Jinis asparagus

asparagus sing ditandur

Asparagus ditandur kanthi wiyar ing saindenging jagad amarga kalebu sayuran sing bisa ngandung kabeh jinis panganan. Iki kalebu kulawarga Liliaceae lan asli saka Afrika Kidul. Kabeh spesies ing kulawarga iki nduweni ciri khas sing apik, ijo tuwa lan godhong sing kandhel. Ana bedane jinis asparagus gumantung saka asale lan ciri.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani apa macem-macem jinis asparagus lan ciri-cirine.

Karakteristik asparagus

jinis asparagus

Tanduran iki cukup tahan, lan ciri khas sing paling aneh yaiku bentuk oyot. Amarga dheweke duwe bolam cilik supaya banyu bisa disimpen kanggo nyuplai kabeh tanduran. Cadangan banyu ing oyot iki tahan banget kanggo kahanan garing lan kurang banyu. Amarga iku, asparagus wis adaptasi karo iklim Afrika Selatan sing luwih garing lan bisa adaptasi kanthi pas karo musim garing.

Kembang biasane ora dikarepake amarga katone sepele lan ora kepenak dekorasi. Iki dudu tanduran sing duwe ciri hias, nanging digunakake luwih akeh kanggo budidaya lan konsumsi asparagus sabanjure. Mung butuh ati-ati supaya bisa urip subur ing kahanan sing pas.

Siji-sijine barang sing bisa disimpen saka tanduran iki kanggo dekorasi yaiku yen kita ngrawat kanthi apik, godhonge bakal kenceng banget lan bakal mbentuk godhong gaya wulu kaya kerucut sing digantung. Tujuan utamane yaiku ngasilake ing pertanian, banjur adol lan mangan.

Jinis asparagus

Ana macem-macem jinis asparagus lan masing-masing nduweni ciri khas beda-beda gumantung saka asal usul lan area distribusi. Ayo goleki sing paling penting:

Asparagus acutifolIius

asparagus acutifolius

Iki disebarake ing saindhenging cekungan Mediterania. Ing Prancis, ditemokake ing sisih kidul negara; Uga umum ing meh kabeh semenanjung lan Kapuloan Balearic, ing Spanyol, lan ing Italia lan Yunani. Iki minangka tanduran perennial perennial plant. Bisa ditemokake kanthi alami ing dalan, lemah garing lan cerah. Ing sprouts utawa asparagus, sampeyan bisa nemokake asparagine sing akeh.

Asparagus iki beda karo asparagus liyane kanthi pirang-pirang ranting ijo tuwa sing nutupi meh kabeh tanduran. Asring ngasilake bantalan anggur cilik. Dununge ing papan sing adhem lan rendeng, nanging bisa uga cocog karo varietas asparagus liyane ing lokasi sing padha. Mekar nalika pungkasan mangsa panas.

Asparagus horridus

Asparagus liar sing paling apik biasane dijupuk saka asparagus iki. Tanduran abu-abu kanthi duri sing gedhe lan hard. Kita temokake ing grumbul garing lan ing pinggir lapangan lan dalan. Mekar nalika tiba. Asale saka Barcelona, ​​Castellón, Alicante, Girona, Lleida, Tarragona, Valencia, Murcia, Tenggara Albacete lan Kapuloan Balearic ing sisih kulon Mediterania, sing ditemokake ing panggonan sing garing, grumbul lan dalan.

Plumosus asparagus

Tanduran asli saka Afrika Selatan. Tanduran menek, mesthi ijo, nganti 5 m, ngasilake batang sing dawa lan cabang kanthi godhong jarum cilik sing ana ing bidang sing padha karo cabang sisi.

Asparagus setaceus

Iki minangka tanduran menek lan bisa tekan dhuwur luwih saka 3 meter, nanging macem-macem umume ditanem "Nanus" luwih cilik. Godhong kaya wulu kasebut sejatine diowahi asale diarani cabang. Godhong asline cilik lan katon kaya sisik. Kembang kasebut ora hias, nanging woh-wohan sing abang hiasan.

Sanajan umume digunakake minangka hiasan gantung pot, nanging uga menarik lan bisa digunakake minangka tanduran menek ing grumbulan sing kurang teduh utawa ing sisih lor lan tembok sing madhep ing sisih frost. Dheweke uga digunakake kanggo nggawe dekorasi kembang.

Asparagus officinalis

jinis asparagus

Iki minangka ramuan abadi kanthi godhong bercabang lan katon wulu. Wis suwe ditanam ing lemah. Tanduran asparagus digawe saka batang udara sing bercabang lan bagean ing ngisor lemah sing digawe saka oyot lan tunas, umume diarani "cakar."

Sayuran sing diarani asparagus dipikolehi saka tunas. Godhonge mudhun dadi sisik, kanthi cabang filamen ijo ing pangkalane. Cabang kasebut dawa nganti 25 mm. Kembang ana ing wulan Juni. Kembang kasebut cilik, bentuke lonceng, kanthi peduncle, disebarake kanthi pasangan utawa dhewekan. Kembang lanang lan wadon bisa ditemokake ing tanduran sing beda-beda.

Asparagus sprengeri

Iki minangka tanduran sing mung duwe bagean basal amarga tunas anyar kalebu tanduran, diwenehi batang lemah sing diowahi kanggo disimpen lan liwat kahanan iki ngidini tanduran bisa urip kanthi kahanan ekstrem, sing bisa uga ana ing musim adhem lan nalika mangsa panas.

Varietas iki ditondoi kanthi gagang tipis sing godhonge angel lan rata, ijo peteng dadi salah sawijining daya tarik. Uga kalebu kembang cilik jambon kanthi wewangian sing alus lan éndah. Minangka cara reproduksi tanduran iki, cara sing umum yaiku golek wiji ing woh wohan abang utawa mbagi godhong, nggunakake oyot tuber.

Asparagus densiflorus

Tanduran asli Afrika Selatan, invasi banget ing Hawaii. Iki minangka tanduran abadi, ijo, kanthi batang sing tegak, kanthi klompok batang sing asik, cilik lan wulu. Ing mangsa panas mekar kanthi kembang putih lan jambon. Kontak karo gethuk tanduran bisa nyebabake iritasi kulit lan ngombe keracunan berry.

Asparagus albus

Tanduran semak kuwat lan kandhel, dawane nganti 50 cm ing 1 meter. Batang, cabang lan godhong dadi bercabang, sudut, elastis lan lancar; cabang lan godhong dawane 12-20 mm, kanthi 3-4 sudut linier, alus, rada daginge.

Kembange putih lan wangi. Iki minangka tanduran sing asale saka Sardinia, Sisilia, Italia, Spanyol lan Portugal ing Mediterania kulon lan Afrika Lor. Bisa ditemokake ing Spanyol ing Barcelona, ​​Kepulauan Balearic, Las Palmas, Castellón, Santa Cruz de Tenerife lan ing Andalusia kidul ing provinsi Malaga.

Asparagus asparagoides

Iki asale saka Afrika Selatan. Wiwit taun 1871, invasif banget ing Australia lan mula dianggep minangka gulma. Adate diarani Smilax utawa Camila. Iki minangka tanduran pendakian perennial, 3 m dhuwur, oyot tuberous, kanthi cabang oval. Sanajan kadang dianjurake kanggo digunakake minangka piranti gantung, nanging angel banget kanggo tuwuh minangka tanduran kebon omah.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan jinis asparagus sing ana.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Miguel ngandika

    Ing Andalusia, umum uga kanggo ndeleng asparagus ing pinggir dalan lan kebon zaitun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun komentar, Miguel.

      Ing papan dununge, Pulo Balearic, uga ana macem-macem jinis dalan sing umum banget.

      Greetings.