Jasmine (Jasminum)

Melati minangka semak pendakian

Gambar - Waters Flickr / Tim

Tembung mlathi iku ayu banget. Ora mung swarane apik, nanging uga nuduhake serangkaian tanduran menek sing kembang ngetokake aroma sing legi. Opo maneh, bisa digunakake kanggo dekorasi papan apa wae, malah bocah cilik. Kasunyatane, iki minangka salah sawijining sing paling disaranake kanggo nutupi kisi, log, utawa kolom.

Biasane tuwuh kanthi cepet, nanging tanpa invasi. Yaiku, beda karo ivy, utawa uga wisteria, ukurane gampang dikendhaleni kanthi menehi mung siji pruning setaun. Mula, pancen apik yen tuwuh melati. Lan kanggo alasan iki, kita bakal ngobrol karo sampeyan babagan carane ngrampungake, lan babagan spesies sing paling disaranake.

Karakteristik tanduran melati

Tanduran sing kita kenal minangka mlathi kalebu jinising Jasminum lan asale ing wilayah sing anget ing Eurasia lan Afrika Lor. Saka 200 jinis ana, umume ana semak-semak kanthi cabang sing menek kanthi godhong ijo, nanging ana liyane sing godhong utawa semi-ijo. Iki bisa digawe saka telung leaflet utawa pinnate aneh, lan warna ijo peteng sing mengkilap.

Dheweke mekar biasane ing musim semi. Kembang kasebut kasusun saka limang kelopak lan loro benang sari, yaiku hermaphrodit lan umume putih, sanajan ana sing kuning.. Wangi banget, duwe aroma sing manis. Sawise mateng, dheweke ngasilake woh wohan beri ireng nganti 4 wiji.

Apa kanggo?

Melati umume digunakake minangka tanduran hias, contone kanggo dekorasi balkon, kisi, utawa sapanunggalane. Nanging kepiye kembangé uga digunakake ing aromaterapi, kanggo ngobati depresi, utawa insomnia.

Varietas mlathi

Sing paling apik kanggo taman mesthi wae taman sing bakal ditampilake ing ngisor iki. Yaiku kembang sing ngasilake pirang-pirang kembang, lan sing paling gampang dirawat:

Jasminum azoricum

Azminum Jasminum minangka pendaki

Gambar - Wikimedia / Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

El melati saka azores, utawa mlathi wangi jeruk lemon kaya sing diarani uga, yaiku pendaki ijo sing tuwuh nganti 6 meter. Kembange putih lan thukul ing klompok kembang. Nolak frosts sing ringkih lan sok-sok nganti -5ºC.

Fruticans Jasminum

Melathi kuning minangka semak belukar

Gambar - Wikimedia / Isidre blanc

El melati alam bébas Iki minangka tanduran asli ing wilayah Mediterania. Luwih saka pendaki, ukuran semak nganti dhuwur 2 meter. Kembangé kuning, lan diwenehi asal usul, ndhukung frosts nganti -7ºC.

Jasminum grandiflorum

Melati duwe kembang putih utawa kuning

Gambar - Flickr / Jesús Cabrera

El mlathi kraton Yaiku tanduran pendakian sing tuwuh liar ing Himalaya. Dhuwuré 7 meter yen duwe dhukungan, lan ngasilake kembang putih sanajan tints jambon sajrone taun suwene. Tahan frosts ringkih nganti -4ºC.

Jasminum mesnyi

Jasminum mesnyi duwe kembang kuning

Gambar - Wikimedia / BotBln

El melati kuning Minangka pendaki ijo, sanajan bisa ilang godhong yen swasana adhem banget, kanthi gagang endemik ing Tiongkok. Dhuwure nganti 3 meter, lan kembang kuninge thukul sak suwene setaun. Ndhukung nganti -7ºC.

Jasminum odoratissimum

Melati ngasilake kembang wangi

Gambar - Wikimedia / Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

El melathi mambu, uga dikenal minangka melati Canary utawa mlathi liar, minangka semak cemara sing asli ing Madeira lan Kepulauan Canary. Udakara bisa nganti udakara 4 nganti 6 meter, lan ngasilake kembang kuning wangi sing wangi banget wiwit musim salju nganti musim semi. Mesthine, ora ndhukung frost.

Jasminum officinale

Melathi umum minangka tanduran kembang putih

Gambar - Wikimedia / Vengolis

El mlathi umum utawa mlathi Moor, iku sawijining pendaki asli saka panggonan kaya Iran, Afghanistan utawa China kulon. Dhuwuré 6 meter, lan kembang putihe bakal thukul ing klompok nalika musim semi. Ndhukung nganti -10ºC, sanajan dianjurake kanggo nglindhungi yen irungnya ing ngisor -4ºC kanthi kain tahan panas utawa nganggo plastik omah kaca.

Polimerum Jasminum

Ana macem-macem jinis mlathi

Gambar - Wikimedia / KENPEI

Dikenal minangka melati Cina utawa melati China, iki minangka tanduran pendakian sing, miturut jeneng kasebut, asale saka China. Iku ijo, lan dhuwuré nganti 5 meter anggere wis dhukungan kanggo menek. Kembang putih, lan katon ing musim semi. Ndhukung frosts sok-sok nganti -2ºC.

Sambas Jasminum

Sambas Jasminum minangka tanduran sing ngasilake kembang arum

Gambar - Wikimedia / Biswarup Ganguly

La sampaguita, kaya sing diarani, minangka semak asli Himalaya sing dhuwuré nganti 5 meter. Kembang kasebut putih, wangi banget, lan duwe khasiat amarga ora ngasilake wiji; saengga mung dikalikan karo potongan semi-kayu. Ora tahan adhem.

Kasarasan melati

Yen sampeyan pengin duwe tanduran melathi ing kebon utawa pot, sampeyan bakal kepengin ngerti apa perawatane, bener? Banjur ing ngisor iki, kita bakal nerangake kanthi rinci babagan carane sehat lan apik:

Lokasi

Jasmine tuwuh ing srengenge kebak lan semi-shade, supaya sampeyan bisa nyelehake ing sangisore lampu saring sing liwat godhong wit palem kayata, kayata ing kisi sing langsung dideleng karo raja lintang.

Siji-sijine sing kudu sampeyan eling yaiku, yen wis ana ing pot, sampeyan ora prelu nggabungake karo tanduran liya, amarga yen ora bakal ana persaingan, lan kalorone bisa nindakake kabeh supaya bisa entuk ruang lan nutrisi ing landasan., sing bakal ringkih.

Lemah utawa landasan

  • Taman: prelu lemahe subur lan subur. Dheweke wedi ketegangan banyu.
  • Pot kembang: sampeyan bisa ngisi karo landasan universal sing tuwuh (didol Kene), nanging ora salah yen nambah lapisan lempung (didol Kene) sadurunge nyelehake landasan. Iki bakal mbantu banyu mili metu saka bolongan got kanthi luwih cepet.

Irigasi

Sampeyan kudu asring nyiram mlathi, udakara 2 utawa 3 kali seminggu nalika musim panas, lan sisane seminggu sepisan. Penting, yen sampeyan wis nggawa ing pot, aja nyelehake piring utawa barang ing sangisore oyot, amarga oyot ora seneng terus kontak karo banyu.

Pelanggan

Melati asring disiram

Gambar - Wikimedia / Bernard DUPONT

Sajrone musim semi lan musim panas, sampeyan bisa nyuburake tanduran melati nganggo pupuk kayata guano (didol Kene), sing pupuk kewan hérbivora utawa casting cacing. Mangkono, sampeyan bakal tuwuh supaya luwih kuwat lan ngasilake kembang saben taun.

Pruning

Pruning disaranake sawise ngembang, awit yen rampung sadurunge, iki ora bisa dadi asri lan bermutu kaya sing kita karepake. Kanggo nindakake iki, kita bakal nggunakake gunting gunting rambut (kayata estas) sadurunge disinfeksi, lan kita ngethok batang sing rusak, utawa wis akeh banget.

Transplan

Ditanem ing musim semi, sadurunge ngembang. Mung kudu rampung yen tanduran wis bosok kanthi apik ing pot; yaiku, mung bakal rampung yen oyot metu saka bolongan got. Kanthi cara iki, nalika sampeyan nyopot, roti bumi ora bakal runtuh, lan bakal bisa ngasilake maneh kanthi luwih cepet.

Multiplikasi

Nikel kanthi wiji lan potongan semi-kayu nalika musim semi-musim panas. Ayo ndeleng cara rampung:

  • Bibit: disebar ing wiji, contone ing nampan kanthi bolongan ing pangkalane, diiseni landasan universal utawa kanggo wiji wiji (didol Kene). Sampeyan kudu nyelehake maksimal rong wiji ing saben soket, lan tutup nganggo lemah sithik. Banjur, disiram banjur dicelupake ing area sing cerah utawa sebagian teduh. Yen lemah tetep lembab, mula bakal germinal udakara sewulan.
  • Motong semi-kayu: potongan udakara 30 sentimeter dipotong, lan sawise diresmekake dhasar nganggo agen rooting krasan utawa rooting hormon (didol Kene), ditandur ing pot kanthi vermikulit sing sadurunge disiram. Pungkasane, dilebokake ing semi-shade, lan landasan kasebut tetep lembab. Kita bakal ngerti manawa kabeh wis apik nalika ndeleng godhong sprouts.

Rustitasitas

Ana macem-macem jinis mlathi, saka macem-macem papan, mula rustisitas beda-beda gumantung saka siji spesies menyang spesies liyane. Umume sing wis katon ing kene tahan es, yen ora kuwat banget; nanging Sambas Jasminum contone, mung bisa ditandur ing sanjabane taun yen swasana anget.

Seneng sampeyan melati!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.