lan resiko bisa dikurangi.
  • Tuberkulosis: tumor utawa kutil katon ing cabang sing diasilake saka bakteri Pseudomonas savastanoi. Ora ana perawatan.

Rustitasitas

Tahan frosts nganti -5ºC.

Apa sampeyan mikir babagan Jasminum officinale? Pancen apik ya?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

6 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Fernando ngandika

    Menarik banget kabeh kiriman sampeyan. Ana keraguan: aku duwe mlathi kosong, menehi wiji lan bubur anyar sing metu, tanpa ditandur, nanging kanthi kembang kuning, apa bisa disebrang karo spesies liya?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Fernando.
      Aku luwih seneng mikir manawa ana manuk nggawa wiji menyang omah sampeyan lan germin 🙂
      A Salam.

  2.   maria ines rojas ngandika

    Jasmine saya duwe barang sing lengket lan putih. Aku weruh nganggo gelas pembesar lan ana kucing cilik ... apa wewelak kasebut? Matur nuwun !!! Aku menehi?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Maria Inés.

      Saka sing diétung, katoné mealybugs cottony. Sampeyan bisa nyopot nganggo sikat cilik sing direndhem ing banyu lan alkohol apotek.

      Matur suwun!

  3.   Anabella Dardanello ngandika

    Halo, aku manggon ing wilayah pesisir Atlantik Argentina, aku duwe jasmine munggah ing kolom cahya ing kebon lan aku pengin transplantasi menyang trotoar, uga rereget lan suket, udakara 2 meter , ing wulan apa aku kudu nindakake? Agustus slamet to?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Anabella.

      Disaranake transplantasi ing pungkasan mangsa salju utawa awal musim semi 🙂
      Sampeyan kudu nyoba aja ngapusi oyot banget, mula sampeyan kudu nggawe parit sing jero - udakara 40cm - ing saubenging tanduran supaya bisa dicopot nganggo roti werni / ROOT sing apik.

      Yen sampeyan ragu, hubungi kita.

      Greetings.