Jeneng umum sing umum lan ora umum kanthi jeneng bougainvillea

Ricevilla nduweni akeh jeneng umum

Bougainvillea minangka pendaki sing akeh digunakake kanggo nutupi tembok, kisi lan lengkungan, ing negara tropis lan sedheng sing suhune entheng. Nyatane, gampang banget kanggo tresna, amarga uga ora mbutuhake perawatan khusus. Nanging sabenere amarga iku uga sampeyan bisa miwiti nggunakake salah siji saka akeh jeneng umum sing diwenehi ing saindhenging sajarah saben-saben sampeyan pirembagan bab iku.

Saben kutha duwe adat lan tradhisi, uga basa. Sadurungé ahli botani wiwit menehi jeneng ilmiah - lan universal - tanduran, protagonis kita wis akeh jeneng umum.

Apa sing diarani bougainvillea ing negara liya?

Bougainvillea minangka pendaki sing mekar ing musim semi

Jeneng umum sing diwenehake kanggo tetanduran minangka topik sing menarik; ora muspra, lagi bagéan saka sajarah kita, kepungkur lan saiki. Bougainvillea nduweni nilai hias sing dhuwur banget, blooming kanggo paling saka cuaca taun ngidini, supaya kita mung kudu sinau carane tuwuh kanggo dekorasi kebon lan patios kita karo.

Wiwit iku asli saka Amerika tropis lan subtropis, iku ing panggonan sing jeneng umum pisanan digawe. Kita wong Eropa ora bakal seneng yen pelaut lan penjelajah Prancis Louis Antoine de Bougainville (1729-1811) nggawa saka Brasil.Mula, jeneng sing diwenehake, mula, luwih anyar.

Lan kanthi ujar kasebut, ayo ndeleng apa sing diarani ing negara liya:

  • Bougainvillea: jeneng iki digunakake ing Meksiko, Kuba, Chili, Guatemala lan Ekuador. Kadhangkala aku uga krungu ing Spanyol, nanging sawetara banget.
  • Bougainvillea: Iki digunakake utamane ing Spanyol, nanging uga ing Peru.
  • kertas: iku jeneng padha menehi ing sisih lor Peru. Iki uga disebut kembang kertas, amarga bracts (yaiku godhong sing duwe fungsi sing padha karo kelopak) katon kaya kertas.
  • Santa Rita: digunakake ing Bolivia, Paraguay, Uruguay lan Argentina. Jeneng iki bisa uga asale saka paribasan "Santa Rita, apa sing diwenehake, sampeyan bakal njupuk." Lan tanduran iki duwe pakulinan ngasilake akeh, akeh kembang, akeh banget sing ndhelikake dhukungan ing ngendi dheweke menek.
  • Metu: iki digunakake ing Meksiko, khusus ing kutha Héctor de Coco lan ing negara Zacatecas.
  • Tansah urip: Digunakake ing Kolombia, ing endi iklim sing anget ndadekake tanduran mekar nganti pirang-pirang wulan, lan ing endi uga bisa njaga godhonge.
  • Trinitarian: iku jeneng sing bakal kita krungu ing Kolombia, Venezuela, Kuba, Panama, Puerto Rico, lan Republik Dominika.
  • Panas: digunakake digunakake ing El Salvador, Nikaragua, Ekuador, Costa Rica, Kolombia lan Panama. Lan iku ing mangsa panas iku nalika iku luwih ayu.
  • Napoleon: digunakake ing Panama, Costa Rica lan Honduras.

Ing negara-negara sing nganggo basa Inggris diarani bougainvillea.

Apa jeneng sing bener?

Bougainvillea nduweni akeh jeneng umum

Gambar - Flickr / Slices of Light ✴

Bebener iku ora ana sing salah. Kutha-kutha kasebut duwe macem-macem cara nelpon bougainvillea, lan iki ora ateges jeneng kasebut salah. Nanging kita uga ora bakal ngapusi sampeyan: nalika nggoleki informasi babagan tanduran, apa wae, luwih becik ngerti jeneng ilmiah awit ing sak ndonya iku padha.

Senadyan kasunyatan manawa bougainvillea minangka semak panjat sing kondhang, kita ora duwe pilihan kajaba ngerti jeneng ilmiah spesies sing beda-beda yen kita pengin ngolah utawa ngerteni asal-usul spesies kasebut.

Kanggo nindakake iki, sampeyan kudu ngerti manawa iku kalebu genus Bougainvillea, jeneng sing diwenehake dening naturalis Philibert Commerson (1727-1773) kanggo ngurmati Louis Antoine de Bougainville sing kasebut ing ndhuwur. Wong loro iki lelayaran ing saindhenging donya bebarengan antarane 1766 lan 1769.

Saiki, kita bisa ngomong sing ora digawe resmi nganti 1789, kang nalika diterbitake ing Ngasilake Plantarum, karya ahli botani Prancis Antoine Laurent de Jussieu. Nanging saliyane iku, ing genus iki kita nemokake 18 spesies utawa jinis bugenvil, sawetara ing ngisor iki:

Apa jinis bougainvillea sing ana?

Bougainvillea x buttiana minangka pendaki ijo

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

Saka 18 spesies sing ana, nyatane mung sawetara sing asring ditanam ing kebon. Padha kaya ing ngisor iki:

  • Bougainvillea x buttiana: iku semak climbing sing tuwuh ing Amerika Tengah lan Amérika Kidul sisih lor. Iki ngasilake bracts utawa kelopak oranye utawa jambon palsu.
  • bugenvil glabra: tuwuh ing Brasil lan dhuwuré 10 meter. Bracts bisa dadi lilac, jambon utawa oranye. Deleng file.
  • Peruviana bougainvillea: iku pendaki endemik Peru lan Ekuador, sing dhuwuré 10 meter. Bracts (kelopak palsu) jambon.
  • Bougainvillea sanderiana: jenenge ilmiah yaiku Bougainvillea glabra 'Sanderiana'. Iki minangka macem-macem sing duwe bracts (utawa kelopak palsu) kanthi warna fuchsia sing kuat.
  • bugenvil spinosa: Iki minangka grumbulan kanthi eri sing dhuwuré 60 sentimeter sing urip ing Bolivia lan Peru.
  • Bougainvillea spectabilis: pendaki sing tuwuh ing wilayah Amazon lan ing alas Atlantik (iku tatanan tanduran sing ana ing Brasil, Paraguay lan Argentina). Deleng file.

Lan yen sampeyan pengin ngerti luwih lengkap, klik kene kanggo mangerteni carane ngurus:

Artikel sing gegandhengan:
Cara ngrawat bougainvillea

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.